fredag 8 september 2017

Septembersådd

Visserligen är vi mitt i skördetiden, men odlingssäsongen är definitivt inte över. Än finns det chans att försäkra sig om färskt grönt under hela vintern. 

Under september sår jag i plastbackar som jag klätt med tidningar för att inte jorden ska läcka ut, samtidigt garderar jag mig för att vatten inte blir stående. Det jag sår nu har cirka två månader att växa till sig. Sen kommer plantorna att stå still tills ljuset återvänder i januari. Det mesta gror väldigt snabbt, oftast på mindre än tio dagar.



Jag sår betydligt tätare än vad fröpåsen anger för plantorna hinner inte uppnå maxstorlek och jag kommer ju att skördegallra hela vintern. Det går alltid att flytta plantor till egna krukor eller nya backar om man vill att de ska få växa till sig när ljuset kommer eller för att flytta inomhus och drivas snabbare. 

Backarna står i kallväxthuset som oftast är frostfritt men jag täcker med dubbel odlingsväv när kylan kommer. Eftersom de står så pass svalt blir också vattningen sparsam. Vattnar man för mycket finns risken att mögel sprids.

Blir det för varmt under vintern, säg runt tio grader börjar grödorna växa och då behövs det också extra ljus annars blir sådden ranglig. Men det brukar inte vara nån risk här, så mina får nöja sig med naturligt ljus.

En fördel med backar är just att jag kan flytta ut dem till våren och ställa dem i kallbänk om det finns grödor kvar när värmen kommer.




Suget efter sallad och kall mat på vintern är inte jättestort så för mig är de mer matiga grönsakerna värdefullast, tatsoi och pak choi som jag wokar. Ändå känns det bra att dagligen kunna servera lite eget färskt på tallriken som lyser upp och bjuda på en fräsch matig sallad med blad, rädisor och lök från egen odling på jul- och nyårsafton. Några backar grönt räcker mycket längre än man tror.




Det som lämpar sig att så nu är egentligen samma växter som man sår tidigt på våren, alltså de som växer snabbt, gillar lite svalare temperaturer och kan övervintra t.ex.  rädisor, spenat, tatsoi, pakchoi, bindsallat, källfräne/vattenkrasse, salladslök, vintersallat, portulak.

Det här är fröer som jag alltid har på lager eftersom jag också förgror för att ha plantor till varmbänken i februari.


Allt gott









20 kommentarer:

  1. Vilken bra idê med plastbackarna. Det verkar vara sådana som affärerna har bröd i, lagom stora och lagom höga. Då blir dom inte så tunga att flytt.
    kan man odla i sådana och ha i garaget? Vi har ingen källare, eller förråd, men ett garage som inte har värme. Det har inte fönster heller.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, i ett mörkt garage blir för tufft även om plantorna är stora när du sätter in backarna. I detta fallet är det viktigt med allt ljus som finns.
      /Anette

      Radera
  2. Du har utvecklat så många smarta idéer för odling i vårt något kärva klimat, gott att du delar med dig till intresserade.

    Kram!

    SvaraRadera
  3. Härligt med färska gröna blad hela vintern ... smart med plastbackarna!

    Visst är det härligt att det är lite fart i svampmarkerna igen :)
    Det säkraste kännetecknet på den stolta fjällskivlingen är foten! Den ska vara "vattrad" - ordentlig mönstrad - ALDRIG slät! Ringen brukar vara ganska stor och den går lätt att lossa och dra upp och ner på foten. Den rodnande fjällskivlingen som du förmodligen plockat har en helt slät fot, som rodnar om du skrapar lite på den. Den kan ibland orsaka lite magproblem.

    Ha det gott!
    Kram

    SvaraRadera
  4. Härligt när odlingssäsongen bara fortsätter. Eget färskt på tallriken är oslagbart.
    Det blev för mycket Pak choi för mig tidigare i är så den återkommer inte på Getingstorp. Men, det ger ju utrymme för nåt annat spännande.

    SvaraRadera
  5. Tack för tipset! :) Har nog åtminstone Pak Choi frön kvar. Min dotter länsade fröförrådet i våras och sådde ut allt som fanns tror jag.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
  6. Du är verkligen en Odlare! Jag är mera en skötare av perenna plantor...
    Fast tomater sår jag!
    Kram!

    SvaraRadera
  7. Full rulle i din trädgård året runt....nya sådder på gång hela tiden. Jag beundrar dig verkligen. Och någon gång ska jag väl få till ett besök hos dig så jag får se var du håller hus om dagarna.
    Till sist...Grattis på Namnsdagen!
    Kram!

    SvaraRadera
  8. Åh så häftigt med eget grönt och fräscht till jul och nyår!!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  9. Perfekt tips så underbart med kreativa personer !!
    KRAM

    SvaraRadera
  10. Du är beundransvärd med dina sådder o tips :) Alltid kul att ta del av dina odlarkunskaper :) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  11. Det låter det, att gå ut i växthuset till nyår och skörda =) Underbart!
    Ha en fin söndag imorgon. Kram

    SvaraRadera
  12. Tack Anette för att du inspirerar. Sådde faktiskt spenat och rädisor häromveckan. Det har jag aldrig gjort så sent förut. Till nästa säsong ska jag planera mycket bättre för en längre säsong och skaffa fröer jag behöver.
    //Helene

    SvaraRadera
  13. Åh kära tid så mycket slit och släp för maten ni ska äta, skördetid har du väl nästan året om, när få dina fingrar vila Anette. Har du någon gång målat naglarna ?
    Hi hi . . nu retar jag dig lite men samtidigt vet du att jag beundrar allt det jobb som du och Bengt gör.
    Rolf har sått för tredje gången både rädisor salladslök vitlök spenat, jag har skördat lite lagom men mer finns kvar. Som tur har vi inget växthus, hi hi . . .

    Må så gott/ Eva

    SvaraRadera
  14. Svar: Grönkål+puylinser - så otroligt lättlagat och otroligt gott. Detta är något jag kommer göra flera gånger.
    Skölj och strimla grönkålen. Koka linserna med grönkålen i ca 25 minuter (provsmaka att du tycker linserna har rätt konsistens). Häll av dem i ett durkslag och skölj med vatten. Så långt kan det förberedas.
    Inför servering pressar du vitlök i en kastrull med raps- eller olivolja. Fräs någon minut och tillsätt sedan linserna och grönkålen. Låt bli varmt. Smaka av puylinsblandningen med balsamvinäger, honung, salt och svartpeppar.

    SvaraRadera
  15. Du får det att låta så lätt när du beskriver dina odlingar. En bedrift i sig.
    Kram

    SvaraRadera
  16. Jag blir så i spirerad av dina odla året om-inlägg. De är så härliga. I helgen ska jag börja plocka upp pelargoner och andra plantor som inte kan övervintra i rabatten. Ska samtidigt passa på att göra som du och så gör en grönare och gladare vinter! Tack för tipsen!!

    Solsken
    //Linda

    Ps! Var hittar du frö till vattenkrasse? Är det svårodlat?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vattenkrasse är oväntat lättodlad, men vill inte torka ut. Hittade just denna fröpåsen hos Impecta, men finns säkert även hos andra. Kallas också Källfräne.
      Kram
      /Anette

      Radera
  17. Låter så enkelt när du skriver om det. Men jag håller mig till sådd på våren. Kanske en dag jag provar att göra som du. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera