onsdag 26 mars 2014

Nässeltider... del 1

Inlägget är flyttat till Ätliga trädgården



40 kommentarer:

  1. Tack för alla recept! För några år sen gjorde vi nässelshot som var dundervitaminrik. Gjorde ogräspaj av nässlor och kirskål, det var jättegott!

    SvaraRadera
  2. Så synd att jag är allergisk mot nässlor! Men jag odlar dem för fjärilarnas skull, så de kommer till nytta i alla fall:-)

    SvaraRadera
  3. Tänk vad mycket man kan göra med nässlor! Brukade alltid göra soppa, men det är ett tag sedan. Har däremot inte provat det i bröd. Spännande!

    SvaraRadera
  4. Ojoj här var det nässelfeber! Så himla gott det ser ut med din tallrik med nässelsoppa och tillbehör. T o m jag som inte är så förtjust i nässelsoppa blir sugen, kanske jag skulle visa receptet för mannen min som står för all matlagning här hemma. Han är dessutom jätteförtjust i soppan.
    Ler litet igenkännande när du beskriver vårkroppen. Började gräva i helgen för min bokhäck och vi kan väl säga som så - det känns! Kram Merja

    SvaraRadera
  5. Tack för intressant läsning! Det där med nässelvatten i hårbotten hade jag aldrig hört talas om innan. Ska gno i det i dotterns skalle någon dag. :-)
    Ha det bra!

    SvaraRadera
  6. Har du redan hunnit ut och plocka nässlor. Det har inte jag. Men det är så gott med nässelsoppa. Så det är bara att på med handskar och ge sig ut.
    Kram!

    SvaraRadera
  7. Nei, jeg reagerer så fælt på nesler, så de holder jeg meg unna ;-)

    Suppen din minner meg om min mors spinatsuppe.

    Ha en fin dag!

    SvaraRadera
  8. Ja, jag gör alltid nässelsoppa på våren men jag brukar ha grädde i den - och när jag läser din text förstår jag att det ska jag inte ha. Nästa gång ska jag göra efter ditt recept, gott med rotsaker i kan jag tänka. Tack för receptet!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  9. Det var tidigt! Det såg verkligen gott ut. Jag gillar nässelsoppa men visst behöver man en hel del. Och det ska ju vara de små.
    Antar att du skrev din kommentar på en IPad och de stavar ju och hittar på vad de tror är rätt. Du hade säkert skrivit dolksvansarna, men det blev folkmassorna. Rätt kul!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du har helt rätt! Såklart det ska vara dolksvansarna. Ibland är det hopplöst med paddor och mobiler.

      /Anette

      Radera
  10. Ja jag tycker om nässelsoppa och din ska jag absolut prova. Sparar receptet - Tack ! / Annica

    SvaraRadera
  11. Din soppa låter väldigt god med rotsakerna i. Vi brukar göra nässelsoppa så länge nässlorna är någorlunda mjälla. Ett bröd med nässlor har jag också. Känns rätt bra att använda de goda som finns därute.

    Tack för din kommentar om bilderna! Jag upplever de också som lite bleka på den bärbara ska titta på den braiga skärmen igen :)

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  12. Redan nässlor...? Här fick vi snö i dag igen, som ligger kvar på gräsmattan.

    Vårhälsningar
    Elisabet

    SvaraRadera
  13. Den nässelsoppan ser god ut, har aldrig smakat något med nässlor i, men blir lite sugen nu.
    Kram Frida

    SvaraRadera
  14. Åh, så gott det ser ut. Jag har aldrig gjort
    egen nässelsoppa, men jag har ätit. Men aldrig
    så vackert serverad som din.
    Kramar
    AnnaMaria

    SvaraRadera
  15. Jag älskar nässelsoppa! Dessutom är det, precis som du skriver, ett vårtecken.

    Många vackra bilder du har i bloggen! Ska titta mer senare. Nu måste jag få i mig morgonkaffet och ge mig av för att få ordning på bil och batteri.

    Ha en fin torsdag!

    SvaraRadera
  16. Det såg verkligen mumsigt ut, har nässlor
    vid garaget men har aldrig plockat dom
    kanske dags att prova;-)
    Ha en bra dag

    SvaraRadera
  17. Det ser både gott och nyttigt ut. Visst är det märkligt att saker förändrar sig på vintern. Att avståndet blivit längre ner till marken. Jag märkte det igår när jag klippte på våra lavendelbuskar. :)

    SvaraRadera
  18. Har ätit nässelsoppa hos svärmor, tror jag det var, men aldrig gjort själv. Gott var det så jag vet inte varför. Vad intressant ditt inlägg om att kunna skörda grönt året runt var. Jag är inne på att odla mer ätbart och tänker då automatiskt på hur man skulle fixa det vintertid. Det är förstås bara att testa. Här brukar vi ju få tonvis med snö, till skillnad mot för hos dig då.

