måndag 29 maj 2017

Omstoppade kronärtskockor och nyfikna höns

Arbetet runt växthuset fortsätter och det har bland annat blivit ett litet land för kronärtskockorna på södersidan. Jag räknar med att läget är tillräckligt skyddat och väldränerat för att de flesta ska klara att övervintra  i zon 4.




För att hinna med att sköta allt inklusive odlingarna på södra filialen (150 kvm) krävs det att arbetet underlättas så mycket som möjligt och då är täckodling perfekt. Förutom att ett tjockt täcke förhindrar ogräs att slå rot, håller det också fukten och avger näring efterhand som det komposterar sig. Bland perenna grönsaker passar det extra bra med täcke eftersom det ligger kvar hela tiden och inte behöver flyttas. Jag bara fyller på ovanifrån efterhand som det sjunker ihop. En förutsättning är förstås att man inte går i bädden utan håller sig på gångarna. Första omgången blev ett tunt lager gräsklipp och nu har jag lagt ensilage som jag återanvänder från ifjol. Det bryts ner ganska sakta.


Hönsen blir snabbt nyfikna på vad jag har för mig när jag prasslar med ensilagetussarna. Det tar väl tio minuter att täcka landet och de står hela tiden blickstilla vid kanten och betraktar. Jag anar förstås vad de har i tankarna och det känns lite som jag lagar en jättelasagne till dem med allehanda godsaker gömda i lagren.



Så snart jag lämnat verket, nöjd med det jämna lagret och mina prydliga gångar, tar Gracie ledningen och ger sig ut i ensilagefluffet. Antagligen hade hon inte räknat med att det skulle vara så djupt eller så var det bara skönt att landa och känna sig omstoppad för hon tog bara ett steg ut innan hon liksom landade mjukt och satt kvar länge som om hon verkligen njöt.






Houdini tupp och Petronella följde strax efter men valde att hålla sig i skuggan av stenarna, småpratandes som om de utbytte åsikter om det nya materialet. Helt klart sprättvänligt, men ändå ganska få insekter under av de första provsprättningarna att döma, dessutom alldeles för varmt.



Även Gracie provsprätte lite halvhjärtat efter ett tag men gav snart upp. Hon livnär sig hellre på nässelvatten och bröd direkt ur handen än letar frön och insekter, vilket antagligen hänger ihop med att hon har en näbbdefekt och svårt att få tag i de minsta matbitarna. Det har dock inte hindrat henne att inta position som andrahöna i flocken. En tuff tjej.

Efter första inspektionen har kronärtskockslandet fått vara ifred, antagligen mest beroende på värmen och att hönsen velat hålla till i skuggan. Kommer det lite regn som packar till ensilaget, tror jag inte det blir så lockande att hålla till där sen heller. 



Allt gott




32 kommentarer:

  1. Alltid lika kul att läsa om dina hönor (o tuppar) :) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  2. Perfekt läsning denna morgon, om dina mysiga höns.
    Ha en fin dag
    Kram Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej. Vi har bestämt oss för att flytta från huset till lägenhet för att vi känner att det är svårt att hinna med både huset hemma, att vara på landet och samtidigt bygga ett hus i Marina, Kroatien. Så efter en tids funderande bestämde vi oss för att flytta till lägenhet. Vi har ju hus och trädgård på landet och om några år när huset i Marina står färdigt vill hi vara där så mycket det går.
      Så därför lämnar hi huset :)
      Kram

      Radera
  3. Jag gillar dina betraktelser om dina höns, helt underbart. Jag beundrar din ätbara trädgård också, måste vara härligt att ha egna grönsaker och annat gott. Ha det fint. Carita

    SvaraRadera
  4. Klart dina hönor blir glada när du gör så fint åt dem i rabatterna. Hoppas de visar sin tacksamhet genom att låta allt ligga i fred.
    Kram till dig du fantastiska människa!

