fredag 4 augusti 2017

Egen ketchup är mums


Jag tröttnar aldrig på tomater. De har så många olika smaker, konsistenser, utseende och det går att göra så mycket med dem. Just nu är det högsäsong för de små sorterna, men även de stora har börjat leverera lite mer på bred front. Körsbärstomaterna använder jag mest som smågodis och till varma och kalla sallader. Det blir ändå mer än vi hinner äta. De större blir till röror och såser som konserveras till vinterbehovet. Faktum är att vi är helt självförsörjande på tomatprodukter. En del torkas och marineras i goda inläggningar. Det brukar gå åt ungefär 50 kg tomater i olika former på ett år.




Egen ketchup är ett av hushållets måsten. Sen vi började med den egna, friska, syrliga går det inte att tänka sig den fadda köpeketchupen längre. Dessutom går den egna att använda både på pizzan och i andra sammanhang. Oumbärlig helt enkelt.




Det här receptet går att göra på hela konserverade tomater också ifall du inte har eget överskott. Det går förstås att använda småtomater också, men det tar lite längre tid.




8 hg solmogna tomater (stora, små och vilka färger som helst)

1/2 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 dl honung

1/2 dl ättika (12 %)

1 dl tomatpuré





1. Koka upp vatten i medelstor gryta. Lägg tomaterna i det kokande vattnet några sekunder och skålla. Har du olika storlekar lägg i de största först och sist de minsta. Plocka upp de små först. Skölj i kallt vatten, skala och hacka dem grovt.



2. Skala och finhacka lök och vitlök.



3. Stek löken blank på svag värme i tjockbottnad gryta. Tillsätt tomaterna, honung, ättika och tomatpuré.



4. Koka på medelvärme i ca 30 minuter och rör ofta.



5. Mixa och sila ketchupen riktigt slät. Slå den varm på väl steriliserade, varma glasburkar eller flaskor. Oöppnad flaska håller i upp till ett år i kylen.







Önskar skön augusti med en växt som jag inte vet namnet på. Den är säkerligen inte ovanlig, men jag är så dålig på gula och varmröda blommor. Det här var en liten planta som fick följa med hem från växtloppis i våras. Såg ut som en liten fibbla med långa smala blad direkt från stjälken, både blad och stjälk håriga.
-Det är en sån där som kommer i massa olika färger, sa säljaren.
Jag kände mig inte så mycket klokare av den informationen, men tänkte att det kanske var nån slags vallmo. Nu ser jag ju att det är nåt helt annat. Plantan är ca 50 cm hög och har börjat förgrena sig högst upp. Blir säkerligen betydligt mycket högre eftersom den fortfarande står kvar i kruka. Blomman är ca 7-8 cm i diameter. Nån som kan hjälpa mig?


Allt gott










22 kommentarer:

  1. Hemgjord ketchup har samma effekt på mig som allt annat hemgjort. Jag vill inte längre ha det som kan köpas i butik. Skillnaden är himmelsvid.

    SvaraRadera
  2. Dina höns är ju såå söta, älskar deras små historier! ♥ Här har jag bara kunnat skörda 2-3 tomater, men snart så.. :-) Har alltid velat göra egen ketchup, men är ganska säker på att ingen annan i familjen skulle äta den.. ;-)

    Kraam Therese

    SvaraRadera
  3. Här har vi bara tomater till att äta direkt från busken, men det är inte dumt det heller!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  4. Riktigt gott och lyxigt. Förstår att du inte kan gå tillbaka och äta "köpeketchup". Tack för receptet.
    Kram Maria

    SvaraRadera
  5. Suveränt med hemgjord ketchup, nu äter jag inte ketchup men om jag hade egen skulle jag göra det. Är det inte någon typ av rudbeckia?
    Kram

