onsdag 14 mars 2018

Det spirar och gror

Ute håller vintern sitt grepp, men inomhus gror och spirar det desto mer.  De flesta plantorna hamnar i garaget efter de har grott. Tar mig en stund varje kväll, sår ett par sorter, vattnar, skolar om, flyttar runt och pysslar. Det är rogivande. Det behöver inte var nån lång stund men just regelbundenheten gör att det ändå blir en hel del gjort och att det fyller på i varje vrå. Det där med att hålla igen är inte riktigt min grej.

100% grobarhet på egeninsamlade Vilmafrön. Mer än vad man kan säga om alla sorter. Vildtomaterna är riktigt tröga att gro. Har bara 50% grobarhet på köpt material. I år blev det 30 tomatsorter. Hur knasigt är det... men nästan omöjligt att välja bort gamla favoriter.
Första sådden Vilma har börjat blomma med små, små solar som gör mig så glad. Nu är det fram med hittefjäder och pollinera varannan dag. Drar med handen lätt över plantorna för att känna färskt grönt och den speciella bladdoften, men också för att det stimulerar rotsystemet.
Morötter på kruka för att det är kul. Brukar bredså fjolårets slattar eftersom grobarheten är för dålig för prydliga rader på friland. Sen skördegallrar jag fram späda primörer ur krukan och sparar 7-10 stycken som får växa sig stora. Blasten är också användbar både i sallad, som dekoration på morotssoppan och till pesto.

I växthuset har de höstsådda pak choiplantorna tagit fart, liksom spenat, bindsallat, rädisor och tidiga morötter i backar. Lite vårsol nu så blir det även fart i varmbänken.

Blommor blir det också. Det här är vit gräsfibbla. Nån som har testat?


Allt gott

Ps. Det finns en ny samlingssida för nordiska bloggar, TrädgårdsFägring som uppdateras varje söndag. Än ligger den i sin linda, men vi bygger tillsammans.
Klicka här

18 kommentarer:

 1. Så flitig du är. Morötter i en kruka var en bra idè.

  SvaraRadera
 2. Hej Anette!
  Så imponerad av dina odlingar. Har inte sått mina tomater ännu, vet att de blir rangliga innan de kommer ut i växthuset. Men nu är det nog dags att sätta igång. Paprikan har kommit upp fint. Idag var det vår i luften, härligt.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 3. Kan ingen tro att det fortfarande är vinter ute fullt med olika odlingar hos dig....
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Du är så inspirerande och duktig på fröer mm. Jag har precis sått tomater, får se vad som kommer upp. Ha en fin kväll.

  SvaraRadera
 5. Full fart på odlandet! Håller med om att det är svårt att så lagom, det är ju så kul. Nu är det ett femtonspel om vem som får stå under belysningen. Hos mig får växterna turas om!
  Kram

  SvaraRadera
 6. Tomater som blommor redan, låter rekordtidigt. Du kan verkligen trotsa vintern, känns som att jag inte har en chans.
  Kram

  SvaraRadera
 7. Så spännande med morötter i kruka. Behöver de extra ljus eller räcker det med fönsterbrädan? /Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blasten blir lite rangling utan belysning, men rötterna blir lika fina. Dessa har än så länge lyxat sig under lysrör.
   /Anette

   Radera
 8. Morötter i kruka! Vilken bra idé. Fast det är väl kanske lite sent nu. Jag antar att du sått dina för ett bra tag sedan då blasten är så pass kraftig. Men definitivt något jag ska tänka på till nästa år. Tack för tipset!

  Ha det gott!
  /Anita

  SvaraRadera
 9. "Det där med att hålla igen är inte riktigt min grej."
  :-)

  SvaraRadera
 10. Visst är det härligt med allt som spirar. Jag snurrar krukor och sår, snurrar krukor och sår. I går tog jorden i boden slut så att jag tvungen att vänta på att jorden skulle tina. Aj aj, inte alls vad jag kände för just då ;)

  Trevlig helg!
  Linda

  SvaraRadera
 11. Du är då verkligen i fullgång! Härligt och det där med att så morot i kruka, det får jag nog testa. Galet vad tomatsorter.... men jag ska inget säga, jag har ju min last på Dahlior/pioner. Ha en fin solig lördag! Kram

  SvaraRadera
 12. Nej jag har inte testat men tror det var den jag tänkte wow om när jag såg en bild häromda'n :)

  Låter så himla härligt att gå ut och skörda nu. Nu när det är så efterlängtat. Hade andan i halsen en stund för Wilmafröerna från dig grodde inte i takt med de andra sorterna. Men si - de behövde bara lite mer tid. En sort jag köpte från England 'Green Grape' dyr... och med fruktansvärt dålig grobarhet. Jag reklamerade förra året och fick 2 nya påsar som kompensation men de gror lika dåligt. 2 av 8 fröer grodde i första sådden. Nu tog jag och sådde ut resten ur en påse så kanske jag kan få ihop 4 plantor. Av den ska jag låte de första tomaterna mogna riktigt och skörda egna fröer.

  Ha en fin söndag! Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har en sort som jag inte lyckats gro ett enda frö av, trots ytlig sådd och undervärme (köpefrö) En del är verkligen svårflirtade och förmodligen har vissa sorter kortare hållbarhet än medeltomatfröna.
   Kram
   /Anette

   Radera
 13. Så härligt att kunna trotsa vintern på det viset. Blommande tomater redan, morötter på kruka och skördeklar pak choi. Så gott det låter, och så imponerande. Hur hinner du allt? Tycker jag kämpar på men ......

  Har aldrig sett en vit gräsfibbla så den vore väldigt roligt att få se.

  Ha det gott i vårsolen!
  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 14. Här har precis tomaterna kommit ner i sina krukor! Men däremot en himla massa olika blommor gror och växer för fullt! Min grej lixom :)

  PS. det finns en ny bloggportal där man kan länka sina inlägg om man vill var det en liten fågel som viskade till mig! Bra idé tycker jag :D

  Kolla längst ner i mitt senaste blogginlägg :)

  Kram och snart har våren kommit på riktigt!

  SvaraRadera
 15. Jag är så imponerad och lite avundsjuk på dina odlingar och ditt kunnande. Jag inser dessvärre att jag aldrig skulle ha tid att pyssla så mycket som du gör tyvärr. Jag får helt enkelt köpa mitt gröna i affären...
  Ha en fin dag!
  Kram, Ann

  SvaraRadera
 16. Vad smart att odla morötter i kruka! Otroligt smart och så kan man ju ställa den vart man vill. Måste verkligen testas :)

  Tack för att du länkat din blogg till TrädgårdsFägring för så bra det är att vi kan samla trädgårdsbloggarna på ett ställe för att hitta nya att följa men framförallt att låta nyare trädgårdsbloggare och andra intresserade kunna hitta så mycket kunskap på ett och samma ställe!

  Kram

  SvaraRadera