onsdag 25 januari 2017

Årets tomater

Att välja årets tomater är ett kärt besvär, men lite tidsödande. De flesta är visserligen sorter av eget utsäde som hänger med från tidigare år, men jag är alltid på jakt efter roliga variationer, supertomaten som har mer tomater än blad, kul former och färger, jag vill ha olika höjder, några busktomater, tomater för torkning, inläggning och att äta om godis. Främst satsar jag på tidiga eller mycket tidiga och de ska förstås vara friska. Det var väl inte så många krav...

Fördelen med att samla egna frön är att man känner till plantan och vet hur den kommer att bete sig. Drar den lätt till sig sjukdomar, är kinkig med pollineringen eller mer snygg än god kommer den inte att få hänga med nästa år.

När man köper färdiga plantor är det inte ens säkert man vet vilken sort det är och personalen känner inte till hur de smakar eller vad de har för egenheter. Man kanske mer går på storleken eller färgen.

Flertalet tomater har jag i växthuset i 20 liters murarhinkar, några både utomhus och i växthus för att förlänga säsongen på samma sort, andra bara utomhus.Fönstertomaten Vilma är favoriten bland körsbärstomater. Jag kan inte berömma denna lilla kämpe nog. Den blir ca 30 cm på en säsong och alldeles översållad av tomater som kommer i omgångar. Jag odlar den i fönster året runt och ute bland grönsakerna. Äldsta plantan blev tre år och gav hela tiden. Tredje året var plantan kal och ful ca 50 cm hög men hade de underbaraste söta godistomater som åts under andakt mitt i vintern. Vilma är också bra som gå-bort present.VÄXTHUSET

Nya hos mig är Black Cherry och polska Promyk. Svarta tomater är mer kända för att vara snygga än sin goda smak. Somliga är faktiskt nästan oätliga. Den här ska dock vara söt och god. Hoppas omdömet är korrekt.
Promyk
lovar stor skörd tidigt och under lång tid, 150 cm hög.


Gardeners Delight har fått omdömet "Världens godaste tomat" och den är så god att jag ibland fastnar mitt i pollineringen, glömmer vad jag höll på med och bara står och smaskar i mig.
Det värsta är att Tigerella är nästan lika god. Tigerella har tunnare skal, tål inte att förvars mer än nån dag i kylen utan ska direkt från plantan till salladen eller i munnen.


Green Zebra är också en salladstomat med tunt skal, halvstor och strimmig, men förblir grön eller gröngul. Piggar upp tomatsalladen med sitt annorlunda utseende.
Cal-J salladstomat med plommonformade 8-10 cm långa frukter.
Indigo Pear bidrar med kul form och söt fyllighet i salladen om den kommer så långt. Trög att pollinera. De plantor som fått mest vind närmast dörren har blivit bäst.Principe Borghese smakar som en köpetomat mitt i vintern dvs inte mycket, men tål lagring och kommer att hängas upp tillsammans med Vesuvio Giallo för att så småningom lysa upp julbordet.


UTOMHUS
BUSKTOMATER

Ingen sommar utan ampeltomaterna Tumbling Tom röd och gul, söta, goda och ger fantastiskt. Jag skäms nästan att säga det, men jag hann inte skörda alla i slutet av sommaren. Gula plantan som sattes i ren kompost i en två kragar hög låda i ganska skyddat läge, började ge två veckor före de stora amplarna i grönsakslandet. Jag kommer att fortsätta plantera i amplarna ändå. De ger tillräckligt och det är gott att småäta av dem när man pysslar med grönsakerna.

 


Bloody Butcher och Sub-Artic Plenty utmärker sig inte särskilt, goda tidiga bastomater helt enkelt som funkar bra utomhus.
Taxi trivs också utomhus. Många gillar inte gula tomater, men en tomat är inte bara en tomat utan de kan skilja sig mycket åt i smaken och mängden av olika nyttiga antioxidanter beroende på färgen. Att blanda rött, gult, orange, svart, grönt och få i sig olika antioxidanter är alltså ett plus. Vad det gäller smaken har Taxi hög syrlighet, men fortfarande en rund god smak och den vill man gärna ha med i en tomatsallad för att leka lite med smaklökarna och ögat.URTOMAT

Det handlar inte om mängd eller storlek, inte ens märkvärdig form eller färg. Att få odla en Urtomat är som att ha en vildpelargon på hyllan eller nåt annat exotiskt som ingen har mixtrat med, det kittlar och pirrar. Den här kommer närmast från Anna-Karin Rickardsson med bloggen Rickardssons rosor och rabarber   som också lånat mig bilderna.

Några bilder i inlägget lånade från Impecta och Gourmetgaraget.

Allt gott22 kommentarer:

 1. Kul att få ta del av dina val. Och jag fascineras igen av det otroliga sortutbudet som finns. Jag har dragit upp många sorter genom åren men av de du nämner har jag odlat två. Och ändå hittar vi våra personliga favoriter. En sort jag letar efter är frön till 'Green Grape'. Den lanserades första gången som jag såg den av Thompson & Morgan och jag inte ens den hade fått ett namn ännu. En underbart söt och god grön körsbärstomat. På senare år har jag inte hittat den i något frösortiment. Har du sett den i någon lista får du väldigt gärna hojta :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 2. spännande! var finner en de bästa fröna? Jag blev väldans sugen på ampeltomater, fast jag har inte riktigt samma utrymme att roa mig med. Tror du de fungerar i mindre behållare också ?

  SvaraRadera
 3. Ska bli spännande att följa din tomater - men framförallt mina förstås! Har beställt Black Cherry (som jag älskar smaken på och som aldrig hamnar på nåt bord, jag äter upp dom direkt). Sen valde jag Golden Bumble Bee för att den såg rolig ut och Gardener´s Delight för att den ska vara så god. Tror att dom här fröerna dyker upp idag. Det är allt ätbart jag ska odla i år faktiskt! Har chili i både fryst och torkad variant samt två pastor kvar så det räcker i 10 år, men jag skulle också få en planta av en väninna som fick av mig förra året.
  Sen ska jag bara har vackra exotiska plantor. (Hoppas att t.ex. min lime och bugainvillan överlever, än är det ju vinter kvar kanske.)
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 4. Men hjälp så mycket tomatsorter du odlar, förstår att det tar tid att sitta och planera vilka sorter du ska odla. Sorten Wilma lät spännande, kan man köpa den sorten i vanlig butik, eller kan man få tigga till sig några frön av dig.
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Vilka fina primörer bland tomater du delar med dig av det ska bli roligt att följa dina tomaters framtid.För min del så blir det Körsbärstomater och Växthustomater.Förra året skar jag upp en skiva plommontomat som jag la i jorden som ett experiment och som det blev många plantor av och som gav mycket tomater som var jättegoda.Det ska jag göra även den här våren och hoppas på samma tur.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 6. Körsbärstomater är favoriter, och Black Cherry är ett måste hos mig. Tigerella ,Green Zebra, Tumbling Tom och Vilma, gillar jag också. Indigo blue Berry och Golden Cherry skall sås i år, men det blir nog fler. Håller mig till de små körsbärstomaterna, då jag lyckas bäst med dem. Ildi är en favorit som brukar få stå utanför växthuset, och trivs bra där.
  Det brukar bli några nya oprövade som jag får av dottern. Skall bli spännande att se vad det blir i år.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 7. Ja nog längtar man efter riktiga tomater med smak nu. Köpte i förrgår de såg så fina ut och kändes bra men ack de smakade nästan inget, gurkan i salladen smakade mer. Har tänkt testa att ha tomat ute i år. vet inte riktigt vad jag ska satsa på men det får allt vara färdiga plantor. Det där med platsen för groning i lägenhet med ytterst få fönster det är bara att glömma. Hoppas på lite bättre nästa år när stora huset har lite värme i fönsterkarmen.Lycka till med dina odlingar
  Ha nu en fin mitt i veckan
  Kram Meta

  SvaraRadera
 8. Åh vad roligt inlägg om tomater. Jag älskar tomatodling och har hållit på i många år. Jag köper alltid fröer av Tomatklubben, fyller på med ett par nya sorter varje år, ungefär som du gör.Nio sorter har jag i växthuset och 6 i spirorör utmed garageväggen. Du skrev om svarta tomater att de är snygga men inte alltid goda. Då vill jag tipsa dig om Chocolate cherry ( från Tomatklubben) , en helt underbar tomat, mörkbrun som även är givmild. Jag bokför skörden vartannat år för att ha koll på vilka sorter jag ska satsa på.2015 skördade jag 209 tomater på en planta.
  Nu står en burk frösådda Wilma på ett fönsterbräde. Tack för tipset om den. Jag ser fram emot att den ska titta upp ur jorden.
  Ha det fint !!!Jag bjuder dig gärna på några chocolatefrön om du vill. Mejla mig i så fall. Adress på profilsidan på min blogg.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 9. "Vilma" är nog den tomatsort som jag skulle vilja ha, hur får jag tag i den? Intressant tomatläsning för övrigt :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 10. Hej Anette, jag säger då bara och skriver detsamma, herre du milde vilken kvinna som har så stora planer, Vilket enormt jobb m.m. att du orkar, jag blir trött bara jag läser vad du ska göra, hi hi . . . Visst kan man fnissa lite men det är beundran både till dig och alla som håller på med tomater m.m. Dessa goda saker vill jag också ha men vill inte göra jobbet, ja då blir det liksom inget, sen behövs ju ett bra växthus till dem.Bara jag ser bilderna blir jag sugen, tomaterna nu är dö dyra och smakar plats.
  Köper inga nu, det får bli soltorkade och konserver tills det blir dax för färska.
  Lycka till med din tomatodling.
  Kram/ Eva

  SvaraRadera
 11. Så mycket bra tomatinformation, tack! Även i år kommer jag att odla Vilma som är så god och ger så mycket. Tumbling Tom blir det också. Får nöja mig med dessa två i år, de kräver ju en hel del vatten och när jag jobbar är det svårt att hinna med.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 12. Nu blev jag riktigt sugen på att odla tomater och noterar Vilma. Sub-Artic Plenty och Taxi har jag odlat tidigare, blev väl sådär hos mig.
  Kram

  SvaraRadera
 13. Har provat black cherry och tiderlella tomaterna. Gillade båda sorterna. Det är skoj att prova lite olika sorter. Ha en fin dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 14. Jag har testat många av "dina" sorter och jag kan lova att du inte kommer att bli besviken på Black Cherry. Måste nog få tag i några Vilma frö nu.... för den lät ju himla spännande. Ha en fin torsdag! Kram

  SvaraRadera
 15. Tack för den tomatbomben!

  SvaraRadera
 16. Eftersom jag inte har något växthus, fokuserar jag på de sorter som kan odlas på friland. Bra tips på sorter fick jag nu. Jag ser fram mot en pallkrage full med tomater i sommar. Olika färger är skoj, men tomater i min lilla värld är röda ;)
  Ha det gott! /Eva Linnea

  SvaraRadera
 17. Många fina tomater! :) Tänk så mtcket gott du kommer att kunna göra med dem.
  Får se om det blir någon ny sort i år, jag är nöjd med de två sorter jag hade 2016 (Cherry Roma och Ildi). Tigerella har jag provat, men det fick inte förnyat förtroende.
  Hemma är det nästan uteslutande jag som äter tomater, så det odlas desto mer gurka i lilla växthuset.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 18. Inspirerande! Tack för sort-tips. Jag ska bara få chilipepparfröer i jorden först, så kommer tomaterna efter. Måste röja lite i förrådet med växtbelysning först.
  Kram Elin

  SvaraRadera
 19. Vilma tomaten skulle jag gärna pröva.Det finns så otaligt många sorter att välja på idag så bra med lite tips. Black Cherry har jag haft i många år den kommer inte att göra dig besviken, så söt och god. Tumbling Tom både gul och röd är inskaffade i år och nya för mig, trevligt om de ger stor skörd och också är goda. Indigo sorter jag haft har gett lite för lite skörd tycker jag, kanske pga av pollineringen som du nämnde. Efter dina bilder nu fick jag sån lust att börja så tomatfröna men måste nog hejda mig några veckor ännu..:)

  SvaraRadera
 20. Du milde så många sorter och du har väl inte en av varje heller så det blir en del... I år ska jag köpa plantor. Ska bara ha ca 10 och vill prova några olika. Kan inte vara utan Black Cherry, min favorit. Den kommer du att gilla. Provade Vilma förra året och blev besviken på smaken, ganska smaklös. Undrar vad det berodde på. Tumbling Tom är pålitlig och bra tycker jag också.
  //Helene

  SvaraRadera
 21. Vilket fint och inspirerande inlägg om tomater. Så många spännande och vackra (och goda förstår jag) sorter du odlar, och tänk att utbudet är så stort. Fantastiskt! Ska bli spännande att se hur urtomaten utvecklas hos dig. Jag har ju inget växthus utan odlar den på en delvis skyddad altan med inte helt optimala ljusförhållanden. Den gula Tumbling Tom som du odlat på komposten blev verkligen helt makalös. Vilken planta och vilka mängder av tomater. Wow. Ska prova att plantera min röda Tumbling Tom på en av mina kompostbäddar. Det kan jag bara inte motstå att prova.
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 22. Behöver du ett genuint lån för affärsändamål eller att betala din skuldkontakt Mr Max nu för riktiga lån via e-post: oceanfinance459@outlook.com

  SvaraRadera