söndag 4 maj 2014

Nässeltider del 3

Som jag har frossat i nässlor denna vår! Soppa, bröd och pesto. Ny favorit har blivit nässelpasta som är jätteenkel att göra.

Ca en liter nässelskott sköljs noggrant. Jag brukar lägga dem i blöt i en ho, röra runt med en hålslev och plocka bort eventuellt gräs och skräp som kan ha följt med. Sand och damm sjunker till botten  när det får stå några minuter. Då plockar jag upp nässlorna med hålsleven, byter vatten och upprepar proceduren ett par gånger. Låt rinna av på en handduk.

NÄSSELPASTA
4 port
Tagliatelle
 1-2 l nässlor
smör att steka i
ca 150 g gräddädel
 1 näve valnötskärnor
grov nymalen svartpeppar

Så här gör man:
Koka tagliatelle enligt förpackningen.
Fräs nässlorna hastigt i smör.
Blanda den färdigkokta pastan med nässlorna och gräddädelost i bitar. Dra några tag med pepparkvarnen. Dekorera med hela valnötskärnor. Ljuvligt!

Så länge man plockar på samma ställe kommer det nya skott hela tiden så man kan vara försedd med primörer hela sommaren om man vill.

Efter de två första inläggen fick jag tips om att man kan plocka nässlorna underifrån så bränns de inte. Det verkar funka, särskilt när de via gödseln hamnat som ogräs i rabatterna, men när jag plockar små skott använder jag smidiga handskar och en rejäl sax.

NÄSSELBUKETTER TILL HÖNSEN
Ett annat tips var att plocka buketter, torka och bjuda hönsen på till vintern. Ska absolut provas. Nässlorna är nämligen fullmatade med vitamin -C, -A, järn och andra mineraler. Även en del klorofyll borde finnas kvar och det är ju klorofyllet som gör gulorna gula. (Tillsätts på kemisk väg i fodret i äggfabrikerna).

NÄSSELPULVER
Eftersom det är så mycket nyttigheter i nässlorna kan det vara en god idé att även torka och göra nässelpulver till sig själv. Smakar just ingenting, men känns riktigt nyttigt och stärkande att strö över gröten eller filen under vintern. Finns också att köpa färdigt i hälsokosthandeln.

Så här gör man eget:
Plocka rena torra nässlor och bred ut på lakan i solen eller inomhus på varm luftig plats. Låt torka några dagar tills de blir frasiga. De kan också läggas på bakplåtspapper och torkas i ugn på svag värme. Vänd runt dem några gånger under torktiden. Repa bladen från de torkade nässelstjälkarna och förvara i tätslutande burk. Torkade nässlor bränns inte.
Nässelpulvret kan också användas i baket.

FRYSA NÄSSLOR
Förväll nässlorna genom ett hastigt uppkok i lättsaltat vatten. Låt koka nån minut. Sila av vattnet. Hacka nässlorna grovt och pressa ut en del av vattnet. Frys i lagom portionsförpackningar. Används som som spenat.

GÖDNING
Nässelvatten är ett utmärkt gödningsmedel som man lätt kan göra själv. Det är allmänt stärkande och fungerar dessutom förebyggande mot sjukdomar och parasiter.

Fyll en hink med stora nässlor och häll över vatten så det täcker. Låt stå minst en vecka. Det blir lagom att använda cirka en liter till en stor vattenkanna. När man börjar på den första hinken sätter man samtidigt en ny laddning som får stå och gotta sig.

Två veckor sen bilden togs så nu har nunneörten blommat över och en och annan självsådd gullviva har gjort entré istället.

OHYRSMEDEL
Sen ett par år tillbaka odlar jag en nässelrugge i en potatiskorg som får stå i en vildare del av trädgården. Nässlor och kraftigt rotsystem så man vill veta var man har dom. Det känns ändå viktigt ha ha dom nära till hands.
I fjol fick jag för första gången ohyra på tomaterna i växthuset. Drog mig till minnes att svag näringslösning skulle kunna hjäpa. Kapade en rugge i korgen och lade i blöt under natten. Använde lösningen outspädd eftersom jag bedömde att den troligen var rätt svag på så kort tid. Sprejade och vattnade tomaterna ett par gånger under de närmaste dagarna och vips... så var ohyran borta! Tydligen innehåller nässlor kisel som förstärker cellväggarna på tomatplantorna och gör dom ointressanta för ohyran. Var krypen tar vägen, om de svälter ihjäl och dör eller flyttar nån annastans har jag ingen aning om. Kanske du vet?

KLÅDA I HÅRBOTTNEN
Min ekologiska frissa tipsade mig om nässelvatten mot klåda i hårbottnen. Det funkade, fast jag tyckte det var bökigt att hålla på och badda hårbottnen varje dag. Själva håret blir ganska Svintoaktigt av lösningen så man vill inte hålla på att skölja hela hårsvallet. Här hittar du din närmaste ekofrisör

Gör så här om du vill testa:
3 hela nässelplantor med rot får ligga och dra i kallt vatten under natten. Sila sen av nässlorna och värm vattnet tills det börja bildas små syrebubblor ca 70°. Låt svalna och massera in i hårbottnen, helst dagligen under en period för att motverka mjäll och stärka håret.

Nässeltider del 1
Nässeltider del 2
 
Ha det fint och var rädd om dina nässlor!







Ps. Jag har utlottning på gång till och med den 14 maj. Kul om du vill vara med! Klicka på bilden GIVEAWAY överst till höger.

37 kommentarer:

  1. Va glad jag blev när jag läste detta! När trädgårdsgrupper på Facebook och diverse trädgårdsforum på nätet svämmar över av frågor och tips på hur man skall döda och bli av med allt från nässlor till myror och insekter känns det så skönt när någon ser nyttan i växterna och värnar om naturen!
    Nässlor har jag tyvärr inte i min trädgård och inte heller i skogen där vi bor, men jag minns nässelsopporna vi åt som barn:-)
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Vilken fantastisk sammanställning om nässlor! Tyvärr har de blivit allt för stora här i Wales nu, men hann med att göra lite soppa. Underbart vacker och solig dag här idag, liksom igår.

    SvaraRadera
  3. Så fantastiskt användbart det lilla "ogräset" är. Bäst att börja vårda det man har. Tusen tack för att du delar med dig av din kunskap.Ha en fin och solig söndag!
    Kram Ann

    SvaraRadera
  4. Tak for de mange gode råd og opskrifter. Jeg har mange brændenælder i haven, som jeg bruger til te og gødning.

    God søndag
    JetteMajken

    SvaraRadera
  5. Det är synd att jag är allergisk mot nässlor, men till gödning och ohyre-medel är de ju toppen. Sen har jag de i min trädgård för att gynna insekter som älskar nässlor, tex olika slags fjärilar. Så de kommer ju till användning i alla fall/ Titti

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nyttan för insekter som tex fjärilar glömde jag ju helt att nämna. Tack för påminnelsen!
      /Anette

      Radera
  6. Tack för alla fina tips på vad man kan använda nässlorna till, har faktiskt aldrig testat något av dem. Men jag tycker nässelpulvret lät intressant att testa, får se om jag får tag på lite nässlor när jag kommer hem till Sverige igen. Du funderade vad jag har för mig i Indien, jag är där för att hjälpa till och lära upp de indier som ska överta delar av mina arbetsuppgifter. Sandvik (min arbetsgivare) har valt att leja bort stora delar av ekonomifunktionerna på Indien och Polen, och vi är nu inne i övertagandefasen. Men projektet är lite större och svårare än projketledningen insett så vi har skickat folk från Sandvik sedan i november. Det blir antagligen bara en resa för in del, men en lärorik och trevlig sådan. Flyger hem natten mellan fredag och lördag, så jag har en intensiv jobbvecka framför mig.
    Ha det gott så här på söndag em!
    Kram Annica

    SvaraRadera
  7. Nässlor är jag dålig på att använda, men det är gott :)

    SvaraRadera
  8. Oj så många tips vi fick ;)....kul.....nässlorna är ju spröda och fina nu på våren....men jag gillar inte när dom bränns...vi har lite här o var kring torpet....så ibland får man sej en "brännare", hihi....
    Ha det gott!
    Kram

    SvaraRadera
  9. Nässelpasta lät jättespännande! Tack för recept!

    Kram Jenny

    SvaraRadera
  10. Jag som har rensat bort alla brännässlor - jag nästan ångrar det nu.

    SvaraRadera
  11. Så mycket spännande du gör med dina nässlor! Intressant och roligt att läsa om. Jag har hur mycket nässlor som helst, och nässelpasta skulle jag vilja prova.
    Kram Maria

    SvaraRadera
  12. Tack för alla nässeltips och nässelpastan ska jag göra! Nässlorna är verkligen en gåva - om man inte bränner sig - och jag använder nässelvatten som gödning, det är bra.
    Ha det fint!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  13. Nässlor borde man äta mer av. Nässelsoppa blir det alltid några ggr, men allt det övriga har det inte blivit så mycket av. Jag plockar också med handskar. Går jättesmidigt, även om det går åt mycket nässlor till soppa.

    SvaraRadera
  14. Tack för tipsen, nässelpasta lät spännande :-)
    Kram /Liv

    SvaraRadera
  15. Vilka härliga nässelbilder, man blir verkligen inspirerad. Jag har dock aldrig smakat något med nässlor.
    Ha en fin vecka!
    Kram Frida

    SvaraRadera
  16. Tack för riktigt bra tips! Har inte plockat en enda nässla i år :( Brukar göra en liknande pasta på spenat; den är min måndagsräddare och tar max en kvart. Pulvret ska jag testa. Måste vara lika nyttigt som vetegräs :)

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  17. Tack för alla nässeltips! Rycker nässelblad i tid och otid. Det har blivit min nya hobby...visst bränns dom en aning men man blir härdad med tiden...hejsvejs.../Lilla gummann

    SvaraRadera
  18. Nässlornas förträfflighet som gödningsmedel har jag hört talas om, men att det kan användas till så mycket mer visste jag inte. Nu vet jag. Tack!

    Så trist med dina nya dyra stövlar förresten. Man förväntar sig definitivt att de ska hålla betydligt längre än så. Att ha dem som bokstöd kanske är det bästa ändå. Fyll dem med lite sten eller nåt så de står stadigt. Eller varför inte plantera nåt fint i dem. Fast de kanske inte är täta heller ;)

    Hälsar Tamara

    SvaraRadera
  19. Vilken trevlig och fin blogg! Ska bli så roligt att sätta igång och läsa alla dina fina inlägg!
    Kramar
    Annica i Mormorstorp

    SvaraRadera
  20. Tack för alla tipsen!
    Måste nu bli bättre på att ta hand om nässlorna :-)
    Ha en fin dag/Heléne

    SvaraRadera
  21. wow vilka bra tips med nässlor, får skriva ut alla och testa dem...iallafall några

    kram Kajsa

    SvaraRadera
  22. Jag har aldrig läst så mycket bra om nässlor på
    samma ställe förut, from nu är du nässlornas
    drottning, det är fint och vara det. Jag har börjat
    titta på nässlorna med mycket större respekt nu.
    Kramar/AM

    SvaraRadera
  23. Vilka fantastiska råd om vad man kan nässlorna till! Sånt gillas!
    Jag har testat Nässelsoppa och SJÄLVKLART använder vi nässelvatten som gödning!
    Förra året täckte jag över en del av nässlorna i samband med att jag gjorde woodlandet men nu har jag startat en "nässelplantering" under min entrétrapp som kompensation ;)

    Ha det gott!

    SvaraRadera
  24. O ett sånt bra inlägg!

    SvaraRadera
  25. Tack för alla bra nässeltips! Nässelpasta måste jag prova!
    Lena

    SvaraRadera
  26. Otroligt vilken skatt man har på tomten - om man så vill ;-)I! Och vad generöst av dig att bjuda oss på all din kunskap och recepten!
    Jag skulle gärna byta mina kirs"odlingar" mot nässeldito ;-)))! /Anja

    SvaraRadera
  27. Jösses vad mycket intressanta tips du kommer med..
    Jag verkar vara den enda människan som aldrig någonsin testat något med nässlor..

    Kram Maidi

    SvaraRadera
  28. Härliga nyttiga tips...tack!!

    Kikar in för en vårhälsning ♥
    ~Kram Lollo~

    SvaraRadera
  29. Jag tillhör också de som tycker att det är en rikedom att ha nässlor på tomten. Det är det ju inte alla som tycker ;) I är har det bara blivit nässelvatten ... än så länge.
    Kram från Eva Linnea
    PS Potatisupplockning blir det i september. Det blir första gången det också som jag får vara med och plocka upp så´na mängder. En maskin ser till att potatisarna kommer upp ur jorden, men nå´n måste plocka ner dem i korgarna. Det blir jag och en person till DS

    SvaraRadera
  30. Oj! Tack för alla tips :) Kram Anna

    SvaraRadera
  31. Säger som Anna, tack för alla recepten! Nässelpasta ska jag pröva redan till helgen, det var nytt för mig. Däremot visste jag att nässlan plockas underifrån och det funkar.

    Kramar
    Cia

    SvaraRadera
  32. Njae, nässelsoppa - eller nått annat med nässlor - har jag konstigt nog aldrig ätit. Och inte lär jag testa det nu heller, soppan verkade alldeles för näringsrik. Dessutom har jag enbart 2-3 nässlor på tomten vad jag vet. Dom växer under buskarna precis vid ingången till innertomten, på något annat ställe har jag aldrig sett dom. Däremot i Älvsjö-Stockholm med dess feta bördiga näringsrika sjöbottensjorden - där var dom överallt!

    SvaraRadera
  33. To be honest i am not good in cooking pasta but i am happy that you share the recipe about it ,for sure i will do it this weekend cause its my day off on accounting firm.

    SvaraRadera
  34. Tänk att jag ännu inte kommit till skott att proväta nässlor. Ska bums ge mig ut i trädgården med saxen!!

    SvaraRadera
  35. Många bra och användbara tips. Tack!

    SvaraRadera
  36. Många bra och användbara tips. Tack!

    SvaraRadera