fredag 29 juni 2018

Bekämpa kålfjärilar

 Det fladdrar plötsligt i alla möjliga färger över blommande kryddväxter och rabatter, men över kålväxterna mest i vitt. Kålfjärilarna är här. För den vanliga trädgården känns väl fladdret mest hemtrevligt, men när man odlar kål känns de vita fjärilarna mer som små dödsänglar som till varje pris måste luras.



Kålfjärilar är ett samlingsnamn för de stora vita dagfjärilarna rapsfjäril, rovfjäril och kålfjäril. De har en gemensam kärlek till kål- och senapsväxter.

Ofta hinner de med två till tre generationer men pupporna klarar inte övervintringen i Sverige. Första generationen kommer istället med vindarna över Östersjön från varmare delar av Europa. Vissa år blir det riktiga invasioner. Som om inte detta vore nog finns det kålmal att se upp med också.

Nån enstaka kålfjäril dök upp redan för några veckor sedan och tog mig lite på bar gärning. Kände den karaktäristiska lukten av larvbajs när jag vattnade blomkålen, vilket fick mig att undersöka bladens undersidor. Man brukar också kunna se svarta bajsprickar i bladvecken.


Tyvärr ratar hönsen kålfjärilslarver och de var alldeles för många för att mosas mellan tummen och bladen utan att ge mig äckelanfall, så de insamlades i skålen, vatten fylldes på och en droppe diskmedel trollade bort ytspänningen så att de snabbt drunknade. 
Sen har det varit lugnt tills nu.

I förmiddags visade en kålfjärilsmadam stort intresse för svartkålen i trädgårdslandet. Hon undersökte varje planta noga, varje blad. Tog en större lov runt hela landet för att återkomma till några av favoritplantorna.






Då och då dök hon snabbt ner under bladen för att lägga äggen, men ångrade sig ideligen. Svartkål är egentligen inte förstahandsval för kålfjärilen.




 Om möjligheten finns är blomkål, broccoli och brysselkål intressantare, men desto fler kålfjärilar som slåss om växterna desto mindre kräsna får de lov att vara. Ett riktigt jobbigt kålfjärilsår duger både sandsenap, slingerkrasse och gyllenlack.

Även ganska hårt angripna plantor hämtar sig ganska bra om man plockar bort larver och angripna blad och minskar stressen på plantorna genom jämn vattning och välgödslad jord.

Jag gillar att använda kålplantorna som prydnad och blandar gärna med sommarblommor, vilket gör det lite svårare för fjärilarna att välja just dessa plantor. Dagens hona var ju minst sagt velig och vid kontroll hade hon inte lagt ett enda ägg. Många plantor tillsammans är intressantare ur kålfjärilen perspektiv.



Nu klarar jag att hålla hygglig koll på mina nio plantor i trädgården, skrapa bort ägg och klämma larver, men har man en större odling finns det biologiska preparat godkända för ekologisk odling på marknaden.


Bilden togs för ett par veckor sen så kålen är större nu
På Södra filialen har jag kålen i nättunnel eftersom jag inte är där och tittar till mer än nån gång i veckan. Vanlig väv driver på växtligheten och gör klimatet onödigt varmt för kålen. Bågarna är vanliga elrör som vi kapat efter bredden på nätet. Problemet här blir istället sniglarna och att det är lite bökigt att skörda enstaka blad och kålrabbi som blir skördeklar mycket fortare än övrigt. Täckodling håller jämn fuktighet och ogräset borta.




Alla vita fjärilar är inte kålfjärilar. När man som jag bor i skogsbrynet med ängar runt, kan man få besök av alla möjliga som urskiljs på storleken eller hur snabbt de flyger, men ändå är det nog så att alla vita får min vaksamhet att öka.




Allt gott

--//--

 Länksamlingen TrädgårdsFärgring HÄR



9 kommentarer:

  1. Jag odlar kålrabbi för första gången i år, måste nog springa ut och titta till mina kålplantor.
    Trevlig Helg!

    SvaraRadera
  2. Fy vilka läskiga typer, hoppas du vinner fighten.
    Kram

    SvaraRadera
  3. Fantastiska du som kan känna lukten av kålfjärils bajs!!!
    Hoppas att du får ha din plantor ifred!
    Kram Karin

    SvaraRadera
  4. Bra läsning... Mina plantor blev inte täckta i tid men nu har jag bestämt en plan :) Här ska rensas och plockas.

    Kram, Carina

    SvaraRadera
  5. Det handkripliga jobbet är nog bäst i många fall.

    SvaraRadera
  6. Alltid finns det nåt att bekämpa i trädgården. Vi avstår de flesta kålväxter i år. Det blev för mycket i fjol. Jag fick i alla fall nog, speciellt av pak choi. Det är oxå ett led i att minska på D:s trädgårdsarbete.

    SvaraRadera
  7. Visst är det "invasion" i år. Jag odlar inte kål, men lavendelhäcken är mycket lockande för en hel flock vita fjärilar. Har aldrig sett så många på en gång...

    Hoppas du klarar kålskörden! ♥

    SvaraRadera
  8. De är luriga de där vita fjärilarna. I år har jag en bur med insektsnät över min kål och inte en endaste fjäril har tagit sig in. Jag är mycket nöjd. Lyfter på buren gör jag sparsamt och endast sent på kvällen när fjärilarna inte längre är så aktiva.

    Hoppas att du får fina plantor att skörda :D
    Solsken
    Linda

    SvaraRadera
  9. Hoppas du får bukt med ohyran eller vad man nu ska kalla det. Fjärilar är ju vackra men deras larver kan vara ett dilemma, i synnerhet vissa. Jag hoppas att du i alla fall får en fin skörd. Ha det fint. Carita

    SvaraRadera