onsdag 30 mars 2016

Favoritprylar

Hos mig finns det mycket nött och stött i trädgården, zink, emalj och trä, ändå vill jag hylla några nytillverkade prylar som snabbt blivit favoriter.

Först odlingspåsar och säckar i genomsläppligt material och från Urbanero. Jag har flera olika storlekar som jag använder i husbilen, nån går att hänga över ett räcke, nån går att fästa med sugpropp på fönstret, särskilt bra för favoritkryddplantorna när man vill ha färskt med sig på resan, men jättepåsen tycker jag nog ändå bäst om. I fjol fick den rymma en squashplanta som växte och frodades. 
Fyllde med fyra säckar jord och gödsel. Vill man odla potatis som kräver större djup, går säcken att vika upp ytterligare och rymmer minst det dubbla. Man skulle också kunna så en portabel sommaräng, plantera ett kryddland, fylla med sallad, morötter eller vad man vill. När säsongen är slut tömmer man säcken, sköljer ur och viker ihop. Tar inte större plats att förvara än ett par trädgårdstidningar. 
Gjorde ett jobb om odling på camping och Urbanerosäcken med squashen var med. Långliggarna jag fotade hos gillade den så mycket att de fick behålla den.
Tomatplantorna har jag planterat i en stor svart murarbalja. Finessen med dom är att de finns i olika storlekar, även jättejättestora och är billiga. Man måste förstås själv borra hål i bottnen, de är inte jättesnygga och tar plats att vinterförvara. I fjol sydde jag ett överdrag av acrylbehandlat tyg som finns att få tag på nästan överallt. Detta är från Åhléns. Mätte upp några cm större än omkretsen på baljan och sydde en dragsko uppe och nere. Efter en hel sommars användning blev den ändå som ny efter en körning i tvättmaskinen.


Potatishinkarna har jag visat förut, men tåls att visa igen. Är barnsligt förtjust i att man kan studera potatisen medan den växer. Man planterar i en insats som går att lyfta upp. Efter sex, åtta veckor när man inte kan bärga sig längre lyfter man helt enkelt upp innerhinken som har tre jättestora hål i sidorna där man kan inspektera hur knölarna utvecklar sig, eventuellt plocka nån enstaka och låta resten växa vidare utan att de blivit störda. Hittade hos wexthuset.com där man för övrigt också kan hitta nästa storfavorit alla katergorier...

ParamPARAMPARAM! 

GULDKANNAN TOWAInköptes på Nordiska trädgårdsmässan 2014 och har blivit oumbärlig. Det är alltså en kombinerad potta och vattenkanna av stabil plast som man kan sitta på när man kissar. Jo, jag bor i ett modernt hem med toalett och bekvämligheter, men nu handlar det om att göra guldvatten som är ett väl beprövat och helt suveränt tillskott till växtligheten och särskilt de gröna grönsakerna.
Man blandar helt enkelt 1 del färsk urin med 10 delar vatten. Tidigare var problemet att administrera detta på ett trevligt sätt. Försökte införa manlig morgonpinkning i utomhushink, men antingen glömde mannen eller glömde jag använda och när urin stått nån dag börjar den att lukta. Att vattna ur en hink är inte lätt, man måste hälla över till kanna, skvimpa och skvalpa. 

Nu har jag däremot fått ett system i gulvattentillverkningen. Verksam substans direkt i kannan på morgonen, spä, vattna ut direkt när jag ändå går min runda. Färskt guldvatten luktar absolut ingenting. Inte ens om solen steker senare på dagen. Jag vattnar mellan grönsaksraderna, aldrig på. Bladgrönsaker får tillskott varje vecka, rotsaker glesare, perenner nån gång innan midsommar i mån av guldvattentillgång. 

Allt gott27 kommentarer:

 1. Man lär sig alltid något nytt och intressant när man tittar in hos dig.
  Jag blev utskrattad av min familj när jag ville köpa en guldkanna. Pga det har jag inte inskaffat någon.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skrattar bäst som skrattar sist!
   Kram
   /Anette

   Radera
 2. Tänk vad mycket saker och prylar det finns som är bra :D Sen finns det dem som är mindre bra men snygga och så de där man inte ens vet om att man behöver men som ändå slinker med hem ifrån loppisarna och second hand ! :D Det är gul med prylar helt enkelt ! :D Kram
  Elisabeth

  SvaraRadera
 3. Haha det där brukar jag ju på kolonin speciellt när barnbarnen är här.
  Ha det gott
  kram Meta

  SvaraRadera
 4. Säcken ska jag kolla upp. Kannan är jag tveksam till. Visst är grannen också trädgårdsintresserad, men skulle nog undra. Får se om modet kommer. / Britt

  SvaraRadera
 5. Tack för fina tips! Den där guldkannan blev jag allt lite intresserad av
  Önskar dig en fin onsdag!
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 6. Nu har jag läst om Urbanero. En sådan säck kostar tydligen knappt 500, men går den att återvinna som du skriver, är det ju OK. Men jag funderar om det inte blir fuktigt under. På vad ställer du dem? / Britt

