söndag 15 maj 2016

Boostar tomaterna

Nu har jag börjar plantera ut en del av tomaterna, tretton sorter blev det i år. Några favoriter sen tidigare och några nya förstås. När man sår flera sorter samtidigt är det kul att se hur olika de utvecklas. En del blir lite glesare och ljusa medan andra blir mörkgröna och kompakta trots exakt samma förutsättningar. Ampeltomaterna har spensliga smala blad och är vidare än övriga redan från början. Ändå ser man att alla är tomater.

Plattrund 'Eva', gul syrlig 'Taxi' och ampeltomaten 'Tumbling Tom Yellow' i tripp, trapp, trullstorlekar får samsas i 40 liters murarhink och åker just nu in och ut från garaget i en skottkärra.

Innan de planterades fick de dra i nässelvatten nån timme för att boostas med mineraler och godsaker. Jag tycker det ger motståndskraftiga och friska plantor. Nässlorna har bara dragit ett dygn i vattnet och är outspätt. Jag kan använda samma vatten i flera dagar, ja i ett par veckor. Efter en vecka spär jag med minst hälften vatten.Vad har du för knep?


Allt gott

Ps.
Du kan fortfarande anmäla dig till utlottningen av fröpennor, se förra inlägget. Har du ingen egen blogg, lämna e-postadress eller mejla mig. Vinnarna publiceras onsdag 18 maj.

35 kommentarer:

 1. Ska snart börja avhärda mina plantor också men just nu är det jättekallt ute så jag väntar nog till i mitten av veckan, lustiga namn det finns :)Har nog inga knep alls, planterar dem bara i typ murarhinkar och har dem på samma ställe varje år nämligen på altanen på baksidan :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Det där var ett bra tips! Jag odlar i kruka i mitt drivhus så de får ny u-jord varje år. Men nu ska de även få ett nässelbad!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Vilket bra knep - det anammar jag på stört. Nu ligger nässlorna i trädgården risigt till !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 4. Här nere i Skåne har jag redan mina tomater i växthuset. Där får de bo hela sommaren. Brukar fungera bra. Vilket bra tips med nässelvattnet. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 5. Mina tomater vill sig inte alls i år, ändå har jag gjort precis som vanligt. Hm jag får nog köpa några större plantor och hoppas på att de kommer igång med tiden de jag har för sått. Idag är det kallt ute bara +5. Ha en fin söndag! Kram ps jag brukar köra ekologiskt potatisgödsel på mina.

  SvaraRadera
 6. Nu har jag lärt mig något nytt igen. Tack för tipset.
  Kram!

  SvaraRadera
 7. Nässlor är bra till soppa och till växterna. Vi har ett kar står vid landet som vi använder. Boosta tomater har jag aldrig gjort men det ska jag göra nu. Kraaaam Pia

  SvaraRadera
 8. Mina tomater har inte fått flytta ut ännu, och nu är det så kallt, så det får vänta tills det blir varmare. Använder nässelvatten till näring som jag vattnar växterna i växthuset med.
  Ha det bra /Marika

  SvaraRadera
 9. Intressant! Använder också nässelvatten till tomatplantorna , men har aldrig
  boostat med vatten åt dem före planteringen. Det måste jag nog pröva nästa år
  för nu har jag redan planterat ut mina plantor!:)
  h. Malin

  SvaraRadera
 10. Ditt sätt att boosta är säkert effektivare men jag har lärt mig att lägga några kvistar färska nässelskott under rotklumpen när jag planterar plantorna på plats. Så gör jag med den förgrodda potatisen också. Eftersom jag råkar ha en hink med fem dagar gammalt nässelvatten stående och just börjat plantera ut mina tomater i stora växthuset ska jag göra ett experiment: varannan planta av samma sort ska få nässelvattenbad, varannan färska skott!
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 11. Nässlor är vist bra till mycket har jag börjat fatta. Vi har haft problem med att få bort dom från kolonin men de som är kvar tas upp och läggs i blöt som straff nu.Ha ha. Tur att de kan vara till nytta med( inte bara soppa då)
  Jag har ingen större odling med tomater 3 stycken har jag. Och i år blir det en planta med gurkor åxå, det blir mer och mer för varje år.
  Ha det gott och njut även regnet
  Kram Meta

  SvaraRadera
 12. Som vanligt var jag lite sen i starten med tomater, så vi får se vad det blir!
  Ha en skön söndag!

  SvaraRadera
 13. Jag har dessvärre inga knep, jag så att säga, överlåter det hela och vad som händer då är jag inte riktigt säker på, men jag tycker det verkar intressant med nässlorna! Kul med sådana bra tankar och idéer!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 14. Gott med egna tomater...jag funderar på att odla tomater i växthuset (som fortfarande inte är uppmonterat, men grunden är grävd i går)..men det behövs mycket vatten och vi är ju inte hemma över sommaren, utan på torpet så det får nog vänta !
  Ha en fin dag!
  Kram

  SvaraRadera
 15. Tack för tipset med nässelbadet. Det enda jag använt nässlorna till är som gödningsvatten. I år har jag köpt några färdigpreparerade briketter med två olika sorters tomater. Det blir spännande att se om det blir någon skörd. Än så länge är de i lägenheten eftersom kolonin saknar växthus.
  Kram!

  SvaraRadera
 16. Vilket bra tips. Tomater är ju näringskrävande. Man läser ju att nässelvatten är så starkt och måste spädas. Jag har haft nässelvatten att vattna med. Vilken odör!
  Hoppas ni slapp regnet. Jag har varit ute och planterat det mesta - i regn.
  Vilket utbud på plantor! Jättekul. / Britt

  SvaraRadera
 17. Att låta plantorna dra i nässelvatten var en bra idé! Jag har glömt/inte hunnit plocka nässlor till gödselvattnet men det ska jag göra imorgon, börjar bli dags med gödselvattning nu.
  Kram Ev

  SvaraRadera
 18. Intressant metod att använda nässelvatten på det sättet. Själv har jag bara gjort nässelvatten där nässlorna får ligga i ett bra tag, och den "doften" är inte att leka med. Vidrig för att tala klarspråk.

  Kram, Karin

  SvaraRadera
 19. Knepet med tomater är att begränsa sig och acceptera att man inte har plats för alla. Det knepet håller jag fortfarande på och försöker lära mig. Lyckas inte i år heller...
  //Helene

  SvaraRadera
 20. Nu har jag länkat hit i mitt inlägg om tomatplantering!
  Laila

  SvaraRadera
 21. Så underbart med tretton olika sorters tomater! :)
  Kul att jämföra och se de olika resultaten.
  Lycka Till med sådden!
  Ha det Gott!

  SvaraRadera
 22. Oj, så häftigt med så många tomater.
  Själv har jag nästan alltid misslyckats med tomatodling, men funderar på att i år försöka igen och då ha krukor nära husväggen i mycket skyddat söderläge, dvs lugnt läge o soooool. Vattningen blir ju central, intressant om nässelvatten, tack för tips. Ja, för detta är värt att satsa på, för en god tomat är... en MYCKET god tomat. =o))
  kram
  /Katarina

  SvaraRadera
 23. Jag imponeras alltid över din kunskap när jag kikar in här! Önskar jag visste en bråkdel av allt du vet, då skulle jag tex. ha vetat hur jag skulle ha gjort med mina tomatplantor idag :) Jag har planterat om dem idag och stod och kliade mig i huvudet, funderade över hur djupt de skulle ner osv. Jag inser min begränsning här, haha :)

  Kramar aka

  SvaraRadera
 24. Verkar vara ett bra sätt med nässelvatten för att göra tomaterna motståndskraftiga. Tyvärr finns inga nässlor att uppbringa här i området, så jag måste samla på andra ställen. De gillar antagligen inte sandig jord, eller vad vet du? De få jag hittar lägger jag genast i vatten, liksom blad av vallört. De sistnämnda växer dock bra här. Du verkar vara en fena på tomater, men lite jox är det förstås på våren speciellt.
  Ha en bra vecka!
  Luna

  SvaraRadera
 25. Dina växter blir verkligen omhändertagna på bästa sätt. Och belöningen till dig blir förhoppningsvis en riklig skörd.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. ..har jag några knep? Kommer inte direkt på något särskilt. Jag försöker använda riktigt djupa krukor och sätta plantorna på botten när jag skolar om. Och om de har hunnit bli rangliga så snurrar jag försiktigt det mesta av 'ranglet' och placerar det under jord för att få fler stamrötter. Och sen använder jag bokashikompost och binab för en bra svampflora.... Har nästan glömt för plantorna är utplanterade i växthuset sen början av april.
   Nässelvattnet - det ser färskt ut??!? Eller har du bara dekorerat med färska nässlor? Det här ska jag definitivt testa nästa år :)

   Ha det gott! Carina

   Radera
 26. Tänkte att jag skulle göra nässelvatten för första gången i år. Har aldrig testa förut utan använt mig av dammvatten från min lilla pöl. Det är ganska näringsrikt av utseendet att döma.
  Jag har köpt mina tre tomater. Det är bara jag som äter tomater så det vore förkastligt med att odla för mycket.

  SvaraRadera
 27. Åh vad bra med lite tips ang tomatplantorna!

  //Carina

  www.matparlan.se

  SvaraRadera
 28. Oj,vad många olika sorters tomat :D Vad kul ! Men jag förstår inte hur du hinner och orkar med allt ? Fast när man tycker att något är riktigt roligt så orkar man ju nästan hur mycket som helst ;)
  Ha en bra ny vecka !
  Kram

  SvaraRadera
 29. Nässelvatten är ju som dunderhonung bara man kommer sig för att göra det. Så härligt med alla tomater, själv har jag knappt hunnit med några alls i år, bara några få ynkliga. Det får bli köpetomater för hela slanten. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
 30. Jo nässelvatten är bra i alla lägen :-). Smart att boosta inför plantering för att göra dem motståndskraftiga. Du måste vara lite försiktig med rothalsarna om de får stå och dra några timmar i vatten gissar jag så att inte de hamnar under vattnet, eller funkar det ändå? Själv håller jag på att dra upp en hel del perenner i år så det blir lite mindre av det ätbara men jag försöker plantera smart så att utrymmet räcker till så mycket so möjligt. Tomater kan an inte vara utan!
  Önskar fin ny vecka! Anna-Karin

  SvaraRadera
 31. Vilket bra tips, jag såg din bild på IG och så undrade jag en massa. Efter att ha läst ditt inlägg så fick jag svar på alla frågorna :-) Skall definitivt testa detta när jag planterar om mina tomater till helgen.

  SvaraRadera
 32. Smart! Jag har flera gånger lagt lite nässlor i krukan, under tomatplantan, det brukar också ge tomaterna en kickstart! I år är mina tomater lite ledsna då jag missbedömde vädret och de fick en solchock. :(

  SvaraRadera
 33. Tack för tipset! Jag har aldrig tänkt så långt att man kan använda vattnet så på direkten . Då slipper man ju den vidriga lukten också :-) Kram Katarina

  SvaraRadera
 34. Tack för utomordentligt bra tips! Nässelvatten är ju annars så bra och att boosta de unga plantorna med den näringen måste ge dem styrka. Nu har jag redan planterat ut alla mina förutom "dina" Wilmor. De grodde alla tio frön :)
  Kram

  SvaraRadera