onsdag 15 juni 2016

Stenkant

Nu har jag äntligen kommit på ett sätt att få ha min rabattkant ifred. Helst skulle jag vilja ha en vintergrön, låg marktäckare som binder jorden och ramar in. Har provat hasselört, men läget är lite för torrt. Visserligen hämtar sig plantorna under våren men det blir en fulperiod.


Problemet med barjord är att mina höns tycker det ser väldigt inbjudande och sprättvänligt ut. De brukar börja dagen med att bestämt och med raska steg knata direkt till entrén och den bara jordremsan. Sprätter så det står härliga till och allt åker ut på gatstenen. Jag sopar, men framåt eftermiddagen är det dags för en ny tur.

Nu är det slut med detta ofog! Har fyllt upp med gråstenar i olika storlekar som är lätta att flytta på när växterna runt brer ut sig eller jag vill plantera nån ny kantväxt. Kanske bidrar de även till att hålla fukten något. 

Gråsten i alla storlekar finns det gott om i sandåsen där vi grävt för växthuset. Bara att plocka. Ska byta ut sjöstenen i ljusbrunnarna framför källarfönstren också, så allt hänger ihop och känns harmoniskt. Gillar sten!


Allt gott

43 kommentarer:

 1. Sten är ett underbart material. Var har dem överallt i trädgårdenträdgården. Från grus storlek till stenbumling 😊

  SvaraRadera
 2. Ett mycket användbart material som är lätt att få tag på, iaf hos oss med mycket sten i backen, och dessutom gratis :)

  och snyggt blir det ...

  Ha de!
  / Birgitta

  SvaraRadera
 3. Det blev snyggt! Du får nästan fånga deras uppsyn på foto när de kommer ut och märker att du ändrat på deras favvoställe. Gissar att de hittar ett nytt och du får följa efter;)
  Kram

  SvaraRadera
 4. Vackert och praktiskt från en annan stenälskare :)Du får fixa ett eget dammbad någonstans till dina hönor, de lär nog snabbt finna sig till rätta ;) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tro mig, de har dammbad i finfina söderlägen!
   /Anette

   Radera
 5. Sten är fint och praktiskt! Här i trädgården har någon innan mig "planterat" stora stora stenar runt buskar o träd och sen målat dom vita, ha ha...näe inte riktigt min grej men med risk för ryggskott får dom ligga kvar till hösten, då får jag ta tag i den biten :)
  Ha en fin onsdag!
  Kram Titti

  SvaraRadera
 6. Tror jag det, att hönorna vill sprätta i rabatterna, endast det bästa är väl gott nog ;) Undrar vad de tycker nu om mattes otyg, att lägga sten i bästa sprätthörnan!
  Men för oss tvåbenta - eller ja, det är ju de med förstås... öh långbenta då, blir det väldans snyggt med sten!

  Må gott!
  Gunilla

  SvaraRadera
 7. Måste vara härligt att ha egen tillgång till natursten och vackert blir det i rabatten.
  /Birgitta

  SvaraRadera
 8. Hoppas det fungerar fint med sprättstoppen i rabatten. Sten är bra och användbart på många sätt. Perfekt att ha ett eget förråd att ta av. Själva får vi åka till ett närliggande grustag, men det går bra det också.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 9. Ja, tycka om sten! Det gör ju vi också annars hade det varit svårt att bo här och nu har vi kommit fram till att vår sovrumsrabatt måste vi göra något åt för när det är så här torrt som nu måste vi vattna flera gånger om dagen för det är urberg under, bara kanske 2o cm jord, det funkar liksom inte. Så nu ska vi nog ta gamla stenar från stenbrotten och ställa och lägga och bara ha några få perenner inemellan.
  Men som du gjort är så mycket finare, riktigt ruskigt snyggt! Och naturligt och bra! Och så knotten på marken intill, så jättefint! Men det bor inte bara en odlare i dig, det bor en arkitekt och konstnär och allt möjligt i dig!
  Kramar

  SvaraRadera
 10. Nu hnar hönsen fått nåt att "bita i". Jag älskar sten och tycker att den är både vacker och funktionell. Tänk bara på en gammal mossbeklädd stengärsgård . Love it.

  SvaraRadera
 11. Det blev skitsnyggt *host* jättesnyggt :D Jag älskar ju sten i alla former och det är ett naturmaterial så vad kan gå fel ...Nu kan sprättfisarna gå någon annanstans ;) Denna torka tar knäcken på mig, eller snarare all vattning :( Snälla nu vill jag ha regn ! Och allt annat levande också :)
  Kram
  Elisabeth

  SvaraRadera
 12. Vilken lyx att du kan plocka så runda och fina stenar. Det blir jättefint att kanta med sten. Jag har också massor av sten i min mark men den är långt ifrån rund och slät, mest vass och kantig.

