söndag 12 oktober 2014

Det gnager...

Jag önskar att min blogg ska vara en oas i vardagen, ett soligt ställe att slinka in till för några minuters trädgårds-må-bra. Ibland drar dock mörka moln förbi och ögonen öppnas för en annan verklighet.

Tycker mycket om höstaster både som perenn och säsongsväxt i urnor och arrangemang, gärna de där som bara är 20-25 cm höga och finns i alla upptänkliga nyanser i handeln. I år blev det tre vinröda plantor.

- De är väl perenna, frågade jag för säkerhets skull torghandlaren. Man vet ju aldrig vad förädlarna och importörerna hittar på.
- Jadå, men de blir förstås högre till nästa år.
- Eh, jaha. Hur då? Är de besprutade menar du?
- Javisst, det är de. Normal höjd är nog ca 50-60 cm.

Var så inställd på att handla just aster, låst i mitt tänkande, så jag köpte mina plantor, men insikten och obehaget går inte att vifta bort. Det gnager. Blir ju dessutom påmind varenda gång jag passerar cykeln med planteringen i korgen. Andra liknande minnen dyker upp.

Inför en jul för ett antal år sen läste jag en artikel om julstjärnor, också de besprutade för att stanna i växten. vill minnas att det var ett hormonpreparat och det var testat på apor. Mår lite illa när jag tänker på detta och handlar inte julstjärnor sen dess.
Tyvärr finns det gott om miniväxter på marknaden, väldigt söta, billiga, slinker lätt ner i korgen, men nån betalar priset. Oftast naturen, djuren, vår hälsa. Problemet är att ingen inte vet hur lite gift här och lite hormoner där påverkar i långa loppet och dessutom tillkommer cocktaileffekten. Vad händer i våra kroppar och i naturen när ett par hundra ämnen blandas? Visserligen var för sig bara lite grand skadliga men ingen vet hur kraftfulla de blir tillsammans.


Älskar blommor, älskar växter och vill såklart ha det fint i urnor och byttor, men jag älskar också naturen , livet och klotet vi lever på. Vill inte bidra till att förgifta omgivningen och plåga försöksdjur. Blödig, softis, kalla mig vad ni vill, men jag känner mig som en del av naturen och förgiftar jag omgivningen så förgiftar jag också mig själv.

Kommer fortsättningsvis att försöka göra mina arrangemang med hjälp av det som finns i trädgården i möjligaste mån. Önskar att någon odlare kunde erbjuda ekologiska lökar och säsongsväxter. Skulle nog kosta på mig även om det blev färre plantor. 

Här är några av mina höstastrar som i flera fall tyvärr börjat som miniplantor.

Senaste olycksaliga inköpet





 


 Kram

49 kommentarer:

  1. Vilka kloka funderingar. Jag tänker inte på det men borde göra det eftersom jag precis som du gillar naturen. I mina höstkrukor finns nerpetade kärlesört och aster som jag fått som stor planta. En murgröna som jag rotat i vatten och en inköpt liten kålplanta. Hoppas jag är lite miljövänlig.. Kraaaam Pia

    SvaraRadera
  2. Tänk allt detta gift som vi ständigt "umgås" med. Och att det används just på trädgårdsväxter och i trädgårdar är ju helt galet egentligen. Ekologiska fröer finns ju - låt oss hoppas att det kommer lökar och andra växter snart också.
    Önskar dig en fin ny höstvecka! Kram Nora

    SvaraRadera
  3. Men usch vad dom håller på, så mycket
    konstigheter som används. Tacka vet jag
    din tyllmössa, egna frön eller byta med grannen.
    Kramar/AM

    SvaraRadera
  4. Det är fler blommor än man tror som är behandlade tyvärr!
    Kram
    Mariana

    SvaraRadera
  5. Det hjälper inte att dina bilder är vackra så man smäller av, nu fick jag en rejäl spark i magen...Undrar just i vilken fantasivärld jag levt i, detta med miniväxter har helt undgått mej!! Ja, hur de blir mini alltså. Det kommer aldrig mer in en sådan över vår tröskel, det kan jag då svära på. Jag vill med gott samvete kunna se mina barnbarn i ögonen och säga att jag gjort vad jag kunnat, även om jag syndar med en hel del annat. Miljön har vi liksom ingen "spolatillbaka" knapp på. Och julstjärnor, jo men det hade jag nog i bakhuvudet, men där har jag syndat. Det får bli röda begonior istället. Eller vita...När det gäller frukt och grönt försöker jag handla så mycket ekologiskt det går, och vår lilla Ica har faktiskt snäppat upp sig ett par hack, nu kan vi faktiskt välja rätt bra så vi slipper äta så enahanda. Men ska det vara så svårt, egentligen...???
    Ha en skön söndagskväll, och ja, det här behövde jag verkligen, vakna upp alltså!!
    kram kram

