onsdag 17 maj 2017

Inte bara tomater

Tomaterna är ju bland annat släkt med paprika, chilipeppar, aubergine, kapkrusbär och alla tillhör de potatissläktet (Solanaceae). Det finns giftiga släktingar också som spikklubba, belladonna och tobak. Det innebär att de får liknande sjukdomar. Därför är jag noggrann med att inte återanvända tomatjorden till nån annan art inom familjen, utan förvarar den för sig i en hög pallkrage och blandar upp med brunnen kogödsel efter hand och använder till annat. Brukar sen klara mig utan sjukdomar på plantorna.


Nej, det är faktiskt inte bara tomater. Längst ner  bild står två potatisplantor, så lika i bladen att man knappt kan skilja dem från tomaterna.

Allt gott

12 kommentarer:

  1. Intressant. Har aldrig tänkt att de är så lika... förrän nu1 Man lär så länge man lever. Kul att få se hela den fina Anette också.

    Ha det fortsatt fint.
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  2. Smidigt sätt att vattna!!!
    Sparar både armar och rygg.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  3. Ser härligt och avslappnat ut :) Lyssnade på en auyrvedakunnig person förra gången jag var i USA. Och enligt henne skulle man dra ner på ätandet av produkterna från hela den familjen eftersom den är inflammationsbejakande. Potatis kan jag ganska enkelt, eller har egentligen redan dragit ner på men frågan är om jag vill undvara sommarens tomater? Det beror kanske på hur ont jag har i framtiden men säkert värt att pröva.

    Att få och försöka odla i en försvagad jord känns rätt meningslöst. Bra att tänka till innan men ändå återanvända.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  4. Så härligt det ser ut där i ert fina växthus! Njut!
    Treårigt växelbruk för potatis och årligt jordbyte där tomaterna stått i växthuset tillämpar jag plus att jag duschar växthusjorden med åkerfräkenavkok tidig vår och Binab ett par ggr under säsongen. Gräver ner den gamla tomatjorden i "tåliga" rabatter långt från köksträdgården. Funkar bra hittills.
    Kram/Laila

    SvaraRadera
  5. Vilken fin blomdusch du har och nöjd ser du ut. Du ska vara nöjd med så mycket fin grönska uppdraget från minsta lilla frö. Det är helt fantastiskt vad det växer bra hos dig! Kram

    SvaraRadera
  6. Kan tänka mig att det är en ren njutning att få tillbringa en stund i ditt fina växthus.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
  7. Vilka fina plantor du har, du har verkligen gröna fingrar. I år tycker jag mina är klenare än vanligt, beror väl på kylan.
    Kram!

    SvaraRadera
  8. Du är en riktig inspirationskälla Anette! Ditt växthus är fantastiskt och det är bra att du delar med dig av din kunskap och dina erfarenheter - tack!
    Kram

    SvaraRadera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  10. Så duktig du är med vilken jord du ska använda. Mina tomater bor nu också i växthuset. Det har tom kommit lite blommor på några av dem. Jag njuter bara av att gå ut och titta och vattna lite. Förstår du också gör det. Ha en fin dag Kram Pernilla

    SvaraRadera
  11. Intressant och bra att du tar upp det med jorden. Jag har tomater i krukor och brukar ösa den på min stora kompost när säsongen är slut. Kompostjorden hamnar sedan mest i rabatterna. Men jag ska tänka mer på hur jag använder den efter detta.
    //Helene

    SvaraRadera
  12. Tål att tänkas på och ack så viktigt! Den där jorden!
    Ha en skön och solig söndag...
    Kram från Titti

    SvaraRadera