onsdag 1 juni 2016

Sallaten frodas

Jag fördriver sallatsplantorna i krukor och sätter ut efter hand för att utnyttja odlingslådorna till max och slippa tomma rader som det skulle bli annars medan man väntar på att fröna ska gro. 

Första omgången från varmbänken är uppäten sen länge. Andra omgången sätter jag på friland och regniga vårar kan den vara lite seg i starten.  Målsättningen är att ha gott om sallat till midsommar när det går åt extra, därför har jag medvetet satt ut många fler plantor än vad som går åt till bara oss själva, men ibland går det bättre än man tänkt sig...


Hade knappast räknat med senaste tidens värmebölja och nu är lådan redan full tre, fyra veckor för tidigt. Som tur är har jag fler småplantor på gång att sätta ut och dessutom satsar jag mest på plocksallat som håller sig fräsch ganska länge. Eftersom sallaten växt så fort är den god och krispig i smaken även om bladen är stora som två handflator.


I störarna har jag planterat fackelrankor av frön från sanda cottage och den första blomman har just slagit ut. Det är alltså ingen ätlig växt utan till lyst och för att utnyttja störarna. Varför har jag inte planterat störbönor istället undrar säkert någon... Det har jag på ett annat ställe så långt från löklådan som möjligt. Sallaten bor granne med löken och här skulle bönorna inte trivas alls. De skulle bara bli hälften så stora och ge hälften så mycket. Sen älskar jag att blanda blommor och grönsaker. Det gör mig glad helt enkelt!

Allt gott
21 kommentarer:

 1. Vad härligt att kunna frossa i så mycket god sallad! Själv hann jag sätta frön först igår.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Ser fint ut i dina lådor. Jag måste köpa nya salladsfrön, de jag hade var några år gamla. Det var en chansning att de skulle gro.
  Kul att se Fackelrankan. Jag fick också frön. idag ska jag så Mangold. Hoppas det inte är för sent...Kan man så den brevid vitlöken föresten?
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vitlök och mangold brukar gå bra ihop, liksom släktingen rödbetan.
   /Anette

   Radera
 3. oj,vad det växer....... min sallad är på g ....men den är direktsådd så vi ligger lite efter.....

  SvaraRadera
 4. Det är helt klart vackert att blanda grönsaker och blommor - men har man så fina grönsaker som du har så kanske det inte är nått krav. Men jag gillar det.....
  Här växer det så det knakar i växthuset, det har redan blivit både chilifrukter och vindruvsklasar. Pyttesmå än så länge, men det är iag ett gott tecken.
  Problemet är skuggväv. Just nu hänger det 2 blåa tunna chiffonggardiner samt 3 svarta myggnät, så idag var det faktiskt "bara" 37 grader klockan åtta!!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 5. Vilken sallad att frossa av! Mäkta imponerad av den och av vitlöken. (gissar att det är vitlök som satts i höstas och inte årets lök som står i lådan bakom salladen). Att blanda blommor och grönsaker är verkligen härligt. Själv har jag mycket blommor (perenner som jag frösått) i lådorna i år så det blir lite mindre med grönsaker. Måste gräva det nya landet för att få ut blommorna men tiden bara rusar iväg. Det blir som det blir men riktigt härligt att se dina odlingslådor, det är det.
  Önskar dig en fortsatt fin vecka! Anna-Karin

  SvaraRadera
 6. Drömgrönsaksland har du! Och vilken sallad! Du får ta med dig och åka till torget! Tur att du har mer på gång! Det ser så ordningsamt och fint ut och allt håller sig på sin plats och blir lika stort, det blir aldrig så här. Möjligen kan jag skylla på att jag vet hur det ser ut under landet....stora stenhögar, berg, lite fylle av sten osv. Men det går ju det också om ändock inte så bra!
  Det var en fin klängväxt! Påminner mig lite i blomman om den gamla krukväxten pussmun (Hypocyrta radicans eller Nematanthus)!!
  Kramar i värmen
  Agneta

  SvaraRadera
 7. Men lök och kål verkar gå bra ihop.....det har jag satt och än så växer det. Härligt frodiga lådor hos dig. Ha det gott i sommarvärmen!

  SvaraRadera
 8. Men ..... jag säger bara det. Vilket salladsland - det skulle jag inte tacka nej till :-)
  Men jag är tacksam för det som kommit upp i mina lådor, och sniglarna inte har ätit upp det.
  Ha de gott. Kram, Catarina

  SvaraRadera
 9. Så frodig sallad - och allt annat också!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 10. Tycker det är underbart med egen sallad istället för den där sladdriga saken de säljer på Ica och andra butiker. Ser härligt ut i ditt trädgårdsland!
  Ha det fint!
  Titti

  SvaraRadera
 11. Dina fingrar måste vara gröna! Vilken lycka med allt ätbart och fint.
  Kram

  SvaraRadera
 12. Visst har sommaren bara exploderat. Trodde inte allt skulle komma så snabbt. Men jag älskar sommaren. Så den är välkommen. Ha en fin kväll Kram Pernilla

  SvaraRadera
 13. Det är så härligt med nyplockad sallad. Hos mig har den knappt kommit upp vet inte om fröna var dåliga ska nog sätta en omgång till mellan raderna. hoppas på bättre tur då. Förra året var de jättefina.
  Ha en fin och härlig mitt i veckans kväll
  Kram Meta

  SvaraRadera
 14. Så fint och inbjudande det ser ut hos dig. Ja, nu växer det snabbt pga värmen, jag (vi) hinner inte riktigt med just nu. Grönytorna som vi försöker hålla öppna kräver mycket just nu. Värmebölja är inte mitt favoritväder.

  Kram!

  SvaraRadera
 15. Här kan man säga att det växer så det knakar, vilken sallad. Min har knappt visat sig, får nog göra som du, och förodla.
  Ha det fint i värmen /Marika

  SvaraRadera
 16. Om man går runt i din trädgård kan man inte annat än bli glad. Du har så fint. Vilket "grönsaksland"?
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
 17. Ser så fint ut med allt det frodiga i dina grönsaksbäddar, själv har jag äntligen planterat ut mina kålrabbiplantor. Får se om det blir något av dem :) Blommor blir man alltid glad av tycker jag :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 18. Jösses vilken sallad! Antar att hönsen hjälpt till att gödsla den. Gillar också att kombinera blommor och grönsaker. Men i år gror det dåligt i köksträdgården, vi har fått bara 2 mm på fem veckor!
  Trevlig helg!/Laila

  SvaraRadera
 19. Där har ni lite att knapra på. Jag har också börjat förodla salladen och igår planterades den ut. Fackelrankorna från Sanda Cottage har inte lyckats riktigt för mig så det dröjer lite innan de blommar. Dina ser jättefina ut!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 20. Härligt med så mycket egen sallat. Det går inte att jämföra med köpt, egen är såå mycket bättre. Att odla samodla ätbart och ögonfägring är jättebra tänker jag.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera