onsdag 8 mars 2017

Odla på golvvärmen

Nåt jag inte alls tänkte på när vi byggde in golvvärme i växthuset var att den också ger en toppenmöjlighet att odla ätligt på vintern. 

Häromdagen slängde jag ut backarna med höstsådderna av purjo, portulak, pak choi och mache som vi ätit av hela vintern och nu är några av årets sådder så stora att jag kan plocka några blad här och där.


Ett nytt experiment är vattenkrasse i back. Det är en riktig favoritgrönsak, supernyttig och god, men vill stå med fötterna i blöt och får absolut inte torka ut. Hittade en plastback på Harald Nyborg som är ännu större än backarna jag odlar i och som får fungera som vattenreservoar. I de andra backarna pak choi, spenat och rädisor. Rucolan i hinken hänger med sen i höstas. Har plockat av den hela vintern och det kommer nya blad hela tiden.
Samtliga de här växterna tål temperaturer runt nollan som det mestadels varit i växthuset och det finns ju dessutom många fler jag skulle kunnat sätta om jag hade haft lust, men det går inte åt lika mycket bladgrönt på vintern som annars. Försöker äta efter årstid, men sen är det ändå roligt att tänja på gränserna ibland.

Det här med golvvärme var egentligen inte så genomtänkt utan nåt mannen kom på i sista minut när plattan skulle gjutas. Det var ju inte mycket extra arbete att lägga rör när vi ändå höll på resonerade han. Värme kunde vara bra att ha om jag nån gång skulle tröttna på att odla (som om det skulle hända) och det blev mysrum av växthuset istället, dessutom möjlighet att förlänga säsongen vår och höst. Värmeväxlare, cirkulationspump, elpatron, termostat och shuntautomatik installerades också. Elpatronen slår till för att plattan inte helt ska kallna om vi slutar vedelda, men hittills har det gått förvånansvärt bra och de extra 30 kvadratmeterna har inte märkts av särskilt när det gäller varken el eller eldning, därför har golvvärmen fått fortsätta vara på. Vintern har förstås varit ganska mild. 

 Allt gott


18 kommentarer:

 1. Smart! Ja tänk om man tänkt lite längre när vi byggde vårt lilla växthus. Det var nog inte tänkt att jag skulle nyttja det så mycket som jag gör. Nästa helg ska jag flytta ut där och sätta på värmefläkten om nätterna. Kraaam Pia

  SvaraRadera
 2. Bra tänkt av din man....och så klurigt av dig att komma på att använda värmen i golvet till dina växter. Alltid lär man sig något nytt när man tittar in hos dig.
  kram!

  SvaraRadera
 3. Bra med golvvärmen i växthuset, du kan ju vistas där utan att frysa om fötterna och bra för alla dina odlingar. Ni använder ju växthuset till lite kalas också så det är säkert uppskattat av gästerna.
  Vattenkrasse har jag aldrig odlat och jag inser nog att det inte är något för mig eftersom jag inte hinner titta till att de har vatten runt fötterna ständigt.
  Må så gott!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 4. Kan tänka mig att det fungerar bra att odla på, vi har ju undervärme när vi sår och drar upp sticklingar i stallet :) Bra att utnyttja alla möjligheter :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. Smart av mannen att komma på. Imponeras av din lust och ork för odlingen året om!!
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 6. Det är så roligt att följa alla dina sätt att verkligen kunna odla så stor del av året som möjligt. Guldstjärna till maken också.
  //Helene

  SvaraRadera
 7. Att förse växthuset med golvvärme var tydligen lyckat.
  Kram Karin

  SvaraRadera
 8. Det gäller att nya bra idéer kommer i rättan tid.Tur du har någon som delar dina intressen, fast han kanske då tänker mer på det praktiska.
  En liten ny idé föder en annan liten ny idé . . . . .
  Lycka till/ Eva

  SvaraRadera
 9. Du har valt maken väl, det är helt klart. :) Att hjälpas åt på det sättet är det bästa.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 10. Klokt av er! Golvvärme i växthuset är tanken hos mig också. Och om ni ändå vedeldar så blir det ingen jättekonstnadsökning. Vattenkrasse fick man mycket i England och jag älskar den. Men att odla som du gör i en plastback - kanontips. Det ska jag göra för mina försök utan damm har aldrig blivit bra.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 11. Blir så imponerad av dina odlingar.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 12. Smart att ta till vara värmen som redan finns där!

  Kram!

  SvaraRadera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 14. Bra av mannen att komma på det där med golvvärme i växthuset. Vi har inte golvvärme i växthuset, så vi får nöja oss med att nyttja den golvvärme som finns i huset. Där har vi utrymmen så att plantorna kan förflytta sig mellan olika "stationer" innan det är dag för utflyttning. Station 1 är inre hallen med golvvärme och inomhusvärme, station 2 är glasverandan med ett överflöd av ljus och dräglig värme, station 3 är groventrén med mycket ljus och dräglig värme. Det fungerar utmärkt och just nu växer det så det knakar.

  SvaraRadera
 15. Vim la inte in nån golvvärme när vi byggde växthuset förra året. Men däremot så isolerade vi golvplattan och så har vi ju växthuset mot en vägg och en termostatstyrd värmefläkt så vi har lyckats hålla nollan hela "vintern". För nån riktig kyla har vi inte haft här.
  Nu undrar jag om man inte kan sätta ut sin småplantor snart? Dom står i verkstadsfönstret med extra belysning, men tydligen sådde jag dom kanske i tidigaste laget. Först tänkte jag plantera om alla i större krukor (vis av förra årets sådd så säde jag bara enstaka frön i små separata krukor) och så om nån vecka ställa ut dom - ja, om vädret tillåter förstås. Man vet ju aldrig.....
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 16. Vilken tur - eller kanske det var skicklighet - att jag frågade just på din blogg om det här med småplantorna. Jag har ju ingen erfarenhet alls, för dom få gånger jag frösått har jag haft alla plantor inne hela tiden. Ja, alltså tills det var dags att ställa ut dom!
  Men...jag är naturligtvis medveten om att dom måste avhärdas. När jag har planterat om dom i större krukor så tänkte jag ställa dom i gästrummet där det är lite kyligare (så länge vi inte har gäster *fniss*), ungefär 16-18 grader, men därefter måste dom nog ut. Och du har helt rätt, det blir ju vansinnigt varmt på dagarna när solen tittar fram, så gardinerna måste upp först och sen tänkte jag ställa dom i skydd bakom dom stora krukorna - innan dom flyttas upp i dom.
  MÅNGA TACK för tipsen till en okunnig!
  Susie

  SvaraRadera
 17. Oj, härligt! Golvvärme är ju inte så dumt...smart!
  Ha en skön lördag nu.
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 18. Superduper! Ni är så duktiga! Vi får försöka ta oss neråt och titta hur ni har gjort - här i vårt orangeri har vi ju förberett för golvvärme genom att lägga ner rörslingor i betonggolvet, men sen vet vi inte riktigt hur vi ska få till det hela. Inser att det är en del som måste skaffas: värmeväxlare, cirkulationspump, termostat osv...Och så ska det kopplas ihop och fungera också! Oj oj.
  Kram

  SvaraRadera