torsdag 23 oktober 2014

Runt fulbulan

Några av er kanske kommer ihåg att det blev ett litet hus över den gröna fula bulan i gräsmattan, alltså locket till reningsverket. Sen blev det en lund bakom och en plantering framför.
Något hundratal perenner planterades, resten fyllde jag ut med sommarblommor. Så småningom kommer perennerna att ta allt mer utrymme. Rabatten är uppbyggd med ordentlig dränering i botten gödsellager i mitten och sandlager överst. Meningen är att det ska bli en god lökbädd främst för olika allium, men det blir nästa säsong.

Så här såg det ut i juli. I bakgrunden en pärlrönn och ilex. Sockerärtor i torn.

Nu är sommarblommorna borta och det ser rätt tomt ut, men jag gillar att ha utrymme att växa i. Under det lilla huset finns reningsverket nedgrävt med den gröna fulbulan som lock. Här och här kan du läsa mer om det. Höstens projekt är att gräva ner en stengång och ansluta rabatten till slänten mot kohagen och ett gavelområdet mot garaget. Om vi orkar...

 Kantnepeta, olika sorters timjan och vit klätt har bildat en ojämn kant mot parkeringen precis som jag tänkt mig. Det ska se ut som om naturen vandrar in.

Törnrosas kjortel i tornen kommer att bytas ut mot klematis som står krukade och väntar på sin tur. Stor ormrot kommer att fylla ut mot höger och bilda mjuk övergång mot kohagen bredvid.
Två styck ilex med röda bär inköptes på torget innan jul i fjol för 40 kr/st. Det är ungefär vad en ilexgren kostar som "snittblomma". Busken hade fem fina grenar så tanken var att klippa det jag behövde. Den ena plantan rörde jag inte alls. Båda övervintrade i garaget med lätt vattning och planterades ut så småningom. Fina höstfärger blev extra bonus.

Fröstänglarna efter de vita perenna fingerborgsblommorna är inte lika höga som de vilda släktingarnas och jag hoppas de kommer att stå som ett minnesmärke hela vintern. Frösådda i våras.

På andra sidan fulbulan en rabatt med mjukt vita solhattar och  Penstemon 'Carillo Red', också frösådda i våras.
Penstemonsläktet är helt klart en favorit bland perenner. Blommar hela sommaren, finns i alla upptänkliga färger och står även bra som snitt.
Finns oftast inte i plantskolorna och fröer kan också vara knepiga att hitta. Dessa köpte jag dock hos Impecta.
Nysatta Kanadarosen 'Morden Centennial' kommer fint för andra gången i år.

Stäppsalvian borde kanske klippas ner men jag gillar de överblommade stänglarna.

På bänken med utsikt över Fulbulans rabatt har de gula lönnlövsrosorna gått över i brunt. I Allt om trädgårds FIXA höst kan du läsa hur man gör dom. Det rostpatinerade betongfatet som jag gjöt till en inspirationsdukning, verkar dock både vara vattentätt och hålla färgen.

Allt gott
51 kommentarer:

 1. Visst är det härligt med "tomt" utrymme!! Ser ut som en väldigt fin rabatt runt ditt lilla "hus".
  Har också börjat gilla penstemoner. Har en sort som jag tror självsås sig på ett ställe och nu såg jag att den hade fantastiska höstfärger också. Skulle gärna ha fler!
  Ha det gott! Och tack för snabbt svar ;)

  SvaraRadera
 2. Det ser riktigt fint ut, tänk så fort allt växt till sig. Tack för tipset om "Carillo red", precis den färgen jag letat efter. Är ju också så förtjust i Penstemoner. Ha en skön vecka/ Titti

  SvaraRadera
 3. Så fint det blir och så fort det går frammåt!

  Jag vet inte riktigt hur lång tid det tar från frö till blommande dahlia – skulle själv vilja veta och måste börja föra dagbok så att jag minns sånt 

  Har du några tips vid sådd av Törnrosas kjortel? Jag tyckte att de var lite svårgrodda. Hur många hade du för att det skulle bli så där maffigt?

  Ha en fin dag!
  //Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag sådde fröna ett och ett i krukor i februari. De fick gro inomhus på fönsterbrädan med elementet under. När första bladparet visat sig flyttade jag ut dem svalt i garaget med extra belysning tills det gick att ha dem utomhus dagtid. Sen stod de ytterligare nån månad utomhus i krukor tills risken för frost var helt över. Det är alltså bara ett frö per planta men sniglarna har hjälpt till att toppa plantorna så de blev buskiga. Annars kan det ju vara en god idé att göra det själv.
   /Anette

   Radera
  2. Tack för svaret! Blir de som dina vid toppning så ska jag absolut toppa nästa år!

