torsdag 12 april 2018

Insektshotell på köpet

Städning pågår och jag känner mig katastrofalt efter i år. Endast ett äppelträd av sju är beskurna och under brer snabbt lökmattorna ut sig. Även om våren är sen, verkar det som det som växterna har tänkt att ta igen förlorad tid. Det känns som de legat där i jorden och hållit andan till bristningsgränsen och sen far upp som pilar för att få luft och ljus. 


Den vanliga vintergäcken har nästan blommat över.
Den dubbla som kommer betydligt senare är som finast nu.

Påskriset är avklätt och sparat bakom uthuset för att bli klätterstöd till nån av ärtsorterna om en dryg månad eller så.
Knippen av ihåliga fjolårsstjälkar blir insektshotell. I år gjorde jag av sparris, andra år har jag tagit riddarsporre, men allt ihåligt funkar som grövre elefantgräs och bambu. Man tar helt enkelt vad man har. Ihåligheten bör var 5-6 mm i diameter. Jag brukar ta en tretumsspik och göra fri passage i rören, klipper av i 20 -25 cm bitar och buntar ihop med snöre. Paketen hängs upp i träd och buskar, halvsoligt i maghöjd. Jag vill ju ha många pollinerande insekter och liv i trädgården. Risbunten kommer framför allt att tilltala vildbina.
Humledrottningarna har dykt upp. Jag är i full beundran för dessa övervintrande små kämpar (ja, de är förstås rätt stora i förhållande till övriga bin) som klarat sig och nu systematisk samlar energi från blomma till blomma för att starta upp ett nytt samhälle och lämna stafettpinnen vidare. Hur gör man för att inte frysa ihjäl när det är djup tjäle och nära -20 grader? 

Jag försöker hjälpa de stackare som förirrar sig in i växthuset. Hur kan det vara att de hittar in och inte kan ta samma väg tillbaka ut. Nåt i programmeringen om att hela tiden finna nya områden för mattillgång eller vad? Spännande med humlor och bin. Det finns hur mycket som helst att lära sig.


 Allt gott

--//--


Fler trädgårds- och odlingslänkar hos TrädgårdsFägring. Klicka HÄR21 kommentarer:

 1. Tack för tipsen om insektshotell. Ska snart ge mig ut och skära ner gräsen :) Den dubbla vintergäcken sådde jag men tyvärr... Den bleka, Schwefelfeuer har däremot grott. Och sen har en orange variation dykt upp och den är otroligt lik den som säljs som 'Orange Glow'.

  Såg din kommentar om att kommentera... Jag tror att det är inställningar i din egen profil som ändrats. För mig är det ändringar i autofyll, settings i min webläsare, som försvunnit. Jag har lyckats få tillbaka mitt namn där men inte fått till autofyll för själva hemsidaadressen. Vet inte varför det hänt... Men numera måste jag också fylla i alla uppgifter på precis alla andra bloggplattformar än wordpress :(

  Om jag hittar något bra eller förklaring till varför autofyll förändrats publicerar jag det.

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 2. Hej Anette!
  Ja man märker att det går fort nu. Varför har jag aldrig tänkt på att göra insektshotell och hänga upp i träd och buskar tro? Jag har ett litet insektshus sitter i skydd under taket på boden men skulle vilja göra mer. Tack för tipset! Härligt med de första humlorna. Jag har inte sett någon ännu men snart kommer dom (precis som i ditt växthus) att förirra sig in i mitt uterum. Har också ett schå varje år att hjälpa dom ut.

  Ha en fortsatt skön vecka!
  /Anita

  SvaraRadera
 3. Hej. Tanken på att göra egna insektshotell har aldrig slagit mig förren nu. Jag har mest gått och dreglat över de, för det mesta alldeles för dyra, som finns att köpa. Nu mådte jag kolla vad jag hsr som är ihåligt och kan tänkas passa.
  Har inte sett några humlor än i år, men hade flera fjärilar bland krokusen tidigare i veckan :-) ja visst är de fantastiska små djur.
  /Nilla

  SvaraRadera
 4. Ja, nu är det bråttom i trädgården. Allt exploderar och vaknar till liv samtidigt.
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Ja när snötäcket väl försvann, fanns ju allt därunder redan på gång! Nu gäller det att ta tillvara på tiden och hinna se och njuta av allt...
  Vilken bra idé med dina hemgjorda insektshotell. Så otroligt enkelt och bra, i stället för att gå och köpa ett.
  Som du ser är jag nu tillbaka i bloggvärlden, efter ett par års uppehåll. Nu finns det lite mer tid över, och så har jag saknat det enormt! Så kul att se att din blogg är aktiv, så att jag kan läsa dina intressanta och trevliga inlägg.
  Eva, Tinibelli

