lördag 23 juni 2018

Användbara squashen

Squashen är en av de mest användbara grönsakerna hos mig som jag absolut inte vill vara utan, lika viktig som potatis, morötter och lök.


Kommer ihåg när den var ny i landet, långt innan den hittade till mataffärens kyldiskar och då och då kunde stötas på hos entusiastiska grönsaksodlare som inte drog sig för att prova nytt. Det var på 1980-talet. Problemet var att vi inte visste vad vi skulle göra med allt. Vi tärnade som gurka och åt rå i sallader. Nån kom på att snabbt steka i skivor och äta med örtsalt.

Att squashodlandet ändå överlevde trots dessa enkla rätter som man åt tills det stod en upp i halsen kan väl kanske bero på växtkraften. Det är så kul att odla nåt som växer så fort och ger så mycket, 30-40 squash per planta. Det stimulerade uppfinningsrikedomen och ledde utvecklingen framåt när det gäller recept. Numera har jag lärt mig att skörda i tid och inte låta alla bli stora som syltpumpor även om det är bra att låta nån växa ut till full storlek för att ta frö av. Hur det än är brukar det lösa sig automatiskt framåt hösten när man åker bort ett par dagar eller bara missar nån under ett jätteblad.

Denna varma perioden har både plantor och squash växt minst 5 cm om dagen och upptar nu vardera en kvm. De ser alltså redan ut som de brukar göra i juli/augusti.



När det blir ett flertal någorlunda jämnstora på en gång 12-15 cm långa och smala som en Västeråsgurka, brukar jag skörda allihop, dela på längden, salta ytorna, låta dra nån timme. Sen torkar jag av saltet och lägger på grillen eller steker snabbt på hög värme. Det blir ett salt, krispigt och gott tillbehör som får ersätta potatis ibland.

Annat vi lagar mer eller mindre regelbundet är:
Fylld squash
Squashplättar
Tzatziki
Falsk potatissallad
Falsk ostkaka
Squashpaj
Squashchips
Inlagd squash som Bostongurka
Inlagd i söt lag som Västeråsgurka
Squashsoppa
Squash på pizza och varma mackor
Hanblommor fyllda och friterade
Pasta med sötfänkål, valnötter, stark ost och tärnad squash.

Markerade rätter är länkade till recept i tidigare inlägg. Övriga får ni faktiskt googla fram själva. Det finns massor på nätet.

Man kan tänka på att skala squashen om man har känslig mage. Det gäller gurka också. Annars använder jag gärna med skalet på eftersom det ger stadga, färg och mer substans.

När det gäller odling trivs squash bäst direkt i kompostjord, full sol och jämn vattning. Vill inte bli plågad med långa torkperioder ej heller dränkt och desto mer man plockar ju fler squash blir det. Sniglarna gillar också squash, så dem får man se upp med.


Allt gott

-//-

Jag gillar trädgårdsportalen TrädgårdsFägring. Klicka HÄR









17 kommentarer:

  1. Tack för bra tips! Jag odlar faktiskt några squash för första gången i år! Men dom kom lite sent i jorden, så dom har inte kommit så långt än. Spännande!
    Bra med förslag på vad man ska göra med den!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  2. Tack för alla bra tips! Nu kan jag utsöka tillagningen:) Annars blir det med bakverk här. I år odlar jag dessutom egna.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  3. Har aldrig odlat squash men det låter väldigt trevligt. Tack för inspiration och recept.
    Kram

    SvaraRadera
  4. Bra tips på rätter! Tack! Här hemma används överflödet, speciellt om man missar att skörda någon i tid, till squashkaka. Supergott och håller bra i frysen.
    Kram Kristina

    SvaraRadera
  5. Grillet squash er kjempegodt! Har nettopp hatt det som tilbehør til lammekoteletter :) Husker første gangen jeg dyrket squash sånn ca 1990, og fikk enorme mengder. Lette febrilsk etter oppskrifter. Lagde blant annet squashkake, husker jeg...

    SvaraRadera
  6. I år odlar vi ingen squash, men har gjort det tidigare år. Håller med om att den är fantastiskt användbar och rolig att odla.
    Kram Nora

    SvaraRadera
  7. Squash - eller zucchini som jag kallar dom - är jättegoda. Min favorit är: Smördeg som man brer tomapuré på, sen varannan skivad zucchini och tomatskiva. Strössla på ordentligt med fetaost och massor av salt, peppar och - viktigt - timjan. Så in i ugnen i 15 minuter, underbart gott!
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
  8. Vilken underbar squashplanta. Ser att det växer så det knakar hos dig. Jag tycker också om att odla squash, så tack för alla fina tips på hur de kan användas. Variation är alltid ett trevligt och välkommet inslag i matlagningen.

    Intressant också att få veta att den var så pass ny som grönsak.

    Önskar dig en fin ny odlarvecka!

    Kram Anna-Karin

    SvaraRadera
  9. Så många toppentips, lade genast en länk hos mig så jag hittar hit när min squash ger frukt!
    Kram

    SvaraRadera
  10. Tack för dina fina tips ! Det ska jag absolut pröva.:-)
    Må gott !
    /LOTTA

    SvaraRadera
  11. Här ska det bli falsk ostkaka! Måste bara testa detta, har bara hört talas om det innan - men aldrig fått något recept, men jag litar på ditt recept. Ha det gott!

    SvaraRadera
  12. Jisses, får du så många frukter per planta! Jag får tre - fyra stycken. Tror minsann att du är ett sant proffs. Ja, det vet jag ju att du är, men här blev det så otroligt tydligt.
    En favoritgrönsak som verkligen är användbar!

    SvaraRadera
  13. Ja sen är den ju så god också, bara det! En massa bra tips också...
    Kram från Titti
    (Nää ingen vinst på lotten heller ha ha!!)

    SvaraRadera
  14. Visst finns det mycket gott att göra med squash.
    Minns att mina föräldrar hade dem någon gång på 80-talet och det var fyllda squash varje dag!
    Hälsningar från det soliga och vackra Wales

    SvaraRadera
  15. Tack för recepttipsen och därtill samlade :) Jag skäms lite tror mina squash står kvar i kruka om inte nån magisk fe trätt in. Det är inte helt omöjligt. Konstaterar att sen jag kom hem från USA finns inte lusten där. Själen vill till havet och vila till vågor..

    Kram, Carina

    SvaraRadera
  16. Hej
    Tack för dina supetfina blogg och Insta. Odlar Squash i år för typ första gången.
    Men nu plötsligt efter att en av plantorna gett ett pat frukter så kommer det nya frukter men när de är 5-10 cm börjar de gulna och skrumpna. Precis likadant sker även med de som bara är pyttesmå bebisar... de bara gulnar och stannar av. Har sett samma tendens hos mini-gurkplantorna.
    Vad kan det bero på att det blir sådär?

    Återigen, Tack!

    Hälsningar
    Anna

    SvaraRadera
  17. The content of your blog is exactly what I needed, I like your blog, I sincerely hope that your blog a rapid increase in traffic density, which help promote your blog and we hope that your blog is being updated.
    หนังออนไลน์

    SvaraRadera