söndag 5 juli 2015

Årets bästa loppishändelse

Loppisar är trevliga ställen att trädgårdsfynda på och när
idrottsföreningen i det lilla samhället Simlångsdalen utanför Halmstad ordnar loppis packar vi husbilen och drar iväg. Evenemanget lockar 7-8000 besökare som under två intensiva söndagstimmar fyndar allt från husgeråd och konst till möbler och gräsklippare. Det är gemenskap och fest.

För många är samhället Simlångsdalen i Halland med sina knappt 600 invånare, bara några hus som man passerar längs väg 25 på väg nån annanstans. Det fantastiska är att man har en stor och aktiv idrottsförening med nästan lika många medlemmar som det finns invånare.

Under året arbetar frivilliga med att sortera och ta hand om skänkta saker som lämnas till lagerlokalen.
Man tycker att invånarna i Simlångsdalen inte borde ha fler saker kvar att skänka och att de måste ha de mest välstädade garagen i hela Halland, men det förnekas bestämt när man pratar med inblandade.

Det cirkulerar flera historier om fantastiska köp.
Det var damen som för några tior köpte en matta och gick med den till kemtvätten. Där ville man inte befatta sig med en sån dyrbar handknuten matta. Den visade sig nämligen vara värd upp emot 30.000 kr. På loppisen hade de funnits en likadan till, men ingen visste vart den tagit vägen.
Viljan att sälja är stor. En gång kom det en köpare och frågade efter mortlar. Jodå, det har vi, svarade säljaren och knatade raskt hem efter hustruns stenmortel. Själv var hon på jobbet just då men överraskningen torde ha blivit stor när hon kom hem och mortelns plats var tom.
En barnvagn tillhörande en funktionär råkade också bli såld ett år.

En stor del av charmen i Simlångsdalen är de speciella reglerna. Man handlar nämligen inte hur som helst. Den första timmen får man bara gå runt och titta. Det finns möjlighet att lägga bud på sakerna genom att meddela en funktionär vad man vill betala och en tejp med summan fästs på saken. Nästa spekulant kan höja budet. Det gäller att hålla ögonen på den tysta budgivningen om man verkligen är intresserad och dessutom kan man ju ha saker utspridda över hela planen som man budat på. Vitsen med detta är att förstås att funktionärerna inte behöver prissätta. Minsta bud är tjugo kronor. Tillgång och efterfrågan får styra. När startskottet går gäller det högsta budet en halvtimme framöver. Sen går det att omförhandla. Låter det krångligt? Ja, första gången hängde jag inte med i svängarna, kände mig mest förvirrad och kom bara hem med några småsaker. Knep och tricks är en del av charmen, men samtidigt blir det här sättet ganska demokratiskt eftersom inte ens antikhandlarna kan delta i mer än en budgivning samtidigt när det uppstår olika miniauktioner kors och tvärs. De flesta saker hittar dock sin ägare utan budgivning.
I högtalarsystemet förklaras budgivningsreglerna och prick klockan elva går startskottet.

Sekunderna innan kan man nästan känna hur luften dallrar av spänning. Man står vid den sak man helst vill ha beredd med jämna pengar i fickan och försöker se ointresserad ut.
Fem minuter kvar meddelas det i högtalarna, en minut, trettio sekunder och spring nu inte ner varandra... tio sekunder, nio, åtta sju, hjärtat bankar... sex, fem, fyra, tre, två, ett, PANG! Skottet går. Varje funktionär har plötsligt tio, femton personer runt sig med sedlar utsträckta i luften. Man får inte lyfta upp sin sak förrän den är betald och budgivningar startar spontant. Så fort man fått funktionärens uppmärksamhet och lämnat sina pengar skyndar man vidare till nästa utsedda sak på ett annat bord i hopp om att den ska finnas kvar. Bara att orientera sig bland allt folk är en konst och vilket bord stod nu den där fina vasen igen?
Planen myllrar och sjuder. Den första halvtimmen är det hektiskt, sen lugnar det ner sig så pass att man kan se folk här och där stå i små grupper och prata igen.

Klockan halv ett, efter bara en och en halv timmes försäljning är det mesta borta och ganska glest på borden. Från högtalarna uppmanas:
- Inget lägsta bud gäller nu. Kom med skambud! Fyll en låda eller köp per kvadratmeter! Vi tar oss en tur till för att se om det inte finns nåt mer vi kan ha användning för. Det som blir över på borden kommer ju utan pardon att slängas i containern.

Så roligt det är att komma hem från en riktigt bra loppis med saker som man inte visste att man behövde...De här två pidestalerna som kommer att bli perfekta i växthuset så småningom. De är lika höga står bara på olika underlag.
Stolarna i mint condition vann jag i hård budgivning.  Ska få vara med i ett fotojobb.


Allt gott

30 kommentarer:

 1. Låter mycket spännande! Fina fynd du gjorde. Pidestaler kan man inte ha för många av:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Underbara saker Du köpte! Den loppisen låter ju helt fantastisk med så mycket grejer och så mycket folk. Själva så ska vi ha loppis på logen nästa helg. En rolig men ganska så jobbig tillställning. Men skönt att förhoppningsvis bli av med lite saker.../Lilla gummann

  SvaraRadera
 3. Det låter som en mycket annorlunda loppis, fast det låter mer som en auktion :) Grattis till både piedestaler o stolar, verkligen snygga! Här skulle det verkligen att behövas en loppis, fullt av både det ena o det andra lite varstans ;) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 4. Vilken häftig loppis. Kan förstå den spänningen. Speciellt om man hittar något man verkligen vill ha. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 5. Det låter onekligen som en spännande och annorlunda loppis. Piedestalerna var verkligen fina. Ha det fint!
  Varma hälsningar,
  Sofie

  SvaraRadera
 6. Vilka fynd! Skitsnyggt! Älskar loppisar, hm, får nog planera en liten turné.

  SvaraRadera
 7. Här har det varit alldeles för lite loppisar i år, det inser jag nu... får se inästa vecka om vädret blir svalare att man kanske orkar ta sig en runda!
  Vilka fina fynd du gjort"

  Kram Gunila

  SvaraRadera
 8. Det där lät riktigt roligt - och spännande!! Jättefina saker du fyndat!!

  Kraam Therese

  SvaraRadera
 9. Snyggfynd! Loppisar, jag vet faktiskt inte om det finns häromkring, jag har faktiskt ingen lokal tidning, bara från storstan där vi bodde tidigare.....får kanske ändra på det.
  Kram Agneta

  SvaraRadera
 10. Så kul att få ta del av den speciella loppisen. Jag hittar ju det mesta som jag behöver till kolonistugan/ lotten på loppisar eller fyndsidor på nätet. Saknar auktioner som de var i min barndom. Just budgivningen gör ju allt lite mer spännande.

  SvaraRadera
 11. Oj, vilket spännande arrangemang! Någon smart person har listat ut att människor i allmänhet gillar spänning och det visar sig vara ett framgångsrikt koncept. ...och för den som värnar om återbruk känns det dessutom som en god insats för miljön i stället för att köpa nytt, kul!

  SvaraRadera
 12. Vilket bra koncept! Det gör ju att sakerna blir sålda och det inom en kort tid. Du har gjort fina fynd.
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 13. Loppis med budgivning, det var nytt för mig. Läckra stolar.
  Kram

  SvaraRadera
 14. Himmel så kul med sådana loppisar, det saknar jag här, Fina fynd du gjort! Ha en härlig sommarvecka! /Lotta

  SvaraRadera
 15. Ojojoj både över fynden och loppisen. Fynden var jättehärliga. Funderar på om jag skulle fixa tillvägagångssättet på loppisen. Men rättvist och bra låter det. Hellre knö bland folk så :) Fast jag brukar ha svårt att fynda när det blir mycket saker och folk.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 16. Vilken rolig form av loppis... vilka förväntningar den skapar! Tur, eller kanske skicklighet, i dina fynd, stolarna gillar jag skarpt:)

  Ha det fortsatt skönt även om det idag och några dar framöver blir svalare och lite lättare att andas. Men, vi behöver både och!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 17. Här snackar vi verkligen loppis!!! Underbart! Och vilka läckra stolar sen!

  SvaraRadera
 18. Så härligt med en sådan lyckad loppis, precis så som det ska vara. Stolarna var fantastiska.
  Fin kväll önskar jag dig
  Kram
  Annie

  SvaraRadera
 19. Det låter onekligen lite krångligt men kanske inte är så svårt när man är på plats. Fina saker du fyndade!
  Må så gott!

  SvaraRadera
 20. Vilken härlig skildring! Älskar loppisar och fyndade i fredags en hammare, en osthyvel och en emaljerad skål för det totala beloppet... 15 kr! =o))
  Nu blir jag väldigt sugen på att åka till Simlångsdalen nästa år och besöka denna fantastiska loppis. Smart och roligt system med budgivningen! Fina fynd du gjorde!!!
  kram
  Katarina

  SvaraRadera
 21. Oj oj, vad mycket text, hihi.....men vad fina saker du fick med dej hem ;).....gillar mycket både pidestalerna och stolarna...skulle jag gärna velat ha dom här på torpet ;)
  Hoppas du har det bra, trots sommaren som kom av sej...
  Kram bia

  SvaraRadera
 22. Fina loppis fynd!!! Jag älskar känslan att gå på loppis men vet aldrig vad man hittar och hoppet om att hitta världens fynd är spännande! Allt gott Mari

  SvaraRadera
 23. Verkar som en spännande upplevelse... och fina fynd gjorde du också! Grattis!

  SvaraRadera
 24. Vad roligt, och du beskriver det så man kan se alla skynda till sina fynd. Ha det fint!

  SvaraRadera
 25. Vilken härlig beskrivning av loppisen och vilken stämning det verkar vara! Jag har bara varit på en loppis med detta budgivningssystem tidigare, och jag tycker verkligen att det verkar smart! Själv ska jag på årets stora loppis här på Bjäre där vi sommarfirar, på lördag. Men då är det mer köa och spring som gäller, mycket mer stressande....
  Kram
  Elin

  SvaraRadera
 26. Du gjorde fynd i alla fall! Ett annorlunda sätt som jag gärna skulle vilja pröva, annars gillar jag de tillfälliga skyltarna vid någon grusväg. Där kan man verkligen fynda, om man är bland de första att stanna till.

  Allt gott till dig!
  /Cia

  SvaraRadera
 27. Låter otroligt stressigt ,-)))! De mindre rörliga får ta bottennappen antar jag.
  Själv skulle jag nog ha missat de där jättefina pidestalerna trots att jag skulle gärna velat ha dem ;-)! Men, folkfest är roligt, med eller utan fynd. Det lustiga är att det går utmärkt att fotsätta livet , trots att man inte fick med sig det där som man inte visste att man ville ha/behövde ,-)))!
  Dina fynd är i alla fall väldigt fina så grattis till dina stresståliga nerver och fynden.

  Ha det gott!
  /Anja

  SvaraRadera
 28. Stolarna var ju helt underbara! Tänk så bra det är med loppisar och auktioner, att det någon inte vill ha kan glädja en nu ägare. 'Vår' idrottsförening har också en stor loppis, om än inte i den storleken. Håller med om att det är roligt att se vad det var man inte visste att man behövde... ;)
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 29. Vilken loppis och vilka fynd ni gjorde! Jag hoppas hinna besöka ett par under semestern :)

  SvaraRadera