tisdag 13 maj 2014

Trädgårdsdag och fynd

I helgen var det trädgårdsdag i den gamla folkparken Tyrolen som ligger i grannbyn, en bit utanför Alvesta. 32 lokala utställare och årets tema var lök- och kryddväxter. Nordiska trädgårdar, Malmö Garden Show och allt vad de heter kan slänga sig i väggen för det här är ändå vårens höjdpunkt! Miljön är fantastisk, stämningen är hög, många fyndchanser, intressanta föreläsningar och allt är mycket välarrangerat. Bilderna tagna med mobilen precis innan portarna öppnas och folket som köat en bra stund fullkomligt väller in. Detta trots regn hela morgonen och dålig prognos utlovad. Tror att trädgårdsmänniskor är ett särskilt folk som tål lite mer blöta än andra.

Alvesta trädgårdssällskap som är "min" förening fanns med. Lägg märke till de roliga skärmarna i bakgrunden som föreställer olika kändisar från 1960-talet.

Älskar skyltar! Önskar alla bord kunde se ut så här med bilder och latinska namn på varje växt. Inser att inte alla har tillgång till en lamineringsmaskin, men det kanske vore nåt för föreningarna att serva med...

Axplock
Jag hade bord med tomatplantor och mormorsväxter, men innan ruljansen drog igång hann jag fynda inte mindre än fem påsar plantor. Rena julafton! Här syns t.ex t.v. mörklila, låga iris Gumanica och en blå  tidig bergvallmo Meconopsis quintuplinervia, t.h. vårnäva Geranium tuberosum och en minipion av okänt slag.

Solsken



36 kommentarer:

 1. Oj så mycket fina växter....har varit ute i trädgården idag och fixat lite.....värmen kommer ju i några dagar till helgen.....tänkte kanske sitta ute och äta om det går ;)))......loppisen går framåt, ;)))...ha det gott!
  Kram bia

  SvaraRadera
 2. Åh, så härligt det ser ut att få botanisera bland stånden med alla växter! Vår förening hade plantbytardag i söndags men jag var tvungen att jobba...snyft:-(

  SvaraRadera
 3. Låter som en trevlig dag i lagom format! Stora mässor kan lätt bli för mycket...

  Vårhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 4. Åh vilken härlig trädgårdsdag. Är det bara inte föör mycket regn så är det kanske till och med bättre än gassande sol (tycker jag, som inte är sååå förtjust i hög värme). Den lilla bergvallmon var väldigt spännande. Har "vanliga" och de blommar verkligen inte ännu.

  Och jag vill säga stort tack för din medkänsla i din kommentar till mitt utbrott om anständighet i kontakten med sin gamla mamma. Jag har 5 syskon, bara jag som bor i närheten (3 mil +2 om jag måste åka från jobbet). Det är kanske inte så konstigt om det "slår över" för mig ibland då jag känner mig väldigt ensam om ansvaret.
  Men något alternativ till att åka och hälsa på henne finns inte för mig som det ser ut nu. Jag "måste" därför att jag "vill" visa medmänsklighet gentemot min mor nu när hennes dagar börjar ta slut. Även om det suger all kraft ur mig, så skulle jag inte kunna rättfärdiga mig själv om jag struntade i henne.
  Kanske lyser min stress igenom vid mina besök, men jag hoppas att hon ändå finner glädje i att jag kommer. Vi kan inte prata, för hon hör nästan inget, inte ens med hörapparat, men vi kan hålla handen och vi kan dricka kaffe. Jo, och så kan vi titta på bilder från min trädgård. Det livar upp henne. Många av mina växter kommer faktiskt från hennes gamla koloni. :))

  SvaraRadera
 5. Vad är väl lite regn när man får vistas på en sådan trädgårdsdag fullt av vackra växter och passionerade trädgårdsmänniskor! Trädgårdsnördar är som hundmänniskor och räds inte lite droppar från himlen! ;)
  Vilka fina fynd du gjorde!
  Ha det gott! /Annika

  SvaraRadera
 6. Ett bra sätt att använda gamla Folkets Park, det borde var en bra idé runt om i Sverige. Roligt också att det kom många besökare!
  Härligt att få fynda bland växter så här års då vi har allt framför oss.

  Ha en bra dag!
  Kramar
  Cia

  SvaraRadera
 7. Så mycket växter det finns! Smart med lamineringen!

