söndag 6 mars 2016

Papperskrukor

Nu går det åt mängder av krukor. 


Till plantor som växer relativt snabbt som tomater, pak choi, ärtor och bönor tycker jag papperskrukor är bäst. För det första slipper jag diska åtminstone nåt hundratal plastkrukor, det blir många nog ändå, för det andra tar de mindre plats. Pak choi, ärtor och bönor skolas inte om alls, tomater en gång, max två.
Om valet står mellan att köpa in plastkrukor för sådd av snabba grödor eller göra egna är valet solklart. Papperskrukor är miljövänliga och behöver inte vinterförvaras eftersom man sätter ner hela paketet när man planterar. I mina ögon är de dessutom snygga. Gillar också idén med att använda material mer än en gång, att tidningar och reklam kan få ett ytterligare liv och sen bryts ner och återgår i kretsloppet, i mitt kretslopp. Det känns gott.Jag använder en krukmakare av trä. De finns i olika storlekar hos välsorterade trädgårdsbutiker. Jag googlade och köpte mina på nätet. Sen klipper jag remsor som räcker två varv runt formen och är så breda att det blir en botten också. Viker ihop botten som kanten på ett paket. Det tar bara nån sekund, ställer formen i träunderdelen med spår och trycker till. Det gör att krukan håller ihop.


Fyller med 2/3 plantjord och resten såjord. Vattnar igenom.Sår ett frö i varje kruka och trycker till lätt med handtaget på krukmakaren.
Såstickor av mjölkförpackningar fungerar bra. Tyvärr är de inte komposterbara utan lämnar kvar den vaxade hinnan, men det finns ju fortfarande en poäng i att återanvända soporna och pengar att spara. Tänker varje år att jag ska vara duktig och skära till alla stickor på vintern innan det blir högsäsong, men jag står fortfarande och pysslar efter hand som de behövs.


Placerar krukorna i IKEAS förvaringsbox SAMLA. Jag tycker storleken 28x19x14cm passar mig bra. Använder locket som hör till, har gjort ca 15 hål i för ventilation. Hädanefter vattnar jag bara direkt i boxen. Ställer lådan på golvvärmen. Så snart det syns det minsta lilla grönt går flytten till garaget där det är svalare och plantorna får växa till sig under växtbelysning. När det blir 10-15 grader i växthuset ställer jag dem där direkt.När plantorna har fått 2-3 blad tar jag bort locket.
Krukorna bildar en stor klump i lådan och håller fukten bra. Rötterna tar sig igenom pappret och när de är så här fina är det dags att plantera ut. De går lätt att dela utan att skada rötterna. Dom här hamnade i varmbänken och på friland i lilla växthuset.
Vill man lyxa till det lite kan man använda ett dekorativt papper. Fint om man vill ge plantor som present.
Allt gott


35 kommentarer:

 1. Jättefint! Du har övertygat mig. Det där ska jag satsa på i år. Nästa helg sätter stora sådden igång här, och tills dess ska jag väl hinna skaffa fram både krukmakare och tidningspapper.
  Ha en skön söndag!

  SvaraRadera
 2. Så smart, så smart. Jättefina små presenter. Vi gjorde så förra året i mammas lilla växthus. Fast vi hade ingen sådan träkrukmakare. Vi använde en petflaska. Kraaam Pia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till större krukor till att förgro potatis i använder jag också flaska, glasflaska med kinnekullebotten, men det här är små krukor.
   Visst är det kul och blir fint!
   /Anette

   Radera
 3. Jättefint och smart. Tack för beskrivningen.
  Skön söndag på dig!

  SvaraRadera
 4. Vilken bra idé. Tack för tipset. Sätter du även ut tomatplantorna så tidigt i växthuset i de plastlådorna? Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu står plastlådorna med tomater i garaget under belysning i 17-18°.
   Kram Anette

   Radera
 5. Visst är det mysigt med de där hemgjorda krukorna.Önskar jag hade plats för sådder får vänta ett år till i alla fall innan det blir så.Drömma kan man ju göra ändå.
  Ha en fin söndag i sol, här snöar det igen.
  Kram Meta

  SvaraRadera
 6. Så smart och vackert med egna papperskrukor. Jag har också en krukmakare, fast min är så liten så jag köpte nog fel storlek. Plantorna växer snabbt ur papperskrukan.
  Ditt tips med plastlådan är lysande !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 7. Hej! Tack för en härligt inspirerande blogg! Blir glad och förväntansfull varje gång jag ser ett nytt inlägg. En fråga, vilken storlek har du på din krukmakare? Mvh, Pearl

  SvaraRadera
 8. Att diska krukor är inget roligt. Papperskrukor är också litet lättare att trycka ihop (litet). Jag gjorde förr namnlappar av lock till glasskartonger. Detta är minst lika bra. Säkert lättare att klippa till.
  Nu blev jag allt inspirerad. / Britt

  SvaraRadera
 9. Så många bra tips och fin presentation! Smart med namnstickorna.
  Kram

  SvaraRadera
 10. Tack för konkreta såtips, sådant behöver jag!
  Nu inspirerad... =o))
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 11. Tack för ett superbra inlägg. Jag är i startgroparna för att börja så. En sådan krukmakare måste jag kolla upp, så smart. Krukorna blir jättefina. Jag sparar inlägget.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 12. Oj, vad jag gillar tipps som dessa. Namnetiketterna blev jag särskilt impad av.Så genialt!
  Tack för ett fantastiskt inlägg igen!
  /Anja

  SvaraRadera
 13. Jag använder mig också av en krukmakare men har bara en storlek. Tillsvidare återanvänder jag plastkrukor av större format att plantera papperskrukeplantorna i men sakta mak så förändrar jag även den delen. Tack för tipset om att trycka ner jorden med handtaget. Det har jag missat helt under åren som gått. NU vet jag! :)

  SvaraRadera
 14. Kjempeflott innlegg Anette!
  Jeg har tenkt så mange ganger jeg skal kjeøpe en slik pottemaker,NÅ skal det bli!
  Og ikke minst fordi det er jo så kjedelig å vakse all disse plastpottene!
  Takk dette gav meg et spark til å gjøre det lettere iår:)

  SvaraRadera
 15. Aha, så det är så man ska hantera papperskrukorna. Jag har hittills låtit bli att tillverka några för bara tanken på att lyfta ömtåliga krukor har avskräckt. Men i plastback... Tack för tips!
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 16. Ja det var ju smart att använda Ikealådorna som små drivhus.
  Kul med den friserade hönan, en riktigt punkig höna.
  Skulle nog inte våga hålla i både den och sax.
  Ha det gott!
  Annika

  SvaraRadera
 17. Jättefint! Ett år slog vi in julklappar i dekorerat miljöpapper och min mamma sparade och gjorde krukor av dem. Aldrig har hennes förodlingar varit så vackra.
  Ha en härlig helg /Lotta

  SvaraRadera
 18. Mycket smart, men en liten fråga. Håller papperskrukan ihop när man vattnat ett tag, tänker på papper och vatten blöts det inte upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Krukan ska ju inte hanteras mer än när man lyfter ner den i backen. Efterhand binder rötterna ihop i krukani, därefter gör det inget om krukan går sönder.
   /Anette

   Radera
 19. Smart! Att minska på mängden avfall är en utmaning, goda tips välkomnas och naturen tackar.

  SvaraRadera
 20. Jag gjorde också papperskrukor ett tag, men tyckte inte att tidningspappret förmultnade tillräckligt snabbt efter plantering (hittade ibland relativt intakta papperskrukor när jag tömde de stora krukorna på hösten) och var rädd att det inte blev lika många rötter som utan papper. Jag borde kanske göra ett test i år med några av de plantor jag har många av. Har ingen särskild krukmakare utan använder botten på en sprayburk att vira om och så en något mindre plastmugg att trycka till med. Bra tips att trycka till jorden i krukorna sedan med "tryckaren" som ju är precis lagom lite mindre än krukan själv, det ska jag komma ihåg!
  Kram Elin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tråkigt att det inte funkade Elin. När krukorna står tätt i en back eller på plåt med kanter med undervattning hålls pappret blött och löses lätt upp. Förstås viktigt att inte använda för många lager, två tycker jag är lagom. Man får inte heller ha för tjockt papper utan vanligt tidningspapper räcker. Viss reklam är för tjock och det ska ej heller vara glättat (minskar sugförmågan). Om pappret mot förmodan skulle vara hårt och opåverkat vid plantering är det ju bara att öppna lite i sidan med ett lätt riv och sätta ner allt.
   Sen är det ju ändå så att ett visst sätt kanske inte passar alla, man får prova sig fram vad man trivs med och gillar.
   Kram Anette

   Radera
 21. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 22. Förstår att det är en smart idé om man sår så mycket som du:) Själv sår bredsår jag det jag ska så och skolar ut i vanliga plastkrukor som jag återanvänder :) Men jag sår bara ytterst lite :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 23. Egna papperskrukor med hjälp av krukmakare är perfekt. Det använder jag också mycket. Det enda negativa är att de möglar när de står tät, och det känns inte så fräscht.

  Lycka till med alla sådder!
  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag aldrig haft problem med.
   /Anette

   Radera
 24. Jättebra tips! Visst fungerar de där krukorna bra till sticklingar också? Krukmakaren blir nog mitt nästa inköp. Fin söndagskväll till dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte provat med sticklingar, men som sagt, de passar bäst för snabbväxande plantor som hålls fuktiga. Om du provar kan du väl berätta hur det går.
   /Anette

   Radera
 25. Hei!
  Det er lest og notert. Tusen takk! Anne

  SvaraRadera
 26. Har också en krukmakare men har ett stort lager med "Jiffys" som jag köpte riktigt billigt och som fortfarande räcker för mina behov. De är ju också bara att plantera ut eftersom rötterna lätt går igenom och krukorna relativt snabbt förmultnar. När de är slut blir det dock papper så tack för fina instruktioner.
  Ha en fin ny vecka! Anna-Karin

  SvaraRadera
 27. Underbart ! Själv använder jag plastkrukor...i mängder och det blir ett fasligt diskande...tänker varje sommar/höst att jag ska diska då så det är klart inför vårsådden men då orkar jag oftast inte ! Hihihi...jag sår mkt men lite pö om pö och då funkar det ok :) Tar mina krukor slut ( ingen risk för jag har en hel vedbod full)så får jag mer av grannen som också sparar krukor i vedboden ! :D Men det ser ju både proffsigare och mysigare ut med hemmagjorda !
  Kram
  Elisabeth

  SvaraRadera
 28. Så fint med notpapper! Jag är också jätteförtjust i papperskrukor, men ibland tröttnar jag på att sno ihop dem. Då är det bra med root it-kuber. Däremot blir jag väldigt trött på att diska krukor, så sådana undviker jag mer än gärna, även om jag förstås använder sådana också.

  Jag håller mig i skinnet i år, men snart ska även jag börja så lite mer :D

  Kram
  Linda

  SvaraRadera
 29. Massa rolig inspiration men presentidén var kalas. Jag har också börjat göra papperskrukor och hittills, första säsongen, så gillar jag hur enkelt de tar upp vatten från underbevattningen. Och som du säger - slippa diska krukor...

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera