söndag 26 oktober 2014

Runt trädgårdslandet

Köksträdgården, eller trädgårdslandet som vi säger här, är hjärtat och själen i min trädgård. Det är där det händer, där tiden och kärleken läggs och det är där jag trivs bäst.
Ibland tänker jag att om jag var tvungen att skala ner, flytta till nåt mindre, så skulle jag kunna leva med bara trädgårdsland. Där finns alla möjligheter att odla både perenner, ettåringar, barnkammare, grönsaker, kryddor, amplar, urnor, sittplatser, växthus om än ett litet, man kan ha klättrare och spaljéer.
Jag gillar dessutom alla årstider i trädgårdslandet. Min målsättning är att det alltid ska finnas nåt att plocka eller njuta av fast jag odlar i zon 4. Även om jag inte drivit det till sin spets med varmbänkar och potatis till jul så är jag nöjd.
Just nu har jag fin purjo som står hela vintern och grävs upp när jag behöver, en och annan jordgubbe kan man fortfarande hitta liksom fina dillkvistar,  persiljan är frodig och mangoldens stjälkar lyser vackrare än någonsin i höstsolen. Båda är tvååriga. Rucolabusken och den rödbladiga ängssyran växer så det knakar, har mycket smak nu. Myntorna och citronmelissen bjuder fortfarande på en god kopp te och timjanplantan har frösått sig.

Får fundera lite på vad som blommar... självsåda plantor av broksalvia, rosa och lila, liksom ringblommor, en välformad knopp på perenn kronärtskocka, gurkört. Just nu bara blå för de vita stod olämpligt till och blev bortgallrade. Hoppas ni kan se det mesta framför er för jag har inte bilder på allt.




Resan har inte varit lätt. För några år sen kom sniglarna och de väller in från skogen. Elstängsel på sarg blev en av lösningarna. Sen invasion av åkersork. Fångade 103 st levande i bur ett år, men övelämnade själva avlivningen till Mannen som inte är lika blödig som jag. Nu sköter Basil Bus och Ture Svinto sorkdetaljen.


Rådjuren vet också var godsakerna finns och det första som ryker är svartkålen. I år har jag räddat in två plantor till växthuset. Här finns också lite nysatt sallad. Lika roligt och gott som det är med några späda blad på våren, är det nu på hösten när man inte kan frossa som man vill. Behovet av grönt finns ju, men är för min del inte riktigt lika stort nu som varma sommardagar.


             Jordgubbarnas blad bidrar till färgprakten

Här ser man vinbärsbuskarna i förgrunden  och tvärs genom en del av trädgårdslandet på korthållet.

Utanför, i syrenhäcken håller Maja till. Hårt arbetande tonårsmamma som lagt sig till med wet look.


Bukett från rensad rabatt fick tillfälligt regnmätaren som vas.


Fin vecka önskar jag er

52 kommentarer:

  1. Förstår att du gillar ditt trädgårdsland, det är något jag också vill ha i framtiden. Vilken rikedom att få gå ut och skörda sina egna grönsaker. Du har ju sån fin hjälp också av två- och fyrbenta vänner. Jag gillar verkligen Maja, så himla fin hon är. Ha en fin söndag! Hoppas solen lyser på dig idag, det gör den här och snart väntar en höstpromenad i solen. Kram Merja

    SvaraRadera
  2. Jag vet inte vad jag älskar mest i det här inlägget, all kunskap du delar med dej av, sorkjägarna eller Maja med sin tuffa look ?! Men att allt gick rakt in i hjärtat, det kan jag garantera! Såg att du hade en liten diskussion om svartkål med en annan bloggvän, och nu blir jag lite sugen att prova också till kommande säsong. Som du vet är ju jag inte direkt den bästa när det gäller grönsaksland, ja vi har inget alls om jag ska vara ärlig. Men det beror mest på att vi far land och rike runt sommartid, och att inget land sköter sig självt...Men lite kan jag ju prova, och kål och sallad av alla de sorter älskar jag. Några år har jag haft sallad enbart i växthuset, just för att det var så många andra som också älskade det, och nu har sniglarna börjat komma hit också. Dom är ju dessutom väldigt äckliga att ta död på...Sork har vi också gott om, och ett år hade de bott i växthuset när det blev för kallt, så nu har jag lärt mej att städa ur där ordentligt inför vintern.
    Min största önskan, och har varit så länge, är ju ett litet orangeri, eller ett växthus som går att hålla plusgrader i vintertid. För redan nu ser jag att fuchsiorna jag tog in har ohyra, och det blir ju av att de kommer in i värmen. Jag klipper ned dom rejält, tar bort ganska mycket blad, men ändå...Det är en ojämn kamp!
    Ha en skön fortsättning på söndagen, och TACK för att du kunde tänka mej som granne...!!
    Kram kram

    SvaraRadera
  3. Snygga och effektiva sorkjägare, synd att dom
    inte skrämmer rådjuren. Och så fin purjolök
    du har, du är en odlare jag imponeras av.
    Kramar/AM

    SvaraRadera
  4. Åh, ett underbart trädgårdsland med söta sorkjägare därtill.
    Det är en fröjd att kunna skörda nästan året runt, här brukar persiljan vara den mest seglivade.
    Mangolden är fantastisk, måste försöka få plats med den här...
    Allt gott!
    /Katarina

    SvaraRadera
  5. För mig är också trädgårdslandet prio ett. Här har vi nog mer mullvad än sork och jag inser att mullvad är att föredra. 103 sorkar låter helt otroligt.
    Vad fin svartkålen är i växthuset. Och silkeshönorna är ju jättegulliga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Efter inlägget gick jag ut en stund för att klippa ner runt trägårdslandet. Vad ser jag i ögonvrån om inte en sork som springer på sargen mitt på blanka förmiddagen. Ingen katt i närheten och ögonblicket var över innan jag hann sträcka handen efter kameran, men mullvardar kan minsann vara jäkliga de också.
      /Anette

      Radera
  6. Håller helt med dig, skulle också kunna ha vara köksträdgården om jag var tvungen. Härligt med så mycket att kunna plocka in av fortfarande, det är ju en viss känsla när man odlat det själv. Vilka fina höns, det är något jag vill ha sen när det blir hus på landet, har en känsla av att det inte är lika populärt i bostadsområde men vem vet :)
    Önskar dig en fin vecka,
    varma hälsningar Sofie

    SvaraRadera
  7. I år har varit som ett experiment, för att se om jag fixade detta med att plantera och få saker att växa o leva. Det har ju gott ganska bra. Så nästa år får det bli mer av ätbart, fler ärtor, sallad, kål och gott...
    Och så kommer jag att flytta in svartkålen i växthuset... bra idé, de står lite utsatt till därute. Harar och sork har vi så det räcker. Peppar peppar, men det har bara varit ett fåtal snäckor och skogssniglar här. Men nu har vi skaffat katt, och den kommer väl förhoppningsvis hjälpa till med sorkarna framöver.
    kram elsamarianne

    SvaraRadera
  8. Jag förstår din kärlek till köksträdgården. Vi har haft tur med både harar, rådjur och annat. Sorkarna däremot finns det allt för många av och katt kan vi ju inte ha. Vilken charmig vas... Det ska jag anamma. Kraaam Pia

    SvaraRadera
  9. Vackra bilder och inspirerande text om odling! Mina rådjur har inte hittat till svartkålen än men det är väl bara en tidsfråga��. Superfin höna!

    SvaraRadera
  10. Otroligt att sorken var ute och sprang mitt på dagen. Vi har haft litet sork vi också. Ett tag satte vi ut råttgift i uterummet för att mata våra möss. Men ås såg vi att där kunde även sork sitta och äta. Vi slutade med det då (med tanke på andra djur som äter sork).

    SvaraRadera
  11. Ha ha Maja med wetlock :) va fint med mangolden i solen och din froodiga trädgård.men fy så jobjigt med alla inkräktare som sork o sniglar.
    Så tevligt att läsa det du skriver, kram Ewa :)

    SvaraRadera
  12. Att se en riktigt fin köksträdgård är lika vackert som en fin blomsterrabatt (nästan:)) härligt är i alla fall att vi alla är olika och att det blir mångfalld i odlandet över lag :) Mangold i solljus är fantastiskt vackert! Alltid trevligt att läsa dina inlägg:) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  13. Så härligt det låter att bara kunna gå ut och plocka i trädgårdslandet. Du har ju verkligen kämpat mor diverse djur och inte gett dig. Beundransvärt!
    Må så gott!