    SvaraRadera
  6. Kloka tankar som leder till eftertanke. Lite jobbiga tankar är det ju, för det tvingar mig bort från den där bekväma praktiken... Detta är viktigt! Ditt inlägg pekar på något som vi trädgårderare behöver både veta mer om och samlas kring: Hur agera? Hur påverka?
    Ditt inlägg fick mig att rysa, men jag tackar ändå ska du veta!
    kram
    Katarina

    SvaraRadera
  7. Ha en fin söndagskväll
    Hanna

    SvaraRadera
  8. Där tänker vi verkligen lika. Jag vill absolut inte vara med och medverka till att djur får lida pga det jag köper. Nu är det inte alltid lätt att veta att mitt handlande och agerande inte påverkar djur och natur negativt. Jag försöker dock tänka efter och göra aktiva val men känner ändå att jag ändå inte lyckas så väl. Det gnager som du säger! Kram Merja

    SvaraRadera
  9. Ja, dessa miniväxter som är så söta..... Det är nog mycket man inte vet om de växter man köper.
    Kram Lena

    SvaraRadera
  10. En viktig upplysning! Tack, detta hade jag inte riktigt koll på. Nu brukar jag inte köpa miniväxter, men någon vit julstjärna brukar det bli.
    Ha en fin kväll
    Kram Maria

    SvaraRadera
  11. Viktigt inlägg! Jag har nog funderat en del och köper endast växter från en handlare som driver upp själv. Mitt pynt brukar jag hämta från trädgården och naturen. Men i fredags köpte jag en ljung på Ica ... nu ångrar jag mig.
    Ha det fint!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  12. Hmmm. Du får mig att fundera. Men jag känner att det blir nog bättre efterhand. Kanske har inte växthandeln hängt med som i livsmedelsutbudet. Jag trodde i min enfald att miniplantorna var mini bara för att de fått så små odlingsbetingelser.

    SvaraRadera
  13. Bra! Lite mer kritiskt tänkande kan behövas. Hur hänger det ihop. Jag kommer köpa annorlunda efter att ha läst detta.
    Tack för att du upplyser och lyser upp!

    SvaraRadera
  14. Aster tycker jag är höstens vackraste blomma. Din blogg är verkligen en solig och inspirerande blogg och man får inte glömma all din kunskap vi får ta del av. Och nu när jag läst detta kommer jag inte att köpa några "gulliga" miniblommor mer. Önskar dig en fin start på veckan!
    Kram Ann

    SvaraRadera
  15. Bra att du tar upp detta ämne, även om jag inte hade direkt koll på det här att hämma tillväxten, men alla sätt att manipulera naturen gör att vi får betala ett pris. En liten Aster klarar sig inte heller som en stor. Jag har slutat köpa dem. Tar mer och mer från mina egna växtförråd eller köper från en odlare i trakten.
    Kram Luna

    SvaraRadera
  16. Tack för den informationen, har inte köpt några i år, men köpte flera förra året och det knepiga är att ingen av dem kom i år!
    De bara pestade till jorden alltså, försöker också tänka på det du tar upp!
    Är jätteviktigt!
    Dina bilder är så fina förstår din tvetydighet!

    Ha det gott, kram Ewa :)

    SvaraRadera
  17. Mer och mer går vi också åt det ekologiska, det naturliga och det "o-giftiga" men ibland tänker jag hur "eko" det är egentligen?
    Jag kanske är väldigt okunnig, men att spruta dem för att de skulle stanna i växten?!? Inte en susning. Men varför kan man inte satsa på att ta frön från mindre exemplar och få fram små på det viset? Nej, några småttingar som sprutats så, det vill jag inte ha. Inga fler i alla fall...
    Jag gillar de där små pelargonerna. Dvärgisarna. Men de är väl slutprodukten av växter som hållits "smått", i trånga krukor? Jag hoppas i alla fall det. Och mina vanliga pellisar är ofta så små och eländiga så de går som dvärgar, hihi.
    kram elsamarianne

    SvaraRadera
  18. Ett tankvärt och viktigt inlägg! Vet att dessa astrar man köper blir högre nästföljande år, men har aldrig reflekterat över varför...trots att man försöker tänka miljömässigt i andra fall. Det är för jäkligt att det skall behövas manipuleras och besprutas, det moder natur har gett oss är väl vackert så det räcker!! Nej, vi behöver bli ännu mer kritiska konsumenter!
    Tack för påminnelsen om det!
    Kram Gunilla

    SvaraRadera
  19. Jag är noga med att inte använda gifter i min trädgård, men har aldrig tänkt på att växterna är besprutade när man köper dem. Det är ju hemskt! Hur ska man veta vilka som är obesprutade? Det borde kanske finnas varudeklaration även på växter./ Titti

    SvaraRadera
  20. Ja, jisses, det är mycket man inte vet om...fast här hemma försöker man ju vara "nyttig" och "naturlig" men små fulingar smyger sig nog ändå på. Och jag som fullkomligt älskat dom där gulliga, små yttepytte julstjärnorna...men nu är det slut med sådana...det är en sak som är säker! Bra med information, jag tackar och bugar.../Lilla gummann

    SvaraRadera
  21. Vilka vackra astrar! Otäckt med allt gift/hormoner som sprutas in i våra växter :( Tror inte vi känner till ens hälften av all "skit" som vi utsätts för tyvärr:( Vi får bara hoppas att det försvinner så småningom, köper ingen produkterna så är det kanske inte lönt att manipulera längre. Intressant med informationen i alla fall:) Ha det gott/MOnne

    SvaraRadera
  22. Fy, så trist! Men fina är dom ju onekligen. Ska tänka mig för i fortsättning. /Anette

    SvaraRadera
  23. Väldigt bra inlägg! Vi får väl byta länkar med varann när vi hittar odlare som också värnar miljön. Julstjärnorna, svenska, ska numera inte få tillväxthormon men jag kan dubbelkolla med kompis i branschen... Får försöka dra mig till minnes för jag har för mig att det finns en lökodlare i England som kör ekologiskt...

    Ha en härlig vecka! Carina

    SvaraRadera
  24. Det är ett tänkvärt inlägg du bjuder på. Och viktigt.
    Jag tror inte ens att jag hade reflekterat på storleken i det här fallet och då inte ens tänkt på om det är det "normala" för växten i fråga. Fina är de hur som helst och det är väl det vi förblindas av... Vi ska nog alla bli bättre på att tänka till hur vi bäst tar vara på vår jord!

    SvaraRadera
  25. Vackra bilder bjuder Du som vanligt!! (så bortskämda vi blir)
    Men det du skriver...det blev något helt annat än när man pratar om det. För det blir mycket prat hit och dit om ekologisk,krav, besprutning, gift... osv så till slut orkar man inte lyssna för man blir så vilsen och till slut immun (det gäller i alla fall mig) Här blev det svart på vitt och när djurförsök blir inblandat så blir jag förbannad och ledsen. I år har jag inte köpt några höstväxter alls, jo några ljung har det redan blivit, men hädanefter fortsätter jag att plocka kottar och löv och grenar och njuter av det lilla men SÅ vackra. Givetvis plockar jag bara det som ligger på marken!! Tack snälla Du för värdefull information!

    Ha en fin dag!!
    kram lisa

    SvaraRadera
  26. Heder och ära till dig för att du skriver om detta, retardering kallas det när växter manipuleras för att få ett annat utseende. Det sker av kommersiella skäl - förstås - konsumenterna vill ha små, täta och knubbiga plantor och i växthusen får man mera plats när växterna inte tillåts växa naturligt. Inom jordbruket används stråförkortningsmedel för att stråna inte skall växa sig för långa och lägga sig innan de är mogna för skörd.

    Inom EU är tusentals kemikalier tillåtna och ingen har kontroll över dem tack vare cocktaileffekten som du nämner. Ämnen reagerar hela tiden med varandra och det säger sig självt att det är en omöjlighet att kontrollera alla möjliga kombinationer som kan uppstå.

    Vi borde skriva mer om detta på våra trädgårdsbloggar, jag är övertygad om att de flesta trädgårdsmänniskor inte vill skada naturen eller ekonomiskt gynna en osund hantering av något vi värderar högt och som skadar den viktiga biologiska mångfalden.

    Tack!

    SvaraRadera
  27. Verkligen ett intressant inlägg. Många tänker sig nog inte för som du gör..

    Kram Maidi

    SvaraRadera
  28. Man lär sig hela tiden något nytt! Vissa saker tänker man inte alls på att det skulle kunna vara något "lurigt" med. Tankeväckande.
    Må så gott!

    SvaraRadera
  29. Ja, det gnager och det gnager. Tänk allt vi inte riktigt vet. Och alla CCC behandlingar och andra stråförkortningsmedel vi faktiskt ätit av utan att tänka på det eller veta om det. Man gödslade ju våra grödor inom lantbruket nåt kopiöst tidigare, vilket orsakade dom enorma kväveutsläppen i naturen, och så rände dessutom stråna av all gödsel och det blev liggsäd, då kom man på att stråförkorta säden och då använde man massor av detta. Men jag tror att sen slutet av 80-talet är det bara tillåtet på råg av en speciell anledning som jag inte minns. Så det är massor av sånt där grejande som man känner att man inte riktigt rår på.
    Vad jag tror så används det kemiska förkortningsmedel på dom flesta av våra utplanteringsväxter och krukväxter idag för att få ut så stor skörd så fort som möjligt och då gödslar man och då ränner växterna iväg, igen, och så använder man dessa medel. Nånting säger mig att det numera heter Moddus nånting, X eller M eller nåt.
    Men jag är absolut ingen förespråkare för detta, jag tycker det är förfärligt och framför allt att vi inte vet om det, vi får inte information om det och ingen utvärderar om och hur farligt det kan vara nu och inför framtiden.....usch, ja, man borde aktivera sig!
    Agneta kram

    SvaraRadera
  30. Hmm ... brukar köpa mini-plator till julgrupperna. Har inte tänkt på att de kan vara behandlade ... det gnager här också nu. Men det är ju bättre med medvetna val än omdevetna!

    SvaraRadera
  31. Ja det är verkligen bedrövligt att växter behandlas med skadliga preparat. Men dina astrar är väldigt fina.
    Kram

    SvaraRadera
  32. Du är inte blödig alls! Tvärtom! Vi behöver alla bli lika mycket tigrinnor och säga ifrån när det gäller sådant som hormonpreparat för att få blommor och växter att stanna i växten.
    Ljuvliga bilder, som vanligt!
    Och ditt bloggnamn är så passande:)
    Ha det bra!

    SvaraRadera
  33. Ja detta är förfärligt och om man bara hade vågat öppna ögonen riktigt ordentligt och kolla upp allt,
    ja då hade man knappt vågar gå utanför dörren. Det är ett under över huvudtaget att man lever, men många dör också av olika konstiga sjukdomar - vad kommer de ifrån ?
    Om flera generationer är det kanske försent - att rädda världen.
    Allt handlar om pengar - allt ska 'gå ihop', pengar . . . är viktigare än något annat.
    Vems fel är detta, vem kan man skylla på -- medkänsla för framtiden tänker 'de' inte på bara pengar . . . .
    Den vanliga lilla medborgaren måste intressera sig för allt, sätta näsan i det finstilta.
    Inte lita på 'de stora'. Det har blivit fler o fler som blivit intresserade av miljön - men det är ändå en droppe i havet. Jag vågar inte - orkar inte tänka på vad som händer i Kina och andra fattiga länder som också vill ha samma välstånd som I-land, utan att bry sig om miljön.
    Jag blir mörkrädd mitt på ljusa dagen av detta.
    Ett bra och hemskt ämne du tar upp Anette.

    Må väl/ Eva

    SvaraRadera
  34. Glömde nämna att vad gör vi själva här i Europa, importerar från Asien där de får jobba med farliga gifter till låga löner, deras liv är ingenting värda.
    Vi köper billiga kläder och blundar också. Ingen är bättre än någon annan, ej heller jag.
    'De' fullständigt skiter i folket, bara de själva tjänar bra.
    Folket får svåra dödliga sjukdomar, vad gör de åt detta ? !
    NEJ DENNA VÄRLD ÄR RUTTEN ! ! !
    Eva

    SvaraRadera
  35. Vackra bilder och tänkvärda ord. Tror många kommer in i ekosvängen när det gäller mat men inte tänker på att de flesta blommor och plantor vi köper är ordentligt besprutade. Ha det gott i höstrusket/Annelie

    SvaraRadera
  36. Hej, du frågade om skiffer förut. Jag köper allt på köpesannons i lokalpressen, bästa svaren, inte Blocket!

    SvaraRadera
  37. Jag värnar också om naturen och blir alldeles förskräckt av det jag läste. Jag köper mycket sällan blommor nu för tiden, om det är något försvar. Faktiskt tycker jag att det är mycket vackrare att ta in en kvist från naturen för att sätta i en blomvas eller tillsammans med mossa ute i höstkrukorna.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  38. Tack för den informationen, nu ska jag sprida den vidare.... -Jag hade faktiskt ingen aning om detta !
    Det är bara genom kunskap vi kan göra våra val.
    -Själv tar jag tacksamt emot vad naturen ger,. Både billigare för plånboken och klimatsmart !
    Kram / Anneli

    SvaraRadera
  39. Mycket tänkvärt och tack för informationen;)....jaa du, naturen är vacker....och jag har tagit in lite av den i mitt senaste inlägg, hihi...
    Kram bia

    SvaraRadera
  40. Det hade jag ingen aning om..... men blir inte förvånad! Mycket manipuleras för att passa våra önskemål och "krav". Tänkvärt! Vi får bojkotta de stora kedjorna och handla växter som är ekologiskt svenskodlade. Det får bli en tur till skogen och samla mossa och kottar för att höstfixa i trädgården :) Ha det bäst!

    SvaraRadera
  41. Köper aldrig några växter på hösten då jag tycker att jag har så mycket fint ändå :) Julstjärnor har jag slutat med då en annan bloggare gjorde mig uppmärksam på att var besprutade.
    Jättebra att du tar upp & sprider detta!
    KRAM från mig!

    SvaraRadera
  42. Usch! Jag som brukar köpa en och annan julstjärna. Det är för hemskt att allting måste besprutas så förfärligt. Man undrar allt som oftast faktiskt vad det är för värld vi lever i??!
    Kram Milla

    SvaraRadera
  43. Välformulerat och tänkvärt!
    Skriver gärna under på vartenda ord!

    /Anja

    SvaraRadera
  44. Du har helt rätt, vad händer sen!? Mina astrar som jag planterade för några år sen i en pallkrage som höstdekorationen är nu nästan metern höga - och i år blommar dom inte ens en gång. Och om man tycker det är trist så är det ju faktiskt tusenfalt jävligare med alla dessa hormoner och gifter och genmodifieringar och .....! Nej, man får nog hålla sig till det man har i trädgården och kan hitta i naturen, där har du helt rätt!!
    Du undrade var vår flugsmälla har att göra på altanen. Jo, ibland har vi faktiskt flugor/mygg där även om det i år har varit väldans lugnt på den fronten. Men ovanpå det så tycker jag att den är ganska dekorativ också! *fniss*
    KRAM
    Susie

    SvaraRadera
  45. Men du det där hade jag ingen som helst aning om. Tänker genast dyka in i ämnet, lägga ut ett inlägg på bloggen (självklart länka till dig med) detta måste allmänheten upplysas om för tyvärr tror jag att många liksom jag är helt omedvetna om detta med hormonsbesprutade växter i handeln.

    Stort stort tack för upplysningen.
    Kram
    Annie

    SvaraRadera
  46. Intressant läsning - tack! Nu fick jag mig en tankeställare! Visste faktiskt inte om detta.
    Ha det gott i din höstträdgård!
    Kram

    SvaraRadera
  47. Verkligen något att tänka på! Har i höst börjat se en liten förändring i utbudet av både höstblommor och lökar att det finns några nu som är ekologiska. Det där med att behandla blommor för att de skall vara små och söta är onekligen smått galet! Liza

    SvaraRadera
  48. Visst är det för trist med de där retarderingsmedlen. Usch för sånt ! Prydnadskålen brukar också vara behandlad, annars får den lång stjälk. Men det finns många fina höstastrar, även lägre varianter, som inte är behandlade. Här får man ta till konsumentmakt, efterfråga i butik och låta bli att köpa om de inte kan berätta hur de är producerade. Bra att du tar upp det, många vet inte alls om det här .
    Lisa/Lisas trädgård

    SvaraRadera
  49. Vilken fin entre till köksträdgården du har!!! Jag blir mycket inspirerad av din köksträdgård och så dina fina gångar. Är det stenmjöl??

    SvaraRadera