fredag 9 juni 2017

Efter regn kommer sniglar

Nu har jag lärt mig när kriget börjar. Även om enstaka sniglar kan dyka upp då och då en fuktig vår, så kommer den riktiga explosionen efter en längre stabil värmeperiod med påföljande regniga dagar, som nu alltså. Har sett nån snigel på frikomposten och jag är beredd med en arsenal av knep.

Just att börja jakten på en gång är viktigt eftersom varje snigel kan lägga upp till 400 ägg på en säsong. I år hittade jag faktiskt en gömma ca fem cm ner i rotsystemet på en lavendelplanta när jag vårstädade i mars. Det kan ligga upp till hundra ägg i en klump. Tidigt ser de ut som gödselkulor i köpejord för att sen växa upp till ärtstorlek och bli vita, halvgenomskinliga och geléaktiga. Ofta göms de i bra-att-ha-lagret av brädstumpar och små mellanrum i stenmurar, på fuktiga och skuggiga ställen. De ligger alltså inte slängda löst på gräsmattan och fastnar inte i skor eller hjulmönster som jag trodde i början. 
Just på tomten har jag sällan några kläckningar, gissar att hönsen som går fritt spekar fram och plockar i sig.



 
Däremot väller de större sniglarna in från tre sidor natur och äng runtom. Efter tre års kamp utan att få behålla särskilt mycket av det gröna i odlingarna byggdes trädgårdslandet om till lådodling med elstängsel monterat på träsarg runt området. Stängslet består av en metalltråd med 24 Volt från bilbatteri som laddas med enkel solcell från hobbyvaruhus och en tråd som inte är strömförande (jord). Man känner inte strömmen när man tar i tråden och hönsen kan stryka sig längs tråden utan att beröras, men sniglarna med sitt blöta slem reagerar och vänder när de kommer nära. Nackdelen är att tråden kan gå av om gräs ligger mot eller nån liten snigel skulle råka bli grillad och fastna. I fuktiga perioder kontrollerar jag därför staketet varje morgon. Det tar bara en minut. Skulle tråden vara av är den lätt att skarva.






Till pallkragarna finns färdiga snigelplåtar att köpa som tillbehör. Tycker de funkar bra.


Två sidor av tomten har också fått en plåt med bockad kant. 20 cm av plåten är nergrävd för att stå stadigt och förhindra att sniglarna kryper under och 20 cm är ovan jord med bockad kant. Vinkeln är så snäv att de inte klarar svängen. Remsor ca 40 cm breda med ca 4 cm kant kan beställas hos plåtslagaren. Enklast är att be honom räkna ut måtten efter hur många remsor man kan få ut på plåtsjoket som har en standardstorlek, så slipper man spill.





Sniglarna följer plåten och där den tar slut är det trängsel att ta sig in i trädgården. Men här väntar ölfällan där de drunknar på löpande band. Jag brukar gräva ner burken till hälften så den står stadigt och blir lite diskretare. Vilken öl som helst duger, gammal, avslagen, lätt, stark, men man behöver tömma ur fångsten varje morgon.





Viktigast av allt är ändå att plocka alla man hittar. Jag vet att det generellt pratas om halshuggning och det höll jag också på med de första åren, men det är helt enkelt för äckligt för mig. Jag fick mardrömmar om snigelgeggan. Sniglar är kannibaler och kommer snabbt att dras till lämnade klippta och vad jag förstår blir de som fått en rejäl dos protein mer livskraftiga än de som bara ätit växter.
Jag går ständigt beväpnad med begagnade plastpåsar från mataffären i fickan, trär över handen och plockar upp så snart jag hittar en snigel, knyter ihop och slänger i ett eget fack i frysen. När det är dags för soptömning en gång i månaden rensas facket.




Ett bra hjälpmedel när man går på seriös snigeljakt och kanske ska samla hundratals, är plockaren som styrs med ett enkelt handtag. Till och med de minsta kan man lätt fånga upp. Vi brukar hjälpas åt så att en plockar och den andre går bredvid och är beredd med påsen när tången töms.

Ett sätt att dra nytta av kannibalismen om man klipper eller halshugger, är att samla ihop allt klippt, vattna över med nematoder och fördela de preparerade sniglarna på strategiska ställen i trädgården där de kommer att bli uppätna och föra den dödliga nematoden vidare till fler och fler sniglar. Detta behöver upprepas flera gånger under sommaren och kombineras med övriga metoder.

Över huvud taget finns det inte ett ensamt överlägset sätt utan knepet är att kombinera de som är bäst för platsen och tillfället, vara energisk och uthållig.

