söndag 26 juni 2016

Vitlök - ett av mina måsten

Vitlök är en av de lättaste grödorna att odla. Man kan egentligen bara peta ner klyftorna på hösten och låta allt sköta sig självt med bara lite ogräsrensing emellanåt. Jag täckodlar inte vitlöken dels för att jag sår annat mellan raderna så det blir ganska tätt och dels för att gräs är det täckmaterial som jag har bäst tillgång till. Grästäckning är kväverikt och stimulerar bladtillväxt. Blir perfekt på bladgrönsakerna men inte på vitlöken där jag vill att krutet ska läggas på stora lökar.

Däremot har jag precis gödslat med välbrunnen koskit. Lägger helt enkelt ett lager mellan raderna. Hade jag haft pellets hade det gått att mylla ner lite försiktigt, men nu får gödseln lösas upp med vattningen istället. Lökens tillväxt är som störst sista månaden innan skörd och då kan de behöva en extra skjuts. Skörden beräknar jag till slutet av juli, men vem vet denna konstiga sommar när det mesta verkar blomma och mogna tidigare än vanligt. Kommer att dra upp en lök då och då för att se när den börjar bli skördeklar. De ska ha flera lager skal som håller ihop välutvecklade klyftor. Spricker de upp och delar sig i klyftor klarar de inte vinterförvaring utan får ätas upp först.
Allt gott


23 kommentarer:

 1. Så bra att borden fungerade att användas på olika sätt! Tack för all info o vitlöken! Jag ska passa på att ge den gödning idag när jag ska vara i trädgården:)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Ja, det växer och mognar fortare än vanligt. Igår var det ju tropiskhetta och idag är det något svalare men kvavt. Kom lite regn i natt, det tackar vi för! Jag hoppade över vitlöken i höstas, men nu i höst ska det ner lite igen. Ha en bra söndag!

  SvaraRadera
 3. Tack för tipset. Jag brukar glömma gödsla, eller har kanske inte förstått att det behövs i detta skede, men idag ska det bli av.
  Hälsning Helene

  SvaraRadera
 4. Ska nog försöka igen. förra gången försvann de helt har ingen aning var. Brukade j´ha bland hallonen förr men det vill sig inte här.
  Ha en underbar söndag
  Kram Meta

  SvaraRadera
 5. Spännande med vitlök. Jag har också satt vitlök. Dock är inte mina blad lika fina som dina. Hoppas ändå där blir några lökar. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 6. Oumbärlig! Undrar vilka sorter du föredrar och vad du sätter som sällskap till vitlöken. Har ingen koskit, däremot vedaska och hönsskit, kan jag lägga på en blandning av det?
  Här regnar det idag, mycket välkommet!
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 7. Finns inget bättre än färsk vitlök!

  SvaraRadera
 8. Det är ju så gott och lyxigt med egen vitlök! Ha en skön söndag
  Milla

  SvaraRadera
 9. I år har jag ingen vitlök, tyvärr.

  SvaraRadera
 10. Har "tänkt" att odla vitlök i minst 10 år men kommer aldrig till skott :( Kanske att jag får gjort det i år när jag nu har en pallkrage färdig :)Blev i alla fall inspirerad av dig nu :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 11. Mycket ätbart odlar vi (läs maken), men inte vitlök.....jag får nog lägga in en önskan om det tror jag:-)
  Hoppas du har en fin söndag! Här regnar det idag - jippi!!
  Kram Nora

  SvaraRadera
 12. Hvitløk er ikke noe for meg, men det er mange som liker det :)
  Kugjødsel skulle jeg gjerne hatt, for det er så bra for alt som gror.

  Håper du snart får litt regn!

  Ha det godt.

  SvaraRadera
 13. Då är det kanske den uteblivna gödningen som gör att mina vitlökar stannar i storleksordning liten glas/spelkula. Nu ska här gödslas!
  Tack för tipset och ha en härlig söndag

  SvaraRadera
 14. Jag instämmer helt i din rubriksättning och som väl är så odlar D rikligt med vitlök.
  Det känns märkligt att vitlök för inte så länge sedan sågs med stor skepsis. Att lukta vitlök var då snarast nåt "skamfyllt".

  SvaraRadera
 15. Älskar vitlök men inte vågat odla den än...dags att sätta igång!
  Tack för tipset!
  Ha det gott...

  SvaraRadera
 16. Jag köpte fint utsäde i höstas och petade ner och de växte så fint under våren. En dag var alla plötsligt borta och jag har ingen aning om vem tjuven är!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 17. Tack för tips om gödning! Det får bli lite koskit i vitlöksodlingen så här i slutspurten!
  Ha en fin vecka!
  Kram
  Jenny

  SvaraRadera
 18. Vitlök är så gott :) Drömmer om att få så mycket egen att jag kan torka den i flätor i köket :) Nu blev det bara halva sådden som överlevde vintern ..de fick lite hästgödsel i samband med vårsådden av de andra grönsakerna :) Hoppas det fungerar lika bra...Blasten är lite gul...förmodligen lite vattenbrist och inte mognad än...väntar i alla fall för då det blev kanske max 10 stycken har jag inte råd att "provkolla" :(
  Kram
  Elisabeth

  SvaraRadera
 19. Håller med dig. Även jag med mitt blygsamma grönsaksland odlar vitlök. Men, jag hade för mig att de inte var så näringskrävande. Då gör jag som du: Gödslar nu, dvs imorgon!
  Tack för tipset!
  /Anja

  SvaraRadera
 20. Det var inga små plantor du har.. ha ha, där ligger jag i lä! Jag som tyckte mina blivit såå stora.. ;-)

  Kraam Therese

  SvaraRadera
 21. Så mysigt med egenodlad vitlök :)
  Ha en fin kväll ♥

  SvaraRadera
 22. Vitlöksodling är verkligen lätt. Det enda är att man måste komma ihåg att peta ner klyftorna. Jag trodde det var ännu senare man skulle skörda. Men man ser redan nu att lökarna ser skapligt stora ut - utan koskit.
  Hoppas du fått tag i tidning, för det var bra och även fina bilder. / Britt

  SvaraRadera
 23. Så gott med egen vitlök. Det törsta problemet är att komma ihåg att sätta den på hösten......
  Kram Lena

  SvaraRadera