    SvaraRadera
  14. Tack för att du delar med dej av både kunskap och ger en massa inspiration !
    Visst är det en lycka att kunna odla sina grönsaker njuta över allt som växer. Ofattbart att du fortfarande kan plocka in saker från din underbara trädgård ! - Här finns bara persiljan kvar att hämta in, allt annat togs upp för flera veckor sedan.
    - Men och andra sidan slipper vi här i norr tampas med dom äckliga sniglarna !
    Du undrade om vårt växthus...Det är ett kallväxthus, och glasen är 4 mm tjocka och ska klara snötäcket som lägger sej på taket. men jag vet dom som gjutit in värmeslingor i grunden för att få värme året om.
    - Lycka till med dina växthusplaner !
    Kram / Anneli

    SvaraRadera
  15. I vår trädgård här har vi inte några sorkar. Det hade vi däremot på vårt gamla ställe i Jönköping. Glömmer aldrig när äldste sonen körde ihjäl en mullvad som precis tittade upp i gräsmattan när han klippte gräset. Och mannen som försökt fånga den efter konstens alla regler.. Jag lever för mina inomhusblommor vid den här årstiden. Kram/Finas mammis

    SvaraRadera
  16. Härligt inlägg!
    Vi säger också trädgårdsland här hos oss.
    Igår hämtade jag in rödbetor från en av odlingslådorna. Det är rödbetor och palsternacka som står kvar nu. Jordärtskockorna också förresten. Glömmer dem för det är första året jag har sådana. Måste kolla upp när man ska ta dem. Nu kanske?

    Ha det fint!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag låter mina stå kvar. Klipper bara ner dem. Sen går det att hämta i landet så länge det går att gräva. De som blir kvar mår bra där de är. Till våren gräver jag upp alla och planterar om.
      /Anette

      Radera
  17. Trädgårdstidningar blir snart helt överflödiga när man har så här duktiga trädgårdsbloggare. Du skriver så jag blir alldeles varm om hjärtat och bilderna är i en klass för sig!.
    Att inte tala om Majas "wet look" är alldeles superb.
    /Anja

    SvaraRadera
  18. Ja du tänk att vi trots alla hinder fortsätter att odla! Ibland undrar jag vad man håller på med?

    Tur att det kommer vinter så man glömmer bort allt elände.Fast man glömmer nog inte så många sorkar.
    Katt är bra och dessutom bästa sällskapet i trädgården.
    Ha en skön vecka själv.
    Annika

    SvaraRadera
  19. Ja, det är ett slit att hålla alla objudna gäster borta! Vilken mangold du har och svartkålen är ju gigantisk! Här plockar jag ju och säljer lika fort som det växer. ja, vi äter ju en hel del också... Nästa år ska jag helt klart så mer svartkål!
    Lena

    SvaraRadera
  20. Lite skönt att höra att du säger trädgårdsland och inte köksträdgård.
    Kram

    SvaraRadera
  21. Du har det jättefint i ditt trädgårdsland och en gång hade jag ett hyfsat ett, men den liksom tog slut och sen flyttade vi och här är det inte lätt, inte. Vi har ingen jord att tala om här på berget. Underbart att ha så mycket man kan använda nu också! Det är lyx, det är verklig lyx, det! Och lilla hönan är ju så söt med sin fina frisyr!
    Och dom objudna gästerna är inte så kul. Man för en ständig kamp på dom och mot elementen! Din mangold är underbart vacker!
    Agneta kram

    SvaraRadera
  22. Det är så fint att läsa allt du skriver och likaså titta på dina bilder. Du älskar din trädgård trots alla vedermödor och så länge det inte är frost får vi dagliga belöningar i form av något att äta eller en vacker bukett.
    H det fint!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  23. Full av beundran för odlingskonsten och dess vedermödor. Visserligen finns det lite ätbart kvar här, men de snabba turerna i kvällsmörkret för middagen börjar kännas mer och mer ogästvänliga nu. Utom kryddorna utanför altandörren, bara sträcka ut handen i princip. Tänk att Mangolden är så fin än. Vacker bild och söta sorkjägare!
    ha det bra!
    Luna

    SvaraRadera
  24. Hej!
    Vilka härliga bilder fyllda med kreativitet!
    Ha en skön vecka!0
    Hälsn AnnA

    SvaraRadera
  25. Lika härligt varje gång att läsa dina texter och titta på dina bilder. Du är en sån härlig inspirerande kreatör! Tack!

    En fin vecka till dig,
    kram
    Cathrine

    SvaraRadera
  26. Du skriver så vackert om din trädgård, så jag förstår att du älskar den. Sniglar, sorkar och rådjur är ett gissel, som vi alltid kommer att få dras med.
    Jag önskar dig en fin vecka i din trädgård och må så gott!
    Kram och glöm inte att ta en och annan paus!

    SvaraRadera
  27. Oj,oj! 103 sorkar! Och jag som gnäller över en ynka sork, som dessutom nog har flyttat till något trevligare ställe efter att vi satt upp sorkskrämman. Men sniglar och rådjur har vi kvar. Det är en ständig kamp mot odjuren! Fantastiskt hur vacker mangolden är på dina bilder. Ha en trevlig vecka/ Titti

    SvaraRadera
  28. Du har så fina ”ulliga växter” i ditt trädgårdsland. Tack för att du skrev potatis till jul – undrar var den tog vägen i går. Måste kolla det – fick just en obehaglig känsla av att maken kanske har hällt ut min potatisodling utan att förstå vad det var …

    Paprikorna var verkligen jättefina – glad överraskning. Nu måste jag bara komma på vad jag ska använda dem till :D

    Kram
    //Linda

    SvaraRadera
  29. Man riktigt hör och känner genom hela inlägget hur du brinner för din trädgård. Härligt..

    Kram Maidi

    SvaraRadera
  30. Håller med Anja i kommentarerna ovan!
    Trädgårdstidningar är onödiga! Vi har ju Dej!!
    Tack för alla inspirerande bilder och texter!

    Kramar
    Annica

    SvaraRadera
  31. Zon 4 är kanske i tuffaste laget men jag vet inte för jag har ju inte provat. Har du möjlighet att ha den svalt inomhus kan det kanske funka. Får lätt ohyra annars när man tar in den tycker jag. Kanske du har tur och den håller sig frisk. Vem vet :). Lycka till hur du än gör.

    SvaraRadera
  32. Men hur gör du med purjon på vintern? Täcker du den med något? Jag lät min stå kvar ett år men den gick ju inte att få upp, satt som berg.
    Så trevligt det verkar med hönorna i trädgården.

    Kram Agneta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det fryser oftast inte här förrän efter jul. Nångång har det hänt att jag spettat upp lök. Framåt vintern blir de nerätna av rådjuren så det brukar inte bli nåt problem. Täcka hjälper säkert lite grand.
      Kram Anette

      Radera
  33. Ett kanon inlägg igen, kul och intressant.
    Roliga namn på katterna Basil Bus och Ture Svinto, ha ha . . . .
    Ja då håller de sorkar, möss m.m. borta förhoppningvis. . . . .
    Rådjuren har ju erat grönsaksland som ett delikatess skafferi.
    Men vad gott att kunna gå ut och hämta färska grönsaker, ja men inget kommer gratis och självmant.
    Vilken tur att vi inte haft några sniglar hos oss, hoppas de aldrig aldrig . . . . visar sig här.

    Må så gott/ Eva

    SvaraRadera
  34. Helt underbart! Håller med, hemodlat är ett måste, mycket jobb men det är det värt. Jag drömmer om höns, har alltid gjort det men det får vänta ett tag. Men hur går katterna och hönsen ihop?
    Ha det gott!
    Ulrika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de är uppväxta ihop och går fria. En hönsmamma är inte att leka med när hon har kycklingar. Sätter sig i respekt både hos katter och övriga flocken. Har faktiskt inte förlorat den minsta lilla kyckling till någon katt på 20 år. Däremot kan ju nån av katterna vara lätt utråkad och på bushumör och helt enkelt hoppa rakt in i flocken så att alla flyger åt olika håll, men ingen jakt är involverad. Katten står bara helt nöjd och viftar lite på svansen. Vill poängtera att det händer långt ifrån varje dag, men nån gång då och då. Varken höna eller tupp viker för katterna om de möts. Katten viker inte heller. De kan stryka förbi varandra som jämnlika.
      /Anette

      Radera
  35. Förstår att du trivs i trädgårdslandet ;)....jag skulle vilja ha ett fint växthus...ååh vad jag skulle trivas där ;)
    Så fina höns du har...
    Kram bia

    SvaraRadera
  36. Jag fick en plötslig lust att döpa om dina katter till konstapel Kling och konstapel Klang :) Kram!

