lördag 8 september 2018

Dimman rullar in

Älskar mornar med sol och naturligt dimfilter, att kliva ut på förstubron och dra djupa andetag.



Mitt i blickfånget en äppelgren som hänger över gången, så man precis kan gå rak under.




Hämtar jordgubbar till frukost från amplarna i landet. Ännu bättre om man kommer ihåg att ta in redan på kvällen så de är uppvärmda, men de är underbara ändå.



Kålen trivs i den svalare luften och små ämnen till brysslar bildas i bladvecken. De hamnar nog på julbordet så småningom.



Växthuset vaknar...



...och där bakom har säkert räven strukit förbi inatt och kanske råbocken som jag råkat skrämma två gånger redan denna veckan. Det ryktas också om en mård som setts i byn. Bäst att stänga tidigt om hönsen till kvällen.


Allt gott

Bloggsamlingen TrädgårdsFägring HÄR




23 kommentarer:

  1. Det låter ju säkrast att få in dem tidigt, hönsen. Kålen har börjat om hos mig efter sommarens angrepp av kålfjärilslarver. Nu ska jag bara täcka den annars kommer jag göda älgar och rådjur med den. Jag vill ha den själv :)

    Underbara bilder och visst ger dimma en alldeles egen och extra dimension :)

    Ha en fin helg! Carina

    SvaraRadera
  2. Så vackert och rogivande! Efter sommarens hetta och torka känns det som om allt nu går in i en lugnare rytm och en del av det som växt dåligt under de varma sommardagarna repar kraft att sakta växa sig starkare. Önskar en fortsatt fin septembermånad för nu är allt som bäst :-)
    Allt gott till dig!
    Birgitta

    SvaraRadera
  3. Så härligt det låter, alltihop! Ja, utom räven och mården för hönornas skull! Brysselkål har jag försökt mig på en gång, men den plantan blev angripen av kål-larver, så det var bara att kasta...
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  4. Stemningsfullt med denne tåken. Vakre bilder!
    God helg!

    SvaraRadera
  5. Ljuvligt med nyplockade jordgubbar till frukost.
    Även här har vi en räv som stryker omkring på natten. För nån månad sedan tog en räv alla höns hos en granne i byn. Nu har hon skaffat nya höns så i morse var D över och köpte färska ägg igen. Sån där lantlig lyx.
    Det är för väl att det går rykten på byn när nya besökare stryker omkring. För sex år sedan hade vi besök av en mård: https://stevereflekterar.blogspot.com/2012/10/helgfrukost-och-en-ny-tradgardsgast.html#comment-form
    Kålodling är bortvald på Getingstorp. Det blev helt enkelt för mycket kål förra året.

    SvaraRadera
  6. Vilka stämningsfulla bilder från ditt gröna paradis...
    Alltid lika härligt och inspirerande att kika in till dig!
    Kram från Titti

    SvaraRadera
  7. Vackert och stämningsfullt! Kål är inte bara gott utan också riktigt ögongodis.
    Ha det gott!
    Birgitta

    SvaraRadera
  8. Så vackert Anette och vilken livskvalité att kunna plocka jordgubbar till frukost den här tiden.
    Underbart att tassa ut i trädgården tidig morgon den här tiden !
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

    SvaraRadera
  9. Vackra bilder och du kan verkligen beskriva det så man upplever att man är hemma hos er. Såg ditt fina reportage om varmbänk i Allers trädgård (läser alla tidningar på readly). Mycket pedagogiskt och informativt. Nästan så jag blir sugen.
    Kram Helene

    SvaraRadera
  10. Dimman är verkligen vacker så här års. Njuter av den när jag cyklar till jobbet och ser åkrarna insvepta i den.
    Hoppas inget händer dina fina höns!
    Jordgubbar är så gott! Och jag håller med, de är godare lite solvarma.
    Kram Kristina

    SvaraRadera
  11. En perfekt start på dagen! Igår eftermiddag var jag ute och jag åt mig mätt på goda små tomater och vindruvor från söderväggen. MMmmmm livskvalité kallas det! Önskar dig en fin söndag och då har du en rätt klar till julbordet då!

    SvaraRadera
  12. Nydelig stemning i bildene dine. Hvilken fin stund du har fanget.
    Jannicke

    SvaraRadera
  13. Jag älskar den här årstiden, hög klar luft och dimma, morgon och kväll.
    Nu njuter jag.
    Ha en fin vecka i din trädgård.

    SvaraRadera
  14. Viken skön stämning i hela ditt inlägg. Dimman rullade in här i lördags också. Jag älskar dimma, den ger ett lugn på något sätt. Det låter så härligt med att plocka jordgubbar nu i september. Vilken lyx. Brysselkål var ett tag sedan jag odlade. Men visst skördade jag på självaste julafton. Vilken känsla. Men det låter som det är bäst att stänga tidigt om hönsen. Både räv och mård i faggorna.

    Ha en fortsatt fin vecka! Snart ska jag göra din ketchup!
    Anita

    SvaraRadera
  15. Så stämningsfulla bilder, ja inget går upp mot en fin höstdag.
    Kram

    SvaraRadera
  16. Så fint du har det.gillar ditt växthus. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
  17. Det låter som en ljuvlig morgon. När du skriver om jordgubbar till frukost så vattnas det i munnen på mig. Det är bland det bästa jag vet. Här blir det äpplen, äpplen och mera äpplen ...... Vilken skörd det blivit i år.

    Dina bilder är underbara och du har det så fint hos dig, så stämningsfullt och frodigt.

    Hoppas mården ger sig av, så att du inte behöver oroa dig för hönsen, så att de kan spatsera runt tryggt och säkert som vanligt.

    Kram

    SvaraRadera
  18. Hej Anette!
    Vackra bilder, ser ut som en skön morgon.
    Ha det fint /Marika

    SvaraRadera
  19. Så mysiga bilder från din fina trädgård.Det är inte konstigt att det är många objudna gäster från skogen som gärna vill komma in och få sig en godbit.Plocka jordgubbar till sitt morgon fil är ju rena lyxen den här årstiden.Mården hoppas jag du slipper ha på besök.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
  20. Härliga bilden från din trädgård! Det är nått visst med dimbilder:)
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  21. Hej Anette!
    Du är den mest kunniga i tomatodling jag vet så jag frågar dig. Jag köpte en tomatplanta i våras och lappen har försvunnit. Om jag nu sparar frö från de tomaterna kommer jag då att få samma sort nästa år? Eller kan det ha korsat sig?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att plantan ska ha korsat sig spontant är inte sannolikt. Tomater är fröäkta dvs de ger samma i generation efter generation MEN om sorten är en hybrid, alltså en F1 planta så kan avkomman bli hur som helst. Ofta träder de dåliga anlagen fram och smaken blir inte bra. En F1 planta är alltså en sort där man med olika knep tvingat ihop en bestämd mammaplanta och en bestämd pappaplanta och tagit patent på resultatet. Företaget äger korsningen som kallas F1.
      Eftersom du inte vet hur omständigheterna med din planta är och du ändå vill spara den finns det andra knep att ta till. Man kan helt enkelt ta en stickling, en bit av ett sidoskott eller toppskott som är 10-20 cm långt. 2-3 små blad räcker att ha kvar Sätt plantan djupt i vanlig jord så att bara bladen sticker upp och håll fuktigt. På ett par veckor har rötter bildats. Nästa problem är att inte plantan får bli för ranglig under vintern. Odlingslampa är förstås jättebra, annars ljust fönster i svalt rum. Är det en hög sort får du toppa plantan under vintern = nya skott att sätta. Lycka till!
      /Anette

      Radera
  22. Tack snälla för ditt svar, det blir en utmaning =)

    SvaraRadera