torsdag 25 januari 2018

Föreläsningar och kurser

Kul att så många ville vara med i utlottningen av tomatfrö i förra inlägget. Vinnarna är Emma Sjöquist, maggansblogg-maggan och skaparrgladje. Grattis till er!


Jag får en del förfrågningar om föreläsningar i olika ämnen, men brukar oftast tack nej eftersom jag är starkt överkänslig mot diverse kemi och särskilt dofter (MCS). Jag får helt enkelt andningssvårigheter och kan bli sjuk av dofter som andra inte ens märker, ofta parfymerade hygienprodukter som tvättmedel, sköljmedel, hårprodukter, smink, krämer, även vissa doftande växter. 

Nu har jag ändå tackat ja till att föreläsa vid två tillfällen hos Klockaregårdens trädgårdsbutik. Det är ju så kul att prata odling och träffa likasinnande! Jag räknar med att det finns mycket luft i lokalen och hoppas på att ni inte ska känna er avskräckta, men är väldigt tacksam om ni som tecknar er ändå om möjligt ligger lågt med doftande produkter den dagen.


Jag kommer att visa bilder från min trädgård och prata om hur man blir nästan självförsörjande  på grönsaker i en villaträdgård. Bjuder på diverse tips och knep. Fika ingår.

10 april, tisdag kl 17.30 - 20.30 Klockaregårdens trädgårdsbutik, Ör
17 april, tisdag kl 17.30 - 20.30 Klockaregårdens trädgårdsbutik, Ör

Se även www.klockaregarden.se 
Föranmälan till kerstin@klockaregarden.se 


Nåt annat som jag också är riktigt sugen på är att prata tomater. Denna fantastiska grönsak som är så mycket mer än vad man hittar i mataffärens kyldisk: basråvara, godis, delikatess, antioxidantbomd, krukväxt, ögongodis, samlarobjekt...

Vet att vi är många som älskar tomater. Tänkte berätta om hur jag driver upp mina plantor, knepen för att få dem knubbiga och fina, att välja sorter, odlingsförutsättningar, jord och näring, pollinering, odlingskompisar, om ohyran slår till, samla frö, ta hand om skörden.

Det blir två fristående tillfällen med plats för tio deltagare per gång eftersom vi håller till hemma i mitt växthus med begränsad yta. Fika ingår. Meddela allergier. Pris 350 kr. 
Anmälan till anette.brunsell@gmail.com

Datumen är
14 maj, måndag 18-21
17 maj, torsdag 18-21

Kommer även finnas en del plantor till försäljning och möjlighet att kika runt i trädgården.15 kommentarer:

 1. Tänk att jag hade turen att vinna tomatfrön i din utlottning. Ska bli roligt att hämta fröpåsen i brevlådan och att få prova en ny sort.
  Svårt att komma loss på vardagskvällar alltid mycket att stå i, men dina föreläsningar låter intressant.
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Lite långt att åka för min del, tyvärr!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 3. Den där kvällen med planering av odling låter spännande. Reagerade du på någon doft när jag var hos dig? Jag brukar använda produkter som ska vara mer naturliga men en del kan dofta ändå. Jag satt på ett flyg, tack och lov en kortflygning till den senare längre flygningen, när en person som satt nära hade något starkt parfymerat och jag fick dosera mängder av astmamedicin. Gissar att det var någon tvättprodukt som sköljmedel eller tvättmedel men skitjobbigt. Lite svårt när man inte bara kan lämna och gå därifrån.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag tänkte inte på att du hade nån särskild doft.
   Kram, Anette

   Radera
 4. Tänk om jag bodde lite närmare, så kul det skulle vara! Det där med doftöverkänslighet är ett elände, jag har samma problem. Är otroligt irriterad på alla stora varuhus som envist ska ha parfymavdelningen vid entrén - hur tänker de?
  Kram.

  SvaraRadera
 5. Ibland ångrar jag att jag flyttade från Växjö. Om jag bott kvar jade jag mer än gärna gått på dina föreläsningar. Klockargården är dessutom en av de absolut bästa handelsträdgårdarna. Trivsamt, om än lite rörigt. Det var iaf en skön känsla att gå där och botanisera. Kram

  SvaraRadera
 6. Spännande! Ska se om jag kan komma, vore jättekul och inspirerande!
  Tomater ja, vad vore livet utan tomater? Inte mycket...
  Önskar dig en härlig fredag.
  Vinterkram från Titti

  SvaraRadera
 7. Åh, det hade ju varit roligt att komma och lyssna på dig, tyvärr är det ju lite vatten emellan...
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 8. Heeej! :-) Äääntligen har jag tagit mig tid att sätta mig vid datorn, så jag kan kommentera lite! ;-) Jag läser ju dagligen via mobilen, men via den tar det evigheter att svara...

  Skulle sååå himla gärna komma och gå runt i din trädgård... så himla synd att det är så långt bort. Tur att du visar så fina bilder så man får drömma sig in i de istället!

  Kraam Therese

  SvaraRadera
 9. Åh så kul med föreläsningarna! Den översta trädgårdsbilden i inlägget är heeelt underbar! Och tomatkorgen med!

  Kram Jenny

  SvaraRadera
 10. Vad trevligt det låter, jag tycker att det kan stå i anmälan att man bör undvika parfym och annat den dagen. En del har ju svårt med det där ordet Lagom! Härliga bilder! Kram

  SvaraRadera
 11. Så kul att du ska föreläsa. Tomater är verkligen spännande. Ha en fin kväll Kram Pernilla

  SvaraRadera
 12. Så spännande och intressant det låter. Önskar att jag kunde trycka på en knapp och vips så var jag i Småland i ditt växthus, eller på Klockaregården. Önskar dig trevliga föreläsningsdagar och gemytligt mys med andra trädgårdsintresserade.
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 13. I år skulle jag inte ha något matnyttigt i växthuset, men du skriver så mysigt om tomater så jag måste nog ha några plantor i alla fall. Jag älskar ju också tomater.....
  Och nån föresläsning/kurs på fastlandet är inget för mig, det är alldeles för långt bort. Är numera så bekväm att jag tycket det är jobbigt att själv åka till Visby (4,5 mil)! Men jag hade bra gärna deltagit!!
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 14. oh so fun with the lectures! The top garden image in the post is really wonderful! and the tomato basket with!

  Movie Online

  SvaraRadera