onsdag 23 september 2015

Skördemässa och mingelfest

Efter två regniga år, hade vi denna gång strålande sol på Skördemässan i Tyrolen. Visserligen brukar det komma ett par tusen besökare till den lilla folkparken i grannbyn, men i år var det extra många besökare och till och med reservparkeringen fick öppnas.
För många av utställarna är det stressisgt att fylla borden, duka snyggt med färggranna grönsaker, perenner, höstblommor, slöjdalster, matstånd, flytta bilar och städa undan innan portarna öppnas och besökarna strömmar in. Det är en viss nerv. Plötsligt är det som en vägg av människor framför borden. Man köper handgjorda praliner av tyska chokladmästaren, hemstickade sockar, filtade tofflor, svampfärgade garner, sylt, saft, ekologisk ostkaka, råmjölkspannaka, alla upptänkliga grönsaker, nyskördade äpplen, vindruvor... Barnen har ett eget pysselbord där en morot kan bli en tusenfoting och ett höstlöv en skalbagge. Folk är på gott humör, fyller förråden och njuter av hösten.

 Ett femtiotal lokala utställare med ekologiskt, närodlat, härodlat och hemmgjort, men inte bara handel utan också en stor mingelfest.







En av de yngre deltagarna tog sig en lur 


Över sorlet hördes den klaraste stämma tolka folkkära låtar och visor. Jag var tvungen att gå ut för att se vad som stod på. Lägg Miranda 'Murre' Eriksson på minnet. Hon kommer sannolikt att dyka upp i större sammanhang vad det lider.

 Ulf Jansson däremot är en känd lokal slöjdare, svarvar nästan genomskinliga skålar som bara väger några gram. Till detta krävs specialverktyg. Här svarvar han dock rotsaker så raspet flyger och underhåller publiken med rappa repliker. En rödbeta har blivit en liten skål och en svarvad gulbeta står på bordet. Det minsta alstret blev en liten bägare endast två cm hög.

Efter några timmar är det ganska tomt på många av borden och vi känner oss rätt nöjda. Hur det gick i dukningstävlingen återstår att se.

Varmt tack till arrangören Hållbara Blädinge för ännu ett trevligt arrangemang. Till helgen blir det jätteloppis. Sista arrangemanget för säsongen i Tyrolen. Då ska jag hänga på låset och se om det inte kan bli några roliga fynd till trädgården eller blivande växthuset.


Allt gott

36 kommentarer:

  1. Ett medryckande reportage:-))!
    Med tanke på alla fina skördefester och alla svenskproducerade grödor så blir jag helt perplex (igen och igen!!!) att jag inte hittar svenskodlade vitlökar!!!??? Överallt är vitlöken kinesisk, fransk eller från Nederländerna!! Mina egna är snart slut (jag hade ju i år bara de som jag satt i våras, nu har jag massor som jag sätter om ett par veckor) och jag ville köpa riktigt mycket för lång tid framöver. Totalt ofattbart eftersom vitlök är så lättodlad och skördetiden har pågått redan i ett par månader.

    Tack för alla fina bilder!
    /Anja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har köpt svenskt utsäde från Solberga gård på Öland men det brukar ta slut snabbt. Åke Truedsson (med tomatklubben) har många egenodlade sorter att välja på, men de franska (flätbara) tror jag han importerar.
      Allt gott
      Anette

      Radera
  2. Vilken härlig folkfest! Vad roligt att det var bra väder, det gör så mycket.
    Kram

    SvaraRadera
  3. Vad härligt det låter. Roligt med skördemässa och skönt att vädret var fint!
    Kram

    SvaraRadera
  4. Vilken härlig skördefest. Roligt att gå på förstår jag. Häftigt att göra skålar av rödbetor, det har jag aldrig sett.
    Fin onsdag till dig
    Kram Maria

    SvaraRadera
  5. Åh vilket trevligt reportage från en, vad det verkar en fantastisk skördemässa :) Vi har en skördemarknad här i närheten men inte i närheten så stor som er, dessutom kunde vi inte besöka den i år då vi var upptagna med annat. Ser fram emot resultaten av dukningstävlingen:) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  6. Vilken härlig folkfest det verkar vara. Fina bilder du har tagit!

    Kram,
    Maria

    SvaraRadera
  7. En sån trevlig tillställning! Jättebra initiativ. Vem är arrangör? Kommunen? Eller någon privat förening?

    /Monica

    SvaraRadera
    Svar
    1. Arrangör för skördemässan är byföreningen Hållbara Blädinge (se länk nedan) som också ordnar trädgårdsdag på våren och ifjol även en liten julmarknad.
      /Anette

      Radera
    2. Vad det låter trevligt! Verkligen mysigt!

      Radera
  8. Låter som en alldeles underbar skördemässa. Fina bilder och text, gör att man gärna hade varit där.
    Ha det fint!

    SvaraRadera
  9. Märkligt att jag har missat detta under tiden jag bodde i Värends Nöbbele. I söndags var jag på Bondens Marknad i Karlsborg och fröjdade i stället. Jag hjälpte min väninna, som äger Café Alvia, att sälja ost från Almnäs (ekologisk, lokalproducerat).
    /Eva Linnea

    SvaraRadera
  10. Roligt med skördefest....här i stan är det just nu en stor internationell matmarknad, mat från hela världen kan man få ta del av ;)) krokodilburgare hur låter det ??...nä, inget för mej ;))...dottern ska dit,men vädret är dåligt så jag håller nog mej hemma...och i helgen ska jag ha loppisen öppen så då blir det inget heller tyvärr....men däremot ska jag till en trädgårdsmästare här i närheten och kolla , dom har rea på allt från plant till krukor och annat smått o gott....
    Kramis bia

    SvaraRadera
  11. Härligt med en riktig marknad ! :) Tänk att kunna välja och vraka i ett sånt utbud av närproducerat och ekologiskt...underbart :)

    Kram
    Elisabeth

    SvaraRadera
  12. Låter som en riktigt härlig marknad! Fina foton har du också tagit, gillar sedumtavlan. Kramen!

    SvaraRadera
  13. Åh, nu blir jag nostalgisk. Råmjölkspannkaka. Suck. Är ju hur många år som helst sedan jag åt det. Som barn var det desto oftare. Ser ut att ha varit en riktigt fin skördemarknad. Tack för att du delade med dig. :)
    Kram Kristina

    SvaraRadera
  14. Bra väder förhöjer varje upplevelse, en innehållsrik och varierad marknad, så trevligt.
    Kram

    SvaraRadera
  15. Ett jättetrevligt reportage - det känns verkligen som att man missat något när man inte var på plats!

    SvaraRadera
  16. Vilken underbar stämning det verkade vara. Så gediget liksom. Idag har det varit så fint väder så jag har skrek höstskriket.
    Tror du förstår vad jag menar.
    Ha det gott
    Annika

    SvaraRadera
  17. Vad härligt med en höstmässa, precis vad man behöver så här års! Gillade den fina taklökstavlan, tror bestämt jag måste testa att göra en själv.
    Ha det fint!
    Titti

    SvaraRadera
  18. härligt med höstmässa o där fanns allt verkar det som. Så söt den lilla gossen va som sov o tjejen med gitarr likaså. Fin tavla med taklök.Ser då jag "skållade ner" att det va broksalvia som jag har i grönsakslandet.. köpte en stooor påse med blåa blommor o en påse med gula blommor o det stod inget på vad som fanns i påsen.Men nu ser jag att det är broksalvia, sen så va det dendär blåa blomman jag visade igår, typ nån riddarsporre..o så blåklint. Ha en bra dag!

    SvaraRadera
  19. Vad härligt med höstmässa, jag skulle gärna velat ha den där taklökstavlan! Kanske inte är så svårt som jag tror att göra en egen, men jag har aldrig testat.

    SvaraRadera
  20. Vilken underbar skördemarknad/mässa med så stort utbud. Allt verkade finnas och det ser så mysigt och trevligt ut med alla grönsaker, alster och människor. En riktigt trevlig helg, och en till nu igen förstår jag, men med loppis istället. Njut och lycka till med loppisfyndandet!
    Kram Anna-Karin

    SvaraRadera
  21. Vilken härlig marknad.Ha en fin fortsättning på veckan.Kram Ulrika

    SvaraRadera
  22. Låter som en underbar marknad :) Härligt att gå runt i solskenet och handla närproducerat och ekologiskt! Hälsningar Victoria

    SvaraRadera
  23. Vilken trevlig marknad Ni verkar varit på alltid mysigt med lite musik även det blir alltid lite extra trevligt när den är inblandad.Vilken fin Taklöks tavla du fångat på bild och den lilla krabaten som sover så söt./Margareta

    SvaraRadera
  24. Så fint du beskriver vår trivsamma Skördemässa! Det vinnande bordet blev nr 1 - vinnaren bland de som röstade finns på www.hallbarabladinge.se Karin, Hållbara Blädinge

    SvaraRadera
  25. Vilken härlig skördemässa! Sol och så mycket underbara grönsaker och saker...
    Gillar verkligen taklökstavlan!
    Ha det gott!
    Kram Lena

    SvaraRadera
  26. Ser väldigt trevligt ut på festen! Så mycket fin inpiration! Tack så mycket för tipset inne hos mig! Verkligen nyttigt! Ha det gott, kram Ewa :)

    SvaraRadera
  27. Denna skördefesten tror jag är något alldeles extra. Trevligt!
    På lördag ska vi också på skördefest, inte så stor men det brukar vara mycket trevligt med mycket gott och en del fina utställare.
    Ha en fin helg!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  28. Jisses vad tiden går, då är det ett år sedan vi var på den skördefesten i Tyrolen och vi talades vis ett tag.
    Undrar om det inte var fler ovanliga påhittiga gubbar denna gång, eller ?
    Tyvärr kunde vi inte åka detta året, det hade varit jätte kul och intressant, det är mycket som händer
    i landet, skördefester och äppelmarknader m.m.
    Ja det blir en verklig folkfest på detta viset.

    Imorgon reser jag och Rolf till Italien och det är oxå ett skönt land med citroner som lyser som små solar.
    Må så gott, kram/ Eva

    SvaraRadera
  29. Säkert ett minst lika fint arrangemang som i våras. Kul med svarvaren. / Britt

    SvaraRadera
  30. Tänkte bara önska dej en trevlig och mysig helg!!!
    Solen kommer att visa sej...det tackar man för ;))
    Kramis bia

    SvaraRadera
  31. Vilken supertrevlig marknad! Jag blir glad av att bara läsa om den.
    Ha en finfin helg!

    SvaraRadera
  32. Suckulenttavlan är skön och den lilla sovande på pappas bröst är ju bara för söt.
    Tack för trevligt och intressant inlägg!

    Ha det!

    SvaraRadera
  33. Hej Anette!
    Vad kul att få läsa om och se fina bilder från Skördefesten!

    De karelska pirogerna är bakade med rågmjöl och fyllda med risgrynsgröt eller potatismos, jättegoda, speciellt med äggsmör på. (mosade kokta ägg blandat med smör).

    Ha en fin söndag!

    Kram Jenny

    SvaraRadera