    Kram,
    Jenny

    SvaraRadera
  19. Tack för receptet ... har bara gjort på nässlorna tidigare och inte blandat i något mer.
    Fast just nu ligger nässelsoppan lite "on hold" sedan sambon tyckt att den förra jag gjorde var vattnig (och det var den) och jag då kontrade med att han kunde väl göra en bättre själv då ... så det väntar jag fortfarande på :)
    Var det någon som sa långsint? Inte jag inte ... ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här soppan reder sig lite med hjälp av rotsakerna och blir inte vattning, alternativt kan du reda din vanliga med en riven potatis. Kanske ett tips till sambon :)

      /Anette

      Radera
  20. Nej Anette, jag är inte sponsrad av Lindahls, jag måste väl ändå kunna skriva om produkter jag tycker om och vill tipsa om....eller? Jag namnger ofta produkter jag tycker om. Är du sponsrad av trädgårdsmässan du skriver om längre ner???

    SvaraRadera
  21. Har faktiskt aldrig ätit nässelsoppa...påminner för mycket om spenatsoppa som vi fick på "bamba" när jag var ung...kunde inte äta det ;(......men har hört att det ska vara gott och nyttigt ;)...ha en fin vår kväll;)
    Kram bia

    SvaraRadera
  22. Jag brukar göra nässelsoppa åtminstone en gång på våren. Mitt recept innehåller mycket gräslök så det gäller att den har kommit igång ordentligt i trädgården också. Till soppan brukar jag göra pocherat ägg. Inte ofta man lyxar så.

    Ha en fin helg!
    Kram, Karin

    SvaraRadera
  23. Hej Anette!
    Roligt att du tittade in hos mig! :)
    Jag har aldrig gjort nässelsoppa. Jag anar att den smakar lite som spenatsoppa och eftersom gubben inte gillar det så har det inte blivit av!
    Men sonen, som är vegetarian, älskar nässelsoppa så jag kanske borde prova nån gång när han är på besök! För nässlor har vi! Massor!!! Jag hatar dem egentligen för de bränns ju så och de växer över allt annat fint och de kommer bara tillbaka hur mycket man än försöker utrota dem!!
    Jag har hört att man kan göra nässelpaj också. Har du något recept på det också? Det kanske man kan övertyga gubben att smaka! :)

    Men än dröjer det länge innan nässlorna tittar fram för vi har en massa snö kvar ännu! Nån enstaka krokus börjar titta fram men det är det enda!

    Ha en fin fredag!
    Kram

    SvaraRadera
  24. Nässlor är en av mina favoriter också, sedan jag på senare år förstått att man kan äta detta "ogräs" :-) Ska absolut testa soppan så fort nässlorna tinat fram (än så länge har jag bara torkat eller använt nässlorna till gratäng). Härlig blogg du har förresten - och många vackra foton! :-)
    /Annika

    SvaraRadera
  25. Här i Norge där jag är den här veckan finns inga nässlor ännu. Det mesta i vårväg har inte kommit ännu. Soppan ser god ut! Trevlig helg!

    SvaraRadera
  26. Så gott det ser ut. Åt nässelsoppa en gång när jag var liten och då var jag ju mest rädd för att bränna mig. Får prova igen nu när du bjuder på ett så gott recept. Ha en fin helg.
    Kram Ann

    SvaraRadera
  27. Vilket härligt inlägg, känner igen det där med rumpan ;)vad läckert det ser ut med receptet, borde prova. :)

    SvaraRadera
  28. Trevlig helg glömde jag säga, det ska bli sommar imorrn :)

    SvaraRadera
  29. Det ser riktigt gott ut! Ha en fin helg!

    SvaraRadera
  30. Får erkänna att jag aldrig har ätit nässelsoppa, men när jag tittar på din sista bild så får jag medge att det ser fantastiskt gott ut! Kanske dags att prova...
    Må så gott och ha en riktigt skön helg!
    /Anna-Karin

    SvaraRadera
  31. Har aldrig ätit nässelsoppa, brukar stå och titta på dem och tänka att jag ju borde prova på att göra nässelsoppa en dag. Nu har jag kopierat ditt recept så i år ska det blir av. Intressant det där med att du använde nässlor på tomatplantorna vid ohyra. Blir lite nyfiken på varför man odla nässor, visste inte ens att man odlar detta. De finns ju i mängder överallt. Är de man odlar helt enkelt godare? Ha en skön fortsättning på helgen./Annelie

    SvaraRadera
  32. Så vackert och gott det ser ut på dina bilder!!
    Jag brukar också göra soppa, det är tradition och ett slöseri på naturresurser att inte äta dem ;-)
    Jag brukar säga att äta den soppan väger upp timmen man tappar i sömn när vi går från vinter- till sommartid!
    Ha en fin kväll!
    Kram Maria

    SvaraRadera
  33. Kul om jag inpirerat dig till att prova nässelsoppa!
    Nej, det finns väl ingen anledning att odla om man har fri tillgång på nära håll.

    /Anette

    SvaraRadera
  34. så gott
    Ha en fortsatt fin lördagskväll
    Hanna

    SvaraRadera
  35. De är verkligen magiska, de första nässlorna!

    SvaraRadera
  36. Har aldri laget neslesuppe. Men ble inspirert av innlegget ditt her. Takk for oppskriften, Anne.

    SvaraRadera