torsdag 9 oktober 2014

Levande växttapet

Höstar i trädgården, men det går sakta, känns motigt, tiden vill inte räcka till... känns väl igen skulle jag gissa, men växthuset är i alla fall uppröjt, bara skurningen återstår och tomaterna har fått flytta in i köket. 
Förr lade jag dem mörkt för att eftermogna, men tycker det blir bättre resultat av att ta in hela plantan och hänga upp och ner, bättre smak på tomaterna och inga trycksår. Dessutom får jag ju levande växttapet ett tag, inte att förakta. 
De minsta kommer inte att mogna, men ibland lägger jag in småttingarna i sötsur kryddlag. Passar bäst till husmanskost med kött, men även till svamppaté och vegetariska biffar.


Inlagda gröna tomater

1 kg gröna tomater, jämnstora
salt
Lag
1 dl ättikssyra
4 dl vatten
4 dl strösocker
10 kryddnejlikor
1 bit hel kanel

Pricka tomaterna med en vass tandpetare eller provsticka. Koka i lättsaltat vatten tills de är så gott som mjuka. Lägg över i skål. Koka upp lagen. Häll den kokande lagen över tomaterna. Låt stå till nästa dag. Sila. Koka upp lagen på nytt. Skumma väl. Låt kallna. Lägg tomaterna i väl rengjorda glasburkar och häll över lagen.


Och min vita bolltistel har fått en mössa av tyllgardin...
Tänkte nämligen samla in fröna och försöka dra upp några nya plantor för den jag har växer rysligt långsamt.
Plantan inköptes på Linnés Råshult utanför Älmhult för fem år sedan. Därefter har den varit försvunnen två år, men dök sen upp igen till min stora glädje. Mer än en stängel har det dock inte blivit nån gång. Plantan blir inte heller så hög, bara ca 50-60 cm...


Till skillnad från den blå som blir manshög, sprider sig med både frö och rotskott och är nästan omöjlig att bli av med när man väl har den, men här gillas den just för att den tål tuffa tag och drar mängder av insekter.


Ha det gott vänner



45 kommentarer:

  1. Där fick man nästan en liten inblick i en designers liv, för när jag tittade fort såg det ut som en tapet! Väldigt läckert och snyggt. Hoppas den vita tisteln släpper frön så att du får många plantor!
    Agneta kram

    SvaraRadera
  2. Snyggt med tomaterna hängande så. jag har aldrig provat att lägga in tomater, men jag kokar marmelad av de som aldrig vill mogna. Har just fått färdigt en sats nu ikväll. Kram

    SvaraRadera
  3. Vilken fantastisk tomatvägg! En ide' för en tapetdesigner... :)
    Kram Annica

    SvaraRadera
  4. Vad snyggt och tack för inspirationen. Det där ska jag försöka komma ihåg till nästa år!
    Trevlig kväll😊

    SvaraRadera
  5. Ser riktigt läckert ut med en fondvägg av tomater:) Hoppas att du nu kan få några frö att så från bolltisteln, kul med ovanliga växter:) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  6. Supersnyggt! Vilken gardin, så läcker.
    Ha det gott
    Kram Maria

    SvaraRadera
  7. Javisst är det så att man inte har samma ork som på våren, då vill man göra allt på en gång! Väldigt skönt är det dock med sånt som blir gjort på hösten som att städa växthuset. Vacker tomatinstallation!

    SvaraRadera
  8. En god idé att ta in hela tomatplantorna. Inlagda tomater ät gott, ska prova ditt recept.
    Hoppas du lyckas med din vita bolltistel. Jag har aldrig lyckats med varken vit eller blå, det skulle vara så roligt att få några blå att ta sig i en av rabatterna.
    Ha en fin helg!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  9. Så smart att klä in frökapseln på det viset. Min vita bolltistel växer också långsamt. Snyggt med tomaterna hängandes i köket.
    Kram!

    SvaraRadera
  10. Håller med övriga talare - vilken fin tapet - och ätbar dessutom! Ja, höstar i trädgården känns igen, dubbla känslor det här med nedtrappningen. Gillade ditt ord finlir hos mig ( jag har ett litet svar till dig där) :)
    Kram från Cathrine

    SvaraRadera
  11. Kan bara hålla med! Vilken vacker tapet.

    Och tack för tipset om komposten! Det ska jag kolla upp.

    Fin helg till dig// Hannis

    SvaraRadera
  12. Gillar din tapet, älskar doften när man knipsar grenarna. Lycka till med de kinkiga vita tistlarna.

    Ha en fin helg!
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  13. Oj, vad det såg trevligt ut hemma hos Dig! Och tänk så himla praktiskt att ha tomatrankorna hänga så där, bara glida förbi och nypa av en tomat då och då...som att bo i ett växthus.../Lilla gummann

    SvaraRadera
  14. Din bild är ju som det vackraste konstverk med de hängande tomaterna...vi åt upp våra sista nu i veckan och jag saknar dem så förskräckligt...ser bara de holländska i affären och de vill jag INTE ha! Jag lade också in gröna tomater som just nu "står till sig" Trevlig helg och dina kommentarer gör mig så glad! Kram Lotta

    SvaraRadera
  15. Så vackert med de hängande tomaterna, ett fint stilleben! Receptet måste testas, låter riktigt gott.
    Solen skiner här på ön idag, bäst att sätta fart med allt!
    Varm höstkram,
    Titti

    SvaraRadera
  16. Din vita bolltistel måste jag ha missat, eller så är det mitt minne ... Låter fint, hoppas du får fler! Tapeten var riktigt snygg, jag har sett många tapeter på sistone eftersom jag letar till ett rum vi fixar nu, mycket fint finns det.

    Kram,
    Jenny

    SvaraRadera
  17. Så fint med de hängande tomaterna... måste nog testa - har massor med halvmogna på gång. Sen gör jag som du... kokar in de små gröna - blir såå gott. Tror jag har samma recept som du :)
    Hoppas du får lite frön av den vita bolltisteln. Jag tog frö från en vit, hög bolltistel i Ungern för många år sedan och den dyker sporadiskt upp här och där. Brukar bli över manshöjd, men med bara en stängel och blomma åt gången...
    Önskar dig en fin helg!
    Kram

    SvaraRadera
  18. Så läckert det blev med tomaterna. Om du hade berättat att du skulle göra detta hade jag nog funderat hur det skulle se ut och resultatet blev ju himla fint. Så fint din bolltistel fortfarande blommar. Fin fredag! Kram Merja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ledsen om jag vilseledde dig, men de blå bolltistlarna visar jag bara som jämförelse. De har blommat över för länge sen och är alldeles bruna nu.
      Kram Anette

      Radera
  19. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  20. Finfina bilder. Jag brukar också hänga upp tomatplantorna upp och ner. Fast i garaget och de mognar där också fast det är mörkt. Bilden på de blå bolltistlarna är ju vacker, men jag har också fått dem överallt, så nu ryker de, Trevlig helg!

    SvaraRadera
  21. Det är onekligen vackert med tomatplantan mot den fina väggen. Min svärfar gjorde också så, men han hängde upp dem där man inte såg dom...
    Smart med frösamlarmössa. :)

    SvaraRadera
  22. Ser väldigt trevligt ut med tomaterna i ditt kök!
    Kram

    SvaraRadera
  23. Vilken underbar "tapet" och doftar gott gör den ju också. Hoppas nu den vita bolltisteln fröar av sig i det lilla tygpaketet. En skön helg till dig!
    Kram Ann

    SvaraRadera
  24. Alltså vad jag gillar första bilden!!! Fin fredag. Kram Anna

    SvaraRadera
  25. Så vackert med tomaterna mot den vita väggen! Här mognar det fortfarande i växthuset - lagårdsväggen håller nog värmen ett tag till!
    Trevlig helg!
    Kram Lena

    SvaraRadera
  26. Verkligen ett annorlunda sätt att få tomater att mogna. Ser trevligt ut. Undrar bara hur länge själva plantan håller sig grön?
    Må så gott!

    SvaraRadera
  27. Nu fick jag en såndär aha-upplevelse när jag såg tomatplantorna!! Nu är det redan försent här, men till nästa höst så...TACK för det tipset!
    Sen har jag då aldrig sett en vit bolltistel, och jag förstår att du vill fånga upp de få frön som blir! Märkligt att det kan skilja så, den blå som växer och frodas och den vita är mer blygsam.
    Visst är det underbart med djur i familjen, spelar ingen roll om det katt, hund eller något annat, de fyller sin plats och funktion. Här har vi ju en tjurig gammal kattdam som flyttat upp på övervåningen, och där har därför Zambo inte tillträde dit. Men sen ligger hon i trappen och riktigt bjuder in till gruff, och man kan riktigt se hur hon njuter av att reta honom. Så djur är inte dumma.
    Önskar dej en riktigt skön och fin hösthelg!!
    Kram kram

    SvaraRadera
  28. Så fint det ser ut i ditt kök med tomaterna som hänger på väggen. Påminner mig lite om planscherna i biologisalen när man var barn. Fint med vit bolltistel. Önskar dig en trevlig helg/ Kram Titti

    SvaraRadera
  29. Att tomater på kvist kunde bli så dekorativt
    hade jag inte kunnat tänka mig, vilken vacker
    köksvägg. Och hoppas du får många frön i
    tyllmössan.
    Trevlig helg och kramar/AM

    SvaraRadera
  30. Så vackert med tomaterna! Jag har bara tagit in klasar förut men så där ska jag gå ut och göra nu!
    Och dagens nya lärdom fick jag också här - att det fanns vit bolltistel ... det visste jag inte innan :)

    SvaraRadera
  31. Så god tavla som hänger där, hihi...vi äter mycket tomater här hos oss.....men någon tomatodling har vi inte;)
    Nu ska jag gå ut (passar på mellan allt regnande) och göra höst fint på bron....har köpt lite ljung, få se vad jag gör för arrangemang, blir nog lite pumpor också ;))....
    Trevlig helg!
    Bia

    SvaraRadera
  32. Hej!
    Så dekorativt och så gott det måtte dofta i ditt kök!
    Ha det!
    Hälsn
    AnnA

    SvaraRadera
  33. Underbar "tapet"! Åh, så gott med inlagda gröna tomater, det har jag inte ätit sedan barnsben... =o)
    Ja, och lycka till med den vita bolltisteln!
    Allt gott!
    Katarina

    SvaraRadera
  34. SUPERSNYGG tomat-vägg ni fick! Fast skulle vi ha så, skulle nog pälsbollen riva ner allt på ett kick! ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Två pälsbollar här som har inspekterat och konstaterat att det finns roligare saker att leka med, tex blomkrukor att riva ner.
      /Anette

      Radera
  35. Vad vackert med de hängande tomatplantorna. Visst är det gott med syltade tomater till höstens grytor. På senare år har jag börjat steka dem, stekta gröna tomater är riktigt gott.
    Fortsatt trevlig helg!
    Birgitta

    SvaraRadera
  36. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  37. De hängande tomatplantorna gör sig otroligt vacker mot den vita väggen, ett äkta levande konstverk. Jag tog in plantorna i vårt uterum och skördade de sista tomaterna förra helgen, så nu har plantorna åkt ut i komposten.
    Önskar dig en fortsatt trevlig helg!
    Kram Annica

    SvaraRadera
  38. Vilken vacker växttapet. Tomaterna är ju inte riktgt lika goda längre men man vill ju ändå försöka att få dem mogna.

    Ha en fin vecka
    Elisabeth

    SvaraRadera
  39. Det blev en fin väggprydnad med alla hängande tomater!!
    Har testat att göra inlagda tomater i år och det blev gott, har tidigare år bara fått liten skörd men i år med det nya växthuset blev det stor skörd.
    Söt tupp förresten!
    Ha de bra
    Mariana

    SvaraRadera
  40. Vacker, levande tapet som bjuder förändring allt eftersom. Tack för receptet! Ska se om det finns några gröna kvar därute :)

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  41. Men så vackert med tomatplantorna hängandes, bara det är en orsak att låta dem eftermogna inomhus!
    Tack för receptet också.

    Kramar
    Cia

    SvaraRadera