lördag 21 januari 2017

Planerar sådderna

Att planera sådderna är kul och ibland lite knepigt. Jag har tre olika odlingar, med olika förutsättningar att ta hänsyn till, olika intensitet på odlingen och lite olika teknik.

Mest odlingsintensiv är potagen hemma där jag serieodlar och vill att det ska vara vackert. Här är det snigelsäkrat med hjälp av elstängsel och här odlar jag de flesta bladgrönsaker i djupbäddar som täcks med gräsklipp. Mycket lättarbetat och nästan ingen grävning, nästan inget ogräs.

Det jag tänker på här är att rotera grödorna så ingen växt eller nära släkting återkommer tätare än vart fjärde år, kål får inte återkomma oftare än vart sjätte för då blir det lätt knölrotsjuka.
Jag tänker också på att hålla löken och ärtor/bönor så långt ifrån varandra som möjligt. Eftersom ärtor och bönor inte gillar lök över huvud taget och skörden blir markant bättre ju längre avståndet emellan blir. Allt som odlas i potagen vill jag ha nära till hands och omsättningen är hög. Annars skulle jag ju kunnat odla vitlök, salladslök och purjo på Filialen i grannbyn.

Jag brukar också planera en låda med övervägande blommor för att jag tycker det är trevligt och för att de lockar många insekter som humlor, bin och fjärilar.

Potagen är ca 60 kvm, men en del är kallbänkar, perennlister och örtlådor. En del ärtor och bönor ska odlas i anslutning fast utanför i lådor.

Jag brukar skriva in huvudgrödan med blyerts, ofta hinner jag med rädisor eller snabbväxande kål innan dess och kanske en tredje sådd i september som avslutning.

I år blir det en liten frösådd blomsterplantering med inslag av ätligt i mitten som blickfång. Det är rutan som ser ut som ett planetarium.


Dessa växter kommer att ingå i blomsterlådan och flyta lite in i varandra med jätteverbenan som ger höjd i mitten.


Utanför det större växthuset tillkom i fjol fem pallkragar lite hastigt och lustigt. Det är djupa lådor med ren kompost, ett bonusutrymme. Här blir det nån pumpa som kan få breda ut sig över gruset, ett par kålplantor som jag kan låta bli stora och snygga och enkelt sköta om när jag springer förbi. Det blir också snittblommor i två lådor.




I grannbyn har jag ett land på 150 kvm som jag kallar Södra filialen. Här har jag inte lyckats få till nåt system med djupsängar utan jorden blir kompakt och måste luckras/grävas på våren. Det måste också kantgrävas och sättas upp nät mot kaninerna och rensas från en del rotogräs varje säsong. Landet täckodlas med ensilage som får ligga kvar under vintern. Det gör att uppvärmningen tar lite längre tid, men eftersom jag sår detta landet sist, i början av juni, gör det inget. Täckningen hindrar att ogräset brer ut sig under tiden och håller fukten i marken. 

Detta landet måste jag ha hjälp med, men när väl det tunga jobbet är gjort, klarar sig odlingen i stort sett på egen hand hela säsongen med lite ogräsrensning runt de späda plantorna i starten. I bästa fall kommer jag också ihåg att lägga ut snigelpellets runt pumporna. Det som sätts här växer långsamt och ska bli vinterförråd. I tanken har jag delat upp området i sex delar och odlar potatis på en av sjättedelarna. Är noga med att de inte återkommer oftare på samma ställe för att få så lite bladmögel och andra sjukdomar som möjligt. Potatisen flyttar ett steg åt vänster varje år. Bondbönor och andra bönor följer efter och berikar jorden, sen kommer kålen som vill ha det välgödslat, morötter och rödbetor. Ytan som blir över får pumporna breda ut sig på. Ensilaget bryts efter hand ner och gödslar jorden och hönsgödseln kommer också till nytta.





Allt gott


20 kommentarer:

  1. Alltså du är ju bara för duktig. Det är så roligt att läsa om hur du planerar önskade att jag hade hälften av din härliga energi. Nu har jag ju inte så stora ambitioner på att leva bara på det lilla jag odlar på kolonin( då skulle jag bli rätt smal tror jag) Men det som blir äter vi upp. Och det är såå gott.
    Ha nu en fin söndag
    kram Meta

    SvaraRadera
  2. Du är då helt otrolig! Din trädgård är helt fantastisk och jag är så tacksam och glad att jag fått se den i verkligheten :)
    Önskar dig en fin dag!
    Kram

    SvaraRadera
  3. Mycket att hålla reda på! Förstår att det måste till ritningar och tabeller för att komma ihåg år efter år.Förutom att de är tydliga så är de fina att titta på också. Inspirerande läsning ...och lite kommer jag kanske ihåg. Det där med lök och bönor åtminstone.
    Ha en fin dag!

    SvaraRadera
  4. Ditt planetarium var härligt och fångar verkligen blicken. Det är lite trixigt särskilt första planeringen. Jag har hittat och sparat ner en 6-årig växtföljd där man också odlar gröngödsling. Den har jag tänkt försöka mig på i 12 lådor. I år ska jag se om jag hinner med en sommarblomsdel för buketter. Det är lite kluvet att plocka direkt ur rabatterna.

    Men först får jag göra en grundskiss som kan uppdateras :)

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  5. Jag har än så länge bara en pallkrage att odla i men i år ska jag ha i alla fall två till :) Det blir mycket plockblommor men något ätbart blir det nog också :) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  6. Kul att få följa din planering och inte hade jag en aning om att lök och bönor inte trivs ihop. Då hade jag ju tur förra säsongen som skiljde dessa åt. Hade aldrig tidigare odlat lök - men så kul så det ska jag ha i år igen och bönor och ärtor är jag ju tokig i. Ser att du planerat in Zinnia, driver du upp dem inne först eller sätter du fröna direkt i pallkragen? Ha en fin söndag! Kram

    SvaraRadera
  7. Planering och kunskap behövs för en lyckad grönsaksodling tänker jag.
    Kram

    SvaraRadera
  8. Vilken energi du har inför odlingssäsongen. Och vilka planer... Här är det odling i väldigt liten skala och lite mer hipp som happ hur min lilla pallkrage blir. Beundrar dig och din odlingskunskap!
    Ha en fin dag!
    Kram, Ann

    SvaraRadera
  9. Okej då ska jag förodla min Zinnia också. Om du klickar på småbilderna så blir de stora och du ser allt gott jag stoppat i magen! Kram

    SvaraRadera
  10. Ja men jisses. Så du står i! Önskar jag hade hälften av din odlingsenergi. Här hemma har jag inte ens beställt fröer till köksträdgården än. Men jag ska. Det står på "att-göra-listan".
    Ha en fin söndag!

    SvaraRadera
  11. Föredömligt, Anette! Borde göra en skiss över köksträdgården...
    Kram

    SvaraRadera
  12. Med så vacker planering kan jag bara ana hur enastående resultatet kommer att bli :) imponerande!

    SvaraRadera
  13. Du planerar allt så väl och du har stor kunskap! Jag försöker ta åt mig så mycket jag kan av dina tips, även om min köksträdgård ännu inte fått några större ytor. Den växer lite för varje år och jag går gärna till din blogg när jag funderar hur jag ska göra.
    Kram Eva

    SvaraRadera
  14. Enastående....vilken planering och odlingsmänniska du är. Ska bli spännande att följa ditt odlingsår. Kram!

    SvaraRadera
  15. Visst planer är jag och skissar upp. Långt ifrån din förmåga. Tanken med växt följd finns med men i praktiken har det inte alltid fungerat,pga att jag inte prioriterat att tänka efter ordentligt. Nu när jag har både större ytor och all tid i världen finns inte bättre förutsättningar än nu.
    Anette

    SvaraRadera
  16. Fick några bra tips igen, som jag skall tänka på. Det blir inga stora odlingar hos mig, men härligt med lite färska grönsaker att plocka.
    Men varför lyckas jag inte med rädisorna? De blir en smal rot och de växer bara på höjden.
    Ha det fint /Kram Marika

    SvaraRadera
  17. Åh, blomsterlådan i mitten av potageren kommer att bli underbar! Vill kopiera den kombinationen rakt av :-)
    Kram Elin

    SvaraRadera
  18. Genomtänkt, välplanerat och vackert. Dessutom gott och nyttigt i slutändan.

    SvaraRadera
  19. Det är så härligt att läsa om dina planer, och ler åt alla dina härliga namn på odlingsytorna. Lycka till med allt!
    kram Karin

    SvaraRadera
  20. Gillar ditt tänk kring grönsaksodlingen och blommorna i mitten kommer verkligen att bli pricken över i:et. Både produktivt och vackert, bra både för oss och insekterna (fast bladlöss och kållarver får gärna äta någon annanstans).
    Kram Kristina

    SvaraRadera