onsdag 27 januari 2016

Älskade fröer


Känner mig rik när jag plockar bland buntar av prasslande fröpåsar. Gillar ljudet, gillar blanka påsar med fina bilder, gillar påsar med svart tryck på brunt matt papper, gillar fådda påsar, gillar mosters bönstrutar, gillar dofterna. Ja, vad finns det att inte gilla med fröer.


Den speciella frödoften finns där när årets fröleveranser kommer, även om den inte är lika stark som i barndomen när jag cyklade runt till hemmafruarna på landet med mammas svarta shoppingväska fylld av påsar uppsorterade med gummiband om.
Jo, man kunde extraknäcka som frösäljare precis som man säljer jultidningar, fast jag hade hela sortimentet med mig. Det var väl inte särskilt inkomstbringande men rätt spännande att trampa fram på obekanta grusvägar och träffa främmande människor, dofterna när man klev in i ett nytt hem, stekt fläsk, ovädrat, obestämbara familjedofter, nytvättat, kaffe.

Men mest njöt jag av frödofterna som koncentrerades i väskan. När jag öppnade dragkedjan steg ett moln av fröaromer upp och fullkomligt omfamnade mig. Även hemma kunde väskan öppnas bara för att njuta av dofterna. De fyllde mig med välmående som som spred sig i hela kroppen. Kände mig alldeles lycklig och ville bara ha mer. Är du eller har varit rökare så vet du hur första blosset på en cigarett känns när man är galet röksugen (20 år sen jag slutade) eller en slurk nybryggt kaffe på färskmalda bönor, eller att sniffa i kisses päls när han ligger på magen och spinner.


Känner mig rik på allt som ska trollas fram ur dessa små, små korn med alla sina anlag och alla väldofter de kommer att föra med sig, krassedoften, ringblommorna, dilldoften, basilika, tomater, fräscht, grönt, blommigt, levande.

Att odla är lycka!


40 kommentarer:

 1. Visst är det härligt med fröer. Längtar tills det är dax att odla igen. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 2. Ett alldeles speciellt doftminne som de flesta nog gått miste om, även jag.
  Läser dina vårvinterråd i Allers, mycket bra tema! Flera björkriskransar, ja, varför har jag inte tänkt på det?! Jag har fem fullvuxna björkar på tomten och det väntas storm i kväll!!! Hurra!! 😉 Nu vet jag vad jag ska göra i helgen.
  Hälsar
  Marta

  SvaraRadera
 3. Sorterade mina gamla påsar här om dagen:) Har bara köpte en endast hittills. Tänkte prova att så Kronärtskocka för första gången.
  Frö försäljare låt mycket roligare än jultidnings säljare;))
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Åh vad härligt skrivet! Just så är det ju. Huvet på spiken säger jag;)
  Kram

  SvaraRadera
 5. Ja, precis så, fast att jag har aldrig knallat runt med fröpåsar.
  Är i såtider och det plockas med fröer som aldrig förr. Försökte sluta, men det gick bara inte. Har hittills fått ner över femtio olika. Några nya, men de flesta är från trädgården, sådana som blir bra till försäljning om ett par år. Vet ju vad som är efterfrågat!
  /Anette

  SvaraRadera
 6. Vad fint du skriver. Blir lycklig när jag läser det. Nån gång har jag hört att doftminnet är vårt starkaste minne och det tror jag på, för en doft kan föra mig tillbaka till händelser och människor för länge sedan. Mamma brukade köpa bönor som hon malde i en gammal kaffekvarn så det är för mig en mycket kär doft, kisses mage också, liksom fröer som doftar vår och nytt liv. Ska snart gå igenom mina fröer och beställa nya. Härligt!
  Ha en fortsatt fin vecka! Anna-Karin

  SvaraRadera
 7. Det låter som du också tillhör oss som har lukt som vårt starkaste sinne. Det är konstigt att vi väldigt lätt accepterar att man kan se eller höra olika bra men att det inte är lika känt att vi upplever alla våra sinnen olika starkt. Mina föräldrar tyckte jag var lite knäpp som behövde lukta på allt som liten, de trodde jag var kinkig. När verkligheten var och fortfarande är att jag helt kan förlora mig själv i något som luktar gott!

  SvaraRadera
 8. Vad härligt att se alla dina fröpåsar och jag längtar verkligen tills det är dags att kunna börja så smått i trädgården. Det är nästan den bästa tiden på hela året och den går alldeles för fort. Kram

  SvaraRadera
 9. Ja det doftar verkligen speciellt om fröpåsar men eftersom jag inte sår så mycket nu för tiden så mister jag just den doften tyvärr. Men man vet aldrig, kanske kommer glädjen att så tillbaka och då ska jag minsann passa på att sniffa :) Ett mycket trevligt inlägg :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 10. Vilken fin beskrivning av fröer. Jag förstår din känsla, jag tror jag har den med rosenknoppar:)
  Kram Maria

  SvaraRadera
 11. Underbar beskrivning. Tänk att små frön kan ge en sådan känsla. Jag minns en gång när jag började ett nytt jobb så skulle man ta med något som hade betydelse för en. jag tog med en fröpåse för att den symboliserar så mycket här i livet som kärlek, vård, omsorg för att något ska växa. (Jag arbetar ju inom barnomsorgen) Tror bestämt att jag också sålde fröer ett år. Kraaam Pia

  SvaraRadera
 12. Ditt intresse började tidigt. Jag har faktiskt inte tänkt på att frön doftar. Jo vissa. Basilika, dill, koriander t ex.
  Idag tänkte jag faktiskt öppna min frölåda (ska passa på och känna om det doftar), för nu är snön borta så gott som. Gräsmattan är grön och man blir litet sugen på jord och odling. /Britt

  SvaraRadera
 13. Vilka härliga minnen du har från din försäljning av fröer som barn du hade säkert redan då ditt intresse för trädgård.Nu är det ju en fin tid när man får plocka fram dessa små juveler som gör vårt liv så berikat.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 14. Viket härligt inlägg! Jag kan riktigt känna doften av fröpåsarna ända hit...
  Lycka till med sådden!

  SvaraRadera
 15. Så olika det kan vara! Jag älskar också fröpåsar, men dom stressar mig! Jag tänker, vilka ska vara i den högen och i den och när ska jag så dom och hur mycket och varför inte vänta lite med dom.....jag blir alldeles matt av mina fröpåsar! Men jag tycker om dom. Vilka massor du har!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 16. Jag sålde också fröer och doftminnet är precis som du beskriver starkt! Det roliga är att jag inte blev trädgårdsintresserad förrän i trettioårsåldern. Men vem vet - det kanske var fröförsäljningen som satte spår senare i livet!

  SvaraRadera
 17. ÅÅ vilken underbar beskrivning på frödoften och lyckan av att ha dessa fröpåsar i sin ägo.
  Jag önskar dig en underbar dag!!

  SvaraRadera
 18. Även här kommer det att finnas fröpåsar en masse i veckan.

  SvaraRadera
 19. Vilken känsla du lyckas förmedla :D Härligt ! Jag borde ha sått en massa mer men finner inte orken nu...det här eländiga väder har satt hela mig ur spel men...det ordnar sig får vi hoppas !
  Kram
  Elisabeth

  SvaraRadera
 20. Jag cyklade också runt och sålde fröer... det svåra var bara på slutet när man hade massor av okända fröer kvar som ingen ville ha. Lite synd är det allt, men jag skulle aldrig låta min dotter cykla omkring till okända hur som helst nu för tiden. Tyvärr, för mysigt var det ju!

  SvaraRadera
 21. Oj vilken kärleksförklaring till fröer! Jag är tyvärr inget vidare på det där med frösådd. Köper hellre färdigt. Lättare. Men man vet ju aldrig. Det kan ju ändra sig.
  Må så gott!

  SvaraRadera
 22. Förstår dig precis med att bli lycklig av alla dessa små fröer som gör blomsterlandet magiskt, verkligen en förtrollande värld.

