söndag 6 september 2015

När man vänder ryggen till

Inlägget flyttat till Ätliga trädgården

37 kommentarer:

  1. Det receptet skulle jag haft då när jag själv var "squashbonde". Numera köper jag, älskar de små... råa!

    Ha en fin söndag.
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  2. Oj så mycket man kan använda squash till, det måste väl vara en "lönsam" grönsak att odla med tanke på den stora volym man får tillbaka. Jag är hopplöst okunnig på matlagning, odlar gärna men någon skall ju ta hand om resultatet också - helst inte jag!

    Kram!

    SvaraRadera
  3. Numer brukar jag köpa den squash jag vill ha, men förr då jag hade egna odlingar, då gjorde jag ibland just sån här ostkaka... mums!
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  4. Squash är riktiga snabbväxare. Ingen av mina favoriter, men jag lånar ändå ditt recept och ger till D.

    SvaraRadera
  5. Squash är så gott. Har inte odlat det i år. Visste inte man kunde frysa den. Så bra. Ha en fin dag Kram Pernilla

    SvaraRadera
  6. Oj är den så fantastisk. Då måste jag testa nästa år. Tack för tipsen.
    Ha en skön söndag!

    SvaraRadera
  7. Här nämner du en grönsak som för mig har varit ett enda frågetecken och som jag aldrig lyckats göra något gott av. Halvmesigt, trist och rätt smaklöst. När mina elever har pratat om (från Mellanöstern och från trakterna runt om) hur de längtade hem till mammas goda squashrätter fick jag ju också , som sagt, lust att pröva. Men icke! Därför är jag extra tacksam att du nu berättar om vad man kan göra med den, förvara den och dessutom göra en god rätt av! Jag ska prova att göra din denna rätt, byta ut vetemjölet till ett glutenfritt alternativ och bjuda mitt glutenintoleranta barnbarn på den. Om han, blivande stjärnkocken gillar den, ja, då får den helt enkelt med beröm godkänt :-)!

    Alltid lika kul att besöka dina inlägg!
    /Anja






















    SvaraRadera
  8. En lite förbisedd grönsak, hos mig. Aldrig odlat den, tänker att den är rätt skrymmande. Använder den mestadels i smakstarka grytor, som ex vis indisk curry. Men måste ju bli väldigt saftigt i bakverk... Inspirerande inlägg. =o)
    Allt gott!
    /Katarina

    SvaraRadera
  9. Mums. JAg har också det receptet. Verkligen en god kaka. Jag brukar också göra plättar, mycket gott. Men i år växer det så dåligt i mitt trädgårdsland. Trots att vi grävde ner massa med gödsel i v¨ras så är alla grönsaker i miniformat, inget roligt alls.
    Kram!

    SvaraRadera
  10. Jag har återupptäckt denna goda grönsak efter ett par år i glömska. Squashlasagne har blivit en god favorit.
    Tack för receptet! Squashplättar är nytt för mig. Det har jag aldrig prövat.Fin söndag till dig. Kram

    SvaraRadera
  11. Så mycket gott man kan göra av den! Blev sugen på ostkaka. Mannen min är inte så förtjust i den men jag älskar den. Vi grillar den oftast med olivolja och flingsalt. Önskar dig en fin söndag! Merja

    SvaraRadera
  12. Så mycket gott man kan göra av den! Blev sugen på ostkaka. Mannen min är inte så förtjust i den men jag älskar den. Vi grillar den oftast med olivolja och flingsalt. Önskar dig en fin söndag! Merja

    SvaraRadera
  13. Så mycket gott man kan göra av den! Blev sugen på ostkaka. Mannen min är inte så förtjust i den men jag älskar den. Vi grillar den oftast med olivolja och flingsalt. Önskar dig en fin söndag! Merja

    SvaraRadera
  14. I år vet jag inte vad som hänt i mitt trädgårdsland, det är inte mycket som har vuxit, inte heller squashplantan. Men sparar receptet till ett annat år. Ha det fint!

    SvaraRadera
  15. Squash är så jättegott. Ibland blir vi bjudna på det i Kroatien, fyllda zuccini, det är bland det godaste jag vet.
    Har aldrig provat att odla själv.
    Ha en fin söndag
    Kram Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mitt första recept på fylld squash fick jag från en Makedonsk kvinna för ca 35 år sen. Det är fortfarande en favorit som jag gjort ett antal varianter på.
      Kram Anette

      Radera
  16. Gillar squash, gärna grillad. Nu är det snart två veckor sedan jag sist skördade. Det blir kanske till att baka i början på veckan om inte sniglarna tagit allt.
    Trevlig söndag.
    Birgitta

    SvaraRadera
  17. Squashen är en av mina älsklingsgrönsaker. Men, men i år blir det inga squashar från den egna trädgården för mig.I drivbänken gjorde ankorna slut på de späda skotten och resten sådde jag ute på lerjord där försommarens väta och sensommarens torka effektivt satte stopp för frodig grönska. Lerjorden blev till cement, en jord som squash inte gillar. Nåja, nästan inga andra grönsaker heller för den delen.
    Tack för receptet!

    SvaraRadera
  18. Vilka bjässar! Roligt att de trivs och växer så det knakar.
    Är lite dålig på att använda squash mer än till att grilla dem med lite goda kryddor på.
    Kanske måste ta och vidga mina vyer litegrann =)
    Hoppas du får en finfin söndag, hos oss skiner solen och den ska enligt prognosen fortsätta ståla under hela nästa vecka. Så jag hoppas det blir några fina höstdagar att se fram emot.
    Kram Annica

    SvaraRadera
  19. Det här är en växt som jag aldrig ens haft en tanke på att odla, troligen pga att jag inte är uppväxt med den och är lite gammalmodig i mina matvanor!! Jag minns att jag fick några av en arbetskamrat en gång och då visste jag knappt vad jag skulle laga av den. Det är väl svårt att lära gamla hundar sitta och svårt att lära gamla människor ändra på sina matvanor, nä usch och fy vad jag kände mej gammal plötsligt!!
    Ha en fin söndag!
    Kram/Finas mammis

    SvaraRadera
  20. Ha, ha, jo det där känner jag igen! När barnen var små odlade vi ju mycket, mycket mer än vi gör nu. Ett år bestämde barnen att de skulle ha pumpa och squash, gissa om vi fick äta dem på längden, tvären och bredden.
    Ha de gott. Catarina

    SvaraRadera
  21. Jag har för första året odlat squash. Hade en planta på försök. Och precis som du säger. Man behöver i princip bara gå in och sätta på kaffet så har den vuxit när man kommer ut igen. Nu har jag en som är enorm och jag trodde att den var körd när det gäller lagring, att jag måste försöka riva eller tärna den och frysa den. Men nu ser jag ju hos dig att dom går att spara. Jag tror att jag ska pröva att spara den i en låda i garaget. Jag har nämligen fler och dom hade jag tänkt riva och frysa. Men får ju inte plats med hur mycket som helst i frysen :)

    Ha det gott!
    /Anita

    SvaraRadera
  22. När jag såg rubriken trodde jag det skulle bli ännu en rolig berättelse om hönorna - men det blev squash istället! Måste verkligen göra falsk ostkaka, tack för receptet!
    Ha det fint!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  23. Vad härligt att få skörda! Och tack för ett gott recept! Jag fick en planta av en kollega i somras men tyvärr blev inte alla planer gjorda vid växthuset i år så det blev inte så mycket av med mina odlingsplaner, men nästa år så :) Visste inte att de gick att förvara så länge, tack för tipset!

    Kramar aka

    SvaraRadera
  24. Det där är gott. Jag gör det även med pumpor. Mycket gott man kan göra med squash.
    Har några bumlingar jag med men små nya är på G.
    Ha en fin vecka det skall bli sol hela veckan.... jippi....
    Kram
    Annika

    SvaraRadera
  25. Squash är så himla gott...man kan göra mycket av den om man har lite fantasi...man får tacka för receptet;))
    Önskar dej en fin vecka !!
    Kramisar bia

    SvaraRadera
  26. Mmm det receptet skriver vi gärna under på, det är gott :) I år har jag testat både sommar- och vintersquash så alla idéer om användning är välkomna.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  27. Helt rätt, i att squashen växer medan man vänder ryggen till. Konstigt att inte fler odlar för det lyckas ju nästan alltid.
    Även jag river till brödbaket. Ibland då de blivit alltför stora och hårda i skalet, skalar jag och skalet mixar jag och har i brödbaket. Det känns nyttigt på något sätt. / Britt

    SvaraRadera
  28. Mums squash är verkligen så gott. Här har vi bara skördat en än så länge, de andra låter vi växa till sig lite till :)

    Fin dag till dig
    Annie

    SvaraRadera
  29. Vi har också fått några riktiga bjässar i år - en växtkraft att imponeras av:-)
    Kram Nora

    SvaraRadera
  30. Det finns verkligen en massa gott man kan göra på squash, men att frysa den har jag aldrig gjort, så tack för det tipset.
    Apropå falsk ostkaka så kan jag bidra med ett recept på falsk potatissallad, länk till det receptet: http://minlillakokvra.blogspot.se/2013/02/lchf-sallad-med-helkokt-kyckling.html
    // Birgitta

    SvaraRadera
  31. Är ingen storkonsument av squash. Förra året hade jag egen för första gången, älskade att steka skivor och gratinera med riven ost på. Eller hur jag nu gjorde. Supergott var det i alla fall. Men annars är jag rätt dålig på att använda den.

    SvaraRadera
  32. Squashen är toppen och måste vara en av de mest användbara saker man kan odla vid sidan av potatisen. Har prövat ostkakan och den smakar verkligen slående likt originalet och dessutom blir den ju bäst på lite större exemplar. Tack för tipset om förvaring av sommarsquash! Bästa hälsningar Anna

    SvaraRadera
  33. Så gott med egenodlad squash :) Kanske man skulle testat nästa sommar... Hälsningar Victoria

    SvaraRadera
  34. Den där ostkakan bjöd alltid min moster på då hon var squashodlare. Hade helt glömt bort den, den var mycket god vill jag minnas. Ska absolut sätta några plantor nästa år! :)
    Kram Annica

    SvaraRadera
  35. Vilket bra recept, synd att jag inte odlar squash!
    Kram

    SvaraRadera
  36. Tack för recept, ska testa detta. Hos oss bakas det amerikansk sqashkaka, familjens fikafavorit. Skönt med en fin september så squashen fortsätter växa.
    Kram Kristina

    SvaraRadera