  SvaraRadera
 7. Det finns massor av trevliga och bra hjälpmedel i trädgården, så bra att du visar några :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 8. Som vanligt bra tips! Förstår att det är favoriter. Ska spara en länk till det här inlägget så jag har till nästa sommar;)
  De fina kopparna jag köpte för att mata småfåglarna - nu har både skator och hackspett lärt sig att hänga och dingla upp och ner. Det ser för roligt ut. De är lite skyggare än de små så det är svårt att fånga på bild. Hos mig är det en favoritpryl!
  Kram

  SvaraRadera
 9. Hihihi......skulle vilja se minen på min make om jag föreslog att han skulle gå ut och pinka i en hink på morgnarna :D Skämt åsido så är det ju egentligen idiotiskt att köpa dyr näring när det finns sånt som fungerar alldeles utmärkt bara så där.
  Tänker på en frisör vi kände som hade såna problem med eksem på händerna när hon började sin yrkesverksamma bana för många år sedan. Hon fick rådet att kissa på händerna på kvällen, låta dem torka och ha det så under natten. Hon provade och händerna läkte helt efter en knapp vecka!
  Kram
  Birgitta

  SvaraRadera
 10. Jag har ju liknande odlingssäckar - håller med dig helt suveräna, tar ingen plats på vinterförvaringen! Kanske skulle sätta squash i den ena stora i år. Jag gödslar med "bokashi och vatten" dvs det som runnit ner i botten på hinken då komposten stått till sig. Funkar också kalasbra! Snart är det dags för en ny trädgårdsmässa! =) Ha det gott! Kram

  SvaraRadera
 11. Så mycket spännande tips här hos dig! Detta med guldvatten är ju egentligen väldigt lätt, men ... man ska komma ihåg det också och då måste din guldkanna vara helt fantastisk - både snygg och praktisk!

  SvaraRadera
 12. Murarhinkar använder jag... tror banne mej att jag ska köpa den där kannan, har tänkt men inte blivit av.
  Kram

  SvaraRadera
 13. Amei conhecer o seu blog lindo e inspirador, já fiquei por aqui!!!Achei maravilhoso!!!
  Visite-me:http://algodaotaodoce.blogspot.com.br/
  Siga-me e pegue o meu selinho!!!

  Obrigada.

  Beijos Marie.

  SvaraRadera
 14. Du är nog en liten uppfinnare tror jag, gör mycket av litet. Kul!

  SvaraRadera
 15. Odlingssäckarna var ju en kanongrej, ska ha det vid stugan där vi har bergstomt så det är svårt att odla. Men med säckarna kan jag få lite nyttigheter. Har också murarhinkar till tomaterna och till några potatis bara för kul. Bra idé att klä in dem så de ser trevligare ut.
  Guldvatten används så ofta jag kommer ihåg.
  Tack för alla härliga tips!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 16. Tack för alla tipsen! Jättesmart med tyg runt murhinkarna. En Towakanna har jag funderat på länge och även önskat mig när jag fyllt år. Tror att jag ska slå till i år köpa mig en :-) Kram Katarina

  SvaraRadera
 17. Häftigt med säckarna. Just att de inte tar någon plats på vintern. Vattenkannan var smart. Fina tips helt enkelt. Ha en fin kväll Kram Pernilla

  SvaraRadera
 18. En sån där kanna har jag gått och funderat på länge nu. Kanske skulle man slå till. Guldvatten är ju toppen som gödning och skrämmer faktiskt rådjuren, vilket inte är så dumt så här i tulpantider:-)

  SvaraRadera
 19. Guldkannan har jag sneglat på länge. Kanske skulle jag slå till nu...
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 20. Fiffigt det där med att odla i säck och praktiskt att kunna vika ihop och vinterförvara.

  SvaraRadera
 21. Många bra tips!
  Att titta på potatisen verkar kul! Här i området kallas det att man gällar när man tar ner handen i jorden och känner efter om det blivit någon potatis men man ser ju inte.
  Idag har jag satt Wilma! Spännande!
  Kramar

  SvaraRadera
 22. Roligt att läsa om dina favoritprylar. Den där potatiskrukan har jag sneglat på - tror jag slår till i år.
  Ha en fin helg /Lotta

  SvaraRadera
 23. Passar på att läsa ikapp, gillar tanken på säcken, att bara vika ihop när man odlat klart. Potatishinken skall jag testa.
  Ha det fint!
  Marika

  SvaraRadera
 24. Många bra och praktiska tips här! Jag har också haft murarbaljor i mååånga år nu. Perfekt till tomaterna. Numera gör jag hålen en liten bit upp på sidan med en hålsåg modell liten. Då blir det ett vattenmagasin i botten som gör fuktnivån jämnare. Urin är ett väldigt bra skydd mot klövdjur också. Skvätte ut en sträng runt trädgården i februari och sedan dess inga nya klöv- eller ätmärken :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 25. Så många bra prylar! Lockas av potatishinken, är notoriskt nyfiken:-)
  Har en guldkanna, ska ta efter din vana att använda innehållet direkt.
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera