söndag 12 juni 2016

Piontider - härliga tider

Njuter av begynnande pionblomningen. Tre blommade över på mindre än en vecka i värmen, men 15 återtår. 


Först ut är några av de låga pionerna, inte mer än ca 50  cm höga.Sen kommer storfavoritern Julia Rose Itoh hybrid. Färgerna skiftar från ljusgult till mjukt rosa och skiljer sig dessutom mellan olika blommor på samma planta.


 
Här är hon igen. Rotbit med två ögon planterad för tre år sen. Att pioner skulle vara svåra att flytta eller plantera är en myt. Alla pionerna utom en är planterade de senaste tre åren och alla har blommat redan påföljande år med nåt undantag. Naturligtvis inte som en fluffig buske från början, men ändå med ett par stänglar. Generellt planterar jag roten precis under ytan ca 3-5 cm djupt. Här får de mullrik jord på sandbotten, alltså väldränerat. Några har fått tillskott av lera när jag haft tillgång till det, men det verkar gå hur bra som helst i vilket fall. Tror de har svårare att klara för blött än för torrt. 
Mina står i en lund där det finns soliga fläckar. De klarar halvskugga också, blommar längre, men blir tanigare och kan behöva mer stöttning. Gödslar på våren i form av benmjöl. De gillar inte vanlig gödsel direkt på sig. Hittills har barjorden varit täckt av bark som håller fuktigheten bra bland allt nyplanterat.

Olika pionsorter har lite olika önskemål som man kan ha koll på om man vill ge maximala förutsättningar. 
På Svenska Pionsällskapets hemsida pionisten står precis hur man ska göra punkt för punkt. Pionsällskapet är en trevlig förening där vi gör gemensamma pionbeställningar. Man har hundratals sorter att välja bland. Många är ovanliga. Ibland förekommer specialerbjudande. Till hösten kommer ytterligare sex godingar. De har redan platser som väntar på dem. Rötterna brukar vara stora, fina och friska.
Vita hårda knoppar som jag gillar nästan lika mycket som blomningen.Trädpion med många små blommor långt inne bland bladen.En bondpion som fanns i trädgården från början, säkert minst 50 år gammal. Levde en tynande tillvaro i mörkret under ett äppelträd och blommade vartannat år eller så. När lunden byggdes fick den flytta till andra sidan äppelträdet där det är ljusare. På två år är den fyra gånger så stor, en jätte med 32 blommor just nu. Ändå tog jag nog bort hälften av rötterna eftersom den var omöjligt att få med alla rotdelar i ett paket. Denna doftar starkt parfymigt medan de andra verkar rätt doftlösa.


Det är inte en svart fladdermus i bakgrunden. Guldstjärna till den som kan se vad det är.Allt gottOch fladdermusen är i själva verket en svartvit ko.


32 kommentarer:

 1. Vilken trevlig läsning. jag och maken har pratat om det där med att flytta pioner och jag trodde att man inte skulle göra det så ofta. Sedan gissade jag på en ko faktiskt. Ha Ha! Kraaam Pia

  SvaraRadera
 2. Härliga bilder av förtjusande vackra pioner !

  Kram!

  SvaraRadera
 3. Vackra pioner hos dig! Jag har också flyttat runt/fått av grannen både vår och höst, med gott resultat, så jag tror också att det är en myt att man inte ska flytta på dem.
  Ha det fint!
  Kram
  Jenny

  SvaraRadera
 4. Ja det där med att man inte kan flytta pioner kan jag inte förstå hur den myten har uppstått. Flyttade bl.a två Itoh-hybrider i höstas och en av dem var Julia Rose :) Snart har jag ett helt pion land att gräva upp för det har blivit invaderat av parkaralia :( Gissade på en ko eller två :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. Är det en kossa? I bakgrunden menar jag :) Dina Pioner är helt underbara. Jag har några stycken men känner nu att jag måste ha fler. Tack för den! :)
  Önskar dig en fortsatt skön Söndag

  SvaraRadera
 6. Ja ha du är också en piontok precis som mig! Här blommar det ena efter det andra också, och jag håller med dig de är inte så kräsna som det sägs =)
  Ha en bra söndag! Och vad som skymtar i bakgrunden det vet i 17 en flygande koltrast kanske.... troligen inte. Kram

  SvaraRadera
 7. aaaa om jag läst klart hade jag ju inte behövt gissa! Solsting =)

  SvaraRadera
 8. Tänkte att det nog kunde vara en häst eller ko... innan jag hittade svaret ;)
  Pioner, dessa ljuvliga blommor, guds gåva till människan... eller nåt... ljuvliga är de i alla fall, och jag gillar också knopparna minst lika mycket som blomningen!

  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 9. Skönheter allihop.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 10. Min första tanke var ko. Sen såg jag svaret. Vackert med pioner!
  Mina kommer nu också undan för undan.
  Kram Annika

  SvaraRadera
 11. Ett inlägg som sitter som handen i handsken för min del just nu.
  Jag har nämligen två stora luktpioner som inte vill blomma där de växer just nu, i skugga. Ska plantera om dem till hösten eller möjligen till våren. Kanske bättre ? Jag har också haft det för mig att pioner är svåra att plantera om. Känns skönt att det är en myt.
  Kram
  ps. Wilma, alla tio växer så det knakar och får snart små tomater

  SvaraRadera
 12. Oj, vad många olika sorters pioner du har. Men det är bra att de blommar i olika omgångar så man hinner njuta av dem. de är så otroligt vackra när de blommar.
  Kram!

  SvaraRadera
 13. Pioner är en underbar gåva. De är så vackra och pampiga. skulle kunna ha det över allt om de ville blomma hela sommaren. Mina står rätt bra blommar länge. NU söker jag lite låga. få se vad jag kan hitta. Min buskpion har tre knoppar nu den har stått i 4 år utan att ha blommat är såå nyfiken på hur den blir j´har ju bara sett bild. Högst på min lista står en dillpion i alla fall.
  Så fina bilder på dina pioner.
  Ha nu en fin början på veckan
  Kam Meta

  SvaraRadera
 14. Underbara pioner! Jag har samlat på mig lite olika sorter med olika blomningstid, bondpionerna har redan blommat över i solen och värmen. Tycker inte heller att det är svårt att flytta eller dela pioner, mina har klarat sig riktigt bra. Trädpion och dillpion saknar jag så jag får nog kolla in pionisten.
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 15. Helt underbara pioner! Gillar verkligen den där lilla trädpionen! Tänkte precis skriva att det var en betande ko därbakom när jag fick se att svaret fanns längre ner ;)
  Kram Lena

  SvaraRadera
 16. Du milde så fina pioner! Jag har också köpt på mig ett antal pioner de sista åren och har samma erfarenheter som du - inga som helst problem att flytta eller att de växer i halvskugga.
  Nu blev jag ju väldigt frestad av att klicka på länken och kolla vad pionsällskapet har att erbjuda......sisådär en kvart efter att jag har gått med i Rhododendronsällskapet:-) Men man kan väl inte vara med i för många trädgårdssällskap eller hur?
  Önskar dig en fin ny vecka!

  SvaraRadera
 17. Pioner är verkligen fantastiskt vackra. Och tänk så många sorter det finns. Din Julia Rose är verkligen ljuvlig.

  Det svarta ser ut som en betande svart ko.

  Kram, Karin

  SvaraRadera
 18. Kan bara hålla med och kan också rekommendera pionsällskapet. Tyvärr blommar inte min 'Julia Rose' i år heller men kul att se din blomma. Då vet jag vad jag väntar på... Din rosa bondpion tror jag är en gammal lactiflora eftersom den doftar. Bondpioner har ingen utpräglad doft. Edulis Superba är en gammal och vanlig sort som blommar tidigt och doftar väldigt gott och som är lite rufsig i blomman som din i bilden är.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 19. Vilka underbara och härliga pioner du har :) Jag har ju samlat de flesta av mina förra året på en lång rad i perennlandet och till min förvåning har många av dem knopp ( enstaka ) redan i år...köpte två torkade rotbitar på förra årets rea och petade ner och båda har tagit sig och växer fint, fast de såg döda ut :D Är det 70% så är det ;) Den ena har t.om knoppar..Det ska bli extra kul att se ! Köpte Susanna Roséns bok 100 pioner på växtmarknaden och du kan tro vad ögongodis där var :D Nu vill man ju bara ha fler och fler ! Hihihi...får göra om perennlandet till pionland ;)
  Kram
  Elisabeth

  SvaraRadera
 20. Så vackert med alla pionerna ,kramen Nette

  SvaraRadera
 21. Jag tänkte säga häst haha... mina pioner har inget drömläge. Trädpionen har jag flyttat för att den skulle få det bättre, blommar strax. Du gillar verkligen pioner.
  Kram

  SvaraRadera
 22. Så många fina pioner du har. Jag hoppas min pion blommar snart. Om jag nu har grävt ner den för djupt. Måste jag lyfta den eller bara vänta ut den? Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 23. Hej Anette!
  Tack så jättemycket för din kommentar i min blogg!
  Pioner är en härlig blomma. Trädpionen med de mörkt röda blommorna är så vacker.
  Många hälsningar
  Ulla

  SvaraRadera
 24. Så fantastiske peoner du viser! Mine silkepeoner er ennå ikke begynt blomstringen, så jeg har noe å glede meg til! Jeg utvider samlingen litt hvert år, det finnes så utrolig mange flotte! Ha en fin juniuke! Hilsen Anne-Kristin

  SvaraRadera
 25. Här slog första pionen ut till helgen som var. Älskar dessa blommor och önskar att de blommande i minst tre omgångar under sommaren. Din Julia Rose Itoh är bland det vackraste jag sett. Doftar den lika underbart? Måste hålla utkik efter en sådan. Vet du om den är svår att få tag í?

  Solsken
  Linda

  SvaraRadera
 26. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 27. Pioner är det lätt att falla för även om de blommar över ganska snabbt. Har plockat buketter från pionerna på landet och varje morgon när jag går ner till köket möter doften mig i trappan.
  Ha det gott!
  Birgitta

  SvaraRadera
 28. Vilka otroligt fina pioner! Och jag blev ju omedelbart helt förälskad i Julia Rose! Itoh, brukar, beroende på vilka skrivtecken man använder på japanska, betyda "första klass" och det är ju lätt att förstå! Helt underbar, står nu på min önskelista! Så otroligt vacker!
  Kramar

  SvaraRadera
 29. Men ... så många underbara pioner du har! Här har dom inte slagit ut ännu, hoppas det blir till midsommar. Knepet är att inte sätta dom för djupt, precis som du gör, då blommar dom nästan alltid sommaren efter. Jag har samma erfarenhet. Fast jag har en känsla av att det där med att pioner tar så många år på sig att blomma är mest en myt. Det finns så många myter :)

  Ha det gott!
  /Anita

  SvaraRadera
 30. Vilka vackra pioner! Underbara! (Instämmer, det där med att pioner är svåra är flytta har jag alls inte märkt...)
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 31. Åh,såååå otroligt vackra Pioner & Foton ♥ ....
  Önskar en fin solig kväll!

  SvaraRadera