    SvaraRadera
  6. Tack för receptet! Jag avskyr "köpeketchup" - till mina barnbarns förtvivlan, men jag tror den är ohälsosam - så nu ska jag göra egen. Tack vare dig!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  7. Åh så härligt med egen ketchup, vilken vardagslyx! TÄnk om man va så duktig och kunnig som du, med tomater och alla grönsaker du odlar! Mina tomater (jag har ju tre plantor...!) är än så länge gröna, och nu i blåsten brast visst en gren.. men de kanske mognar om man lägger dem i solen.. ja, ja man lär sig väl så länge man lever! ;)

    Kram och ha de gott! Kan tyvärr inte hjälpa dig med blomsorten!
    Gunilla

    SvaraRadera
  8. Kan vara en sommarrudbeckia, tycker den ser ut som det i utseendet.
    Härligt med egen ketchup! :)
    Kram Kristina

    SvaraRadera
  9. Så enkelt att göra egen ketchup...!!! Tack för recept och tips...
    Blomman kan jag inte hjälpa dig med vad den kan heta..
    Önskar Dig en härlig lördag, kram Kate

    SvaraRadera
  10. Tack för receptet! I år får vi så mycket tomater, så i sommar får det bli egen ketchup!

    SvaraRadera
  11. Tycker också att det ser ut som sommarrudbeckia. Tack för receptet på ketshup, verkar kul att kunna göra egen :) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  12. Den ketchup man köper i affären har inte mycket smak av tomater.
    Ska spara ditt recept och prova en gång, utan lök som jag inte tål.
    Hoppas alla hönor har det bra och trivs ute, utan att förstöra något.

    SvaraRadera
  13. Ja lite sol behövs nu också för tomaterna! Toppenbra recept som jag ska testa sen. Den där blomman känner jag igen men det är helt stopp i huvudet vad den heter...hade den i trädgården på Öland! Får nog hålla med de andra att det kan vara en rudbeckia.
    Söndag igen och det regnar, sååååå ovanligt :)
    Kram från Titti

    SvaraRadera
  14. Så bra att få ett recept på ketchupen. Den ska jag prova!
    Ha en fin kväll!
    Kram, Ann

    SvaraRadera
  15. Femtio kilo tomater - det är ganska många tomater det. Men är det något jag verkligen vill odla så är det tomater. Inga köpetomater i världen går upp mot de egna.
    //Helene

    SvaraRadera
  16. Så roligt med egen ketchup av egna tomater!

    Imorgon är det temat "Odla själv" i måndagstema på min blogg. Du borde haka på! :)

    Du sa att du ville se mer från min och Ninas photoshoot.. Här hittar du en del, men inte de knasiga bilderna ;)
    http://dromgarden-10.blogspot.fi/2017/07/arbetsbyxor-i-tradgarden.html

    /Kitty

    SvaraRadera
  17. Får jag överskott med tomater ska jag prova ditt ketchup recept. Kram!

    SvaraRadera
  18. Kul med egen ketchup! Sparar receptet ifall jag i framtiden skulle få mycket tomater...har ju nyss blivit med växthus:)
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  19. Hemgjord ketchup låter gott, själv gör jag marmelad till ost av mina tomater.

    SvaraRadera
  20. En så´n här solfattig sensommar kanske mina tomater inte hinner bli röda/svarta!? Då blir tankarna på ett växthus starkare och starkare. Hm, projekt 2018??
    Jag vill också ha egen ketchup. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har lika många tomater utomhus som i växthus och då gäller det att satsa på mycket tidiga sorter, oftast busktomater, samt hitta ett skyddat läge i full sol. Åke Truedsson med Tomatklubben har genbank med ca 500 sorter. Jag brukar prova ett par nya varje år.
      Kram
      /Anette

      Radera
  21. Ska testa receptet... Jag undviker den köpta pga allt socker den har i sig liksom svensk senap. Jag har mängders mängder med tomater det blev 96 frön som grodde och av de har jag kvar ca 85 :) Testar också gärna nya men i år ska jag bättre mig och skriva ner kommentarer på påsarna vad jag tycker om dem. Tycker de mognar lika bra inne som ute i år.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera