söndag 13 mars 2016

Egen solel

Härliga dagar när solen tittar fram och särskilt när man har solpaneler. På begäran tänkte jag berätta lite om vår solel.

Sen 2011 producerar vi vår egen hushållsel på garagetaket. Egentligen är det mannen som är teknikintresserad och har drivit projektet men jag hejar förstås på, inte minst med tanke på att det ligger mig varmt om hjärtat att vara rädd om allas vårt klot och våra gemensamma resurser.

Allra bäst fungerar solenergianläggningen när dagarna är långa och solen står högt, på sommaren alltså, men även mulna dagar blir det en del el. Kombinationen sol och lite kylig luft gör kiselcellerna mer effektiva men tyvärr står solen för lågt och det blir inte så många soltimmar på vintern. Nu ger solcellerna runt 40 kWh per dag och på sommaren ca 50 kWh.



Vi lade mycket tid på att samla information innan anläggningen beställdes. Bland annat besökte vi Kullen utanför Katrineholm där en mängd olika alternativ samlats och utvärderats. Det slutade med att vi beställde en anläggning från Solect och de fick också montera den, tog två dagar.

Elkullen norr om Katrineholm som är ett projekt av Egen El

Vad kostar det är vanligaste frågan?  Första ansökan om bidrag kom in lite sent och bidragen hos länsstyrelsen var redan slut. Men påföljande år stod vi först i kön. Vi fyllde garagetaket åt söder med 74kvm solceller som kostade 420 000 kronor år 2011. Av detta fick vi 60% i bidrag vilket givetvis var avgörande. 2016 behöver man bara 60 kvm för samma effekt, priset har gått ner till ca hälften och bidraget är 30%. Vi räknar med att anläggningen har betalat sig på 20 år. Det finns dessutom en garanti på att anläggningen ska ge minst 80% efter 25 år.  Att det inte finns några rörliga delar som slits är en fördel. Ekonomiskt är det alltså ingen superaffär men det känns väldigt bra där inne i hjärteroten.
 
Första året blev det 5832 kWh på sju månader, inte helt optimalt för skogen skymde de första timmarna på dagen och en stor lind tog nån timme på kvällen. Linden fick till slut ge med sig inte bara för elens skull utan för att den stod i vägen både för bilar, luftledning och rabatt. Skogen gallrades och vips blev istället produktionen 8628 kWh 2015. Det motsvarar ungefär vår hushållsel /år. Nu har ju mannen en mekanisk verkstad på fastigheten som drar betydligt mycket mer, men skulle vi nån gång vara bortresta när elproduktionen är god och svarvarna står still, går elöverskottet ut på nätet.
2015 fick vi 4 öre/kWh för nätet när vi släppte ut överskott och i snitt 20 öre för elöverskottet. Priset styrs av Elbörsen och kan variera timmer för timme.

Vi var första anläggningen i kommunen och samarbetet med tjänstemännen på Alvesta Energi gick väldigt trögt och var tålamodsprövande. Man ville ha handböcker översatta från engelska, hade inte ordnat ny mätare tills vi skulle dra igång trots ett års varsel, fällde kommentarer om att elen inte beskattas och man dök upp med små oanmälda studiebesök. Förhoppningsvis har vi banat vägen för andra.


I Bakgrunden anas solcellerna på garagetaket. Bilden från februari.
Intresset för anläggningen har varit ganska stort. Vi har haft visning för bybor och andra intresserade, ett antal studiebesök har velat komma, folk hör av sig på olika sätt och det har gjorts flera reportage i pressen.


Välkommen att höra av dig till benestad.ba@gmail.com om du har en konkret fråga.
 
Smålandsposten nr 8 2014


Allt gott

13 kommentarer:

  1. Intressant. För vår del är inte så stora investeringar aktuellt. Däremot har jag funderat på varför ingen tekniskt innovativ person har utvecklat någon form av solpanel eller annat användbart för mindre projekt så som växthus. Trädgårdsintresset och med den ökande försäljning av växthus medför också lusten/behovet av att ha ett frostfritt växthus till rimlig driftskostnad. Den som kan utveckla en sådan produkt behöver nog aldrig mera bekymra sig för sina egna elräkningar oavsett beloppet ;-))!
    Hur gör du själv med ditt nya, stora glashus? Är den ouppvärmd på vintern eller har ni planer på uppvärmningsalternativ?
    Ingen direkt konkret fråga av mig men du förstår kanske hur jag menar?

    /Anja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eftersom det inte var nåt extra besvär att lägga in rör för golvvärme när vi ändå gjöt passade vi på, men planen är att det ska vara ouppvärmt på vintern, möjligen övervintringstält med fläkt på en tredjedel.
      Det är synd att man inte kan lagra all överskottsvärme som blir på sommaren, men det finns i alla fall soldrivna bevattningssystem och det är jag sugen på. Ska prova mig fram första året och se hur behovet ser ut.
      /Anette

      Radera
  2. Vad rediga ni är. Vi har planer på att sätta in någon form av panel på vår kolonistuga. det passar ju bra eftersom vi är där den mest solrika tiden på året. Men det får nog dröja ett tag för det är mycket som ska vara färdigt innan dess.
    Bäst att planera i tid.
    Ha det gott i solen
    Kram Meta

    SvaraRadera
  3. Tummen upp Anette! Som du själv skriver, det handlar inte bara om ekonomi utan tillfredsställelsen av att leva på ett sätt som man själv tror på, det är värt mycket.

    Trist med stelbenta byråkrater..

    Kram!

    SvaraRadera
  4. Fantastiskt intressant läsning. Det där har vi varit inne på i flera år! Tack för inspirerande läsning.
    Ha det fint!

    SvaraRadera
  5. Spännande läsning! Skulle ju inte vara så dumt att bli självförsörjande när det gäller el, den som lever får se ;) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  6. Vad roligt att ni valt att satsa på solenergi, jag tillhör också dem som vill värna om vår jord och våra barnbarns framtid. Det är synd att de sänker bidragsprocenten, för även om all teknologi blir billigare så vore det toppen om alla hade råd att vara miljövänliga.
    Jag kan tänka mig att undersöka våra möjligheter för solenergi i framtiden, men vårt tak behöver bytas ut om något år och innan dess känns det onödigt att göra några ingrepp.
    Hoppas du får en fin avslutning på helgen!
    Kram Annica

    SvaraRadera
  7. Vilka föredömen ni är som genomför sånt som många andra bara tänker och satsar på att leva som NI vill trots byråkrati och motsträvig omgivning!
    När vi flyttade till vårt hus för 2 1/2 år sedan var maken inne på att skaffa bergvärme med ackumulatortank, förberett för solpaneler och vattenmantlad braskamin som komplement. Vi fick då så många ifrågasättanden av karaktären vart ekonomin låg i det med ett så litet hus och så låg energianvändning som vi ändå har så vi backade från vår första tanke och installerade en bergvärmepump utan de anslutningsmöjligheterna. Så här i efterhand kan jag tycka det var synd att vi inte körde på vår egen linje ändå, så jag hoppas utvecklingen går framåt och att det tas fram smarta bra lösningar som vi förhoppningsvis kan haka på framöver.
    Heja er och tack för allt inspirerande du delar med dig av!
    Kram
    Birgitta

    SvaraRadera
  8. Vad intressant! När man ser husbilden, så ser man nästan att det är litet skuggigt på taket. Att ha solceller på växthustaket går ju inte, inte hela iallafall. Men visst hade det varit bra att få litet värme även på vintern där.
    I Tyskland ser man ju stora fält utefter vägarna med bara solceller. Det har jag inte sett här. Vi har pratat om solceller, men dragit oss för kostnaden. / Britt

    SvaraRadera
  9. Du och Bengt är verkligen sanna vänner av naturen, så många olika projekt ni har drivit fram. Vi är helt förstummade, bravo och tummen upp för er.
    Jag skulle kunna skriva många rader för att beundra er, men du förstår säkert med endast dessa korta rader av mig att vi är imponerade av all er kunskap.
    Kramen/ Eva

    SvaraRadera
  10. Intressant ! :D När vi byggde om och till huset var vi lite inne på olika alternativ för miljö och för att få ner elkostnaderna...nu blev det att vi borrade bergvärme men det finns fortfarande intresse för solenergi som komplement....Elen är ju så dyr :( Vi har ändå gjort det alla kan göra dvs..bytt alla vitvaror till bästa energiklass...led och lågenergilampor överallt..försöker att släcka i rum efter oss..osv. Hoppas utvecklingen forsätter att gå framåt så det blir billigare att investera i olika alternativ...Tror detta är ett ämne som ligger oss alla varmt om hjärtat !
    Kram
    Elisabeth

    SvaraRadera
  11. Spännande läsning! Alla lösningar är kanske inte alltid lönsamma men som du säger så känns det bra. Jag har tittat på och läst om glastegel som också ska producera el... Kanske blir det en miljövänlig lösning på sikt...

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  12. Sambon skrattade högt och hälsar att tjänstemannen troligen har bytt arbetsplats och är fortfarande ytterst trögsamarbetad. Kram :)

    SvaraRadera