söndag 19 juni 2016

På gång i trädgårdslandet



Grönsakerna har verkligen gillat värmen de senaste månaderna, men det har krävts många kubikmeter vatten som vi kör i tank från sjön. Visserligen har vi egen trädgårdsbrunn som nästan aldrig sinar men det vattnet får grannens kalvar i hagen bredvid.


 
Andra omgången svartkål (palmkål, grönkål) som jag planterat tätt med ca 30 cm mellanrum under väv för att gallringsskörda efter hand. Som allt annat har den vuxit så pass att jag inte hunnit med varken att frysa in eller använda så mycket ännu. 



Den har till och med vuxit ikapp svartkålen som jag planterat utan duk med gott om utrymme runt i ett hav av blomster för att förvilla kålfjärilarna så småningom. De senare är tänkta att få växa ut i full höjd och helt sparas till jul, men rådjuren brukar hinna före. Ikväll blir det i alla fall grönkålschips som snacks.





 Lilla fönstertomaten 'Wilma' levererar även på friland. Eftersom alla tomaterna hamnat på ena sidan och plantan börjat luta betänkligt har hon fått en liten bur att luta sig mot.



Plocksallaten får hela tiden nya blad och växer uppåt. Till midsommar kommer jag att slutskörda, ge plats till mangolden som håller på att kvävas och så en ny omgång morötter. Nu är sallaten stor även på andra ställen i landet och dessutom kommer det att gå åt mindre framöver.


På instagram kan du få en snabbtur genom landet.




Allt gott





31 kommentarer:

  1. Omsorg om både djur och växter. Wilma blir riktigt curlad! Bra tänkt med vattnet. Vi har ju lyxen att normalt ha det i överflöd. Så kommer det inte alltid vara. Om oljan är det svarta guldet kanske vattnet är morgondagens friska guld?
    Kram

    SvaraRadera
  2. Härligt trädgårdsland du har :)

    SvaraRadera
  3. Så generöst att grannen får brunnsvattnet till sina djur. Det växer så det knakar i din trädgård. Tittade på min egen grönkål och sedan din grönkål och tänkte "är det så den ska se ut".

    På landet har jag två egna brunnar - en för dricksvatten och en för trädgården. Jag är väldigt rädd om det som finns, så att det åtminstone finns dricksvatten. Den här veckan har det äntligen regnat i två omgångar, i torsdags 15 mm och igår 40 mm. Det är en mardröm när det inte finns vatten.

    SvaraRadera
  4. Precis som trädgårdsland ska se ut :) Underbart att kunna skörda fräscht och eget grönt. Vatten är ett problem för mig nu. Så att ha en sjö att kunna hämta ur låter bra.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  5. Så fint du har det! Perfekt att ha vatten från sjön!
    Ha en bra dag!

    SvaraRadera
  6. Ett sådant överflöd. Du är en skicklig odlare,d et syns. Så generöst att låga grannen få ert vatten men tur att ni har sjön men det är ju lite meckande att hämta där. Men trädgård är ju ett ständigt meckande, för att få det att gå ihop. Men vi älskar ju det, mestadels.
    Hälsning Helene

    SvaraRadera
  7. Du har en så fin köksodling, inspirerande! Ja, och så söt - och bra - "bur" till tomaten! Där hänger jordgubbarna perfekt, mina två har i år fått flytta från pergolan, där jag ständigt gick "in i dem", och hänger nu på kökstrappans räcke. Nära till hands... =o))
    kram
    Katarina

    SvaraRadera
  8. Dina bilder får mig att vilja ha en kökstträdgård. En riktig,precis som din :)

    SvaraRadera
  9. Dina bilder får mig att vilja ha en kökstträdgård. En riktig,precis som din :)

    SvaraRadera
  10. Så himla fint ni har!! Hemma här ser det bara ynkligt ut (kollade gärna senaste inlägget!) jag hoppas det växer på sig snart! Och så himla snyggt det lilla staketet till tomaten var!! Snyggt & enkelt!

    Kraam Therese

    SvaraRadera
  11. Det är en fröjd att gå i dina land och titta! Jag ska också skörda lite grönkål snart. Ha en fin söndag! Kram

    SvaraRadera
  12. Gudars så det växer hos dig! Mums! Tanktransporterat vatten minsann - då är man en sann entusiast! Men nu har väl även ni fått regn? Här kom 70 mm, en bra början!
    Allt gott!/Laila

    SvaraRadera
  13. Så otroligt fint och jag såg ju den fina filmen på Instagram också. Rena rama fröjden och mina Wilmor kommer fint också! Bilder kommer snart. Härligt ser det ut och ordningsamt!
    Kram Agneta

    SvaraRadera
  14. Fin bur åt lilla Wilma! Mina Wilmor kanske också får komma ut på grönbete om ett tag.
    Jag njuter verkligen av din trädgård, så välplanerad och vacker.
    Men det duger förstås inte att sitta här och sukta. Vill jag ha vacker trädgård får jag nog masa mig iväg ut och börja rycka ogräs.
    Ha det fint!

    SvaraRadera
  15. Men alltså vad du ( ni) jobbar hos er. beundrar dig. jag blir trött bara av att se mina små land som behöver ha vatten och rensas. Lycklig kan du vara i alla fall som får egenodlad mat.
    Det ser så fräscht och fint ut. Menar du att ni kör vatten till alla dina land, det är bra gjort.
    Ha nu en bra vecka, du måste njuta och vila med.
    Kram Meta

    SvaraRadera
  16. Vilket fint staket du gjort till Vilma! Mina Vilma står för det mesta på fönsterbrädorna, fina dagar utan blåst får de komma ut och lufta sig.
    Mina kålodlingar har inte lyckats så bra, sniglar, fåglar och torka har fått mig att tappa sugen. Men jag planerar redan nu hur det ska bli bättre nästa år, jag älskar kål så det måste jag ha.
    Kram Eva

    SvaraRadera
  17. Vilken fantastisk grönsaksodling du har. Förstår att det går åt mängder med vatten....och ett stort trädgårdsintresse. Jag tycker du är helt fantastisk.

    SvaraRadera
  18. Wow! Vilka grönsaker du har. Mina är ynkliga. Men så har de inte fått något vatten heller. Min bevattningspump är paj och regnar gör det ju inte.

    Kram, Karin

    SvaraRadera
  19. Oj, vilket helt underbart grönsaksland du har :-)
    Ha de gott och njut av dina grönsaker. Catarina

    SvaraRadera
  20. Härligt med så mycket som växer. Skönt att kunna skörda själv. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
  21. Vilket charmigt tomatplantestöd :).....och ja, nu växer det så det knakar, det är bara mina bönor som är väldigt sega i starten, men har för mig att de tog god tid på sig även förra året. Hos oss har det inte regnat alls mycket så jag är väldigt tacksam för vårt egna brunnsvatten annars skulle nog det mesta jag sått och planterat ha tynat bort. Härligt frodiga bilder från din odlingar....fattar inte riktigt hur du hinner med allt!
    Fina dagar önskar jag dig.
    Birgitta

    SvaraRadera
  22. Det är såhär man tänker sig en grönsaksodling, grönt och frodigt. Det är nog bara mina ärter och sallad som kommer upp till den nivån. Men är mycket glad för att äntligen få en frisk och fräsch sallad. Men varför växer inte dillen?
    Ha det fint /Marika

    SvaraRadera
  23. Der ser sandelig liv og voksekraft i din køkkenhave! Dejligt ser det ud :-)
    Hilsen Henrik Havehjerne

    SvaraRadera
  24. Vatten - det livsviktiga! Så otroligt vad det växer hos dig. Här i norr är det bara kallt. Hoppas på lite värme till midsommar. Ha en bra midsommarvecka! /Kram

    SvaraRadera
  25. Du har verkligen ett underbart köksland! Mina fjuttiga bambupinnar ser skrattretande ut i jämförelse med dina rejäla stolpar! :-) Någon gång ska jag fixa ett rejält bönstöd, men det blev alltså inte i år heller!
    Kram Elin

    SvaraRadera
  26. Hej Anette!
    Först måste jag bara säga att blogger funkar ibland lite märkligt: Bloggar som jag har som mina favoriter försvinner rätt som det är. Har funderat på varför du inte gör nya inlägg tills jag såg att du finns inte med i min bloggregister ???!!! Det är inte första gången utan detta händer relativt regelbundet.
    Nåja, nu till ditt inlägg
    Dina odlingar ser så otroligt läckra ut att jag blir hu8ngrig när jag ser bilderna :-))! Urläckert!
    Ha det gott och naturligtvis är du en av mina absoluta favvon i bloggvärlden!
    /Anja

    SvaraRadera
  27. Hej Anette!
    Först måste jag bara säga att blogger funkar ibland lite märkligt: Bloggar som jag har som mina favoriter försvinner rätt som det är. Har funderat på varför du inte gör nya inlägg tills jag såg att du finns inte med i min bloggregister ???!!! Det är inte första gången utan detta händer relativt regelbundet.
    Nåja, nu till ditt inlägg
    Dina odlingar ser så otroligt läckra ut att jag blir hu8ngrig när jag ser bilderna :-))! Urläckert!
    Ha det gott och naturligtvis är du en av mina absoluta favvon i bloggvärlden!
    /Anja

    SvaraRadera
  28. Vilken fantastisk köksträdgård du har! Jag önskar verkligen att jag ville lägga lite mer tid på den men det finns så mycket annat som lockar mig mer... Ska försöka ta mig i kragen :-) Väldigt söta korgar som du hängt upp med nåt spännande i. Kram Katarina

    SvaraRadera
  29. Jag är mållös, så himla fint och genomtänkt.
    Kram

    SvaraRadera
  30. Underbar vy över ditt vackra växthus! Det är en fröjd att se dina frodiga planteringar och alla härliga grönsaker.
    Kram Titti

    SvaraRadera
  31. WOW vad det växer kan höra ända hit hur det knakar :) Men hur hinner ni äta upp allt ? Du säljer kanske ? Om inte börja genast ! ;) Fullkomligt älskade vyn ifrån odlingarna via ditt gamla växthus med det nya som tornar upp sig i bakgrunden...förstår om du tillbringar mycket tid där :)
    Kram
    Elisabeth

    SvaraRadera