söndag 30 september 2018

Ny snigelkant

Sniglarna är ett ständigt gissel sen mer än tio år tillbaka. I år har de inte varit så många på grund av torkan. Trots detta hoppas jag på mer normala somrar i fortsättningen och ett av säsongens projekt har varit att renovera snigelstaketet runt grönsakslandet.




Så här har det sett ut de senaste nio åren. Man anar ett lågt staket av liggande krakar, hässjestörar som skydd mot grönsakssugna hönor och därunder en bred planka med eltrådar som effektivt har motat allt i snigelväg. Även portalerna har krakar.




Men nu hade de tjocka plankorna av Norrlandsfur i sargen börjat ruttna och snarare blivit ett tillhåll för sniglar än en effektiv barriär. Plockade bort ett tiotal bland de murkna sprickorna där fukten stannat kvar efter rotblötorna.






Längs en av tomtgränserna mot betesvallen i norr har jag under ett par år testat vinklad plåt med gott resultat och det blev lösningen även runt grönsakerna. Vi har använt 3 mm plåtar med måtten ,5 x 3 meter inköpta hos lokal metallgrossist och låtit klippa dem i 40 cm breda remsor som bockats med ganska snäv vinkel hos lokal firma. Vi pratade också med plåtslagaren och fick hjälp med kontakter. (De som känner oss vet att mannen har kontakter inom plåtindustrin, men det är ändå inte självklart att få en privat order utförd i högkonjunktur). 
Plåten kommer att bli helt rostig under vintern. Här svetsar mannen fast ett nät som ska ersätta de liggande krakarna för att hålla hönsen på rätt sida. Fungerar också som stöd åt växterna i perennlisten innanför som alltid tycks ha det för trångt. Även plåtremsorna är ihopsvetsade, men man kan lika gärna skruva. Remsorna är också nergrävda för att stå stadigt. Lika mycket plåt under jord som över.

Nu återstår att byta ut plankorna i trälådorna inne i landet mot plåt, men den behöver ju inte vara bockad. Vet att cortenstål är populärt, men vi kommer att använda vanlig plåt även där och göra kantförstärkning nertill istället så att lådorna inte buktar. Det är förstås en kostnadsfråga.




Krakarna i portalerna började också ge upp och har fått "nya" skruvade av järn med flagande rödbrun färg. Nya är verkligen en sanning med modifikation för de har fungerat som staket hos grannen i minst 40-50 år och innan dess tillhörde de SJ och satt i ångpannorna. Nu hoppas jag de ska stå här så länge jag odlar. För vitsen med att använda plåt och järn istället för att byta plankor och renovera eltrådar, är just att det ska hålla, så att vi inte behöver göra om fler gånger.

Det går fyra stolpar i varje portal och jag funderar lite på vad de ska krönas med. Ovan testar jag en rostfärgad vallmokapsel av betong som jag fått av pyssliga Trädgård i Torlanda




En djupdykning i ena långgarderoben resulterade också i gardinstångsprydnader av metall som fyndats i samband med nerläggning av butik. Har fyra så de ska definitivt klä en av portalerna. Frågan är ska de få vara mörkt gråblå eller ska jag doppa dem i rödbrun rostskyddsfärg så de mer liknar stolparna? De kommer ändå att se nya ut eftersom jag inte kan återskapa stolparnas patina och dem har jag inte tänkt måla.


Allt gott

--//--

Länksamlingen TrädgårdsFägring HÄR


16 kommentarer:

  1. Hej!

    Så roligt att du tittade in ”hos mig” i dag. Av någon anledning har jag tänkt på dig flera gånger i dag, men det blev inte av att jag kikade in på bloggen.

    Du har rätt – när man väl har sparkat ut sig själv så är det riktigt skönt, inte minst med den friska luften. Jag fick upp alla pelargoner och krukade upp tre.

    Så skönt att snigelstaketet är rustat. Och så bra att du har gjort det nu så att det är redo att stå emot anfall från samtliga flanker när våren kommer. Här har jag inte sett en snigel på ett bra tag, men jag är säker på att de ligger och lurar och funderar på hur de bäst ska ta sig an mina plantor ;)

    Ha en riktigt fin kväll!
    Kram
    Linda

    SvaraRadera
  2. Det är mycket som ska underhållas varje år. Man får ta en bit i taget. Här är det mesta bara några år så vi har ingen bråska. Det blir fint och prydligt det är ju åxå viktigt.
    Ha det gott
    Kram Meta

    SvaraRadera
  3. Jag hade doppat dem i rostskyddsfärg, men mest för att de ska hålla något längre! Mycket arbete att byta ut - men nu kommer det att hålla länge=) Kul med återvinningen och de står säkert länge hos dig. Ha en fin början på oktober. Idag har jag grävt upp alla Dahlior som frosten tagit - har väl ett 10 -tal kvar på baksidan som klarade sig.

    SvaraRadera
  4. Fixardagar i din trädgård. Snyggt blir det och förhoppningsvis håller du sniglarna borta.
    Önskar dig en fin vecka.
    Kram!

    SvaraRadera
  5. Vilket jobb, men jätte snyggt kommer det att bli och hållbart:)
    Ser att fler och fler odlar just i dessa rostiga egen gjorda lådor. Jag har en zink behållare som börjat rosta som jag har som vatten behållare. Undrar hur hälsosamt det är att vattna från och odla i dessa rostiga sakerna? Det slog mig somras när jag skulle vattna i växthuset...
    Ha en fin vecka!

    SvaraRadera
  6. Hej Anette!
    Vilken härlig bild på ditt grönsaksland, med riddarsporrar i bakgrunden. Snyggt blir det med de nya kanterna, och portalen är fin. Gardinstångsknopparna passar fint som dekor.
    Ha det fint /Marika

    SvaraRadera
  7. Här får jag alltid inspiration och energi att ta tag i den egna trädgården. Tack för det Anette! Här har vi knappt sett någon mördarsnigel i år, också p.g.a. torkan men kanske också p.g.a ihärdig användning av Nemaslug tidigare år. Det har gjort verkan från år till år och med torkan till på det så...men säkert lurar någon slemmig sak på att få sätta igång reproduktionen.
    Jag tycker att gardinstångsknopparna är häftiga som de är på de rostiga rören.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  8. Hej!
    Njuter av dina bilder. Även här gör vi som ni och använder plåt som kanter både i trädgården och grönsakslandet. Vill ha det så hållbart som möjligt för vi har ingen lust att göra om det. I grönsakslandet har vi inte haft särskilt många sniglar den här säsongen men det är omgärdat med plåt och utvikt kant. Här hemma i trädgården däremot har de dykt upp vid bevattning under sommaren och efter regnet nu under september, men det har sina orsaker det också.
    Ha det gott!
    Birgitta

    SvaraRadera
  9. Bra med rejäl snigelkant och hållbart material också. Hoppas allt fungerar fint med de nya odlingslådorna.
    Kan du inte använda hobbyfärg på knopparna, sådan som ser ut som rost?
    Kram Kristina

    SvaraRadera
  10. Your garden is turning out lovely, I love the landscape of the land. This looks really great, nicely done. Thanks for the share, have a fantastic rest of your day. Keep up the posts.

    World of Animals

    SvaraRadera
  11. Njuter varje gång du visar bilder från din köksträdgård - den är verkligen helt fantastisk !
    Så vackert det blir (och så hållbart) med de nya kanterna. Hoppas alla sniglar utrotades i hettan i somras så vi slipper dom nästa år.
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

    SvaraRadera
  12. Hoppas att det nya snigelstaketet ska fungera fint. Det är ju en investering både i tid och pengar. Har elstaket runt mina pallkragar men det är ju ett litet område jämfört med ditt. Nu förstår jag hur du tänkte med portalen. Blir snyggt. Gillar också nätet ovan kanten, både praktiskt och snyggt.
    Ha det gott
    Helene

    SvaraRadera
  13. Sniglarna är verkligen trista. De är ett ständigt gissel och att hålla efter dem tar en massa tid som man skulle vilja ägna åt annat. Jag hoppas verkligen att er nya snigelbarriär fungerar och håller länge, länge ...... Förutom att det håller borta sniglarna så ser det jättesnyggt ut. En händig man och bra kontakter är värdefullt.

    Om du ska måla knopparna eller ha dem mörkt blågrå var en svår fråga. jag skulle nog pröva med gråblå först och måla dem om det inte känns bra. Lättare att ångra sig åt det hållet.

    Önskar dig en fortsatt bra vecka!

    Kram Anna-Karin

    SvaraRadera
  14. Grundligt arbete och fina dekorationer oavsett färg. Jag hoppas att spanska skogssnigeln dröjer innan den kommer, men den finns på trakten.
    Kram

    SvaraRadera
  15. Snigeltillhåll var rätta ordet, det har jag märkt i mina slipers. Myrorna gnager och sniglarna trivs. Underhållsfritt järn vore toppen!
    Röstar för rostfärg på knopparna (även om blått är en favorit ;-) )

    SvaraRadera