  SvaraRadera
 8. Åh, det ser helt fantastiskt mysigt ut!
  Jag tycker nästan att de mindre och enklare växtmarknaderna är trevligast, det blir en speciell stämning. Växtskyltar med bild och namn är superbra! Instämmer, något för trädgårdsföreningarna att hjälpa till med.
  Härliga fynd du gjorde!
  kram
  Katarina

  SvaraRadera
 9. Så himla roligt! Jag vill också åka på marknad... (avundsjuka)
  Det där med skyltar är riktigt bra. Det är ju inte alltid så lätt att gissa sig till hur växten blir när man bara håller i en kruka med lite grönt skrufs. Jag är i alla fall dålig på att gissa.
  Grattis till fina fynd!
  /E

  SvaraRadera
 10. Vilken trevlig helg med växtmarknad och fina fynd!
  Önskar dig en härlig dag!
  /Heléne

  SvaraRadera
 11. Det är bland det roligaste som finns - att komma hem med växter som ska planteras ... någonstans. Älskar att lösa sådana problem.

  SvaraRadera
 12. Håller verkligen med dig om att trädgårdsmänniskor är speciellt tåliga! Vad gör man inte för att få tag i en efterlängtad växt? Ser ut som det var en riktigt trevlig trädgårdsdag - och lite annorlunda med tanke på 60-talsbilderna. Nästa år ska jag gå på alla trädgårdsdagar jag hittar, just nu finns inte sådant i min värld.
  Ha det fint och tack för att du visar och berättar!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 13. Trevligt att gå på växtmarknad.. alltid följer ju nått med hem som man sen ska fundera var man ska plantera det..Häftigt med virkad hätta på pallen! Ha en bra dag

  SvaraRadera
 14. Låter himla kul det, förstår att du haft trevligt!

  /Jenny

  SvaraRadera
 15. Åh, der ville jeg gerne have været med :)

  SvaraRadera
 16. Så roligt och inspirerande att få gå på trädgårdsmarknad. Dessutom alltid kul att fynda.
  Må så gott!

  SvaraRadera
 17. Vad trevligt! Vi har en kulturförening i byn som ordnar lite sånt här ibland. Fina fynd! Kraaam. Pia

  SvaraRadera
 18. Förstår att det var julaftonskänsla! Här i närheten har de öppnat en växtförsäljning som började i ett litet garage och nu utökat till ett tält. Jag är såå nyfiken på att se vad de har. De öppnade förra helgen, men då hade vi skyfall så då blev det inget besök, men till helgen måste det bli av..De har bara öppet på helgerna.
  Äntligen har vi sol här på ostkusten!
  Kram/Finas mammis

  SvaraRadera
 19. En riktig höjdare att gå på växtmarknader, så himla kul. Alltid roligt att se om man kan fynda och det ser jag ju att du har gjort. Ha en fin dag! Kram Merja

  SvaraRadera
 20. Vad spännade och säger du att det slår Nordiska... med flera, vill jag ju ännu hellre åka dit. Kan du inte annonsera i förväg nästa år. Vi har närmre till Tyrolen än till de andra mässorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, hade en annons i högerkanten ett par dagar innan, men tänkte nog på det lite för sent. Ska vara ute i lite bättre tid nästa år.
   /Anette

   Radera
 21. Vilken trevlig marknad. Bra initiativ. Finns en del sådant här i Wales, där solen faktiskt skiner idag.

  SvaraRadera
 22. Kul att du hittade till min blogg och tack för de fina kommentarerna.

  Ser att du har en riktigt trädgårdsblogg och den ser jättefin ut. Det är kul att kika hur andra har i sina trädgårdar och få inspiration och tips.

  Det brukar bli dyrt att gå på trädgårdsmässor, för alltid hittar man något spännande.

  SvaraRadera
 23. Åhhh...vilket "mecka" du har besökt!! Det där är ett ställe som skulle kunna stjälpa min ekonomi rejält!! Blå Bergsvallmo...min är "borta", så det skulle jag ju behöva en...och pioner, ja men det kan man ju ha hur många olika sorter som helst...Vi har ju Julita gård inte så långt härifrån, och de har en rejäl samling pioner som jag brukar besöka när det är tiden för blomning. Stora häckar med alla dess sorter, och en del även till försäljning. Mums!!
  Jo, min "fänrik" är inte någon vanlig, utan jag tror att det stod kinesisk på den, skylten har tyvärr passerat hundens mage, så...Den är mycket buskigare i sitt växtsätt och ja, stor och frodig helt enkelt!!
  Ha det så gott!!
  Kram kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för Julitatipset! Har inte varit där just i pionblomningen, men nu finns det alla chanser.
   Kramen
   /Anette

   Radera
 24. Underbar plats och tillfälle att botanisera bland växter och låta sig inspireras!!
  Sånt där är alltid uppiggande :)
  Ha det fortsatt gott nu.
  Kram Lollo

  SvaraRadera
 25. Oj vad trevligt och kul med trädgårdsmarknad, sådant gillar jag skarpt, men ofta missar jag dem på grund av olika angelägna saker. Ja precis som nu i helgen, efter jobb-festen hos mig så reste vi ner till Ängelholm på söndagen för att vara katt vakt ( 3 katter) + hus. Hos oss var grannen - hus - katt - höns-vakt, man får hjälpas åt. Men du tror väl inte bilen var tom på växter för dä, vi körde runt på flera små trevliga ställen runt Bjärehalvön som vi lärt känna under alla åren som dottern o familj bott där i ca 20 år.
  Sen gör jag och gubben flera promenader i villa kvarteren och jag glor så ögonen 'blöder' i folks vackra trädgårdar.
  Men nu hoppas jag att jag kan hänga med nästa år på denna marknad du beskriver. Verkligen jätte bra med alla dessa bilder och beskrivningar på växterna, så bör det alltid vara, tycker jag.

  Må gott kram/ Eva

  SvaraRadera
 26. Oj vilket himmelrike! Något sådant har jag aldrig besökt... Men jag är ju "trädgårdsnybörjare" så jag hinner!
  Ha en bra dag!
  Kram Sandra

  SvaraRadera
 27. Låter jättekul! Alltid härligt att fynda! Och trädgårdsmänniskor tål nog en hel del väta! :)
  Var på "sticklingsgenomgång" för någon vecka sen ... ute - i hällande regn. Var uppslutningen kanske mindre än i gassande sol? NEJ så klart inte!

  SvaraRadera
 28. Vilken härlig dag det måste ha varit trots regnet. En liknande sådan trädgårdsdag anordnas i Norrköping den 24 maj. Lite synd bara att du bor "några" mil bort. Kul att du hittade massa fina växter!
  Kram Ann

  SvaraRadera
 29. Så härligt att få gå på en sån växtmarkand och träffa andra likasinnade. Hörde om den av en STA kompis som var där. Att komma hem med 5 kassar - ren njutning. Meconopsisen vill jag gärna ha - hoppas att fröna ska komma upp. Pionen googla Paeonia veitchii tror det är en sådan. De är väldigt fina och har det där lite mer finflikade bladverket. Jag har en riktigt magentafärgad och en gammalrosa, bilder här - http://4seasonsbycarna.com/2013/06/24/frosadder-sa-gick-det-sen/

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 30. Det här med bloggande är fantastiskt! Har googlat på ditt pionförslag och allt verkar stämma mycket väl. Är så glad för att jag snubblade över en låg tidigblommande pion som dessutom verkar lättodlad och nu vet jag dessutom vad den heter och att den finns i fler färger. Kanonbra!
  Stort tack Carina!

  SvaraRadera
 31. Oj vilken härlig dag och vad man lär sig mycket och får förslag på växter av andras bloggar.

  Ha det gott, kram :)

  SvaraRadera
 32. Vilken trevlig och inspirerande dag du fick..

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 33. Vilken skön dag, själv längtar jag till malmö garden show, där kan man hitta lite fynd

  kram kajsa

  SvaraRadera
 34. Hejsan! Först vill jag säga tack för din kommentar hos mig!! :)

  I tisdags var jag på en handelsträdgård och kände mig helt köpgalen!! Tur jag kunde sansa mig..Tre stora tält/växthus med massor av blommor. Det är ju helt otroligt hur mycket det finns!! Jag ville plocka vagnen full. Tur man kan hejda sig annars hade jag kommit hem med blommor jag inte skulle haft en aning om hur och var jag skulle ha dem. Vi har en svår tomt. I år har jag äntligen kommit igång med pallkragarna iaf. Ett stort framsteg när det gäller mig.

  Tror du har rätt i det att trädgårdsmänniskor tål mer blöta än andra. Får väl se vilken kategori jag tillhör.. hmm..

  Kram Ann-Louise

  SvaraRadera