    SvaraRadera
  37. Härligt när man odla sitt trädgårdsintresse året om och alla årstider. :) Mangold och missar har jag också i min trädgård. Men missen här jagar inte så mycket, men nu är årstiden då han tycker det är roligt att ligga på fönsterbrädan och titta på småfåglarna vid fågelbordet. ;)

    SvaraRadera
  38. Oj, så fina bilder! vad mycket löv ni har kvar på träden.. ;-) Här är det bara krusbärsbuskarna som har några kvar..

    SvaraRadera
  39. Mangold är så vackert! Ser gott & vitaminrikt ut :) Du bor så fint!
    KRAM från mig!

    SvaraRadera
  40. Ja fy för sniglarna! Men dina sorkjägare är så fina :) Ha det gott. Kram Anna

    SvaraRadera
  41. Vilken fin köksträdgård du har Anette, blir nästan lite avundsjuk för hos mig har det inte växt så bra i sommar. Skönt att få lägga över sorkfångandet på riktiga sorkjägare istället för fy sjutton för sork och råttor !
    Jag gick nästan in i chock efter din kommentar hos mig - fy så vidrigt att få upp en sån bild!
    Har kollat med vår IT-ansvarig på jobbet som säger att problemet ligger i din dator, förmodligen har du fått in trojaner som spökar. Hoppas det löser sig !
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

    SvaraRadera
  42. Vilken härlig tanke att kunna skörda något året om.
    Spännande det där meD sniglarna och elen. Hur funkar det, vad har du det kopplat till, hur många volt har du?!?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snigelstaketet består av två metalltrådar fästa på brädsarg mha plasthållare 3-5 mm från själva sargen. Utrymmet måste vara tillräckligt stort för att droppr inte ska fastna men tillräckligt litet för att småsniglar inte ska komma under. Mellan dessa metalltrådar ligger en jordad tråd direkt på sargen. När en snigel rör både jorden och tråden på hållare dör den, men i de flesta fall känner snigeln av spänningen på flera cm håll och vänder. Spänningen är 12 V och kommer från ett bilbatterie som står i ett skåp utanför trädgårdslandet. Bilbatteriet laddas med en liten solpanel från Claes Olsson.
      Vi har haft staketet i fem år och är mycket nöjda. Noll sniglar innanför och mängder utanför. Från början använda vi koppartråd vilket jag tyckte var ännu bättre. Dock spröd och gick av lätt. Svårt att hitta bra tjocklek, därav har vi annan tråd nu, tror tom att den är rostfri. Under högsäsong kollas staketet varje morgon. Om nån snigel dött och fastnat på tråden måste den tas bort så att inte trådarna bränner av. I så fall måste de lagas. Ibland kollar vi också spänningen med en liten mätare.
      Kan tillägga att brädsargen står på en 30 bred plåt som är nergrävd för att sniglarna inte ska kunna borra ner sig under. Man måste också hålla gräset kort runt om så att det inte kommer mot trådarna och kortsluter. Det är inga fara för andra djur som katter eller höns. Man kan ta i tråden utan att känna det minsta.
      /Anette

      Radera
  43. Ååååå så mycket värdefullt du omger dig med. Vilken lycka att hitta grönt i köksträdgården nästan året runt. I mitt vilar hösten. Som det blir i trakter kring zon 6. Men nog njuter vi fortfarande av mild oktober. Cyklar så länge jag kan. Kanske ska jag sätta dubbat på den sedan? Har inte bestämt mig ännu.

    Allt gott till dig bland färg, katter och icke blödiga män ;-)

    SvaraRadera
  44. Åh, jag gillar verkligen Maja i hennes "wetlook"! *fniss*
    Jodå, vi är båda galna i bilar. Har ju jobbat med veteran-, sport- och racebilstillbehör i över 40 år, så dom ränderna går nog aldrig ur en.....
    KRAM och trevlig helg
    Susie

    SvaraRadera
  45. Njutbart att läsa ditt inlägg. Blir sugen på att åka till landet och se hur det står till med mangold och sallad. Tänkte också försöka mig på höstsådd av rotfrukter och dill. Det har jag aldrig tidigare gjort.
    Ha det gott
    Birgitta

    SvaraRadera