söndag 17 maj 2015

Flyttar ramslök

Har fått höra att man inte kan odla ramslök i zon fyra i hjärtat av Småland, men den trivs riktigt bra där jag sådde den för fyra år sen, faktiskt alldeles för bra. Så nu har jag börjat flytta den till Äppelstunden där den kan fröså bäst den vill och bilda fina mattor. Naturligtvis är det helgalet att flytta ramslöken just innan blomning, men ormbunkar och andra perenner runt om börjar bli så höga att jag inte kommer fram om jag väntar längre. Marken är ordentligt genomfuktad av allt regnande så jag tror det ska går bra ändå.

Både blad och blomknoppar är ätliga, har mild vitlökssmak och är ljuvlig lätt smörstekt i pastan, med grönmögelost och valnötter, wokad eller som krydda. Blomningen är vacker med vita stjärnor samlade i bollar.




 Ha det fint

30 kommentarer:

  1. Ramslöken trivs fint här uppe också. Några gamla plantor blommar, några nya planterades igår (i knopp).
    /Anette

    SvaraRadera
  2. Ramslök är ju så gott och den trivs bra här hos mig i Uppland. Kraaam Pia

    SvaraRadera
  3. Har läst mycket om ramslök här på bloggarna och bara gott. Blir sugen att prova:)
    Trevlig söndag!

    SvaraRadera
  4. Hoppas den klarar flytten. Det är flera bloggar som har skrivit om ramslök nu. Jag har aldrig provat på det.
    Kram!

    SvaraRadera
  5. Underbara ramslök! Fick nyss en kruka och hoppas på att dessa överlever... och sprider sig.
    Ha det gott! =oP
    /Katarina

    SvaraRadera
  6. Fick också en kruka av en vän häromdagen, jag har satt den i ena pallkragen och hoppas på att den ska trivas och sprida sig hos mig! Ha det fint!
    Kram
    Jenny

    SvaraRadera
  7. Jag fick en planta av en vän i fjol. Den har övervintrat och häromdagen fick den en plats längst ner i trädgården.. hehe där kan den få sprida sig. Jag älskar doften av ramslök i naturen, man kan åka igenom ett skogsparti och kan inte låta bli att le!

    SvaraRadera
  8. Så underbart med så mycket ramslök att du måste flytta den. Hos oss pågår projekt "få ramslök att trivas någonstans i trädgården", så jag har satt plantor på några olika ställen.
    Ha de gott. Catarina

    SvaraRadera
  9. flytta några till vår backe också ♥
    kram

    SvaraRadera
  10. Jag brukar beundra ramslöken på Gotland, där den växer i stora stora bestånd. Så söt när den blommar. Vi hade den också vid vårt förra boende, i skogsbygden, där den växte i stora bestånd. Jag har dock aldrig gjort något matnyttigt av den, eftersom jag inte lagar mat. Önskar dig fin söndag!

    SvaraRadera
  11. Jag brukar beundra ramslöken på Gotland, där den växer i stora stora bestånd. Så söt när den blommar. Vi hade den också vid vårt förra boende, i skogsbygden, där den växte i stora bestånd. Jag har dock aldrig gjort något matnyttigt av den, eftersom jag inte lagar mat. Önskar dig fin söndag!

    SvaraRadera
  12. Oh, du har lyckats så den. Jag har köpt en påse frö som skall i jorden och jag förväntar mig också en matta ramslök......Såg det i Västergötland för ett par år sedan och då blommade den och det var förödande vackert.
    Och gott, för jag provsmakade!
    Agneta kram

    SvaraRadera
  13. Nu blir jag hungrig ju! ;) Har fått en rejäl bunt ramslök som jag har krukat upp i väntan på utplantering där den kan sprida sig utan problem. Om något år så...
    Kram Kristina

    SvaraRadera
  14. Visst är det gott, äter den mest rå i sallad. Den tappar ju mycket smak vid upphettning! Men ramslökssmör går ju bra :)

    SvaraRadera
  15. Det var ett helt gäng!
    Kul att den trivs, har satt två plantor i år så det ska bli kul att se om dom trivs.
    Åt min första ramslöks ´soppa i år och den var sååå god.
    Ha de bra
    Mariana

    SvaraRadera
  16. Oj, så fina! Vilket lass!
    Själv satte jag två knippor förra året och de mår alldeles utmärkt. Haken är bara att mördarsniglarna älskar dem. För tillfället har jag bara blomstänglarna kvar! Måste kanske byta växtplats för att komma undan de värsta angreppen, men det gäller ju att hitta en plats som plantan gillar...
    Ha det riktigt bra!

    SvaraRadera
  17. Oj, trodde inte att de gick att odla! Det är ju så gott och finns inte i skogarna här.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  18. Wow vilken skatt du har! Var på Kinnekulle idag och har sett enorma mattor av ramslök i det vilda :) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  19. Äppelstunden, vilket underbart namn på en plats i trädgården!
    Och så härligt det ser ut med den lilla paviljongen och rabatten i bakgrunden.
    Må så gott i ditt gröna sköna paradis!

    SvaraRadera
  20. Det är nog så att trivs ramslöken har det nog inte så stor betydelse när man flyttar den. Jag köpte 20 lökar tidigare i våras och jag hoppas innerligt att de klarar sig och sprider sig.
    Kram Eva

    SvaraRadera
  21. Stort lycka till med flytten! En ramslöksmatta låter inte dumt. Hoppas att det lyckas.

    Kram, Karin

    SvaraRadera
  22. Åhh...vill ha!!!! synd att vi inte bor grannar för då
    kanske jag fått tigga lite? ;)
    Nej, tuppen är inte svart utan vit! =) Men det är inte heller så att den hönan som
    ruvat är deras "riktiga" mamma... Så en mamma är brun + vit tupp och den andra mamman är gulbeige + vita tuppen ( hänger du med? =) ) Men hur då båda kycklingarna kunde bli brun/svarta fattar inte jag...
    Gör du? Kramis Sofia

    SvaraRadera
  23. Så underbart gott det låter och så har jag hört att man kan göra pesto på den. Låter som något man verkligen skulle vilja ha i trädgården - vilken lyx att den trivs och sprider sig så hos dig !
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

    SvaraRadera
  24. Vad trevligt att du tittade in hos mig! :)
    Och tack för den fina kommentaren!
    Verkligen jätte roligt att "ramla in" i en ny trädgårdsblogg!
    Ha en jätte fin dag.
    Susanne

    SvaraRadera
  25. Låter som ett underbart problem du har och bara ytterligare ett tecken på att du är så duktig!!! Jag har försökt att så den fler gånger men inget har kommit upp!!! Jag gör säker alla general fel!!! Jag har velat ha den för att den är så söt och sprider sig men det låter ju även som att den är en delikatess!

    SvaraRadera
  26. Det syns verkligen att den trivs. Vi har också, men den har inte spridit sig så det stört. Jag försökt förra året att ha den i kruka, men det verkar den inte ha tyckt om, för det kom bara ett blad. En hel skog med ramslök är något alldeles speciellt. När maken cyklar Vätternrundan vet han ett ställe vid Gränna där det doftar vitlök. Och när vi bodde i Västergötland fanns hela Kinnekulle med ramslök. / Britt

    SvaraRadera
  27. Har precis satt några och är väldigt spänd på dem, okej de ska inte gå i Zon 4. Det hade jag ej kollat upp, hoppas det kommer gå.
    Fick råd att inde äta utav den första året, men sen ska det bli spännande.

    Ha det gott, kram Ewa :)

    SvaraRadera
  28. Vilken superfin bild! Passar perfekt till ett vykort :=)

    Härligt då man inte bryr sig om allt man läser vad som går eller inte går att odla i olika zoner utan vågar pröva.
    Oftast går det att odla mer än vad man tror :=)

    Ha det bäst!

    SvaraRadera
  29. Vilken underbar trädgård du har ... och så många jättefina bilder

    SvaraRadera
  30. Vilken lyx att ha tillgång till alla de där bladen :) Har försökt att så men det går inget bra. Fast nu har de bara dykt upp ett par stycken jämte en Hosta jag satte i höstas. Verkar vara en bonus.

    Allt gott! Carina

    SvaraRadera