  Kram, Karin

  SvaraRadera
 13. =) Snyggt och sten är ju gratis! Kram

  SvaraRadera
 14. Natursten är himla fint! Så praktiskt och ha en ås att plocka ut :-)
  Ha de gott. Kram, Catarina

  SvaraRadera
 15. Avis på dina fina stenar ,svart att få tag på sådana släta fina här. Fnissar åt dina höns riktiga sprätthöns ,kramen Nette

  SvaraRadera
 16. Snyggt blev det, och hoppas de hittar lite barmark på ett annat ställe.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 17. Varför har höns en tendens att alltid vilja sprätta i rabatterna,så också mina,
  fast det finns tusen andra ställen de kunde vara på...
  Klurigt och snyggt att fylla med sten! :)

  SvaraRadera
 18. Helt i min stil med sten. Här väntar marken på att bli stenlagd, just nu är det bara grus i väntan på bygget ska bli klart utvändigt.
  Det blev verkligen snyggt hos dig. härligt att ha stenen på så nära håll. Jag får allt ta släpkärran med och hämta en mil bort.
  Ha nu en fin och skön mitt i veckan
  Kram Meta

  SvaraRadera
 19. Hihi...så dina höns hittar på lite bus i alla fall. Det gjorde mina med när de fick gå fritt.
  Blir fint med stenarna i rabatten.
  Kram!

  SvaraRadera
 20. Att ha sten gratis på tomten är en gåva! Vi har också det(men inte så många är så fina och runda som dina) och vi använder stenen nästan överallt.

  SvaraRadera
 21. Här är en till som bubbat mycket sten genom åren :) Så lyxigt att ha så runda fina stenar att plocka alldeles i närheten och nu kan ju inga busiga hönor sprätta just där!
  Sköna dagar önskar jag dig!
  Birgitta

  SvaraRadera
 22. ...och snyggt blev det också! Här har jag också fåglar som sprätter i jorden överallt, dock inte hönor! Det verkar vara ett fågelår i år.
  Kram Elin

  SvaraRadera
 23. Mycket snyggt säger en som älskar stenar i alla varianter☺fina var pioner a med!

  SvaraRadera
 24. Mycket snyggt säger en som älskar stenar i alla varianter☺fina var pioner a med!

  SvaraRadera
 25. Visst är känslan av total nöjdhet när lösningen uppenbarar sig total :) Snyggt blir det också. Enhetlighet är viktigt upplever jag så ett genomgående stentema låter lugnt och harmoniskt.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 26. Sten är det bästa som finns och alltid avändbart. Praktisk ide om man har höns antar jag.
  Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
 27. Riktigt snyggt med stenkanten. Svårt annars att hitta ett bra avslut på rabatten.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 28. Hur snyggt som helst! Stenar kan verkligen göra skillnad.
  Må så gott!

  SvaraRadera
 29. Jättesnyggt! Och smart! (som vanligt) <3

  SvaraRadera
 30. Vilken lycka att kunna plocka egna stenar på tomten. Gillar verkligen sten i trädgården. Så snyggt i rabatten, men vad tycker hönsen?
  Så många olika pioner du har. Vackert!

  Kram Agneta

  SvaraRadera
 31. Stenar är snygga i alla former! Verkligen snygg kant!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 32. Visst är det fint med stenar. Klart att du ska ha det. Speciellt när det hjälper dig. Ha en fin kväll Kram Pernilla

  SvaraRadera
 33. Så snyggt det blev! Jag älskar sten av olika storlekar i olika färger och former, polerade och fina. Och visst håller dom fukten bra, har själv några partier med sten.

  Ha det gott!
  /Anita

  SvaraRadera
 34. Vilken bra idé! Det är klart att det är så jag ska göra för att avgränsa nya rabatten kring orangeriet!
  Men mot våra stora höns skulle inte kullerstenar hjälpa. Nu går de ju inte fria men inne i hönsgården har vi lagt kullersten kring de två små fruktträden som växer där. Varje dag sprätter de energiskt bort en massa av stenarna, även riktigt stora, varje dag flyttar vi tillbaka dem...
  Önskar dig en trevlig helg!/Laila

  SvaraRadera
 35. Gillar också sten och din idé var ju hur smart som helst även om jag inte har några höns som sprätter. Ogräset tycker ju också om barjord och att slippa rensa är inte fel. Dessutom tror jag nog att stenarna hjälper till att hålla såväl fukt som värme ganska bra men framförallt var det ju jättesnyggt och hur lätt som helst att ändra och plocka om som man vill.
  Önskar dig en trevlig helg! Anna-Karin

  SvaraRadera
 36. Superfint säger jag bara :)
  Hoppas allt är bra med dig.
  Ha en härlig kväll och en skön helg.
  Stor kram
  Jessica

  SvaraRadera
 37. Hei, tusen takk for hyggelig hilsen hos meg...
  Så fint det var med stenkant, og så fint mot brostenene! Herlig hage du har...
  Vil gjerne legge meg til som følger hos deg, men ser du har følger-liste via google+...
  Ha en fortsatt fin helg,
  Klem Ida

  SvaraRadera
 38. Åh så fint! Gillar verkligen hur stenen förvisso bildar linje, men genom att du låter dem också ta plats "inåt" planteringen, så blir det ett mer... ja, en annan känsla än "bara stenar på rad". Vackert!
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 39. Waoooo så vackert ♥ ...
  /Ha det så gott!

  SvaraRadera
 40. Waoooo så vackert ♥ ...
  /Ha det så gott!

  SvaraRadera