torsdag 28 december 2017

Årskrönika 2017 del 1

Ännu ett trädgårdsår läggs till handlingarna. Det var en fuktig sommar som gynnade grönsaksodlingarna och jag ägnade mig mer åt snigelplockning än vattning. Men när vintergrönsakerna såddes var det torrperiod och jag fick så om för att jag inte lyckades hålla bäddarna fuktiga. 2018 ska jag anpassa sådderna bättre efter vädret om det så innebär att vintergrönsakerna inte kommer i jorden förrän efter midsommar.

Vi fortsatte markarbetena runt växthuset, byggde staket mot komposthörnan, anlade hallonland, sparrishäck, land för kronärtskockor, påbörjade nyttolunden och renoverade en rabatt.Petra blev årets första kycklingmamma med tre dunbollar i januari.  Hon fick bara ligga på tre ägg eftersom det blir för mycket kycklingar att ta hand om annars.


En solig dag nära nollan i februari startades varmbänken. Färsk hästgödsel hämtas under en veckas tid från ett stall i byn. Det går åt mängder.


Mars. Medan jag väntar på att det ska gro och rota sig i varmbänken börjar vintersådderna i växthuset leverera. De har stått på svag golvvärme i plastbackar. Mums med pak choi i woken.


April och tomatplantorna har skolats om till enliters papperskrukor. Ett experiment som slog mycket väl ut. Testade både krukor av vax och vanligt tidningspapper, men tyckte bäst om de sistnämnda. Ett bra sätt att minska plastanvändningen i trädgården när man har bruk för många krukor.

I maj har kronärtskockorna kommit ut och fått ett täcke av ensilage, varmbänken är frodig och har levererat sallat ett tag, rädisorna börjar komma och späda morötter är på gång. I växthuset är det nu knökfullt.
Juni. I pionlunden avlöser favoriten 'Julia Rose' de tidigaste plantorna. Under den här perioden öppnar sig nån ny sort nästan varje dag. 


Med denna lilla återblick tackar jag för alla trevliga kommentarer och önskar alla läsare

GOTT SLUT

OCH GOTT NYTT 2018


Må vädrets makter vara med oss, lagom regn, lagom sol och så lite blåst som möjligt. Må rådjuren få smak för nåt annat än våra tulpaner, kaninerna hålla sig hos er på Gotland, sniglarna gå upp i rök och kållarverna halka av.


21 kommentarer:

 1. Kommer ihåg det mesta, nästan bättre än hos mig :) De där papperskrukorna var ju bra. Gör du dem runt en burk av något slag? Jag brukar flytta över de till tomma mjölkpaket för att få ett rejält djup i krukan. Vanligt papper som kan sättas ner utan att störa rotklumpen och som förmultnar känns bättre.

  Skriver under på alla önskningar kring nya året! Här har rådjur/harar betat rhododendron och tagit smakprov från många buskar och träd.

  Gott slut och Gott Nytt 2018 till er! Kram, Carina

  SvaraRadera
 2. Gör krukorna runt en cylindrisk glasburk som är halkig och använder flera lager papper för att det ska bli stadigt. Man behöver riva upp krukorna på ett par ställen när man planterar men det stör inte rotsystemet nämnvärt. Tråkigt med harskadorna, vilket påminner mig om att jag borde skydda några nysatta träd och buskar.
  /Anette

  SvaraRadera
 3. Så otroligt mycket ni har nyanlagt i er trädgård bara i år! Djupt imponerad!
  Peppar, peppar, vi har inga mördarsniglar här...
  Gott slut önskar jag!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 4. Erfarenhet är väl en av de viktigaste delarna med en trädgård som ska ge avkastning. Antar att du för någon slags dagbok över det du gör också. Det är imponerande var du/ni åstadkommer. Jag lär mig jättemycket av dig hela tiden. Hoppas ni får ett bra 2018.
  //Helene

  SvaraRadera
 5. Alla bilder är fina men Petra, sötnosen är nog allra finast. Så himla gulliga dina hönor är och kycklingarna går ju bara inte att beskriva med ord.
  Jag är väldigt imponerad! Så mycket du/ni hinner med och så fint ni har det! Det är ett nöje att titta in här.
  Nu önskar jag ett riktigt Gott nytt år!

  SvaraRadera
 6. En härlig första sammanfattning av året som strax är slut! Fina bilder allesammans, men gulligast är Petra med sina kycklingar!
  Önskar dig ett gott slut och ett riktigt Gott Nytt ÅR!

  SvaraRadera
 7. Jag tycker så mycket om att läsa om dina funderingar och vedermödor, lär mig mycket och har din blogg som en uppslagsbok när jag funderar över hur och när jag ska göra något.
  Önskar dig ett gott slut på 2017!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 8. Så kul att få läsa om ditt trädgårdsår!

  SvaraRadera
 9. Kul att läsa årskrönikor, man glömmer så lätt. Hoppas på ett nytt fint odlingsår. Gott Nytt År. Carita

  SvaraRadera
 10. Hej Anette!

  Vilken underbar bild av Petra med sina små dunbollar!

  Trevligt med årskrönikor för minnet, mitt i alla fall, är inte glasklart. Det jag minns är den förfärliga torkan som ni inte verkar ha drabbats av på samma sätt. Men med nytt år kommer nya förhoppningar och tidigare missräkningar mår bäst av att falla i glömska.

  Gott Nytt År Anette!

  SvaraRadera
 11. Alltid lika inspirerande att kika in hos dig - du är en fantastisk odlare !
  I sommar åker vi ner till Österlen igen - kommer gärna förbi och tittar in IRL om det passar !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 12. Tack för återblicken....det händer så mycket i din trädgård, det växer så det knakar, du planerar för nya sådder och projekt.
  Gott Nytt År till dig också.
  Kram från Anne-Lie

  SvaraRadera
 13. Så mycket du hunnit med under2017. Gott nytt år på dig. Kram Pernilla

  SvaraRadera
 14. Underbara bilder. Och det ska bli spännande att följa med i ditt trädgårdsår även under 2018. Jag lär mig alltid något nytt här!
  Önskar dig ett riktigt GOTT NYTT ÅR!

  SvaraRadera
 15. Gott Nytt År!

  Vilken fantastiskt fin pion :D Hoppas att vi alla får ett riktigt fint odlingsår. Här kliar det ordentligt i fingrarna. Jag vill hoppa vintern och hamna direkt i slutet av mars. Tänk när man kan sätta igång igen på allvar :D

  Kram
  Linda

  SvaraRadera
 16. Tittar in och önskar dig ett alldeles underbart 2018!

  Kram Jenny

  SvaraRadera
 17. Hej Anette!
  En härlig återblick, lika trevligt varje gång att läsa dina inlägg.
  Hittade en fantastisk pion, Julia Rose, fantastisk.
  Allt gott för det nya året!
  Marika

  SvaraRadera
 18. Fina Petra och så den ljuvliga pionen! Alltid kul och intressant med återblickar.
  Gott nytt odlingsår!
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 19. Fina återblickar som väcker längtan efter det nya året som precis startat. Fotot på Petra och småttingarna värmer hjärtat. De andra gör en hungrig, eller, ja, inte hästgödseln men de andra.

  Instämmer helt i dina avslutande önskemål men undrar just hur det ska gå för Gotland och alla kaninerna? :)

  God fortsättning och kram!
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 20. God fortsättning på det nya odlingsåret 2018!!
  /Eva Linnea

  SvaraRadera
 21. a lovely first summary of the year that's just over! nice pictures everybody, but sweetest is petra with their chickens!
  wish you a good end and a really happy new year!

  Movie Online

  SvaraRadera