söndag 5 juni 2016

Startar nya lådorLite hastigt och lustigt kom jag på att det skulle passa perfekt med nya odlingslådor framför växthuset. Sagt och gjort...


Startade med ett lager tidningspapper som kommer att förmultna om några år och då har gräsmattan under hunnit bli finfin jord.

När man ska fylla lådor känns det som det går åt hur mycket material som helst, men jag hade sex säckar lövkompost sparade, sen vårstädningen förra året, kompost från matavfallet i varmkomposterna, några säckar egen jord som blev över när varmbänken grävdes i höstas och nån kubik gammal trött tomatjord. Varvade godsakerna med tomatjorden och fick till och med lite material över. 

Använder två kragar på höjden. Dels kommer bäddarna att sjunka ihop under sommaren, dels för att växternas rötter ska få rejält med jord att växa i och för att bäddarna inte ska torka ut så snabbt. Nästa år fyller jag på med mer kompost. Bäddarna är tillräckligt djupa för att odla både potatis och andra rotsaker, men i år blir det två prydnadspumpor som kommer att hänga ut över kanterna i första lådan, sommaraster med persilja runt fötterna, kålplantor med gräsklipp som täckmaterial och tomatplantor tillsammans med machésallat.


Ett år gammal lövkompost. Efter att löven använts som ett tjockt vintertäcke över kronärtskockorna på friland, lade jag allt skräp i svarta sopsäckar. Vattnade i påsarna, knöt ihop, märkte upp med innehåll och årtal, stack lufthål runt om med saxen. Säckarna har stått på norrsidan av uthuset ett drygt åt och gottat ihop sig till en härlig mumma.

Ha det fint därute i sommaren

25 kommentarer:

 1. Vad läckert det ser ut vid ditt nya växthus. Det kan du verkligen vara glad för och njuta av efter allt besvär du haft med det. Bra blev det.Finfin idé med lådorna i rött det gillar jag verkligen. det är lite bättre för kroppen med att ha höga lådor. Jag läste att Kronärtskockan är en perenn egentligen.har du dina på friland och de överlever vintern??? Har bestämt att i min nya låda ska det bli en sån och brysselkål( beställt av mannen)
  Ha nu en fin och skön söndag
  Kram Meta

  SvaraRadera
 2. Vad snyggt det blir! Sallad hos tomaterna, så klart! Ska genast så frön.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Perfekt material att odla i. Visst är det roligt att koka ihop sin egen odlingsjord? Man vet exakt vad man får. Du kommer att få ett kanonbra resultat, det är jag helt övertygad om.

  Njut vidare av vårt härliga sommarväder!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 4. Det blir både praktiskt och vackert. Så kul att växthuset är igång på riktigt och att du kan fixa med platsen runt ikring.
  //Helene

  SvaraRadera
 5. Precis så ska jag göra med min lövkompost, tack för tipset!
  Kram

  SvaraRadera
 6. Himmel så snyggt ditt växthus är, och miljön runt om också. Perfekt att ha "sparat lite jord här och där" och fylla upp med.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 7. Men så härligt, snyggt blir det också.
  Lycka till med de nya lådorna och ha de gott. Kram, Catarina

  SvaraRadera
 8. Så snyggt det är! Väldigt, väldigt fint. Hoppas du trivs och kan njuta i fulla drag av ditt paradis.
  Allt gott

  SvaraRadera
 9. Du är imponerande energisk och påhittig.
  Jag förmodar att du inte har mördarsniglar för jag kan tänka mig att de skulle trivas i lövkomposten. Jag tar idé till mig, för här finns också mängder av löv att ta vara på när hösten kommer. Normalt brukar jag låta trädgården själv ta den tillvara, men det kan ju vara klokt att hjälpa till lite grann.

  SvaraRadera
 10. Det är så bra att kunna samla på allt från trädgården för att senare odla i. Jag har flera pallkragar där jag lägger trädgårdsavfall och täcker med gräsklipp, året efter är det så fint att odla i.
  Ha det fint!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 11. Pallkragar, det är grejer det!! Nu saknar jag bara 5 stycken till, sen blir det fler nästa år .... och mer jord. Det ska bli skoj att äntligen få starta komposter också. Jag ska samla löv och allt jag kommer över på tomten, men sen ska jag ta kontakt med någon hästgård i närheten också.
  Ha en fin helg! Kram

  SvaraRadera
 12. Du tar verkligen till vara på allt i din trädgård. Hur hinner du med allt.
  Kram!

  SvaraRadera
 13. Så fint det blir med de nya lådorna. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 14. Det ser så inbjudande ut, om jag hade det så där skulle jag nog inte kunna gå in om kvällarna, jag skulle typ sova i det där fina växthuset! Fina nya odlingslådor och med så mycket gott i dem kommer det snart att svämma över av fina plantor. Ha en fortsatt bra vecka! Kram

  SvaraRadera
 15. Oj,så fint du har fått utanför växthuset :o Grus,kantsten och nu röda odlingslådor ! Snyggt blev det ! och med den jordblandningen kommer det ju att växa så det knakar ! :D Kul att få se hur det växer fram :)
  Kram
  Elisabeth

  SvaraRadera
 16. Vilket fint växthus du har !!...det är annat än mitt lilla krypin, hihi...nu är det iaf klart och bilder ligger på bloggen ;)....det är mysigt att sitt där på kvällarna, det var ju det jag skulle ha det till för det mesta...min gurkplanta håller på att växa upp till taket, haha...men jag vågar inte sätta ut det i växthuset nu när kylan kommer...den ska ha varmt har jag läst...vi får väl se om den växer genom taket,
  haha...
  Kram bia

  SvaraRadera
 17. Jag känner igen det där fenomenet; ett plötsligt behov av ytterligare odlingslådor. Inte mig emot, dom ger ju oerhört mycket tillbaka.

  SvaraRadera
 18. Beundrar din ordning! Märka upp ordentligt, borde jag göra! Har en massa säckar med fullständigt okänt innehåll...
  Så fint där utanför växthuset!
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 19. Underbart! Så ska det gå till! Kompost och godsaker. Man känner sig rik med egen kompost tycker jag. Sen är ditt växthus såååå fint!!!!
  Kram Milla

  SvaraRadera
 20. Underbart! Så ska det gå till! Kompost och godsaker. Man känner sig rik med egen kompost tycker jag. Sen är ditt växthus såååå fint!!!!
  Kram Milla

  SvaraRadera
 21. Underbart! Så ska det gå till! Kompost och godsaker. Man känner sig rik med egen kompost tycker jag. Sen är ditt växthus såååå fint!!!!
  Kram Milla

  SvaraRadera
 22. Jag följde ditt tips om att samla löven i säckar. De kommer nog att få stå till i höst eller kanske till nästa vår för allt tar längre tid här och än har det inte hänt så mycket.

  Ditt växthus är så himla fint och det blir jättebra med lådorna framför!

  SvaraRadera
 23. Vad fint det blev med lådor i rött framför växthuset.
  Hur får du dina kronärtskockor att övervintra? Jag lyckades inte ens få min Herrgård att överleva i stor 60-literstunna, trots att den stod frostfritt. Det var liv i våras och sedan kom den liksom aldrig igång utan bara dog. :(
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 24. Åhhh!! Vilket underbart växthus du har. Vi har grävt och till våren skall vi bygga ett orangeri i gammal stil, med tegelsocket och gamla fönster...Som jag längtar!
  Visst är det bra med lådor och bingar!!

  Ha en fin kväll

  Jeanette :)

  SvaraRadera