    SvaraRadera
  5. Så roligt och underhållande att läsa om dina personliga höns! Kul att du känner dom så väl allihop!
    SÅ gott med kronärtskockor!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  6. Dottern planterade ut sina plantor igår, det har inte lyckats så bra tidigare. Något speciellt att tänka på? Dina hönor har ett gott liv.
    Ha det fint /Marika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kronärtskockor vill ha full sol, jämn vattning och gödsling, gott om plats där de inte konkurrerar med annat. Vintertäckes i min zon.
      /Anette

      Radera
    2. Tusen tack Anette, skall föra vidare till dottern.
      /Marika

      Radera
  7. Helt underbart att läsa om dina charmiga och personliga höns och så kul att se bilder från olika håll i trädgården. Tror det hänt en hel del sedan vårt besök förra sommaren.
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

    SvaraRadera
  8. Så härliga dina höns! Skrattade gott åt uttrycket med "lasagnen" du lagade åt dem...
    Jag har nu skaffat avelsägg åt mina silkeshöns men nu vill de plötsligt inte ruva, så
    får se hur det går?
    Så somrigt och fint ni har det redan! Ha det fint!

    SvaraRadera
  9. Dina höns är fina som står och väntar till du brett ut allt ensilage! Kanske de inte kommer att bry sig om den platsen i fortsättningen, de får ju så mycket andra godsaker att smaska på.
    Kram Eva

    SvaraRadera
  10. Fina lyckliga hönor! De har verkligen personliga uttryck! Det blir fint i landen då man täcker in. Jag har lagt träull under jordgubbarna så att de håller sin rena och fina. Idag har vi fått välbehövligt regn - jag har inte kollat hur mycket det blev, men det har blött på nästan hela dagen. Ha en fortsatt bra vecka! Kram

    SvaraRadera
  11. Underhållande med höns tror jag bestämt.
    Kram

    SvaraRadera
  12. Det är verkligen ett nöje att läsa dina inlägg. Synd att kronärtsskockorna behöver så mycket plats, annars hade det varit roligt att prova. Hade en i en stor kruka en sommar för att testa och det gillade den inte alls.
    //Helene

    SvaraRadera
  13. Dina charmiga höns är alltid trevliga att återse.

    SvaraRadera
  14. Spännande med skockorna de är så goda och vackra om de får blomma så egentligen ska man nog sätta många... Ensilaget är det från traktoräggen? Det har jag inte vågat lägga på direkt pga smörsyran som bildats i de jag fått. Helst skulle jag vilja hitta det de kallar höensilage som är lite snällare.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är vanligt ensilage från "äggen" som jag återanvänder från förra årets odling på S filialen. Har inte haft några problem med smörsyra och tycker det är mycket bättre att täcka med det jag har än att lämna jorden bar.
      /Anette

      Radera
  15. Snyggt ! Och hönsen är som vanligt helt otroligt gulliga :D Vad kul när område efter område växer fram runt växthuset :) Så är det ju, det man inte hinner med ett år får man fortsätta med nästa ! Det är likadant här ! Hoppas många kom på din visning..:)
    Kram

    SvaraRadera
  16. Du får samla ihop alla dråpliga (och mindre dråpliga) äventyr dina höns är ute på och ge ut en bok. Det skulle vara skoj!
    Kram Eva Linnea

    SvaraRadera
  17. Älskar att läsa om dina höns! De är sååå charmiga. Tack för ännu ett superintressant inlägg. Jag har satt kronärtskockor i år och ska försöka ta hand om dem. Återstår att se om jag lyckas.
    Allt gott!

    SvaraRadera
  18. Så gulligt med alla hönor som installerar sig i dina täckta gångar. Du är så fiffig med dina odlingar. Ha en fin dag Kram Pernilla

    SvaraRadera
  19. Så härligt att läsa om dina odlingar och hönsen upptåg!
    Ha det fint!

