Oj så mycket man kan använda squash till, det måste väl vara en "lönsam" grönsak att odla med tanke på den stora volym man får tillbaka. Jag är hopplöst okunnig på matlagning, odlar gärna men någon skall ju ta hand om resultatet också - helst inte jag!
Här nämner du en grönsak som för mig har varit ett enda frågetecken och som jag aldrig lyckats göra något gott av. Halvmesigt, trist och rätt smaklöst. När mina elever har pratat om (från Mellanöstern och från trakterna runt om) hur de längtade hem till mammas goda squashrätter fick jag ju också , som sagt, lust att pröva. Men icke! Därför är jag extra tacksam att du nu berättar om vad man kan göra med den, förvara den och dessutom göra en god rätt av! Jag ska prova att göra din denna rätt, byta ut vetemjölet till ett glutenfritt alternativ och bjuda mitt glutenintoleranta barnbarn på den. Om han, blivande stjärnkocken gillar den, ja, då får den helt enkelt med beröm godkänt :-)!
En lite förbisedd grönsak, hos mig. Aldrig odlat den, tänker att den är rätt skrymmande. Använder den mestadels i smakstarka grytor, som ex vis indisk curry. Men måste ju bli väldigt saftigt i bakverk... Inspirerande inlägg. =o) Allt gott! /Katarina
Mums. JAg har också det receptet. Verkligen en god kaka. Jag brukar också göra plättar, mycket gott. Men i år växer det så dåligt i mitt trädgårdsland. Trots att vi grävde ner massa med gödsel i v¨ras så är alla grönsaker i miniformat, inget roligt alls. Kram!
Jag har återupptäckt denna goda grönsak efter ett par år i glömska. Squashlasagne har blivit en god favorit. Tack för receptet! Squashplättar är nytt för mig. Det har jag aldrig prövat.Fin söndag till dig. Kram
Så mycket gott man kan göra av den! Blev sugen på ostkaka. Mannen min är inte så förtjust i den men jag älskar den. Vi grillar den oftast med olivolja och flingsalt. Önskar dig en fin söndag! Merja
Så mycket gott man kan göra av den! Blev sugen på ostkaka. Mannen min är inte så förtjust i den men jag älskar den. Vi grillar den oftast med olivolja och flingsalt. Önskar dig en fin söndag! Merja
Så mycket gott man kan göra av den! Blev sugen på ostkaka. Mannen min är inte så förtjust i den men jag älskar den. Vi grillar den oftast med olivolja och flingsalt. Önskar dig en fin söndag! Merja
I år vet jag inte vad som hänt i mitt trädgårdsland, det är inte mycket som har vuxit, inte heller squashplantan. Men sparar receptet till ett annat år. Ha det fint!
Squash är så jättegott. Ibland blir vi bjudna på det i Kroatien, fyllda zuccini, det är bland det godaste jag vet. Har aldrig provat att odla själv. Ha en fin söndag Kram Maria
Mitt första recept på fylld squash fick jag från en Makedonsk kvinna för ca 35 år sen. Det är fortfarande en favorit som jag gjort ett antal varianter på. Kram Anette
Gillar squash, gärna grillad. Nu är det snart två veckor sedan jag sist skördade. Det blir kanske till att baka i början på veckan om inte sniglarna tagit allt. Trevlig söndag. Birgitta
Squashen är en av mina älsklingsgrönsaker. Men, men i år blir det inga squashar från den egna trädgården för mig.I drivbänken gjorde ankorna slut på de späda skotten och resten sådde jag ute på lerjord där försommarens väta och sensommarens torka effektivt satte stopp för frodig grönska. Lerjorden blev till cement, en jord som squash inte gillar. Nåja, nästan inga andra grönsaker heller för den delen. Tack för receptet!
