fredag 1 november 2019

Förbereda varmbänk

Att odla i varmbänk bygger på att hästgödsel tillsammans med halm alstrar värme vid nedbrytningen och detta kan man utnyttja för att skapa undervärme och starta odlingarna redan i slutet av februari när det är minusgrader utomhus.

Förra vintern tänkte jag att jag redan hade så mycket grönt i backar i växthuset att inget mer behövdes, så jag förberedde ingen varmbänk, men ångrade mig gruvligt i april när det plötsligt blev ett glapp och jag varken hade färskt mikrogrönt eller spirande rädisor. Det misstaget gör jag inte om.

Annat att tänka på är att lådan måste ha en viss storlek för att behålla värmen fram till våren kommer och det blir naturligt odlingsväder, alltså fyra till sex veckor, minst. En pallkrage räcker inte, hur den än isoleras.
Min fasta bänk ser inte så stor ut, men är 240 cm lång, 60 cm bred och cirka 80 cm djup. Djupet behövs för att få plats med 40 cm hästgödsel och halm och sen 20 cm jord att odla i. Kvar bli 20 cm luftutrymme till glaslocket för växterna att sträcka ut sig på. Bädden kommer att sjunka ihop ca 10 cm så de får ytterligare lite växtutrymme framåt våren. 


Här kommer att få plats tillräckligt med babyleaves och rädisor för att täcka behovet tills det drar igång i de stora bäddarna.

Den här murade bänken tillkom för fem år sen när jag byggde växthuset och är även bra till att avhärda förgrodda plantor i, är fullmatad med energi efter gödselbäddarna och utmärkt för pumpor och squash som älskar värme. Dessutom är det väldigt behändigt att dumpa allt möjligt organiskt här som i en kompostlåda. 

Innan denna lådan hade jag en dubbelt så stor djupbädd i trälåda, invändigt isolerad med byggfrigolit och löst lock klätt med plast. Fungerade bra, även om det var svårt att nå över hela lådan eftersom locket satt i gångjärn och således blockerade ena sidan.

Har man tillgång till små halmbalar fungerar de också bra att bygga med. Då lämnar man lika mycket utrymme i mitten som måtten på denna bänken och lägger ett löst genomskinligt lock ovanpå som kan vara gamla fönster eller enkel konstruktion med byggplast.

Nu förbereder jag lådan genom att använda kompostmaterialet i landen i trädgården, så den är tom i februari.

Jag har också räknat ut hur mycket jord det går åt för att täcka ytan med 20 cm: Djupet multiplicerat med måtten blir 20x240x60=288000 kubikcentimeter och det är lika med 288 liter.Det är så här mycket!

För att inte behöva köpa denna jorden i vinter ställer jag undan hinkarna med begagnad tomatjord frostfritt.  En hink rymmer 20 liter, men innehåller nu ca 15 när tomatplantan är borta. 288/15= 19 hinkar.  Då vet jag också att det går åt minst dubbelt så mycket gödsel eftersom det lagret ska vara 40 cm när det är ihoppackat. Verkligen mycket mer än man skulle kunna tro.

Mer om varmbänk, steg för steg i tidigare inlägg. Sök på varmbänk.


Maj 2017. Vi har ätit av varmbänken i två månader och det börjar bli dags att låta hönsen få resten.

Instagram @atligatradgarden
Länksamlingen TräddgårdFägring

7 kommentarer:

 1. Först satte jag morgonkaffet i halsen när jag läste din uträkning. Sen kom jag på att jag alltid räknar från andra hållet, dvs hur långt räcker så här många kubik om jag gör lagret si eller så tjockt :)

  Varmbänk ska jag definitivt prova en dag. Tyvärr tror jag inte den infinner sig nästa år. Men jag är nästan klar att beställa lådor i cortén för att göra snygg-ordning i grönsakslandet. Det är mycket pengar men känns så himla tröstlöst när jag rensat en bädd och sen inser att gångarna är kvar och de är alltid hårda pga alla steg. Landet har legat i träda efter det gödslades upp och såddes med gröngödsling i höstas. Nu känns det lagom att förbereda tror jag.

  Ha en fin helg! Kram, Carina

  SvaraRadera
 2. Jag beundrar er alla som har sån energi i trädgården fortfarande! Själv drömmer jag bara om våren, gillar nämligen inte den sena ruggiga hösten och vintern alls!!
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 4. Njae, några fällor som mössen dom dör i det funkar inte här med min djurälskande gubbe. Ja, faktiskt inte för mig heller... Vi är nog lite knasiga båda två!
  I morgon ska Rolle ut och fylla upp hålorna med jord i dom andra krukorna - han hade inte sett dom hålen - och sen får vi se hur det går. blir det nya hål, så blir det en bur!
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 5. Anette/ Jo dom åker vi iväg med till nåt trevligt ställe långt härifrån. Det har hänt förut - och då fick Enögde Joe (som vi kallade musen) färdkost i form av en halv limpa med sig och dessutom havsutsikt!
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 6. Vad du jobbar mycket med odlingarna! Varmbänk ska jag nog också ta tag i när orken finns. Sonen har hästar så material saknar jag inte. Men jag prioriterar prydnadsträdgården, bär o frukt, så det går långsamt framåt med grönsakerna. Men så härligt att kunna plocka in. Har nu för första gången skördat brysselkål. Ha en fin dag! /Monica

  SvaraRadera
 7. Vi är en finansiell institution, vi lånar ut till individer och företag i ekonomiska svårigheter.
  Alla individer eller företag som kan respektera våra klausuler kan kontakta oss direkt via e-post för att dra nytta av vår ekonomiska hjälp.
  Våra lånevillkor är enkla och väl definierade.
  Med betydande kapital under vårt bälte är vi bäst att hjälpa dig och hjälpa dig att lösa alla dina problem. Tidsfristerna fastställs enligt våra kunders månatliga budget för att underlätta återbetalningen.
  Om du har projekt att förverkliga eller om du är i ekonomiska svårigheter kan du kontakta oss via e-post utan ytterligare försening. Med en ränta på 3% hjälper vi individer från 20.000 till 50.000.000 KR. Och vi informerar företagen samtidigt om att kursen inte förändras.
  Kontakta oss via e-post om du behöver ett lån.

  E-post: simondurochefort@gmail.com

  SvaraRadera