    SvaraRadera
  20. Hej Anette, först vill jag tacka dig för kommentarer och att du bryr dig om min okunnighet, nu har jag uppdaterat Kerria japonica 'Pleniflora', jag googlade och skrev av deras visdom för det är alltid intressant att veta fakta, tack snälla.
    Jag har läst tillbaka på dina inlägg, som alltid är det mycket innehållsrikt intressant särskilt när du skriver så kul om hönsen. Visst är de kloka och roliga och vi förstår dem på pricken vad de kacklar om, hi hi . . .
    Jag ser hur det nu är i din fina trädgård, hur hinner du Anette, men givetvis prioriterar man saker och ting och det man älskar att göra det håller man på med.
    Kronärtskockor gillar jag att äta men att odla dem blir aldrig tal om, mitt grönsaksland tillhör mer 'barnstadiet' men det får duga och räcka för mig och Rolf.
    Inte visste jag att man kunde äta strutbräken, kanske jag hört om det men inte fastnat i min knopp, här finns också strutbräken de ploppar upp lite varstans och jag gräver upp dem till annan passande plats, men mat har de aldrig blivit ännu.
    Det ny gamla staketet blev toppen fint och passar bra på den plats.
    Så många olika grönsaker du odlar och äter, jag tror jag nämnt innan att snart är du och Bengt två 'gröna gubbar' där ni går i eran grönskande trädgård, hi hi . . .

    Nu ska jag ut igen och kolla vad Rolf och Ludde gör, jag har bara vilat lunch lite vid datorn. Rolf gjort en inhägnad där vi brukar sitta som mest vid 'träd-däcket och lite gräsmatta som även Ludde kan känna sig lite fri i. Att vara kopplad gillar han inte, men gillar att promenera så klart, när han blivit äldre och lärt sig vad han bor kan man släppa honom lös i trädgården förhoppningsvis.
    Att ha katt är lättare det har vi fattat men vi ville även ha Ludde, en katt kompis får han vecka 27, det blir kul.
    Må så gott/ Eva

    SvaraRadera
  21. Men vilka härliga höns. . . Gracie med sin fina "hårtofs" ser ju helt underbar ut. . .!!!
    Ha det så bra o trevlig långhelg!

    SvaraRadera
  22. Man kan inte bli annat än glad att se och läsa om dina höns. Personliga hönor, verkligen. På sätt och vis så har vi också blivit med höns. En fasantupp och en höna har bosatt sig här hos oss. Nu ligger hon på ägg någonstans när han spatserar här fram och tillbaka dagarna i ände, tut, tut...Blir jag för länge ute, följer han efter mig för att ha koll på människan :)
    Ha det gott!

    SvaraRadera
  23. Hej Anette !

    Läste idag i Allers Trädgård ditt fantastiska reportage om din fina fjärilsrabatt - så inspirerande - så stolt du kan vara över den rabatten ( och allt annat också som du skapat) !!!!
    Det kommer jag att återvända till många gånger och även studera bilderna jag tog hos dig förra sommaren.
    Ha det så gott !
    Kram/Isa

    SvaraRadera
  24. Åh så fint växthus du har....för att inte tala om dina fina höns !!
    Du fixar och står i ;))
    Ha en fin Pingst helg !
    Kram bia

    SvaraRadera
  25. Jag älskar dina små berättelser om hönsen! De är helt underbara och så vackra också. Ett sant nöje att få följa dig och dem!
    Trevlig pingst!
    Kram, Ann

    SvaraRadera
  26. Nu har min dag fått en betydligt bättre fortsättning (efter att ha läst om din höns som är små personligheter och som du skriver så roligt och trevligt om) än det jag fick se i morse när jag tog en runda med Santos. Ormbunkarna på kalhygget mitt emot var bruna och hängde; FROSTSKADADE!
    Däremot dom som växer under träden var helt OK. Likaså har alla mina sommarblommor klarat sig, det blev aldrig frost nära huset. Lägsta tempen där blev +1,7 i natt. Så nu hoppas jag att "järnnatten" är över för i år!
    KRAM
    Susie

    SvaraRadera
  27. Härligt för hönsen att leta ätbart bara de låter dina plantor vara ifred... Jag ska testa kronärtskockor igen i år och se hur det går. Håll tummarna!
    Kram Kristina

    SvaraRadera