onsdag 10 september 2014

Den nakna jungfrum

eller Tidlösa Colchicum autumnale har på senare år blivit en riktig favorit i mina rabatter. När trädgården börjar bli tufsig och trist och man nästan förlorat hoppet om sommaren, fylls plötsligt tomrummen av lila pokaler som sträcker sig girigt mot solen, skamlöst nakna står de där med sina bleka stjälkar. Bladen hade nämligen sin period på försommaren, då de bredde ut sig i tjocka mörkgröna chok. Det är liksom det som är problemet med Tidlösan. Man måste planera för att bladen ska få plats. I juli är de vissna och fula men mår bra av att få sitta kvar tills de lossnar av sig själva, behöver täckas av nåt snyggt som kommer upp lagom och som har blommat över och kan vara nerklippt till september så att blommorna får ståta. 

Nu tror jag att ekvationen är löst. Först Tidlösans blad, sen tar ett buskage av stjärnflocka över som jag klipper ner i slutet av augusti. I alla fall har jag flyttat en brödback full av dessa raringar. Det var i sista minuten för två dagar senare började de slå ut. 

De blommar lika glatt utan att stå i jorden så jag brukar gräva upp ett gäng att leka med. Lägga några där, nägra här, nån går av och får hamna i en vas...

Tidlösan ser ju ut som en krokus men är faktiskt en knölväxt. Tillhör familjen Colchicaceae med ca 230 arter. Kommer ursprungligen från Syd- och Centraleuropa. I Sverige finns ca 10 sorter på marknaden, olika lila nyanser, rosa, vita och dubbla näckrosliknande. Har haft otur med de sistnämna som verkar ha gått hädan under vintern. Alla har inte kommit upp ännu så hoppet kanske inte är ute. Ska fota dem efter hand.

Under tiden bjuder jag på en gammal namnlös sort som jag ärvt av min mor.

 Bladen på våren i frodig matta.

Inklämda mellan kärleksörten och pärleternellen. Hmm... naken junfru, kärlek, pärlor... Det blev visst en liten romantisk hörna på Solsidan.

 Tidlösa, varigerad drakmynta och överblommad stäppsalvia.

Ett gäng virvlande tjejer i glasburk.

Här ser man hur långa stjälkarna är. De gillar nämligen att stå djupt, sådär 20 cm är lagom, hummusrikt och väldränerat om de får önska annars nöjer de sig med väldränerat.

Ha det så gott och tack för alla trevliga kommentarer jag får. Ni är så härliga och goa. 
Kram


36 kommentarer:

  1. Hm, undrar om mina kommer upp i år? Bladen var där i somras, men några blommor har jag inte sett än.....Va fina dina är!
    Kram Nora

    SvaraRadera
  2. Ja, tidlösan är verkligen fin. Den första ägaren här planterade knölar vid ån och tyvärr ser jag dem inte om jag inte ställer mig vid kanten och blickar ner mot ån. Kanske flyttar jag dem någon gång. Dina ser jättefina ut och roligt att ha en gammal sort. Kram Merja

    SvaraRadera
  3. Håller med dig om att den är vacker...tidlösan.
    Kram!

    SvaraRadera
  4. De är så vackra men ändå blir jag lite vemodig när jag ser dem. Då är hösten verkligen här. Såg att mina var på väg upp nu också.

    SvaraRadera
  5. Jag har alltid beundrat tidlösan i andras trädgårdar men har inte några själv. Dina bilder är så fina.
    Ha det fint!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  6. Jag har också tidlösa i min trädgård, jag har däremot aldrig hört att de kallas för naken ljungfru!
    Ha det gott! Finas mammis

    SvaraRadera
  7. Vackert, vackert! Ser fram emot de jag köpte i höstas. Vet att de är på väg... Skulle plantera nåt och då var det knoppar :)

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  8. Intressant! Jag har aldrig hört att de kallas för den nakna jungfrun förut. Jag hade dem i min första trädgård på Österlen, men jag kan inte minnas att det kom upp blad på våren. Bara blommorna på höstkanten. Men kanske det finns olika sorter. Söta är de hur som helst/ Kram Titti

    SvaraRadera
  9. Jag måste säga att jag har mycket blandade känslor för tidlösan, i alla fall den sorten (gammal) som jag har. De är så vackra i knoppstadiet men jag gillar INTE när de lägger sig som fallna soldater i rabatten så fort de slår ut:( Tänkte att jag skulle försöka få tag i andra sorter och testa igen men ännu har det inte blivit av. Gillar dock dina underbara bilder som får mig att kanske tänka om vad gäller uppgrävandet av mina:) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  10. Så fint! Väntar på att min tidlösa ska titta upp, har fått den av en kär vän.
    Kram

    SvaraRadera
  11. Underbara bilder! Jättesöt liten bukett.
    Kram Maria

    SvaraRadera
  12. Så fint Du har det med blommor och grönt! Och den lilla gulliga vasen skulle jag kunna norpa åt mig utan skrupler. Jag måste nog förändra mig, förbättra mig och kanske till och med föryngra mig för att få till en härlig och lummig trädgård. Nästa sommar kanske...men observera, jag sa kanske.../Lilla gummann

    SvaraRadera
  13. Nu måste jag ju kika om mina har börjat att blomma. Åhh så vackra bilder du visar. Kraaam Pia

    SvaraRadera
  14. Ååh så många sköna bilder!
    Nu blev jag väldigt osäker på om det är tidlösa eller någon höstkrokus som blommar hos mig... har alltid trott det vara samma sak, men så läste jag att det inte alls är så... får nog gå ut och räkna ståndare...
    Kram

    SvaraRadera
  15. Verklign fin! Har ingen i min trädgård, så får njuta av dina bilder istället!

    SvaraRadera
  16. Jag tycker verkligen om att se på, gå i och läsa om olika trädgårdar, men jag har inte "gröna fingrar". Ska möjligen vara när jag är i målartagen... Har bott i villa, men bor nu i lägenhet. Balkongodling passar mig perfekt.
    Ha de´gott!
    Agneta

    SvaraRadera
  17. Men titta! En exakt likadan vas som jag just satte ner några ringblommor i! Men dina blommor gör vasen mer rättvisa.Våra tidlösor står mellan klätterros och lavendel. Det ser friskt grönt ut innan lavendeln tagit sig, sedan blir det bara lavendel. Jag har inte tittat till dem sedan midsommar, kanske en god idé att ta sig en tur ditåt :)

    SvaraRadera
  18. Det är alltid en ren fröjd att njuta av dina texter och bilder. Det är en lisa för själen att kika in hos dig.

    Njut av allt det vackra i din trädgård nu i september och ha det gott.♥

    Kram

    SvaraRadera
  19. Å dessa Tidlösa upptäckte jag för bara ett par år sedan!! Än så länge får jag njuta av dom i andras trädgårdar, men tids nog så...Så vackert du använt dom dessutom, fick ju nya idéer som jag ska försöka lagra...
    Än så länge står Stjärnflockan kvar här, inte i blom, men jag tycker frökapslarna (?) är så otroligt vackra också, så jag har inte hjärta att klippa ned. Fast så är det med mycket i vår vildvuxna trädgård, jag tycker det överblommade också har sin tjusning, medans andra nog tycker att det ser rätt ruffsigt ut hos oss. För det är ju absolut inte så att jag är lat...*blink,blink*...
    Ha en riktigt skön fortsättning på en vacker höstdag!!
    Kram kram