  Läste min mail och blev helt snopen, vad ! ? har JAG vunnit, JIPPI JEJ, hurra hurra !
  vad jag blev glad. Tusen tusen tack Anette !
  Adress kommer, kramen/ Eva

  SvaraRadera
 23. Oj nu blir jag riktigt nostalgisk. Jag har också cyklat runt och sålt frö, hade påsarna med gummiband om varje sort, i en papplåda. Firman hette Perssons frö. Jag känner doften. Och själv sådde jag ringblommor.
  Kram

  SvaraRadera
 24. Barndomens dofter - tänk om man kunde uppleva dem igen! Tyckte att jag relaterade allt till doft, nu är ju luktsinnet något försämrat men fortfarande har dofter stor betydelse. Du skriver en härlig berättelse om fröpåsar, jag var tvungen att dyka ner i mina lådor med påsar.
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 25. Sikken et skønt minde med dybe rødder i nutiden. At dyrke er virkelig livet. Det skønneste der findes.
  / Birgitte

  SvaraRadera
 26. Så poetiskt skrivet. Kan tänka du var och skulle fortfarande vara en utmärkt säljare av fröer. Det jag minns mest från barndomen är att vi sådde krasse hela tiden på vintern för att få vintergrönt. Den doften och smaken vill jag fortfarande ha. Och så hade jag pippi på att så apelsin och mandarinkärnor. Ibland fick jag tom små apelsiner på träden inomhus.
  Sista bilden gör mig glad och varm
  Luna

  SvaraRadera
 27. Ett härligt sätt att se på de här med fröer! Dessa naturens underverk som rymmer allt de behöver för att bli en blomma, ett träd, en buske, en frukt, en grönsak eller vad det nu är. Naturen är fantastisk! Kram

  SvaraRadera
 28. Poetiskt och alldeles sant!
  Kram Elin

  SvaraRadera
 29. Blev lite fnissig när jag såg ditt inlägg. Jag satt nämligen precis och pysslade med mina fröpåsar. För mig är det sorterandet som är härligast. Sortera efter rabatt, sortera efter såtid, sortera efter färg. Ja, nästan vilket sorterande som helst faktiskt. Och förstås få drömma till det är dags att så, omskola och plantera ut.

  Härligt!
  Kram

  SvaraRadera
 30. Inte konstigt du är "odlingstokig", som den ambulerande fröförsäljare du var i barndomen har du ju det i generna:)Vilken vacker bild! Hör snart av mig ang tvålarna. Kram/Annelie

  SvaraRadera
 31. Ååå vilken härlig berättelse! Nu längtar jag verkligen att få börja så och gå och kika och vänta på resultaten.

  SvaraRadera
 32. Hit kom årets fröinköp under veckan och jag kan bara hålla med, doften är bersusande.
  Birgitta

  SvaraRadera
 33. Jag har också börjat inhandla fröer och faktiskt sått paprika redan :) av kärnor från köpepaprika, det gjorde jag förra året och fick huuuur många paprikor som helat.
  Hoppas allt är bra med dig,
  Stor kram
  Jessica

  SvaraRadera
 34. Ja då har du det i dig sen barnsben. Vilken fin berättelse. Kan känna doften.
  Jag fick mig också en gottepåse med fröer igår och mer ska beställas.
  Trevlig helg!
  Annika

  SvaraRadera
 35. Så härligt det låter att sälja fröer! Har aldrig hört talas om det. Jag har sålt i skolan en gång - det var påskkort till stöd för psoriasis. Det gick inget bra, jag var för liten för att klara av att komma ihåg hur ordet skulle uttalas ;)

  Trevlig helg!
  Linda

  SvaraRadera
 36. Vilket fantastiskt barndomsminne! Frödoften och cykla runt som fröförsäljerska - helt underbart! Jag försökte sälja jultidningar och det var inte roligt!
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 37. Visst är fröpysslandet härligt! Fick så många minnen när du berättar om hur du cyklade omkring. Jag födde upp djur, undulater, hamstrar, akvariefiskar och cyklade runt till zoo-affärerna och sålde. Det var riktigt lukrativt för en tioåring:-)
  Trevlig helg!
  Titti

  SvaraRadera
 38. Jag sålde oxå fröer som barn! Men jag tror det var något påtvingat ifrån en förening som jag var med i. Växte upp i ett typiskt 60 tals höghusområde och kommer ihåg att jag som 9-10 åring hade problem med att hitta någon jag kunde sälja dem till eftersom alla villor låg lååångt ( 2 km kanske ) hemifrån. Idag har jag ett helt annat förhållande till dem :D

  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 39. Skummade igenom häromdagen och blev varm i kroppen. Jag kunde känna igen och relatera till så mycket av det du skrev. Jag har visserligen inte sålt fröer men samlat och sått. Och visst är det rikt att bläddra bland fröpåsar. Rikt och löftesrikt på samma gång :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 40. Tänk vad dofter kan väcka fina minnen.
  Allt gott!
  Marika

  SvaraRadera