fredag 5 september 2014

Besök i Skillnadens trädgård

Det första som möter oss när vi kommer fram till Skillnadens trädgård är en lång härlig stenmur med ringlande revor och svällande pumpor som vackra blickfång. Stenarna ackumulerar värme och det gynnar säkert pumpornas tillväxt. 

I Skillnadens trädgård odlar Sara Bäckmo ca 150 olika grönsaker till sin familj som består av två vuxna och tre små barn. Det började som ett projekt för att se hur långt man kan gå i att bli självförsörjande av grönsaker på en villatomt och det gick lättare än jag trodde, säger Sara. Främst odlas sånt som kan ätas här och nu, eftersom lagringsmöjligheterna är begränsade. Många kålsorter, rotsaker, bär, tomater, lök, ja allt man kan tänka sig. Knepet är att bara sätta några plantor åt gången av varje sort och hela tiden fylla på med nya förgrodda. För att det inte ska bli tråkigt finns det många olika sorter och färger att välja på och barnen älskar grönsaker.

Det här är en sprudlande, energigivande trädgård med många smarta odlingsidéer som t ex täckodling och kompostering på plats för att underlätta arbetet. Sara berättar dessutom sakkunnigt med en smittande entusiasm hur man hinner med både arbete, odling, tre barn och ett levande förhållande, om  goda maträtter och hur man får ekonomi i odlandet. 

Tack Sara för en mycket trevlig och inspirerande kväll. Här kan ni läsa mer om Skillnadens trädgård och få många goda tips. Sara jobbar också med projektet OdlingsTV där folk i korta intervjuer delar med sig av sin kunskap. Rekommenderas!

Alvesta Trädgårdssällskap i Skillnadens Trädgård. Sara i blå väst står i barnens trädgårdsland och till vänster innanför portalen ser man en del av stora köksträdgården som ramas in av stenmur, hallonhäck, solrosor och cykelstaket. Bakom mangårdsbyggnaden finns stora odlingstunnlar och hönshus.

Barnens trädgård har också staket, portaler och odlingslådor. Man ser att här är det full aktivitet mellan jordgubbplantor och minikompost, annars är solrosgrottan ett favorittillhåll. Att barnen får ta del av odlandet tycker Sara är viktigt, även om det tar längre tid.

 Svartkål/plamkål tillsammans med heliotrop.

 Tagetes och morötter

Odlingstunnlar som kan flyttas runt i bäddarna efter behov är praktiskt, men just denna tycker Sara är för liten och svårjobbad.

 Sara Bäckmo

Gillade dessa svarta skönheter som blänkte så vackert i tomatlandet, mer till dekoration än att äta.

Odling de´ är livet de´

Kram

17 kommentarer:

  1. Härligt att låta sig inspireras av kunniga och trevliga människor:) De svarta tomaterna var verkligen undersköna! Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  2. Oj så mycket jobb som ligger bakom...Kram/Finas mammis

    SvaraRadera
  3. Underbart med en trädgård till nytta och där växterna får frodas och människorna trivas. Härligt med inspirerande människor! Hittade bloggen så den ska jag noga kolla igenom. Tack för att du visar!
    Ha en riktigt trivsam helg!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  4. Va lätt allt låter och så det stora huset på det amazing!
    Kul att se!
    Måste kika närmare på "här".

    Ha en riktigt skön helg i sommarvärmen!

    Kram :)

    SvaraRadera
  5. Ser fantastiskt vackert ut. En egen trädgård till barnen tror jag allt att jag ska satsa på till nästa år. Var sin låda som de får sköta själva (med lite hjälp av mamma så klart)

    Tack för inspiration.
    Fin kväll till dig
    Kram
    Annie

    SvaraRadera
  6. Oj vilka människor det finns, fantastiskt. Läste några blogginlägg av Sara, mkt intressant även äckligt, hi hi...
    Då var det bara en engångföreteelse som Skillnaden trädgård bjöd på, synd. Det är omöjligt att kunna vara med på allt trevligt och intressant som händer i Sveriges trädgårdar.
    Nu denna helg är det många skördefester och trädgårdsvisningar på olika håll i landet.

    Tack för det intressanta inlägget, kram/ Eva

    SvaraRadera
  7. Vilken härlig köksträdgård både för stora och små! Kul med cykelstaketet. Och de svarta tomaterna var ju riktigt läckra. Tänk så många eldsjälar det finns i vårt avlånga land, och så mycket värdefull kunskap om odling.
    Förstår att ni hade det trevligt där:-)

    SvaraRadera
  8. Tack för detta intressanta inlägg! Jag har läst om Sara Bäckmo tidigare. Känner igen lite från kompisar med kollektivboende- och gröna vågen tänket på 70-talet. Det är en nygammal livstil som kommer igen hos unga småbarnsföräldrar,( hos vissa bara dock ska tilläggas, alla kan inte vara så duktiga som Sara) Men ju mer det skrivs om självförsörjning och odling desto mer inspiration och kunskap ger det.
    Kram Luna

    SvaraRadera
  9. Så intressant och givande det måste ha varit. Läser SB's blogg då och då, inspirerande!
    Allt gott!
    /Katarina

    SvaraRadera
  10. Trelig läsning! Vilken trädgård och vilken energi! Ha en skön helg!

    SvaraRadera
  11. Tack, vad fint det såg ut! Trevligt reportage! Ska läggas i minneslistan till kommande utflykter med Trädgårdsföreningen! MVH Mia PS: Tomaten ser ut som 'Indigo Rose' - den går alldeles utmärkt att äta! ;) DS.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är det men S tyckte inte den var så god.
      /Anette

      Radera
  12. Tack för trevligt reportage! Instämmer i att det är viktigt att få med barnen i odlandet. Det är verkligen att lära för livet. Och de där svarta tomaterna var onekligen en snygg nyhet.

    Kram Eva

    SvaraRadera
  13. Ohh vad jag önskar att få åka dit. Men här är så mycket annat att stå i.
    Den svarta tomaten är verkligen inte god. Odlade den förra året.
    Allt gott
    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är välkommen Annika =)
      Hälsningar Sara

      Radera
  14. Så trevligt det låter. Tänk att odla så mycket att man kan leva på det. Ha rn fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
  15. Läste hennes inlägg, det var så bra skrivet.
    Vilken kick och besöka hennes gård och se
    alla odlingar. Svarta tomater har jag aldrig
    sett förut!
    Kramar/AM

    SvaraRadera