söndag 4 juni 2017

Fulbulans rabatt

Fulbulan är ett stort välvt lock i plast över det nergrävda reningsverket. Numera syns inte själva bulan för vi har byggt ett litet hus över, men rabatten närmast kallar jag ändå Fulbulans rabatt. Huset är runt med spetsigt tak och delvis gömt under en klätterhortensia. Kanske visar det nån gång fram över.

Rabatten är på sin fjärde säsong och äntligen har alla allium som jag längtat efter, kommit på plats. Fyra sorters bollar med lite olika höjd och blomningtid. Eftersom det är en stor rabatt 6x3 meter, valde jag att plantera glest från början, låta kantnepetan som är en av karaktärsväxterna fröså sig. Tomrum fylldes ut med ettåriga växter. Hela planteringen går i lila nyanser, grått, vitt och lite rosa. På hösten kommer självsådd slingerkrasse och ger en kaxig orange kick bland de falnande färgerna.  I år har det mesta växt ihop och inga ettåringar behövs.
Tanken var ju att kantnepetan som är ca 40 cm nu skulle täcka alliumlökarnas vissna och gula blad. Det lyckades nästan. Bladen vissnade en vecka innan nepetan hunnit täcka dem och några lökar hamnade utanför, men de går ju lätt att flytta in i fluffet.
Inspirationen kom från en lite tuva backtimjan som slagit rot och spridit sig i kanten av parkeringen. I tuvan stack det upp en rosenmalva och ett par andra små växter. Jag ville göra nåt liknande i stor skala. En plantering för fjärilar och insekter i full sol med låga marktäckare och höga uppstickande växter. Till skillnad från andra planteringar ville jag inte ha den där tripp-trapp-trull effekten med högst längst bak utan mer huller om buller där höga växter står upprätta för egen kraft. På försommaren får torn och hjärtan hålla höjden, men senare kommer den pampiga kardvädden att ta över. Här finns också kronärtskockor, akantus, bolltistel och martorn.

Stäpplök på väg

Hur det ser ut lite längre fram i sommar, skiss, vilka växter jag valt och hur man gör rishjärtan, kan du läsa om i Allers nr 7-8 2017, där jag kallar den fjärilsrabatt, för här trivs de verkligen liksom, humlor och bin.

Allt gott18 kommentarer:

 1. En fulbula (vilket bra namn!) har vi också i trädgården. Ett nödvändigt ont, men fult som bara den. Vilken fin rabatt du har fått till, kan tänka mig att det är livat där med många insekter och fjärilar.
  Trevlig söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 2. Vilken härlig rabatt, fint med färger i ton i ton.
  I skrivandets stund sitter jag och lyssnar på regnet som smattrar på altantaket.
  Kram! (om du får tid titta gärna in på min blogg, du kanske kan tala om för mig vad det är för fel på mina tomater)

  SvaraRadera
 3. Det reportaget ska jag hålla utkik efter :) Roligt att läsa om och se bilder på din trädgård även om jag just nu känner mig stressad över att inte ens ha kommit mig ut till kolonin i år.
  Kram till dig!

  SvaraRadera
 4. Vilken jättesnygg rabatt. Tack för tipset om kantnepeta och allium. Har flyttat några allium från "fd huset hemma" hit till landet, och det hade varit jättefint med kantnepeta också.
  Allers nr 7-8, den har redan kommit ut då, får kolla med mamma om hon har den.
  Ha det gott
  Kram Maria

  SvaraRadera
 5. Jättesnyggt och kul att variera sig. Ska satsa på att plantera lite fler olika allium till hösten Stäpplöken är annars (än så länge) min favorit. Det där med att täcka fula saker är viktigt, tycker jag med. Här lyckade du väldigt bra.
  //Helene

  SvaraRadera
 6. Allium är ju så himla läckra när de blir massverkan :) En vansinnigt snygg rabatt du har åstakommit :)Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 7. Sååååååååå snyggt! Helt "min" färgskala. Knycker en del idéer till Ovala Rabatten. Kaxiga slingerkrasse ska jag också ha i år. Jag fegar och har sått en gul sort.
  Kram

  SvaraRadera
 8. Så flott bed du har laget! De lilla Alliumene trives dessverre ikke her, men de trives åpenbart veldig godt hos deg :)

  Ha det godt!

  SvaraRadera
 9. Så fint det blev. Gillar när du skriver att hönorna spanar på vad du gör i trädgården, och sen inviger det.
  Ha en fin 6 juni imorgon.

  SvaraRadera
 10. Bra tips och vackra bilder! Som vanligt! En fröjd att kika in till dig :)
  Önskar dig en ny och skön vecka...
  Kram Titti

  SvaraRadera
 11. Snyggt så in i norden! En fulbula, eller något ditåt har vi också, som jag har gömt under en gammal trätunna som får agera blombord året om. Ett rör som sticker rakt upp ur jorden som berättar att här är en vattenbrunnscentral är inte det allra vackraste men fulbulor kan trollas bort. Du har lyckats suveränt.

  SvaraRadera
 12. Läcker plantering!! Istället för fulbula funderar jag på ett system med växande växter i. Men de är tyvärr väldigt dyra. Allium är läckra men man får blunda för bladen när de vissnar om man inte lyckas dölja dem helt.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 13. Så bra med en rabatt för fjärilar och andra pollinerare. :) Behövs fler, så hoppas många blir inspirerade av reportaget.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 14. Hej Anette!
  Fjärilsrabatten låter så mycket bättre än fulbulan. En vacker rabatt blev det. Har satt en hel del Allium, och det enda som kommit upp än så länge är EN gammal som kommer upp troget varje år.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 15. Så fint det blev. Gillar dina rishjärtan. Ha en FIn dag Kram Pernilla

  SvaraRadera
 16. Tänk att en fulbula kan vara så vacker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera