torsdag 20 november 2014

Upp och ner

Allt borde vara brunt och slemmigt fruset, kanske till och med ett lager snö, men gräsmattan är grönare än nånsin och ogräset växer. 
SMHI meddelade för nån vecka sen att regionen Växjö/Alvesta som vanligt ligger längst ner i solligan med 1 timme i november mot snittet 50 timmar. Igår justerade de informationen och meddelade att det i verkligheten handlade om 45 minuter. Man har för vana att avrunda till hela timmar. Jomän, så har vid det...

Förr ville jag bara krypa in under en stor gran när mörkret kom och sova till våren, tyckte idén om att gå i ide var lysande, men skräddarsydd vitamin- och mineralterapi löste det problemet så nu tänder jag mitt morgonljus på frukostbordet, kikar ut på min belysta berså och känner att det är rätt gott ändå. Längtar varken hit eller dit, önskar bara att dygnet hade fler timmar så jag hann med lite mer, tex att bygga holkar.


Häromdagen fick vi denna tjusiga och välbyggda holk av goa grannarna, med spikar runt hålet så att inte hackspetten kan göra hålet större, tjärpapper på taket och öppningsbar så att det går att städa undan gammalt bås och ohyra, dessutom svartmålad. En riktig trendholk helt enkelt! Goa grannarna hade nämligen obeserverat att det är mer än vädret som är upp och ner här.


Hoppas nu att de svartvita flugsnapparna gillar uppgraderingen. För jag vill hemskt gärna ha ett rikt fågelliv i trädgården. De bidrar till balansen, äter mängder av insekter, ohyra, myggor och är ju så trevliga att titta på.

Ha det gott

46 kommentarer:

 1. Mineraler minsann? Hm. Själv tänkte jag åka på ljusterapi, sitta framför vrålstark lampa en halvtimme för att se om det hjälper. Det ska jag göra när förkylningen släpper lite . . . Jättefin holk!

  SvaraRadera
 2. Nu vart jag intresserad...mineralterapi...det lät intressant!! Får allt googla på det...Själv gör jag som så, när jag känner att mörkret greppar mej alltför mycket, jag tänder upp, som du med ljus till frukosten, utomhusbelysningen får stå på lite extra (fast det strider mot mitt miljötänk...)och försöker allmänt göra det som piggar opp. Det behövs inte så mycket, men lite extra guldkorn och ljus i vardagen, så har november snart passerat.
  Snälla grannar!! Vi kommer att få en ny granne här, ornitolog, så kanske vi också får nya holkar vad det lider...*skrattar*....Här matas det febrilt, och jag skickar efter energiblock från http://www.vivara.se/home, har du inte besökt deras hemsida så gör det!
  Ha det gott vännen och kan "trösta" dej med att vi leder inte heller ligan med antal soltimmar...
  Kram kram

  SvaraRadera
 3. Ja solen har man nästan glömt hur den ser ut... Fast igår skymtade den lite mellan molnen, fick nästan en chock. Apropå fågelholkar, och vad fin din är, så borde jag fixa i ordning för matningen i vinter, tänkte flytta hela arrangemanget så det finns utanför köksfönstret så vi får nåt att titta på.

  SvaraRadera
 4. Javisst är det roligt med fåglar i trädgården,
  Så snälla grannar du har som gjort en sådan fin holk :)

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Ja, så går det förr eller senare med holkarna, oftast är det just fästen som släpper. Trevliga grannar du har som kommer med nya holkar!

  Svartvit flugsnappare skall flyga över halva jordklotet för att hitta en häckningsplats hos oss och den kommer sist av alla när holkarna redan är upptagna. Den är oerhört beroende av holk för sin fortplantning och då kan det bli intensiva strider med mesarna som redan ockuperatbolatserna, inte sällan med dödlig utgång för någon av fåglarna.

  Vi brukar spara några nya holkar som vi sätter upp i månadsskiftet april/maj då den anländer. Ett sätt att försöka undvika att fåglarna skadar varandra och så är det bara att hoppas att det fungerar.

  En svartvit flugsnappare tar ungefär 15.000 insekter när den föder upp sina ungar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant! Imponerad av all kunskap och på hur duktig du är att hålla siffror i huvudet.
   Vi har rätt många holkar brukar ha minst två häckande flugsnappspar. Nu ska jag skriva upp i kalendern att sätta upp ett par holkar i april/maj också.
   Allt gott
   Anette

   Radera
  2. Äras den som äras bör...har skrivit en del om flugsnappare så något har väl fastnat i minnet men annars kollar jag nog upp siffror innan jag sätter dem på pränt, minnet är inte alltid tillförlitligt.

   Radera
 6. Vill också veta mer om mineralterapin!

  SvaraRadera
 7. Fåglar i trädgården är ett måste för mig, har också flera fågelholkar uppsatta. Skulle också vilja veta lite mer om mineralterapi! :o)

  /Lotta

  SvaraRadera
 8. Det där med mineralcocktail, det lät intressant. Får jag undersöka mer om.
  Jag har äntligen förstått hur man kommer in i din blogg och kan läsa hela inläggen. Äntligen! Woaw, ett riktigt datasnille, jag! Får väl ursäkta mig med åldern, nähä, finns ju nittiåringar som förstår allt om ettor och nollor. Intresse för datorer? Förstånd? Tid? Nu kommer jag inte på fler ursäkter.
  Har kollat vidare på andra av dina inlägg. Mycket fint du skriver och fotar. Gillar verkligen ditt sätt att ta bilder. Och din nattbild härom dagen - helt underbart ser det ut med bågarna och bänkarna och allt. Jättemysigt!
  Ha det bra och kram.
  Törnrosa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hjärtligt Välkommen!
   Härligt att du inte gav upp!

   Jag tyckte också det var knepigt med G+ i början och virrar fortfarande in mig, men det går allt bättre. Hittade dessvärre inget annat sätt om jag vill att följare ska kunna registrera sig.

   Kram Anette

   Radera
 9. Så fina holkar för fåglarna och visst är det en glädje att höra fågelkvitter i sin trädgård. En rikedom. Ja, nog har det varit mörkt i november alltid. Solen har inte visat sig något nämnvärt men å andra sidan har vi haft milda temperaturer och sluppit både halka och frost. Fast jag måste ju erkänna att jag går och längtar lite i hemlighet. Längtar efter snö och lite kyla som biter i kinderna. Lite julstämning när vi tar steget in i december snart. Lite pulkaåkning och snöbollskrig. Men det kommer förhoppningsvis det med. ;)

  Ta hand om dig kära Anette!

  Kram

  SvaraRadera
 10. Ja, jag säger precis som det är: jag gillar det här novembermörkret! Vet att det kanske inte är särskilt normalt men jag är nog inte särskilt normal på en enda fläck faktiskt men det gör inget...man vänjer sig.../Lilla gummann

  SvaraRadera
 11. Antalet soltimmar har verkligen varit få och solen är saknad. Väderprognosen här hemma säger att det skall vara strålande sol på måndag förmiddag och om det stämmer tänker jag ta ledigt. Soltid kan som inte kastas bort känns det som. Liza

  SvaraRadera
 12. Tänk att ha sådana uppmärksamma och hjälpsamma grannar!
  Må så gott!

  SvaraRadera
 13. Det var en fin holk ni fick av grannarna!
  Holkarna behöver uppdateras även hos oss...
  Så bra med öppningsbara, vet inte när/om våra blivit städade... ;)

  Ha det gott!
  Annica

  SvaraRadera
 14. Fin holk! Kanske dags att börja snickra lite inför våren.
  Tycker faktiskt att mörkret är jobbigt! Hinner ju inte med det jag vill innan det blir mörkt......
  Ha det gott!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 15. Hej!

  Ja vilken höst vi har. Jag är också ute varje dag fast jag planterar lökar. Jag vill faktiskt att det blir kallt nu så man kan avsluta säsongen. Jag har allt ute så länge det bara går. 45 min sol helt otroligt. Fast vi har inte heller haft mycket sol. Mig gör det inget bara det inte blåser. Vindstilla mörka dagar i trädgården är mysigt det också.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 16. Har ingen aning om hur många soltimmar vi haft här, de är inte många men jag njuter av november trots att ogräset växer som det värsta.
  Fina vänner som ger en bra fågelholk! Vi bor granne med en ornitologisk station så de förser omgivningarna med fågelholkar och vi har ett rikt fågelliv, viktigt på många sätt.
  Ha en fin helg!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 17. Choices by Annie20 november 2014 19:36

  Vilka snälla grannar du har. Gillar också att ha ett rikt fågelliv i trädgården så därför har vi investerat i två nya holkar till i vår. Nu hoppas vi bara på trevliga hyresgäster.

  Fin kväll till dig
  Kram
  Annie

  SvaraRadera
 18. Vilka snälla grannar! :-) Vilken fin.

  SvaraRadera
 19. Så fin holk!! Ja det är även fåglarnas hus som behöver vara välbyggda och din är det med ett så bra tak, snälla grannar :) Kram Anna

  SvaraRadera
 20. Ja det har varit extremt lite sol i november vilket kan få den mest optimistiske att tappa gnistan:) Tur man kan få lite energipåfyllnad genom att läsa trevliga bloggar :) Önskar att mina grannar hade kommit med en sådan gåva för den fågelholken var ju jättefin:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 21. Tror jag ska tipsa grannarna om din blogg ;) Fast med din bild som 'mall' skulle jag nog kunna själv om jag vill. Härligt med fåglar och sång i trädgården.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 22. Är lite trött av mörkret men annars känner jag som du. Mera timmar skulle inte vara fel.
  Har fått en enorm pyssellust och kvällarna blir lite för sena....

  Nog tror jag att dom kommer att gilla sitt nya boende alltid=))

  Ha en fin fredag //Hannis

  SvaraRadera
 23. Vilka trevliga grannar du har. Gillar även din upp och nervända holk. Ha en din dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 24. Vilken fin holk! Och så smart att skydda mot hackspetten. Vore jag en svartvit flugsnappare skulle jag flytta in direkt. Fast jag kan tänka mig att det är kö till den attraktiva boplatsen.

  Önskar dig en fin helg!
  /Anita

  SvaraRadera
 25. Ja , men visst är det för tokigt.... Luktärtorna växer och frodas och
  minipenséerna blommar för fullt!!!! Inte direkt julstämning, om man
  säger så...även om jag gjort mitt bästa för att piffa i Sofias Bod! =)
  Kramis Sofia

  SvaraRadera
 26. Snälla grannar och fin fågelholk. Hos mig blommar det lite här och där också i trädgården men mörkret gör ju att man inte känner för att gå ut. Tror ändå att molntäcket över Söderköping är något tunnare idag vilket gör att man blir på lite bättre humör.
  Ha en skön helg!
  Kram Ann

  SvaraRadera
 27. Fniss! Jag gläder mig med dig. Här hoppas vi på småfåglar som är smartare än jaktkatten Asta och delar lite din känsla av duracellkaninsbrådska för att hinna få undan. Det är kanske så att vi har aaaaningen för mycket att ta hand om? :/

  SvaraRadera
 28. Tur att du fick en holk som kan sitta på rätt håll. Det blir säkert snart husvisning på den. Och kanske budgivning.

  SvaraRadera
 29. Hej Anette, ditt inlägg var precis som mina tankar om mörkret på hösten.
  Vi kunde väl få sällskap där i 'ideboet', varje år säger jag samma sak, vill helst försvinna långt från detta mörker. Ja jag hört om den lilla sol ni fått eller inte fått, här har nog varit lika för oss.
  Kanon att få en fågelholk, dessa kommer alltid till användning. Rolf snickrar både holkar och julbockar nu.
  Även hos oss växer det, både ogräs m.m. Lite pudersnö hade vi väl kunnat få, då hade allt blivit ljusare.

  Vi har varit avstängda från yttervärlden i över en vecka på grund av att en grävfirma klantat sig,
  varken tele - dator har fungerat, mkt frustrerande.
  Idag fick vi tillbaka den - då lyckas 'de' gräva av kabel i grannbyn, mkt duktigt !
  Nu ska jag läsa ifatt alla inlägg.
  Ha en skön helg, kram/ Eva

  SvaraRadera
 30. Utan fåglar och insekter skulle trädgården vara en död trädgård.
  Katten Maija och jag tittar tillsammans ut genom sovrumsfönstret där fågellivet är som aktivast. Det är min koreagran med "miljoner" kottar som drar. Dessutom bjuder jag på lite annan käk också bara för fåglarnas mångfald.
  /Anja

  SvaraRadera
 31. Åh, hela 45 minuter... Ler då jag läser och börjar undra hur soltiden är här i Malmö, kan inte vara mycket mer än hos er, känns det som. Fågellivet sprider glädje och jag beundrar den nya holken, härliga grannar du har!
  kram
  Katarina

  SvaraRadera
 32. Tycker det är dåligt med småfåglar här i villaträdgårdarna. Mest kajor och skator. Jag har min teori klar: för många kattor. Alldeles för många. De gör rent bland fågelholkarna när ungarna kommer. Eller redan innan.

  SvaraRadera
 33. Jättefin holk, den nya alltså ;).

  Jag vet inte vad det är som gör att jag sällan lider av mörkret. Visst är jag tröttare nu än på sommaren men absolut inte så att jag lider av det eller tycker mig behöva beklaga mig. Hormoner är ju olika från person till person och det påverkar till viss del. Kanske ligger jag i bra balans där. Jag äter "bara" en såndär vanlig vitamintablett med lite av varje och ärligt talat vet jag inte om den gör vare sig till eller från.
  Skönt att du hittat en väg som funkar.

  Ha det bra!
  Kram

  SvaraRadera
 34. På nåt sätt så vänjer man sig ju vid att det är såhär varmt ute nu trots att det är helt upp och nedvända världen! Jag käner precis som du, längtar varken hit eller dit men vill ha flera timmar!

  Kram Jenny

  SvaraRadera
 35. Här ligger ett liiiiitet snötäcke denna förmiddag, undrar just hur länge det blir kvar... Jag trivs annars med den ljumma vintern, även om själva mörkret känns lite tungt ibland. Bra för elräkningen om inte annat, fniss :)

  Vilken snygg fågelholk!! Snällt att ge bort en sådan. Min yngsta dotter gjorde en holk i slöjden förra året och gav den till svärmor i julklapp, vaaaaa, den ville ju jag ha!!! Haha :)

  Många helgkramizar aka

  SvaraRadera
 36. Så fint at vitaminer kan hjelpe på den måten :-)
  Koselig med fuglekasse.
  God helg :-)

  SvaraRadera
 37. Det är verkligen grå, grå, grå, grå....Tur att vi går mot ljusare adventstider😊 Ska fira julafton i Alvesta och sist vi var där snöade det. Med andra stora förhoppningar inför en smålandsjul.
  Ska investera i några nya holkar till våren. Min kompis gör superfina!
  Ha det så gott!
  Kram Milla

  SvaraRadera
 38. Ett både roligt och tydligt inlägg om behovet av en ny holk, och den svarta är så fin! Jag blir alltmer fundersam över att mata fåglarna. För det första tror jag de äter för lika mycket pengar som när jag hade häst. För de andra pickar de sönder kittet på fönstren.....så förbaskad jag är och det hjälper inte att strö på vitpeppar. Men, jag har fåglar i massor kring mig. Nu väntar jag på de fina domherrarna. Varje vinter gör 12-16 par mig sällskap under vintern. De skulle aldrig komma på idén att hacka på fönstren!

  Kramar /Cia

  SvaraRadera
 39. Godt å høre at energien er på plass, selv i november med lite lys. Fuglene kommer nok til å bli begeistret for oppgraderingen. Det blir hotell i første klasse:) Ha en fin søndag.

  SvaraRadera
 40. Vilka snälla grannar du har, jättefin holk. Det är skönt att ha fåglar i trädgården som håller reda på överskottet av insekter. Vi har ett pilfinkspar som "paxar" en av våra holkar varje vår och i år fick de två kullar. :)
  Önskar dig en fin vecka!
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 41. Stod och tittade på min gräsmatta idag och förundrades över hur grön och vacker den är, fastän vi snart är i december. Ha en fin första advent! Kram/Annelie

  SvaraRadera
 42. Här fick vi en solchock härom morgonen... och jag fick ge mig på att putsa fönsterna för det upptäckte jag att jag hade glömt bort! Vilken underbar holk du fick av grannarna. Jag försöker också spika själv men de blir alltid väldigt underliga. Tack och lov så verkar inte fåglarna vara så kräsna.
  Kram

  SvaraRadera