onsdag 20 april 2016

Fleråriga grönsaker - efterlängtad bok

Äntligen finns det en bok om fleråriga grönsaker! Ämnet ligger mig varmt om hjärtat sen många år tillbaka, men det finns egentligen inte så mycket skrivet på svenska. 
Några växter har jag snubblat över ändå, som rankspenat, spenatskräppa och skogslök. Andra är gamla bekanta som rabarber, sparris, ramslök, jordärtskockor, rucola, gräslök som vi väl är bekanta med lite till mans, men vem har hört talas om att storrams är god som sparris, att dagliljor smakar sött och fräscht, inlagda strutbräkenskott, ångad funkia med smör, kokta rötter av knölklocka eller delikatessknölen korogi.



Många av de perenna bladgrönsakerna dyker upp mycket tidigare än våra ettåriga. Nässlan är ju ett utmärkt exempel. De här riktigt tidiga primörerna är guld värda även om jag odlar både babyleaves och har varmbänken full. Många är lundväxter som kan odlas under fruktträden. De flesta är inte särskilt kinkiga utan klarar tuffa tag. Den som försökt bli av med en enveten knölklocka vet vad jag menar. Fast nu när jag känner till att hela plantan är ätlig och kommer ihåg hur stora rotknölarna var när jag grävde upp ångrar jag djupt att den inte fick flytta till nån utkant av trädgården åtminstone. Kanske återupptar jag kontakten under ordnade former så småningom.

Gränsen mellan perenna grönsaker, örter och kryddor är ibland lite flytande, men man kan väl säga att boken mest tar upp grönt som man kan bli en egen rätt eller ett tillbehör på tallriken. Det är inte en ört- och kryddbok.

Sakligt presenteras växtporträtten, hur de odlas och används ofta också med bild. Det finns ett spännande receptkapitel, tabeller och översikter.

För mig har skogsträdgård och permakultur varit ett luddigt begrepp fast jag läst på och hört föreläsningar i ämnet.
Nu har jag fått detta förklarat för mig och tydliga anvisningar om hur man kan göra. Fler ätliga växter kommer att få smyga sig in i Äppelstunden (lund).

Jag har också fått klarhet i ämnet Vallört. Vallört är ju en riktig dunderväxt, urgammal medicinalväxt, bra som gödning, marktäckning, stärkande runt tomaterna, uppskattad av insekterna osv. Problemet har varit det aggressiva växtsättet och att den måste odlas avskilt eller i utkanten av trädgården. Det finns äkta och vild. Nu vet jag också att det är Uppländsk vallört man ska odla 'Bocking 4' eller 'Bocking14', sterila sorter som inte frösår sig och kan skördas hårt.

Det här kommer sannolikt att bli min mest använda trädgårdsbok, bara det att jag faktiskt läst hela säger en del. En bok som har nåt nytt att tillföra trädgårdssverige och jag tror att vi bara är alldeles i begynnelsen av nåt som kommer att bli riktigt stort inom odling.

De som samlat erfarenheter och skrivit heter Daniel Larsson, Annevi Sjöberg och Philipp Weiss från Hälsningbo Skogsträdgård och jag hittade Fleråriga grönsaker på http://flerårigagrönsaker.stjärnsund.nu/

Runt boken har jag lagt åtta ätliga perenner. Känner du igen dem?
Rätt svar en bit ner på sidan.


Allt gott










Tusensköna, luktviol, rabarber, maskros, ramslök, spenatskräppa, libbsticka och gräslök.












23 kommentarer:

  1. Det låter som en intressant och lärorik bok. En bok som jag känner ett behov att bläddra i. Tack för tipset!

    SvaraRadera
  2. Kul! Både i text och bild dök det upp perenner jag inte visste att man kunde äta. Skulle gärna ta en titt i den. Inte för att jag är någon stor odlare av ätbart, men intressant.
    Ha en bra dag!

    SvaraRadera
  3. Spännande! Ditt inlägg lockar verkligen till köp av boken - ska spana efter den på trädgårdsmässan. Ska undersöka vart man hittar den sterila vallörten? Känns inte riktigt som ett vanligt inköp.
    Kram

    SvaraRadera
  4. Det är inte varje bok som tillför så mycket som tydligen den här gör, det kan man ju vara glad för då. Min koloni är nog inte rätta platsen att odla detta på annars låter det mer lockande än de traditionella.Platsbrist är rätta ordet här.Jag kände igen alla utom Apenatskräppa, det har jag aldrig hört. Knölklockan den har vi här så det räcker. det ar ju så alla platsar på sin plats liksom.Kärleksörten är den senaste jag hört så mycket om min dotter gör massor av den.Nu äntligen kan jag måla resterande delar av takfoten i solsken
    Ha nu en skön mitt i veckan
    kram Meta

    SvaraRadera
  5. Hi hi.. dina hönshistorier är så söta! :-) Vilken fin bok, ska bli intressant att få veta vad som berättas i den!

    Kraam Therese

    SvaraRadera
  6. Förstår att du är överlycklig över en sådan bok, har man ditt intresse så är den ju guld värd :) Att dagliljor är goda vet jag, äter en del på sommaren men då bara blomknopparna i sallader, de är jättegoda och framför allt dekorativa :) Så jag förstår rådjuren som knaprar i sig från dessa plantor men jag vill ju att det ska vara under ordnade former, inte skövling som de håller på med. Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  7. Åh, tack för ett bra boktips, ska försöka få tag då den.
    Intressant med ätbarheter som kan växa bland annat, ex vis lundväxter. På så vis kan jag utöka min yttepyttelilla köksträdgård till att bli större... =o))
    Allt gott!
    /Katarina

    SvaraRadera
  8. Förra året samlade jag recept på bl a nässelsmoothie och kirskålspesto. Förhoppningsvis blir det något matnyttigt av de där recepten i år :).....och den här boken ska jag skriva upp på min önskelista! Tror precis som du att det är framtidens melodi att ta tillvara på det naturen kan ge när så mycket av köpta livsmedel är besprutade och manipulerade. Så TACK för tipset!
    Kram
    Birgitta

    SvaraRadera
  9. Inte en trädgårdsbok till i våra överfulla hyllor, säger gubben min. Vi får väl se, ska kolla upp den här boken i morgon på trädgårdsmässan!
    Ett inlägg om vallört kommer senare i min serie Veckans Vilda Växt, ska kolla upp de här sterila sorterna eftersom många drar sig för att ta in denna förträffliga men aggressiva växt i trädgården!
    Allt gott!/Laila

    SvaraRadera
  10. Kul med litet annorlunda bok. Flerårig ruccola verkar jag ha fått på något sätt. Jättebra.
    Att funkia gick att äta? Blomknoppen tillför ju inte så mycket. Den kunde man ju äta upp. Knölklockan och kirskålen var det munkarna som införde, just för att äta. Knölklockans rötter kan ju nästan bli som morötter.
    Storrams trodde jag däremot var giftig. Rabarberbladen lär också vara giftiga.
    Jag har nog någon bok, som handlar litet om sådant. Var den nu är. / Britt

    SvaraRadera
  11. Vilken kul ny bok! Och nyttig! Jag kommer med största sannolikhet att införskaffa den och läsa i den för jag tycker det är så kul att lära sig nytt. Laila, ovan, med Fagerdala skrev så mycket intressant i sitt sista inlägg om maskrosen! Jag menar, tänk bara, om vi kunde lära oss använda av det som finns och som finns i överflöd. I alla fall än så länge. Och nyttigt är det också, inbillar jag mig. Kul inlägg, som vanligt!
    Kramar

    SvaraRadera
  12. Spännande bok! Flerårigt är ju alltid bra. Både rent ekonomiskt och arbetsmässigt, om det dessutom är gott o nyttigt så.....
    Kram Lena

    SvaraRadera
  13. Bra boktips! Undrar om det inte var den boken jag såg på Ica Maxi. Nu har jag en väldig massa trädgårdsböcker men jag tror att jag behöver denna. Något mer jag behöver är libbsticka, hade en för säkert 20 år sedan men visste inte riktigt nyttan med den så jag tog bort den.
    Ha det fint!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  14. Nä, jag kände inte igen alla. Men vilken fin bild och mycket spännande bok, i stort sett en okänd värld för mig. Trevligt med något annorlunda i trädgårdsväg.
    Kram

    SvaraRadera
  15. Japp, den boken hamnade på önskelistan! Ha det bra!

    SvaraRadera
  16. Men vilket bra boktips, tack! Kul att det kommer något på svenska. Jag har läst mycket i Martin Crawford 'Perennial vegetables' på engelska (bra bok som jag kan rekommendera).
    Vallörten är lurig, finns tyvärr de som säljer den som sprider sig som någon av de mer säkra klonerna. Inte kul. Jag har tänkt odla min vallört i stora baljor för att veta var jag har den. ;)
    Kram Kristina

    SvaraRadera
  17. Hej Anette! Fick tips om din sida av Anki, och att du kunde mycket om växter. Det kan jag ju bekräfta när jag läser i din blogg.
    Jag söker namn på en perenn, som kommer från en gammal trädgård, utanför Lund, där huset är från sent 1800-talet. Om perennen är lika gammal vet jag inte. Jag har fått en tuva av min dotter, som bodde i huset tidigare, och det fanns massor av tuvor av denna växt.
    Jag bor i utanför Malmö. Blomman är ljusblå, ca 2 dm, och blommar i april. Bladen är lika långa, smala. Påminner om hyacintsläktet. Jag har en bild på min blogg, och blir väldigt tacksam om du tar dig tid att titta på bilden.
    Kramar Karin

    SvaraRadera
  18. Vilken bok, verkar vara rena guldgruvan! Men...här ska inte inhandlas fler att ställa i den flera meter långa trädgårdssektionen i bokhyllan. Dessutom odlar jag ju inget annat än chili, paprika och tomater (än så länge).

    Nyfiken som jag är var jag dock tvungen att kolla upp växten ovan - och jag tror att det är en spansk klockhyacint. Såna har jag hittat förvildade här!

    KRAM
    Susie

    SvaraRadera
  19. Låter som en spännande bok. Blir nyfiken på den. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
  20. Spenatskräppan var ny men annarså kände jag igen dem. Det finns väl en historisk grund långt bakåt i historien varför de ens finns här. Vissa har gillat sig lite för mycket men ändå - de berikade den påvra nordiska kosten. Här blev det soppa på kirskål och nässlor häromdagen. Det gröna ute nu måste ju vara supernyttigt :)

    Tack för tipset förresten. Tror det blir en investering här :)

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  21. Tack för namnet på min italienska blåstjärna, och att du tog dig tid att besöka mig. Kom gärna igen!
    Jag har också ruccola i mitt lilla trädgårdsland, som verkar vara flerårig. Snart dags att plocka de späda skotten. Rabarbern växer på, likaså gräslöken som jag redan har skördat.
    Vilken fint och värmande inlägg om hönsen. Kul att läsa om deras vanor (och ovanor!)
    Kram Karin

    SvaraRadera
  22. Det låter som en intressant bok. Får nog besöka akademibokhandeln och kika efter den. Ha en fin lördagskväll. :-)

    SvaraRadera
  23. Beställning gjord! Tack för tipset! =)

    SvaraRadera