  SvaraRadera
 6. Hej Anette!
  Påskriset är sparat, tack för tipset. Det blir fint klätterstöd. En fantastiskt fin bild på humlan och krokusen. Visst är det en härlig tid nu.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
 7. Så påhittigt med insektshotellet! Ja spännande med humlor och bin och så viktiga de är för mycket annat.
  Ha det skönt och njut av våren!
  Annika

  SvaraRadera
 8. Också jag känner mig hopplöst efter i år men så är ju allting efter också. Fortfarande kalla nätter, frusen mark, snö här och där. Det blir ett sånt år i år. Tack för tipset om att knippa ihop insektshotellen. Jag brukar göra som du, ta vara på de ihåliga fjolårsstjälkarna nu när allt ska bort, men har inte gjort de små knippena, utan lagt dem med snittytan ut i en korg som har stått på kant på en annan kant. :) Det har inte varit särskilt bra det hotellet, bara enstjärnigt. Nu ska det bli andra bullar av.
  Glad vår!

  SvaraRadera
 9. Det var så skönt att se bin och humlor igen, svårt att förstå att de har klarat sig. Insektshotell är fiffigt pyssel. Ännu ett tips på bra ihåligt material är olika typer av flockel.
  Du har så fina mattor med vintegäck, vackert! :)
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 10. Våren i Norge där vi bor har precis börjat. Nu är vi i Stockholm och här blommar det.
  Insektshotell var en bra idè.

  SvaraRadera
 11. Tack för tips om hur man för insektshotell, det måste jag prova!
  Sitter just o löser Allers trädgård, och hittade dig o ditt fina växthus där! ����
  Kram Gunilla/Rosor och ruiner

  SvaraRadera
 12. Ja nu har explosionen börjat. Här blommar snödroppar och krokus intill meterhöga snöberg.
  Kram

  SvaraRadera
 13. Du skulle slå dig på biodling! Du kommer att älska det och med din inställning att alltid skaffa gedigen kunskap kring allt du tar dig för kommer du att lyckas galant!
  Trevlig helg och kramar till er bägge!

  SvaraRadera
 14. Bilden med krokus och humlan är alldeles underbar! Har tittat på den flera gånger och tycker att den är helt fantastisk. Här städas det också för fullt i trädgården. Frågan är vilket land jag ska ta mig an i dag :D

  Trevlig helg!
  Linda

  SvaraRadera
 15. Vi får in massor av humlor i växthuset genom takfönstren och dom hittar aldrig ut själva. Däremot gillar dom att gömma sig i krukorna med blommande pelargoner.
  Visste dock inte att det var "humledrottningar" dom här enormt stora. Dom är som små teddybjörnar när dom surrar omkring därinne, men jag aktar mig noga för att komma åt dom utan handskar och mycket papper när jag föser ut dom. Har blivit stungen ett par gånger och det gör faktiskt ganska ont!
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 16. Vintergäcken kommer i tvåbomgångar här, först de med gott läge, som blommar nu. Insektshotell står på göra-listan. Det har det gjort tidigare också men prioriterats bort.
  Anette

  SvaraRadera
 17. Ris är alltid bra att ha och dessa dina enkla insektshotell ska jag härma. Har inte läst din kommentar om att kommentera, men jag håller med Carina att det blivit krångligare. Lite synd! Våren känns också konstig i år, med både sent och snabbt tempo. Inte underligt att bina förirrar sig. Ha en fortsatt bra helg!
  Luna

  SvaraRadera
 18. Förstår att du har bråda dagar nu! Jag ligger också efter..... men nu är ju våren här så det är bara att jobba på! (Men ibland får man stanna upp och njuta också med en kopp kaffe och lyssna till konserten fåglarna håller) Ha en skön lördagskväll.

  SvaraRadera
 19. ja nu är det lite bråttom med en del sysslor. Har också gjort insektshotell många gånger men jag tycker de är dåligt utnyttjade. Hoppas fler hittar dit. Har också förundrat mig över insekter i växthuset som inte hittar ut trots att de är precis bredvid ett fönster eller dörr. De borde känna vinddraget men det verkar inte ingå i programmeringen.
  //Helene

  SvaraRadera
 20. Hej Anette!

  Våren är sen i år, jag försöker låta bli att tänka på allt som är ogjort, trädgården får inte bli en stressfaktor. Det brukar lösa sig till slut.

  Bra tips med hjälp till insekterna, jag har ju massor av stora gräs som klipps ner på våren. Har bara dessa vanliga insektshotell som man köper färdiggjorda. Ganska fantasilöst, ja.

  Kram!

  SvaraRadera
 21. Insektshotell byggde jag på Nordiska trädgårdar förra året, en bunt med bamburör som knöts ihop. Har inte sett något liv i det, men visst känner man sig nyttig ;-)
  Äppelträden beskär vi inte om våren längre, vill inte ha sådan tillväxt som det då blir. Vi beskär enligt JAS för att glesa ur och forma, så jag känner mig inte alls stressad där. Skönt med ett jobb som kan skjutas på.
  Kram!

  SvaraRadera