onsdag 8 juni 2016

Rensar flocknävor

Oj, vad flocknävor brer ut sig och det var ju liksom meningen när jag satte dem. Efter att plötsligt blivit lycklig förvaltare av rätt mycket mer rabattutrymme än vad jag kunde ta hand om på en gång, verkade det praktiskt att sätta flocknävor så länge. Brer ut sig med jordstammar till täta buskar som håller ogräset borta och är lätta att rycka upp när de blir för vidlyftiga.

Tanken var också att de skulle dölja bladen från alla lökväxter och det gör de också. Nu har de dock brett ut sig alldeles för mycket och jag rensar bort korg efter korg. Egentligen är nävorna inte nån favoritväxt. De är lite stökiga på nåt sätt, särskilt efter blomningen och ger alldeles för många fröställningar för att jag ska hinna klippa bort. Färgen på blommorna är jag inte heller så förstjust i, men än så länge överväger fördelarna och bakom korgen ska det så småningom flytta in en svart och en vit trolldruva.
Kan man ha ett neutralt förhållande till nävor eller är det en sån där växt som man antingen älskar eller hatar?
Den här växten tycker jag däremot ser lite roligare ut, men jag har helt glömt bort både när jag satte den, var jag fått tag i den och framförallt vad det är för växt. Nån som vet?


Blomstjälkarna sitter i rosett och plantan är ca 60 cm hög.

Allt gott

26 kommentarer:

 1. Ja, jag håller med dig, nävorna är lite stökiga.
  Jag har tyvärr ingen aning om vad den andra växten har för namn.

  SvaraRadera
 2. Flocknäva är en problematisk växt, den är allelopatisk dvs den bedriver kemisk krigsföring gentemot andra växter och hindrar på så sätt annan växtlighet att utvecklas. Den är omöjlig att ha i samplanteringar eftersom den enkelt konkurrerar ut andra växter.

  Dessutom är den gräsligt ful men det är ju en smaksak.

  Kram!

  SvaraRadera
 3. Just nu har jag störst problem med brunnäva som sprider sig minst lika mycket som flocknävan, men med frösådd och ett aggressivt växtsätt. Flocknävan är som sagt enkel att riva upp. Men en del nävor håller sig på plats eller t o m försvinner som min nätnäva. Blanknävan är en bra marktäckare men har inkräktat en del på mina primulor. Jag både gillar och inte gillar nävorna.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Jag älskar nävor...en annan av mina favoriter är Penstemon.
  Trolldruvan är också fin. Jag har vit och röd.
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Jag gillar nävorna, men visst kan vissa sorter vara lite stökiga och ta över. Den stora flocknävan jag planterade i mur rabatten i fjol har verkligen brett ut sig!! Det blir att gräva upp en del. men hellre det än växter som växer långsamt, långsamt.
  Jag har den röda trolldruvan. Fina!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 6. Jag gillar Näva har olika sorter av den och de flesta håller sig inom sina ramar kanske jag har lyckats att skaffa de som inte förökar sig ohämmat.Tyvärr kan jag inte hjälpa Dig att lösa gåtan vad den heter den sista bildens blomma.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 7. Jag både gillar och inte gillar nävor, beror på vilken färg och form. De små söta som bildar små kuddar är jag mycket förtjust i. Andra har jag förpassat till en torr skuggig gavelrabatt, där de verkar trivas. Kan inte hjälpa dig med den blå, tyvärr.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 8. Jag gillar nävor och skulle absolut inte vilja vara utan dem. Men jag klipper ned kungsnäva med flera efter blomning och får ny fräsch grönska och jag klipper fröställningarna på tex brunnävan. Jag tycker fördelarna överväger: fin tät grönska, bra snittblommor och många vackra färger på blommorna av välja bland. Jag läser i en av kommentarerna att den ska vara svår att samplantera, men det har jag inte märkt av. Däremot gäller det som alltid vid samplantering att välja växter som är jämnstarka om inte en ska gå segrande ur utbredningsstriden. ;)
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 9. Förra året köpte jag flocknäva som heter "White Ness". Den bildar låga jättefina klargöra tuvor och får vita enkla blommor på korta stjälkar. Till nästa år hoppas jag den har brett ut sig så jag kan knycka några småplantor och vidarebefordra till nya rabatter för den här flocknävan tycker jag mycket om!
  Din graciösa blåblommande växt är så fin. Hoppas att du får reda på namnet på den.....tyvärr kan inte heller jag hjälpa dig med det.
  Allt gott till dig!
  Kram
  Birgitta

  SvaraRadera
 10. Än så länge är den en verklig favorit här! Jag tycker den är hyfsat lätt att hålla i schack. Jag har större problem med brunnävan. Nu verkar just den ha klarat vintern väldigt dåligt, precis som en del annat här uppe i år. Nån planta har jag kvar i alla fall och kanske ligger det kvar nåt frö i jorden som gror snart. :)

  SvaraRadera
 11. Jag gillar nävorna och väntar på att min flocknäva ska breda ut sig än mer:). Men jag kan även hålla med om att de ter sig lite stökiga, speciellt när de blir för höga och vill lägga sig över sina grannar. Jag har några olika och Sweet Heidy är min favorit.
  Snygg växt på sista bilden, kan dock inte hjälpa dig med namnet.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 12. Jag tänker penstemon då jag ser den fina blå blomman. Kanske helt fel, men möjligt är att denna länk bekräftar att det är eller inte är. Kolla: http://www.alltomtradgard.se/forum/tradgard/tradgardsforum/penstemonhur-se-skillnad-pa-dom-97314