    SvaraRadera
  20. För mig är de en ny bekantskap, de va dessa du tipsade mig om inne på min sida förstår jag.
    Ja söta är de verkligen o kul att ha blommandes på hösten!
    Vill inte va negativ, men jag läste om att de skulle vara giftiga? Kan det stämma!
    Men man ska ju inte äta dom! :)
    Tack för tipsen du gav igen, kul att få och att du tittar in så ofta hos mig!
    Sånt gör en glad!
    Kram :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har inte kollat om de är giltiga, men jag tycker det är bra att utgå ifrån att växter är giftiga om man inte är helt säker på motsatsen. Även om en växt inte är giftig så kan man ju vara allergisk eller överkänslig.
      Kram
      Anette

      Radera
  21. Underbara septemberbilder, Härligt att se blåa toner nu när naturen börja skifta i gult.Ha en fin helg!
    Kram Ann

    SvaraRadera
  22. Ännu en växt jag ska skriva upp på min lista över att göra trädgården med höstlig.
    Tack för inspirationen
    kram
    Annie

    SvaraRadera
  23. Så vackert! Det är som vår om hösten :) Kanske vore något att fundera på till min trädgård.

    Jag hoppas att du har sett det fina inlägget hos Törnrosa. Det är tillägnat dig :)

    Kram
    //Linda

    SvaraRadera
  24. Men vilken tur för mig att du lämnade en kommentar hos mig så att jag hittade din fina blogg! En blogg precis i min smak med vackra bilder och texter, och med mycket "grönt". Jag kommer absolut tillbaka!
    Jag önskar dig en fin helg!

    Kram!

    SvaraRadera
  25. Så himla fina! Glömmer varje år bort att jag vill ha Colchium och kommer inte på det förrän just nu, när man som mest saknar lökväxter! Ang. kommentaren ovan tänkte jag nara nämna att de är riktigt giftiga! De innehåller colchicin som man använder mycket inom cancervården... Det brukar ju å andra sidan göra att man får ha dem ifred, då rådjuren tycks veta detta! Så inget att lägga i grytan! Tack så mycket för din kommentar hos mig! Trevlig helg! :) Mia

    SvaraRadera
  26. Jag njuter också av tidlösan, för jag har några i min trädgård också. De lyser upp i en lite mörkare del i trädgården där jag inte har något blommande just nu.

    SvaraRadera
  27. Tidlösa, vilket märkligt eller rent av passande namn. Så fint med den namnlösa sorten du ärvt efter din mamma. Det är något väldigt speciellt med det. Har en växt i min trädgård som jag fått av min pappa som jag planterat så att jag ser den varje dag när den blommar. Njuter av dina fantastiska bilder!

    Ha en skön helg!

    Kram Eva

    SvaraRadera
  28. Vad vackra de är, en kompis till mig kallade dem för höstkrokus.
    Kram,
    Regina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja dom är snarlika men tittar man noga ser man att höstkrokusen har tre ståndare medan Tidlösan har flera.
      Kram Anette

      Radera
  29. Oj, vad jag lärde mig mycket om Tidlösa. Jag blir alltid lika förvånad när den "dyker upp" i min trädgård men har aldrig tänkt på det du skriver om att bladen kommer upp på våren?

    SvaraRadera
  30. Åjaaa...den er så vakker...og er i sitt fineste flott også i min hage...en skatt dette som dukker opp hver høst:)
    Virkelig inspirerende bilder :))

    SvaraRadera
  31. Hur ska jag tolka att du har så stora mängder? Förökar de sig lätt eller har du storinvesterat? Jag köpte en (1st) knöl i förra veckan och blev väldigt glad för de goda råden vad gäller val av planteringsplats. Stjärnflocka förefaller vara en bra granne på alla sätt. Så vackra bilder!
    Marta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tidlösan förökar sig med sidolökar.
      /Anette

      Radera
  32. åh vilka fina bilder. Själv har jag inte lyckats med tidlösan. Vet inte om det är för att sniglarna brukar gå hårt åt bladen på våren eller för att jag bara inte hittat rätt ställe?

    SvaraRadera