onsdag 11 november 2015

Räcker ut tungan åt mig...

Det känns som om nån tittar på mig när jag sneddar runt hörnet, ser nåt blålila i ögonvrån, ja nåt jag väntat på rätt länge faktiskt. Stannar till, vänder mig om, blir lite varm om hjärtat, äntligen... men visst ser det nyanlända paret lite stela ut med armarna i kors. Den ene räcker till och med ut tungan åt mig... Vilket busfrö! Jag som väntat på en samling väna ansikten vända mot solen. Men jag gillar ju kaxiga busfrön också.


Nu har jag dessutom lärt mig att är man höskrokus och står i en sandsluttning så har man ingen lust att visa sig förrän man får lite blöta om fötterna. Nu har det äntligen kommit lite regn efter höstens långa torka. 


Så här snyggt blommade  'Qonqueror' i fjol strax efter jag satt dem. Nu har de alltså bara stått ett år och man kan förstå om de behöver mer tid på sig för att ladda om och rota sig ordentligt. 'Qonqueror' verkar blomvilligast och blommar som nummer två av de fem sorter jag har. Ser att fler äntligen är på väg. Mest nyfiken är jag på Crocus sativus som ännu inte visat sig. Det är alltså saffranskokus. Hur coolt vore det inte att krydda om än aldrig så lite med några egna krokusmärken.


 Allt gott



29 kommentarer:

  1. Otroligt att nån växt väljer att blomma i november? Varför är de så senblommande? Och hur går det om det plötsligt blir -10?

    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  2. Nämen Anette då! Hur kan du se så fel ? Hon håller ju på att räcka en liten bukett till dig...;-))!
    Visst är de söta, fast mina verkar vara för det mesta överförfriskade och kan inte stå rakt... ,-) !

    Ha't! /Anja

    SvaraRadera
  3. Så söta! Blev nu sugen på att sätta några såna, eller kanske cyklamen, nästa höst.

    Fina bilder, som alltid!!

    Kram
    Maria

    SvaraRadera
  4. Visst är de härliga, de där krokusarna, jag har också men de har blommat över nu. Saffranskrokusarna låter riktigt spännande!
    Kram/Finas mammis

    SvaraRadera
  5. Härligt med något som trotsar tiden och blommar nu :D Har sneglat lite på höstkrokus något år men än har jag inte skaffat några...får nog ta tag i det nästa år...:) Ja, tänk att baka lussebullar med egen saffran :D Vilken känsla...

    Kram
    Elisabeth

    SvaraRadera
  6. Så spännande med egen saffran :) Själv har jag ingen höstkrokus, grävde upp de gamla jag hade för de låg alltid ner i rabatten. Kanske jag ska köpa några andra trevligare sorter:) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  7. Det är bra att se världen med humor. Vad kul om det kan bli litet, litet, litet saffran. / Britt

    SvaraRadera
  8. Tänk vilka stora ögon jag fick när jag första gången såg krokus blomma sent på hösten.....funderade och funderade på hur det kunde vara möjligt.....om tiden var helt ur led. En vän berättade att det var höstkrokus vilket jag innan dess aldrig hade hört talas om. Vackra är de och om man kan plocka sin egen saffran måste det ju verkligen vara något speciellt.
    Kram
    Birgitta

    SvaraRadera
  9. Vilket bra sätt att förlänga trädgårdssäsongen med höstkrokus och egen saffran vore ju en sensation.
    Kram

    SvaraRadera
  10. Men wow så coolt och fantastiskt vackert. Kan tänka mig att det blir lussebullar som ätes med andakt i jul ;)

    Fin dag till dig
    Annie

    SvaraRadera
  11. Så fint med höstkrokus. Ha en fin dag Kram Pernilla

    SvaraRadera
  12. Jag hade höstkrokusar på ett ställe, när jag planterade dem men nu finns de precis överallt i trädgården. Eftersom mycket har blommat över är de en välkommen fägring.

    SvaraRadera
  13. Vilka sötingar! Nu blev jag allt lite sugen på att sätta några -det får det bli till nästa år!

    Kram
    Cathrine

    SvaraRadera
  14. Laser allt du skriver men ej kunnat kommentera forann nu. Polska spraket har inte de tre sista bokstaverna i alfabetet, det har du markt och det blir riktigt lustigt ibland.
    I Polen har de inte traditionen men Lucia, Lussekatter och pepparkakor, ej heller saffran till mat och bakning.
    Fast massor av andra spannande kryddor, sa vet ej om slakten gillar saffran, men nu ska jag overraska dem med en svensk tradition. Varlden har ju blivit mangkultirell.
    vill aven namna att lilla stan Gabin har torgdag tva ggr i veckan med narodlat och mkt billigt (for oss turister).
    T.ex. tomater 6 krronor kg, potatis 2 kr, kg, en gurka 3 kr styck, morotter rodbetor m.m. ca. 4 kr,kg.
    Man blir forbaskad nar man vet vad det kostar i sverige, men har finns ju inga transport priser vid narodlat.
    I storsta mojliga man ar allt ekologiskt oxo, tummen upp for det, men staderna ar omgivna av lantbruk.
    Ha de fint,kram Eva

    SvaraRadera
  15. Har lärt mig att höstkrokus och tidlösa inte är samma sak, tidlösan är visst en knöl med krokus är en lök. Dina är så fina, jag är alltid för sen att köpa lökar så det verkar som jag aldrig skulle få några höstblommande krokus i min trädgård.
    Ha det fint!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  16. Åh, så härligt med något som blommar så fint nu! Kan verkligen behövas. Får jag komma ihåg till våren. Det är inte möjligen så att du vill ge ett hem till pionrötterna? Okända för mig men i färgerna vitt och ljusrosa luktpioner och djupröda bondpioner. Alla är dubbla. Om du är intresserad så mejla mig mejrams99@gmail.com så skickar jag.

    SvaraRadera
  17. Fina, fina och visst muntrar de upp en gråmulen novemberdag. Har provat saffranskrokus, de blommade år ett, men inte sedan dess. Men hoppas på att de en dag ska orka blomma igen gör jag. :)
    Kram Kristina

    SvaraRadera
  18. Önskar dig lycka med dina sativus - kanske blir det bild på hemmakryddade lussebullar här framöver :)
    Hälsningar Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skulle så gärna vilja kommentera hos dig ibland, men hittar inget fält.
      /Anette

      Radera
  19. Så fina och vilken tur att hösten varit/är så mild att de hinner blomma! Jag är också glad för regnet som äntligen kom. Fast kollegorna tittar konstigt på mig när vi pratar väder och jag säger att jag längtar efter regnet ;-)
    God kväll!
    Katarina

    SvaraRadera
  20. Åhh så vackert med höstkrokus - det visste jag inte ens fanns !
    Man lär sig alltid något nytt hos dig !
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

    SvaraRadera
  21. Men så söta, ser nästan ut som små "iskrokusar", så kul att ha dem fel årstid.
    Ha de gott. Catarina

    SvaraRadera
  22. Så söta! De är så smala och ser ut som att de skulle frysa. Man är nästan gladast för de sena höstblommorna och sen de tidigaste vårblommorna.

    Kram Agneta

    SvaraRadera
  23. Jätte vackra höstkrokusar du visar. . . tänk att de blommar så sent som i november!!
    Trevlig Helg

    SvaraRadera
  24. Men vad härligt! Jag har några lite valhänta lökar planterade här och där men ska nog jobba lite mer på detta. Så underbart vackert vid denna tid.

    SvaraRadera
  25. Fint, vet inte om jag har några kvar...

    SvaraRadera
  26. Vad härligt med höstkrokus, och saffranskrokusen låter verkligen spännande. Hoppas de kommer fram så att du kan skörda. Skörda saffran, det låter som du skriver, väldigt coolt så stort lycka till med denna underbara odling.
    Kram Anna-Karin

    SvaraRadera
  27. De är så läckra och gör en väldigt överraska när de äntligen dyker upp.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  28. Jaha så har jag lärt mig nåt :) Väta behövs... ibland funderar jag på varför mina höstkrokusar blommar så sent, mycket senare än i botaniska trädgården jag besöker ibland. Visst kan det vara hösttorkan som är för lång. Gillade din maffiga rugge vid stenen. Jo den är maffig även om de är så sirliga och ser så sköra ut. Håller tummarna för din saffranskrokus... Mina blommade en höst och försvann - de är tydligen inte så nöjda med våra vintrar. Kommer dina tillbaks vill jag väldans gärna veta hur du odlar dem.

    Ha en härlig söndag! Carina

    SvaraRadera