   //Linda

   Radera
 4. "Naturen vandrar in"....så vackert det var! Å så vackert och genomtänkt du har det runt ditt hem, man blir alldeles betagen. Om jag bodde granne med dej skulle jag göra mej ärenden förbi ditt hus och trädgård åtskilliga gånger! Gå väldigt sakta och riktigt ta in allt, och förhoppningsvis inte bli klassad som lite stollig...*skrattar*...Är du förresten med i "Öppen trädgård" som brukar vara några gånger om året?
  Det här med huset över fulbulan, det är ju ingen dum idé. Vi har ju en annan typ av reningsverk, och det ska väl påminna om en liten bergshäll...Nu är det en ful grå mojäng med ett avlång platslock över, ingen människa med normal syn kan få det till ett berg, eller stenblock, så detta kanske vore en idé att ta efter. Inte så dumt med ett extra uthus heller...när man ändå är igång menar jag.
  Underbara bilder som vanligt!
  Ha en riktigt skön höstdag vännen!!
  Kram kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag är inte med i Öppen trädgård för det finns alldeles för många fula hörn som folk skulle störa sig på och som jag stör mig på. Har dock motvilligt gått med på att ha en visning för Trädgårdsföreningen nästa år och då för att prata grönsaker främst.
   Skulle vara hur kul som helst att ha dig till granne!
   Kram Anette

   Radera
 5. Visst minns jag fulbulan! :)
  Det ser så fint ut hos dig!

  SvaraRadera
 6. Det ser fint ut även om den riktiga sommarblomningen är över. Fint med tornen. Jag har också haft litet svårt att få någon riktig fart på Törnrosas ... Kommer att bli fint med klematis också. Jag visste inte att det fanns vilda digitalis, jag trodde det vara tama som rymt. Penstemon är jättefina och finns i de färger jag gillar.
  Fint stilleben på slutet.

  SvaraRadera
 7. Hej, NU slapp jag skrolla så långt ner, *fniss*
  Jag läser att det fortfarande händer en massa hos dig, som det inte gör hos mig.
  Jag känner mig liksom färdig för det som ska göra kan bara göras till våren.
  Jag gillar också överblommade stänglar och annat överblommat, det får vara så hela vinter.
  Fåglarna gillar detta, de sitter under olika buskar och pickar i sig 'smått och gott' som faller ner som frö.
  Nu skriver jag upp allt vackert jag inte har, i min lilla bok av 'vill ha växter', den har blivit större nu.
  Rosen 'Morden Centennial', verkar trivas i svalare väder också, (måste ha).
  Penstemon 'Carillo Red', urläcker.
  Törnrosas kjortel, har jag inte heller, den kan göra susen i min trädgård, gillar klätterväxter.
  Du har många fina 'torn' som din man har gjort, ett stort plus att ha en händig man.
  Min händige man har börjat jobba i skogen igen, att såga träd m.m. är hans motion.
  Ja det finns ständigt något att pyssla med på landet, tur är väl det.

  Kram/ Eva

  SvaraRadera
 8. Jag tycker du har en mycket vacker höstträdgård,
  växterna som somnat för iår och den mjuka regndimman
  som bakgrund. Ser så lugnt och fint ut.
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 9. Jag tycker om din trädgård, du vill att det som växer hos dig ska trivas, det ser så harmoniskt ut. Det är skillnad på trädgård och trädgård! Penstenmon är jag också väldigt förtjust i, de små rara klockorna.
  Ha en fin helg!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 10. Är det de fråsådda penstemonen du har bakom rosen? Wow! Förstår att det är en favorit när den sköter sig så bra!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 11. Det ser riktigt vackert ut hos dig fortfarande tycker jag, arbetet med att "trolla" bort fulbulan är helt underbart gjort! Låter trevligt med en stengång ner till kohagen:) här har jag just idag ingen större lust eller energi att vara ute i trädgården då det regnat hela dagen men jag hoppas att helgen kan bjuda på lite bättre väder så att vi (maken o jag) kan få gjort färdig muren:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 12. Så fint Du gör! Törnosa runt rostiga tornen är så fint! Måste jag lägga på minnet. Jag har Rosenvial runt mina lite mindre torn. Och lönnrosor ska jag nog försöka mig på i helgen. Ser fram emot lite ledigt!
  Må så gott!
  Annika

  SvaraRadera
 13. Vad fint det var i somras, så ordningssamt! Jag fastnade för den rosa lilla klockan, den ska jag helt klart googla på och leta efter fröer.

  kram louise

  SvaraRadera
 14. Du har gjort det till en fin plats!!
  Gillar dina torn som jag misstänker är hemgjorda.
  Kram
  mariana

  SvaraRadera
 15. Du beskriver så fint dina odlingar och växtval. Trots blöta och höstmörker känner jag lust och längtan till våren när jag läser ditt inlägg. Penstemon och Törnrosas kjortel är växter jag aldrig haft men som låter trevliga. Dom får jag nog lov att komplettera med till nästa år.
  Lycka till med stenläggning och övriga projekt! / Åsa

  SvaraRadera
 16. Vilket sött litet hus över "fulbulan"!
  Sista bilden är riktigt härligt höstig!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 17. Väl genomtänkt, det blir jättefint!
  Gillar många av dina växter!
  Och betongfatet o lönnlövsrosorna är väldigt fina.
  Kul att se fortsättningen.
  Ha det gott, kram Ewa :)

  SvaraRadera
 18. Grön fulbula, det var ett roligt uttryck, och sådana har vi, vi som bor på landet. Vår står bakom taxus, men ibland när jag får syn på den så blir jag inte glad......Du har löst det på ett förträffligt sätt! Och så mycket fint du har i din stora trädgård. Törnrosas kjortel glömmer jag att skaffa varenda gång det är aktuellt, jag skriver listor men när det är dags har jag jag inte tid att plocka fram några listor......jag borde ta och tagga ner lite, tror jag!
  Underbara bilder!
  Agnetakram

  SvaraRadera
 19. Smart drag med lilla huset över bulan. Det ser ut att bli en suverän plantering runt om när perennerna brer ut sig.
  Ha det gott!
  Ulrika

  SvaraRadera
 20. Fint, vackert och genomtänkt hos dig. Beundrar ditt mod med att låta alla fingerborgsblommornas frökapslar stå kvar.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 21. Jisses så vackert du har!! Kram Anna

  SvaraRadera
 22. Väldigt fin trädgård du har, och de där lövrosorna
  har jag glömt av att göra i år, de är fina :)

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 23. Så vackra inspirerande bilder!!
  Din trädgård är helt makalöst fin!!
  Kram Annica

  SvaraRadera
 24. Intressant, och vilken bra lösning med det lilla huset och rabatten.
  Kram

  SvaraRadera
 25. Så smart och fint att ha ett litet hus över fulbulan. Så fint du har det. Det är underbart att få pilla i trädgården. Jag har vinter städat det mesta i min trädgård. Ha en fin fredag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 26. Så fint! Vilken trädgårdsinspo! Ilex har jag verkligen aldrig fått att ta sig...

  Ha en fin fredag! Kram Jenny

  SvaraRadera
 27. Så fantastiskt vackert, vilken inspiration din trädgård är.

  Fin dag önskar jag dig
  Annie

  SvaraRadera
 28. Utrymme är det ont om på vårt berg på 810 m²

  SvaraRadera
 29. Vilken bra lösning med det lilla huset!
  Underbara växter du visar! Undrar varför penstemonen inte är mer vanlig här i Sverige?
  Den ojämna kanten mot parkeringen, så vackert när det ser ut som just naturen vandrar in.
  kram
  Katarina

  SvaraRadera
 30. Himla vackert alltsammans du visar! Penstemon har jag aldrig försökt odla... trodde det var en knepig, halvhärdig växt som krävde mycket av odlaren. Får nog titta närmare på den.
  Tack så mycket för länktipset. En av mina drivkrafter i trädgården är att försöka få till den naturliga balansen, kretsloppet eller vad många kallar 'en lat mans trädgård', och med skogen inpå knuten så har jag väl ett litet försprång men det här med värdväxter är ju alltid spännande. Kan jag plantera in växter som båda tillför skönhet och nytta så är jag helnöjd.
  Kram

  SvaraRadera
 31. Tittar in för att önska dig en trevlig helg!

  SvaraRadera
 32. Syns att du tänkt till med platsen för fulbulan och gjort något levande av den med naturen som smyger sig ut i gruset. Penstemon ser jättefin ut. Spännande att följa nästa år.
  ha det bra!
  Luna

  SvaraRadera
 33. Så vackra bilder och vad fint vid "fulbulan" det blivit!
  Läste att du skrev att ni hade ett reningsverk under huset!? Då blev jag genast enormt nyfiken. Här på Gotland är det nämligen så att alla måste så småningom bygga om sina egna avlopp. Vi kan ta det lugnt några år till förmodligen, vårt hus är byggt -89, men det drabbar väl oss också så småningom. Här görs det det då "stora limpor" som ser hemska ut (har undrat varför det måste ligga ovan jord och ha pumpar, konstigt) och att få ha ett eget reningsverk verkar omöjligt. Det är väl för att kommunen ska få in extra med pengar när dom tömmer dom här "limporna" kanske. Vi vill inte ha någon fruktansvärt ful "limpa" på en 10 x 5 meter mitt i parken, så vi håller på att undersöka det här med reningsverk. Har du några tips, vore det kul att få reda på dom.
  KRAM och trevlig helg
  Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har ingen mark att göra långa limpor och infiltration på så det blev en nergrävd miljövänlig burk istället. Ett eget kretslopp för gödsel har vi tillstånd att lägga på gräsmattan.
   Du kanske inte såg länkarna, men jag har gjort två inlägg om detta och det finns även info bland dito kommentarer. http://rostochradisor.blogspot.se/2014/07/fulbulan-del-1.html
   http://rostochradisor.blogspot.se/2014/07/fulbulan-del-2.html
   Kram
   Anette

   Radera
 34. "Fulbulan" blev väldigt vackert. Dags att byta namn ,-?! Jag har nog svårt att tänka mig att det skulle finnas något fult alls hos dig!
  Den sista bilden är rysligt läcker!
  /Anja

  SvaraRadera
 35. Visst minns jag, men du har ju gjort det så himla snyggt sen. Ge stället ett riktigt vackert namn nu!

  Trevlig helg, kram
  Jenny

  SvaraRadera
 36. Så fint du har det...även nu på hösten ;).....här har vi växt zon 4, så här kan vi inte ha alla växter....
  Gillar sista bilden ;).............ha en trevlig helg!
  Kram kram

  SvaraRadera
 37. Hokus pokus! Du kan trolla du. Blev ju jättefint. Såg allt dina fina rosor i tidningen. Kul!
  Fatet är ju en klass för sig själv, helt underbart! Du är allt händig du.
  Tack för att du påminner mig om att jag jobbar faktiskt också. Fokuserar helt klart för mycket på det jag inte har gjort istället för det jag har gjort. Skall bli bättre på det.
  Tack för ett mycket fint inlägg - som vanligt. Alltid kul att titta in hos dig.
  Ha en skön helg
  Annika

  SvaraRadera
 38. Den buskpionen fick jag som rotskott. Det är därför det tagit så lång tid. Har du köpt en planta går det säkert mycket fortare.

  Ha det bra!

  SvaraRadera
 39. Vilken inspiration!!!! Så vackert, önskar jag hade en sådan färg- och blomsterprakt! Vad fint du har det.

  Önskar dig en fin helg!

  Kramar aka

  SvaraRadera
 40. Vilken trädgård du har ...wow! Gillar dina lönnlövsrosor,:) visst är dom vackra.Ha en fin helg.Kram Ulrika

  SvaraRadera
 41. Oj, vad du imponerar på mig. Så vackert och vilket arbete du har lagt ner! En fröjd att titta in hos dig och bli inspirerad!
  Ha en fin helg,
  kram Cathrine

  SvaraRadera
 42. Tänk så vackert det är på hösten i trädgården med fast allt snart har gjort sitt. Fint med klättertornen till växterna. Kram Katta

  SvaraRadera
 43. När jag läser ditt inlägg och ser alla fina bilder blir jag riktigt sugen på trädgård igen..

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 44. Låter som en både vacker och genomtänkt plan :) Kan trösta dig med att ur både fåglars- och kretsloppsperspektiv är det bättre att klippa på våren, växterna mår också bättre :) Naturligt är bäst trots allt.

  Ha en fin söndag! Carina

  SvaraRadera
 45. Du har en fantastisk hage, sommer som vinter! Alltid fint å titte innom bloggen din. Ha en god uke.

  SvaraRadera
 46. Snyggt med den ojämna kanten mot parkeringen. Håller helt med det ska inte vara för perfekt. Blommorna skall måla tavlan.

  Allt gott Mari

  SvaraRadera