onsdag 7 mars 2018

Papperskrukor har många fördelar

Jag gillar papperskrukor. Främst använder jag dem till tomater, bönor, kronärtskockor dvs hyggligt stora frö som jag kan sätta ett och ett. De största fördelarna är att jag inte behöver ta bort pappret inför nästa plantering och alltså stör rötterna så lite som möjligt och att jag spar massor av disk. Jag gillar också att hålla på med naturliga material även om det skulle gå mycket snabbare att plantera allt i plastkrukor eller olika storlekar av pluggbrätten. Nu blir det ganska mycket plast i odlingssammanhang ändå. Det är ju ett praktiskt material, men jag snurrar ihop så många krukor jag bara kan.Krukmakare av trä finns i olika storlekar. Jag använder den största till allt och pluggbrätten eftersom det jag sätter är ganska snabbväxande. Remsorna kommer från morgontidningen och klipper jag rakt över blir det två varv runt krukmakaren. Det håller ihop en månad ungefär.
I år hittade jag dessutom ett användningsområde för den här prylen som jag köpt på loppis. Det tog  ett bra tag innan jag förstod att den ursprungligen är gjord för att rensa bär i. Här har den mest använts som bricka till olika krukväxter, men nu kom jag på att sålla den gamla pelargonjorden som annars brukar hamna ute i en pallkrage för senare upparbetning. 
Mager luftig jord, perfekt som sådjord. Gillar skarpt när kretsloppen blir så här tydliga och direkta.
2/3 planteringsjord i botten och 1/3 av den återanvända pelargonjorden överst. Vattna, så som vanligt, fast här vattnar jag med kokhett vatten för att ha ihjäl eventuella ägg från sorgmyggor i den återanvända jorden.  En genväg istället för att baka jorden i ugnen. Sen får jorden vila och svalna lite innan sådd.


Krukorna placeras i ett plasttråg. Här en stor godislåda som man kan få gratis i många butiker. Runda krukor utnyttjar utrymmet sämre än fyrkantiga, men dessa går att forma och trycka ihop så det inte blir slöseri med utrymme. Småkrukorna fungerar fungerar som en enhet och håller fukten bra tillsammans. Nu har plantorna dessutom fått namnstickor klippta ur mjölkförpackningar.

Efter ca fyra, max fem veckor brukar rötterna ha fyllt ut krukan fint och näringen är slut i det goda undre jordlagret. Dags för nästa storlek på krukan. (Blir så glad av Vilmas små blomknoppar).
Jag brukar använda en stor syltburk som mall. Tar man av locket får man dessutom bra grepp när man rullar. Det går åt tre blad från morgontidningen som jag lägger tillsammans och viker på längden, snurrar runt burken samtidigt som jag viker in i botten. Det blir ett solmönster som liknar kamerans bländaröppning. Sista fliken sticks under första viket. Viker ner överkanten en cm så blir det riktigt stadigt och bra. Man behöver inte oroa sig för om bottnen inte håller ihop. När det blir jord i krukan och pappret vått limmar det ihop sig automatisk.


Den här rymmer 6-7 dl och håller ca 2 månader. Näringen i plantjorden räcker förstås inte så länge utan jag förstärker med några långtidsverkande pelletskorn i botten. 

Allt gott


19 kommentarer:

 1. Så mycket sådder och fina små plantor du redan har. Härligt att se, nu när man längtar efter våren men istället verkar få mer vinter med snöfall i över en vecka till.

  Dina papperskrukor är väldigt fina. Jag gillar också att inte behöva störa rötterna vid omskolning, utan att kunna plantera hela krukan med plantan och allt i ny jord. Använder dock fiberkrukor, som tyvärr är lite dyra, och väl därför inte så lämpliga när man odlar mycket. Har funderat på vad det är för fibrer i dem och hur pass miljövänliga de egentligen är. Vet du något om detta?

  Tack för tydliga och bra anvisningar. Alltid intressant och lärorikt.

  Kram Anna-Karin

  SvaraRadera
 2. Många bra tips, tack så mycket! Länge sedan jag såg den där mojängen som man rensar lingon i.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Så många bra tips - tack för all inspiration !
  Nu skall jag ta fram min krukmakare och fixa krukor till omskolningen. Tyvärr köpte inte jag den största så vi får se hur länge krukorna håller.
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 4. Så flott å lese om avispapir potter. har selv laget et innlegg om alternative /gjenbruk av potter.
  Det er jo så fint med disse som formulder og kan settes rett i jorden:)
  Nå venter jeg bare på snøen skal forsvinne...utrolig men den ligger tjukk ennå.

  SvaraRadera
 5. Krukmakaren är en bra uppfinning! Jag tog ett gäng med godislådor så sent som i går i butiken, visst jag har en uppsjö men godiset kommer oftare och oftare i plastpåsar har jag sett så lika bra att bygga på det där gratislagret! Fin knubbig liten Vilma! Ha en härlig dag i krukmakeriet. Kram

  SvaraRadera
 6. Vilka fina plantor du har av Wilma. Mina tomatfröer kom i jorden i helgen som gick eftersom jag har lite ont om plats för sval mellanlandning. Och nu vet jag vad jag glömt men hade tänkt så... Kronärtsskockor. Brukar också göra papperskrukor av samma skäl som du. Men det börjar bli svårare att hitta tidningspapper.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske borde skrivit matt reklampapper. Det får vi så det räcker till krukorna.
   Kram
   /Anette

   Radera
 7. I går tog jag fram min krukmakare och började rulla. Perfekt syssla när man är på bättringsvägen efter att ha varit sjuk och när man har en bra ljudbok att lyssna på. Men de där stora har jag inte fått kläm på än. Du instruerade ju förra året, men nja. Jag tänker dock inte ge mig. Övning ska ju ge färdighet ... jag ska ta fram en stor glasburk och se om inte jag också kan snurra till en jättekruka av tidningen :D

  Ha en fin dag!
  Linda

  SvaraRadera
 8. Hej Anette!
  Alltid lika kul att läsa dina inlägg. Wilma har blivit riktigt stor, och jag som väntar med att så, då jag inte har några växtlampor inne.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 9. Vilka bra tips och instruktioner. Jag har en krukmakare men det blir inte så många krukor längre sedan vi slutade med den tjocka morgontidningen ... och reklamen kommer på mailen så där blir det inget papper heller. Dina Wilma ser fantastiskt fina ut. Tipset om kokhett vatten för att ta död på eventuella sorgmyggelarver var väldigt bra. Det ska jag anamma.

  Ha en bra dag!
  /Anita

  SvaraRadera
 10. Fiffigt! Har bara försökt en gång för länge sedan och då möglade papperet så jag gav upp. Kanske dags för ett nytt försök?
  Kram

  SvaraRadera
 11. Så fina plantor du har redan, men ni är ju längre hunna med våren. Har inte sått tomater ännu , och Wilma har jag inte lyckats fått tag på här. Men har en del nya sorter jag snart ska ska så.Retar mig på att jorden ofta just innehåller sorgmyggor fast man köper kvalitetsjord. Tack, nu ska jag också köra upphettningsgrejen! Ha det gott!

  SvaraRadera
 12. Inte heller jag har en tidning i brevlådan på morgonen och inte heller reklam så min krukmakare ligger oanvänd nuförtiden. Jag har inte sått några tomater ännu men temperaturen ska gå upp vad jag förstår så nu är det dax :)

  Kram

  SvaraRadera
 13. Tack för alla tips!!!
  Trevlig Helg!

  SvaraRadera
 14. Tack för alla fina tips du delar med dig av jag gillar även återanvändning brukar använda mjölk och gräddförpackningar. Så fint den har vuxit din Vilma jag har inte ens satt några fröer ännu men det dröjer inte så länge nu förrän även jag ska börja med denna trevliga syssla.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 15. Ack så smart! Tack för det tipset...
  Ha nu en skön helg!
  Kram Titti

  SvaraRadera
 16. Hej jag är ute för att sprida denna goda nyheter till hela världen om hur jag fick min man tillbaka. Jag blev galen när min man lämnade mig för en annan kvinna förra månaden, men när jag träffar en vän som presenterar mig för profeten Okona stor budbärare till det orakel som han tjänar, berättade jag mitt problem för profeten Okona om hur min man lämnade mig. Han sa bara till mig att jag har kommit till rätt ställe var jag kommer att få mitt hjärta längtan utan några biverkningar. Han berättade för mig vad jag behöver göra, efter det hade gjorts. Under de närmaste 2 dagarna ringde min man jag på telefonen och sa förlåt för att bo mig förut. Jag är så glad och överväldigad att jag måste berätta för hela världen hur profeten Okona hjälper mig att ge mitt hjärta begär. Om du behöver någon form av hjälp kontakta profeten Okona på följande e-postadress: prophetokona@gmail.com eller WhatsApp på +2348069032895 Han kastade också så många stava som,
  (1) Om du vill ha din ex tillbaka.
  (2) du behöver inte skilsmässa i ditt äktenskap.
  (3) Du vill bli befordrad på ditt kontor.
  (4) Du vill ha botemedel mot dödliga sjukdomar
  (5) Om du vill ha ett barn.
  (6) Du vill vara rik.
  (7) Du vill knyta din man och hustru för att vara din för evigt.
  (8) Om du behöver ekonomiskt stöd.
  (9) du vill ha en fru / make
  prophetokona@gmail.com

  SvaraRadera
 17. It’s really a great and helpful piece of information. I am happy that you simply shared this helpful information with us.

  ดูหนัง

  SvaraRadera
 18. The blog are the best that is extremely useful to keep.
  I can share the ideas of the future as this is really what I was looking for,
  I am very comfortable and pleased to come here. Thank you very much!
  ดูหนังออนไลน์

  SvaraRadera