Vilka bjässar! Roligt att de trivs och växer så det knakar. Är lite dålig på att använda squash mer än till att grilla dem med lite goda kryddor på. Kanske måste ta och vidga mina vyer litegrann =) Hoppas du får en finfin söndag, hos oss skiner solen och den ska enligt prognosen fortsätta ståla under hela nästa vecka. Så jag hoppas det blir några fina höstdagar att se fram emot. Kram Annica
Det här är en växt som jag aldrig ens haft en tanke på att odla, troligen pga att jag inte är uppväxt med den och är lite gammalmodig i mina matvanor!! Jag minns att jag fick några av en arbetskamrat en gång och då visste jag knappt vad jag skulle laga av den. Det är väl svårt att lära gamla hundar sitta och svårt att lära gamla människor ändra på sina matvanor, nä usch och fy vad jag kände mej gammal plötsligt!! Ha en fin söndag! Kram/Finas mammis
Ha, ha, jo det där känner jag igen! När barnen var små odlade vi ju mycket, mycket mer än vi gör nu. Ett år bestämde barnen att de skulle ha pumpa och squash, gissa om vi fick äta dem på längden, tvären och bredden. Ha de gott. Catarina
Jag har för första året odlat squash. Hade en planta på försök. Och precis som du säger. Man behöver i princip bara gå in och sätta på kaffet så har den vuxit när man kommer ut igen. Nu har jag en som är enorm och jag trodde att den var körd när det gäller lagring, att jag måste försöka riva eller tärna den och frysa den. Men nu ser jag ju hos dig att dom går att spara. Jag tror att jag ska pröva att spara den i en låda i garaget. Jag har nämligen fler och dom hade jag tänkt riva och frysa. Men får ju inte plats med hur mycket som helst i frysen :)
När jag såg rubriken trodde jag det skulle bli ännu en rolig berättelse om hönorna - men det blev squash istället! Måste verkligen göra falsk ostkaka, tack för receptet! Ha det fint! Kram Eva
Vad härligt att få skörda! Och tack för ett gott recept! Jag fick en planta av en kollega i somras men tyvärr blev inte alla planer gjorda vid växthuset i år så det blev inte så mycket av med mina odlingsplaner, men nästa år så :) Visste inte att de gick att förvara så länge, tack för tipset!
Det där är gott. Jag gör det även med pumpor. Mycket gott man kan göra med squash. Har några bumlingar jag med men små nya är på G. Ha en fin vecka det skall bli sol hela veckan.... jippi.... Kram Annika
Helt rätt, i att squashen växer medan man vänder ryggen till. Konstigt att inte fler odlar för det lyckas ju nästan alltid. Även jag river till brödbaket. Ibland då de blivit alltför stora och hårda i skalet, skalar jag och skalet mixar jag och har i brödbaket. Det känns nyttigt på något sätt. / Britt
Det finns verkligen en massa gott man kan göra på squash, men att frysa den har jag aldrig gjort, så tack för det tipset. Apropå falsk ostkaka så kan jag bidra med ett recept på falsk potatissallad, länk till det receptet: http://minlillakokvra.blogspot.se/2013/02/lchf-sallad-med-helkokt-kyckling.html // Birgitta
Är ingen storkonsument av squash. Förra året hade jag egen för första gången, älskade att steka skivor och gratinera med riven ost på. Eller hur jag nu gjorde. Supergott var det i alla fall. Men annars är jag rätt dålig på att använda den.
Squashen är toppen och måste vara en av de mest användbara saker man kan odla vid sidan av potatisen. Har prövat ostkakan och den smakar verkligen slående likt originalet och dessutom blir den ju bäst på lite större exemplar. Tack för tipset om förvaring av sommarsquash! Bästa hälsningar Anna
Den där ostkakan bjöd alltid min moster på då hon var squashodlare. Hade helt glömt bort den, den var mycket god vill jag minnas. Ska absolut sätta några plantor nästa år! :) Kram Annica
Tack för recept, ska testa detta. Hos oss bakas det amerikansk sqashkaka, familjens fikafavorit. Skönt med en fin september så squashen fortsätter växa. Kram Kristina
Det receptet skulle jag haft då när jag själv var "squashbonde". Numera köper jag, älskar de små... råa!
SvaraRaderaHa en fin söndag.
Kramar från Eva-Mari
Oj så mycket man kan använda squash till, det måste väl vara en "lönsam" grönsak att odla med tanke på den stora volym man får tillbaka. Jag är hopplöst okunnig på matlagning, odlar gärna men någon skall ju ta hand om resultatet också - helst inte jag!
SvaraRaderaKram!
Numer brukar jag köpa den squash jag vill ha, men förr då jag hade egna odlingar, då gjorde jag ibland just sån här ostkaka... mums!
SvaraRaderaHa det gott!
Squash är riktiga snabbväxare. Ingen av mina favoriter, men jag lånar ändå ditt recept och ger till D.
SvaraRaderaSquash är så gott. Har inte odlat det i år. Visste inte man kunde frysa den. Så bra. Ha en fin dag Kram Pernilla
SvaraRaderaOj är den så fantastisk. Då måste jag testa nästa år. Tack för tipsen.
SvaraRaderaHa en skön söndag!
Här nämner du en grönsak som för mig har varit ett enda frågetecken och som jag aldrig lyckats göra något gott av. Halvmesigt, trist och rätt smaklöst. När mina elever har pratat om (från Mellanöstern och från trakterna runt om) hur de längtade hem till mammas goda squashrätter fick jag ju också , som sagt, lust att pröva. Men icke! Därför är jag extra tacksam att du nu berättar om vad man kan göra med den, förvara den och dessutom göra en god rätt av! Jag ska prova att göra din denna rätt, byta ut vetemjölet till ett glutenfritt alternativ och bjuda mitt glutenintoleranta barnbarn på den. Om han, blivande stjärnkocken gillar den, ja, då får den helt enkelt med beröm godkänt :-)!
SvaraRaderaAlltid lika kul att besöka dina inlägg!
/Anja
En lite förbisedd grönsak, hos mig. Aldrig odlat den, tänker att den är rätt skrymmande. Använder den mestadels i smakstarka grytor, som ex vis indisk curry. Men måste ju bli väldigt saftigt i bakverk... Inspirerande inlägg. =o)
SvaraRaderaAllt gott!
/Katarina
Mums. JAg har också det receptet. Verkligen en god kaka. Jag brukar också göra plättar, mycket gott. Men i år växer det så dåligt i mitt trädgårdsland. Trots att vi grävde ner massa med gödsel i v¨ras så är alla grönsaker i miniformat, inget roligt alls.
SvaraRaderaKram!
Jag har återupptäckt denna goda grönsak efter ett par år i glömska. Squashlasagne har blivit en god favorit.
SvaraRaderaTack för receptet! Squashplättar är nytt för mig. Det har jag aldrig prövat.Fin söndag till dig. Kram
Så mycket gott man kan göra av den! Blev sugen på ostkaka. Mannen min är inte så förtjust i den men jag älskar den. Vi grillar den oftast med olivolja och flingsalt. Önskar dig en fin söndag! Merja
SvaraRaderaSå mycket gott man kan göra av den! Blev sugen på ostkaka. Mannen min är inte så förtjust i den men jag älskar den. Vi grillar den oftast med olivolja och flingsalt. Önskar dig en fin söndag! Merja
SvaraRaderaSå mycket gott man kan göra av den! Blev sugen på ostkaka. Mannen min är inte så förtjust i den men jag älskar den. Vi grillar den oftast med olivolja och flingsalt. Önskar dig en fin söndag! Merja
SvaraRaderaI år vet jag inte vad som hänt i mitt trädgårdsland, det är inte mycket som har vuxit, inte heller squashplantan. Men sparar receptet till ett annat år. Ha det fint!
SvaraRaderaSquash är så jättegott. Ibland blir vi bjudna på det i Kroatien, fyllda zuccini, det är bland det godaste jag vet.
SvaraRaderaHar aldrig provat att odla själv.
Ha en fin söndag
Kram Maria
Mitt första recept på fylld squash fick jag från en Makedonsk kvinna för ca 35 år sen. Det är fortfarande en favorit som jag gjort ett antal varianter på.
RaderaKram Anette
Gillar squash, gärna grillad. Nu är det snart två veckor sedan jag sist skördade. Det blir kanske till att baka i början på veckan om inte sniglarna tagit allt.
SvaraRaderaTrevlig söndag.
Birgitta
Squashen är en av mina älsklingsgrönsaker. Men, men i år blir det inga squashar från den egna trädgården för mig.I drivbänken gjorde ankorna slut på de späda skotten och resten sådde jag ute på lerjord där försommarens väta och sensommarens torka effektivt satte stopp för frodig grönska. Lerjorden blev till cement, en jord som squash inte gillar. Nåja, nästan inga andra grönsaker heller för den delen.
SvaraRaderaTack för receptet!
Vilka bjässar! Roligt att de trivs och växer så det knakar.
SvaraRaderaÄr lite dålig på att använda squash mer än till att grilla dem med lite goda kryddor på.
Kanske måste ta och vidga mina vyer litegrann =)
Hoppas du får en finfin söndag, hos oss skiner solen och den ska enligt prognosen fortsätta ståla under hela nästa vecka. Så jag hoppas det blir några fina höstdagar att se fram emot.
Kram Annica
Det här är en växt som jag aldrig ens haft en tanke på att odla, troligen pga att jag inte är uppväxt med den och är lite gammalmodig i mina matvanor!! Jag minns att jag fick några av en arbetskamrat en gång och då visste jag knappt vad jag skulle laga av den. Det är väl svårt att lära gamla hundar sitta och svårt att lära gamla människor ändra på sina matvanor, nä usch och fy vad jag kände mej gammal plötsligt!!
SvaraRaderaHa en fin söndag!
Kram/Finas mammis
Ha, ha, jo det där känner jag igen! När barnen var små odlade vi ju mycket, mycket mer än vi gör nu. Ett år bestämde barnen att de skulle ha pumpa och squash, gissa om vi fick äta dem på längden, tvären och bredden.
SvaraRaderaHa de gott. Catarina
Jag har för första året odlat squash. Hade en planta på försök. Och precis som du säger. Man behöver i princip bara gå in och sätta på kaffet så har den vuxit när man kommer ut igen. Nu har jag en som är enorm och jag trodde att den var körd när det gäller lagring, att jag måste försöka riva eller tärna den och frysa den. Men nu ser jag ju hos dig att dom går att spara. Jag tror att jag ska pröva att spara den i en låda i garaget. Jag har nämligen fler och dom hade jag tänkt riva och frysa. Men får ju inte plats med hur mycket som helst i frysen :)
SvaraRaderaHa det gott!
/Anita
När jag såg rubriken trodde jag det skulle bli ännu en rolig berättelse om hönorna - men det blev squash istället! Måste verkligen göra falsk ostkaka, tack för receptet!
SvaraRaderaHa det fint!
Kram Eva
Vad härligt att få skörda! Och tack för ett gott recept! Jag fick en planta av en kollega i somras men tyvärr blev inte alla planer gjorda vid växthuset i år så det blev inte så mycket av med mina odlingsplaner, men nästa år så :) Visste inte att de gick att förvara så länge, tack för tipset!
SvaraRaderaKramar aka
Det där är gott. Jag gör det även med pumpor. Mycket gott man kan göra med squash.
SvaraRaderaHar några bumlingar jag med men små nya är på G.
Ha en fin vecka det skall bli sol hela veckan.... jippi....
Kram
Annika
Squash är så himla gott...man kan göra mycket av den om man har lite fantasi...man får tacka för receptet;))
SvaraRaderaÖnskar dej en fin vecka !!
Kramisar bia
Mmm det receptet skriver vi gärna under på, det är gott :) I år har jag testat både sommar- och vintersquash så alla idéer om användning är välkomna.
SvaraRaderaHa det gott! Carina
Helt rätt, i att squashen växer medan man vänder ryggen till. Konstigt att inte fler odlar för det lyckas ju nästan alltid.
SvaraRaderaÄven jag river till brödbaket. Ibland då de blivit alltför stora och hårda i skalet, skalar jag och skalet mixar jag och har i brödbaket. Det känns nyttigt på något sätt. / Britt
Mums squash är verkligen så gott. Här har vi bara skördat en än så länge, de andra låter vi växa till sig lite till :)
SvaraRaderaFin dag till dig
Annie
Vi har också fått några riktiga bjässar i år - en växtkraft att imponeras av:-)
SvaraRaderaKram Nora
Det finns verkligen en massa gott man kan göra på squash, men att frysa den har jag aldrig gjort, så tack för det tipset.
SvaraRaderaApropå falsk ostkaka så kan jag bidra med ett recept på falsk potatissallad, länk till det receptet: http://minlillakokvra.blogspot.se/2013/02/lchf-sallad-med-helkokt-kyckling.html
// Birgitta
Är ingen storkonsument av squash. Förra året hade jag egen för första gången, älskade att steka skivor och gratinera med riven ost på. Eller hur jag nu gjorde. Supergott var det i alla fall. Men annars är jag rätt dålig på att använda den.
SvaraRaderaSquashen är toppen och måste vara en av de mest användbara saker man kan odla vid sidan av potatisen. Har prövat ostkakan och den smakar verkligen slående likt originalet och dessutom blir den ju bäst på lite större exemplar. Tack för tipset om förvaring av sommarsquash! Bästa hälsningar Anna
SvaraRaderaSå gott med egenodlad squash :) Kanske man skulle testat nästa sommar... Hälsningar Victoria
SvaraRaderaDen där ostkakan bjöd alltid min moster på då hon var squashodlare. Hade helt glömt bort den, den var mycket god vill jag minnas. Ska absolut sätta några plantor nästa år! :)
SvaraRaderaKram Annica
Vilket bra recept, synd att jag inte odlar squash!
SvaraRaderaKram
Tack för recept, ska testa detta. Hos oss bakas det amerikansk sqashkaka, familjens fikafavorit. Skönt med en fin september så squashen fortsätter växa.
SvaraRaderaKram Kristina