Har ni vant er vid värmen eller hur går det?
Om kålen är kvidande liten så trivs trivs squash och pumpor desto bättre denna smått tropiska sommar. Squash är lättodlad och brukar gå bra i mitt trädgårdsland där de soliga läget och stenmjölsgångarna bildar ett gynnsamt mikroklimat även regniga och kyliga somrar, men i år har den förstås blivit högre och kraftigare än nånsin.
När plantan blivit stor brukar jag ta bort en tredjedel av bladen, men nu när allt vatten får köras från sjön, känns det viktigt att inte behöva underhålla mer än nödvändigt av jättarna. Alltså har jag tagit bort två tredjedelar av bladverket. Såren torkar snabbt. Vatten och näring koncentreras till de nyaste bladen och frukterna.
Som vanligt är jag dålig på att ta före-bilder, men du får tänka dig hela lådan som är 240 x 150 cm gömd under de två stora plantorna som så smått har börjat ge sig iväg åt vänster. Har inte kommit på vad som styr vilket håll de vill åt. Det hade varit praktiskt att veta och kunna plantera så inte gångarna blev helt blockerade. Bladen och även skaften har ganska vasst hår som river benen när man kliver över.
Som vanligt har en squash lyckats gömma sig väl inklämd längst ner, nummer 56 i ordningen på två plantor. Man kan räkna med att en planta ger 30-40 frukter. Desto fler man plockar ju bättre tillväxt.
Plantorna brukar förnya sig själva genom sidoskott när de når en viss storlek och nu får den här nya lilla plantan ljus och möjlighet att växa till sig. Den kommer med all säkerhet att hinna leverera några avkommor innan säsongen är över.
Knepet med squash och pumpasläktet över huvud taget är att hålla bädden jämnt fuktig och det här är riktigt törstiga kompisar. Bädden har sen första (och i princip enda) riktiga gräsklippningen varit täckt med två decimeter klipp som hjälpt till att hålla en grundfuktighet, men jag har också punktbevattnat plantorna varannan dag. Nu ska lådan vattnas igenom rejält och sen lägger jag tillbaka de avklippta bladen som ny täckning. De får överlappa varandra som takpannor så det blir tätt, snyggt och prydligt.
Det är lätt att känna sig överväldigad när plantorna sprutar ur sig 2-3 squash per dag, men det går bra att riva frukterna grovt och frysa färskt. 500 gram rasp per påse blir perfekt till vinterns brödbak, köttfärssåser och röror.
En av våra favoriter är
FÄNKÅLSPASTA MED SQUASH
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
500 g sommarsquash (urkärnad om den är stor)
1 fänkål
1 1/2 dl olivolja
salt
svartpeppar från kvarnen
400 g pasta typ penne eller rigatoni
8 valnötskärnor
4-8 salviablad beroende på storlek
150 gram parmesan
Koka upp pastavattnet med salt.
Skala och hacka löken och vitlöken fint. Skölj och skär squash och fänkål i sockerbitsstora bitar.
Fräs allt mjukt glansigt i oljan i en stor stekpanna ca 10 min. Salta och peppra. Den väl tilltagna mängden olja ska också fungera som sås till pastan.
Koka pastan al dente. Ofta en minut kortare en angivet på paketet. Krossa valnötterna grovt och strimla salviabladen fint. Riv osten.
När pastan är klar, häll av vattnet och vänd ner grönsaker, nötter och salvia. Vänd sist ner osten.
Servera på en gång.
Länk HÄR till tidigare publicerade squashrecept
Allt gott
--//--
Fler färska inlägg HÄR
Jag är lite avundsjuk... Mina squash hann inte i jord pga resor innan torkan satte in. Så jag har en lätt squashfri sommar - känns egendomligt. Men tack för tipset om rivningen det har jag inte prövat förut :)
SvaraRaderaKram, Carina
Första gången jag odlar squash! Tack för tipset att man kan frysa den riven; man hinner ju inte använda alla...
SvaraRaderaKram, Monica
Ja, nu är det verkligen dags att rensa upp bland squash-bladen. Men ujujuj vad vassa de är!
SvaraRaderaKram Eva Linnea
Plantene dine ser flotte ut til tross for tørken. Her er det også utrolig tørt overalt. Ha det godt!
SvaraRaderaHej Anette!
SvaraRaderaTack för tips och recept, jag har en pumpa som kryper ur odlingslådan, vilken växtkraft.
Det var ingen dålig utdelning du fått på dina plantor.
Ha det fint /Marika
Tusen tack för tipset med squashen. Jag ska genast beskära mina jättebläckfiskar. Den här gången ska jag dra på mig roshandskar som går ända upp till armbågarna och vara noga med att inte bli getingstucken ;)
SvaraRaderaTack också för det du skrev hos mig. Har jag alltså lagt täckmaterialet för nära löken? Ska det vara lite utrymme emellan? Skulle bli jätteglad om du förklarar varför så att jag vet hur jag ska ändra och hur jag ska göra nästa gång. Är ju inte riktigt van vid täckodling.
Jag har också en fråga om hur jag ska göra med min elefantvitlök som har fått blasten uppäten.
http://krukmakerskan.blogspot.com/2018/08/hjalp-min-elefantvitlok.html
Kram
Linda
Svarade på din fråga om elefantvitlöken, men glömde täckodlingen... Det är bra att lämna fem cm fritt mellan täckmaterial och gröda så det inte bildas mögel om det nu skulle komma lite vått framöver.
RaderaKram
/Anette
Tack för dina svar! Ska lämna mellanrum och göra vad jag kan med elefantvitlöken. Håll tummarna för att det går vägen med den som fortfarande har blast.
RaderaTrist med kaninerna. Du får gärna skicka hit några med posten. Älskar kaniner och här finns inga vilda (som kanske framgår av min reaktion på dem ;) Jag skulle nog inte vara lika positivt inställd om jag hade din erfarenhet av de små rackarna :D
Kram
Linda
Har ingen Squash i trädgården, men receptet kommer jag att ha nytta av.
SvaraRaderaVi har inte riktigt så varmt i Wales som det varit i Sverige, som jag besökt. Här är mer "lagom" värme.
Önskar dej en skön söndag!
Men, da skal jeg gå og fjerne noen squashblader. Oppskriften ser sommerlig god ut. Tror den må forsøkes.
SvaraRaderaBåde planter og jeg selv har vært slått ut av varmen. Egentlig synes jeg det er herlig med evig sommer... som nytes best i skyggen.
Ha det fint!
Oj det var ett bra tips. Skalar du dom först innan du river dom?
SvaraRaderaDet är valfritt om man vill skala. Jättestora squash kan dock ha ganska tjockt skal och då kan det vara trevligare att skala. Små frukter får ha skalet kvar hos mig. Liksom med gurka kan också vissa människor vara känsliga för skalet på squash, då är det ju också enkelt att avlägsna innan frysning.
Radera/Anette
Vilka härliga bilder! Jag älskar squash men odlar inte själv, tack för pastareceptet, låter supergott!
SvaraRaderaKram Jenny
Jag är inte ett dugg avundsjuk. Tvärtom jag är glad att vi inte har något ätbart - ja förutom lime och vindruvor förstås!
SvaraRaderaJust nu är vi på fastlandet - närmare bestämt vid Helgasjön ovanför Växjö där vi hyrt ett litet hus - så det i växthuset får klara sig med droppbevattning. Resten av trädgården ser hemsk ut, men förmodligen har den överlevt efter allt regn senaste helgen.
KRAM/Susie
Fina trakter ovanför Helgasjön Berg, Tolg. Låter skönt att komma bort ett tag. Jag får nöja mig med dagsturer under sommaren.
RaderaKram
/Anette
Det där kallar jag beskärning. Men vad fint att du kan täcka med bladen sedan. Då kommer de ju till nytta direkt. Trodde först du hade lagt dem i en leksaksskottkärra när jag såg bilden.
SvaraRaderaKram Helene
Vilka plantor det hade jag aldrig kunnat ha i min lilla trädgård då hade det inte blivit plats för något annat. Receptet ska jag prova, som tur är finns det fin squash att köpa.
SvaraRaderaTro det eller ej, men nu har jag ett nytt blogginlägg.
SvaraRaderaKram!
Nu är jag klar med värmen (läs hettan!!) NU vill jag ha höst, svala vindar och en extra tröja! Det blev ingenting av mina squash så det blir till att köpa istället :)
SvaraRaderaTack för gott recept, ska testas...
Kram från Titti
Jisses, här sitter jag bara och skrattar åt ditt inlägg. Snacka om att du är ett proffs. Jag har fyra förkrympta plantor med en halv squash som inte är värd att skörda. Bara hanblommor, vad jag kan se. Gissar att vattningen inte varit vad den borde, men så blev det denna sommar.
SvaraRaderaThe blog are the best that is extremely useful to keep.
SvaraRaderaI can share the ideas of the future as this is really what I was looking for,
I am very comfortable and pleased to come here. Thank you very much!
หนังออนไลน์