  Vad gäller nävor: Jag gillar dem! Men inte alla. Klipper utan tvekan ner och tar bort dem som inte faller i smaken. Den vita flocknävan 'St Ola' är rätt distinkt i sitt uttryck, men det har nu dykt upp några rosablaskiga varianter - förmodligen korsningar - som är gräsliga. Brunnävorna - både vita, ljusa och de vanliga mörka - älskas och samsas (tycker jag) väl med andra. Ängsnävorna är helt OK, småtrevliga, men även här tvekar jag inte med saxen... Ja, och gå på den egna känslan, ibland behöver en växt försvinna/begränsas för att vi ska trivas.

  kram
  /Katarina

  SvaraRadera
 13. Så är det nog med nävan, men det finns många fina av dom åxå. Alla är inte så fina blir risiga och då får jag klippa ner mina så kommer de igen
  Har nog för mig att jag sett den men vet inte alls vad den heter. Jag är dålig på namn borde skämmas för jag kan missa namnen på de mest vanliga när jag skriver.
  Ha det gott och njut att sommaren är här.
  Kram Meta

  SvaraRadera
 14. Tror att växten kan vara en Penstemon campanulatus.
  Tycker din näva är fin, men man gillar ju per automatik inte sådant som brer ut sig för mycket. Brunnävan är ju otroligt vacker, men när den började yngla av sig ohämman var den plötsligt inte lika vacker längre ...

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 15. Nävorna har jag börjat upptäcka förra året och har köpt en massa olika varianter..två har dött i vinter och av den ena flocknävan är det inte mycket kvar :( Vi får väl se om jag ändrar åsikt när de jag har sprider sig ohämmat men än så länge gillar jag dem :) Planterade in den vilda stinknävan från ena sidan tomtgränsen till perennlandet förra året och den frösår sig hej vilt men är lätt att rycka upp och är bedårande söt tycker jag och någon stank har jag inte känt än..Hihihi...kanske blir varse..Går bet på växten :(
  Tur att andra är duktiga ;)
  Kram
  Elisabeth

  SvaraRadera
 16. Ääälskar flocknävan, perfekt som marktäckare men där jag verkligen vill att den ska bre ut sig är den svårstartad ;) Den blå växten vet jag tyvärr inte vad det är med söt är den :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 17. Intressant att läsa om dina odlingslådor i förra inlägget vi planerar sådana här på stugan .Du frågade om mina krukor står sig när jag år borta från dom ,man får alltid hoppas somliga ställer jag i skuggan under veckorna extra mycket vatten får dom när vi far härifrån .Luften är ju också fuktigare här på nätterna då det är vatten runtomkring .,Kramen Nette

  SvaraRadera
 18. Nävor är verkligen tacksamma som marktäckare men står de på fel plats blir jag så trött på dem. Ser att några gissar att din blå växt är penstemon, gick ut och tittade på min och de ser ganska lika ut, dock är min vinröd med rosa blommor.
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 19. Nävor gillar jag. Har alltid varit en som älskar marktäckare av olika slag. En söt blå blomma du har. Ha en fin kväll Kram Pernilla

  SvaraRadera
 20. Tyvärr kan jag inte hjälpa till med namnet på den blå växten, men den ser väldigt trevlig ut!
  Tack för titten och kommentaren hos mig och ha en fin fortsättning på veckan.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 21. Jag älskar nävor, men...jag har brunnäva som jag fått av en väninna - så den har jag numera överallt! Hon är hopplös, hon är så snäll och gav mig massor av perenner. Sen efter 3-4 veckor så kan hon slänga ur sig att den kan sprida sig. Alltså har jag en del växter som jag egentligen inte vill ha.
  Numera kan jag dock skylla på att jag har slutat med perenner.....även om det kanske inte riktigt är sant. I långrabatten har jag gjort det, men jag har ju ett antal perennrabatter till! *fniss*
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 22. Ibland blir det förmycket av det goda. Jag satte höstanemoner för många år sedan och det tar också gärna överhand. Tur att det bara är att rycka upp. Ha en fin helg! Kram

  SvaraRadera
 23. Lagom är ett ord som inte så många växter känner till - det blir gärna lite för mycket eller för lite av det goda. Tur då att man kan rensa bort:-)
  Jag har också en del nävor och tycker som du, fördelarna överväger nackdelarna men visst blir jag lite trött och irriterad på dem ibland ändå.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 24. Jag gillar nävor! Älskar blommor som sprider sig, då kan jag sätta dem i fler rabatter. Men förstår din känsla att det kan bli för mycket av det goda. Vi hade silverarv som täckte nästan hela vårt stenparti. Det blev till att slita bort en hel del för att få andra blommor att ta sig.
  Vet inte vad din blå blomma heter.
  Ha en fin helg!
  Kram

  SvaraRadera
 25. Korg efter korg! Bort! Herregud, jag skulle gärna hämta dem om det inte vore så långt!
  Här hinner jag inget annat än vattna vattna vattna...
  Önskar dig en skön helg!/Laila

  SvaraRadera
 26. Kanske har du fått redan flera förslag på din blåa blomma. Jag skulle gissa på Penstemon ovatus, hjärtpenstemon, en "hjärtekrossare" (tack vare den underbara blå färgen) från Nordamerika.

  Nävor, Geranium,. är ett stort släkte. I SKUD finns 425 arter och sorter nämnda. Därför är det svårt att säga generellt att man inte gillar nävor. När en växt hamnar rätt, oavsett släkt och art, då är den alltid tjusig -även en flocknävas "egenskaper"är önskade på något ställe. Annars är jag villig att hålla med dig om att en del nävor är "stökiga" (en bra beskrivning). Men, det finns också sådana som har "måste ha"-egenskaper.
  Ha det skönt i sommarsolen och vattna på;-))!
  Jag vattnar ju också från sjön! /Anja

  SvaraRadera