Runt växter jag är särskilt rädd om som guckuskon och nyutplanterade grönsaker utanför elstängslet lägger jag ibland strängar av järnfosfat. Både järnfosfatpreparat och nematoder dödar alla sniglar i området, alltså även de goda som är viktiga i nerbrytningen av gamla växtdelar och den pampiga leopardsnigeln. Så med tanke på djurliv och inte minst ekonomin försöker jag vara återhållsam.




Sniglarna har också påverkat mitt val av växter och därigenom trädgårdens utseende till viss del. Små hostor har inte en chans att klara sig här, medan större kan hinna att växa till sig innan sniglarna kommer. De är nämligen storfavoriter tillsammans med tagetes och gråtimjan. Tagetesen finns nu bara som jordförbättrare bland grönsakerna innanför snigelstängslet. Mattan av gråtimjan betas ständigt, men verkar inte ta nån skada. Om det inte finns några sniglar där, är det lugnt i övriga trädgården också. Man kan säga att min gråtimjan fungerar som indikatorväxt. Annars kan man sätta ut en tagetesplanta och får den vara i fred kan man vara rätt säker på att det är snigelfritt.

Listan över vad sniglar gillar och inte kan göras lång, men generellt är grönsaker och sommarblommor godis, medan förvedade växter klarar sig bra.

Det här är alltså min arsenal av knep i kriget om växtligheten, sen finns det en del varianter av färdiga fällor att köpa, för här ser marknaden en möjlighet att tjäna pengar på oss. Vattenglas var en uppseglare som det pratades och skrevs om i fjol. Vattenglas är dock giftigt att hantera och inget jag vill hålla på med.
Salt på sniglar ger en utdragen och plågsam död och det är ju trots allt levande varelser.


Lycka till  jakten!









32 kommentarer:

  1. Vilken genomtänkt och klok sammanfattning!
    Road blir jag när jag hör folk, alltid med lågt intresse för trädgård, berätta att de knappt har sniglar i sina trädgårdar.
    Kryper man nära vid rätt tidpunkt, hittar man allt, menar jag. Jag har kört stenhårt krig på flera fronter mot dem i över 10 år, ändå blir jag inte helt av med dem.
    För egen del letar jag morgon och kväll, särskilt så här års.
    Varma hälsningar till dig och din trädgård
    Marta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så är det. Bor man i snigelområde har man sniglar, men icke trädgårdintresserade rör sig inte ute vid rätt tidpunkter och har inte snigelglasögonen på sig. Oftast har de inte heller snigelkänsliga växter.
      /Anette

      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

      Radera
  2. Så många olika "fällor" och "anordningar" du har i din snigeljakt. Behöver nog läsa igenom ditt inlägg flera gånger för att a till mig allt du skriver. Urk, äckligt att lägga sniglarna i frysen, fast jag har både det ena och det andra i min frys, fast inga sniglar. Såg en brun fuling igår när jag gick fill min odlingstunnel, det blev en halshuggning med spaden.
    Passar på att önska dig en fin helg, med eller utan sniglar.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha, ha, ha... sniglarna ligger inte bland maten utan jämte mannens rådjurshuvuden och betesfisk.
      /Anette

      Radera
  3. Så bra men en övergripande och sammanfattande snigel-bekämpnings-artikel. Jag använder själv de flesta av dina metoder, inkl. elstängsel runt de hemmabyggda växtlådorna. Ska man ha en trädgård med där det finns sniglar så måste man jobba med detta, annars blir det meningslöst. Har också min lista på snigelgodis och snigelsäkra växter i minnet när jag planterar nytt.
    //Helene

    SvaraRadera
  4. Med visst intresse läser jag dina utförliga tips och ber om att vi måtte slippa dem så länge som möjligt. Jag vet att de finns i Torsåker, så det är nog bara en tidsfråga, tyvärr.
    /Anette

    SvaraRadera
  5. Peppar, peppar, än så länge är vi lyckligt förskonade från denna plåga - sniglar...brrr! Du har ju verkligen lagt ner stor möda på att bekämpa dem!
    OM, jag hoppas att det aldrig inträffar, OM vi skulle drabbas, så vet jag ni var jag ska läsa om hur man gör för att bli av med dem!
    Kram, Monica

    SvaraRadera
  6. Oj så många olika sätt att slippa ... eller i alla fall minimera sniglarnas framfart! Fantastisk sammanställning!
    Har ju inte några större odlingar här, så de värsta marodörerna får söka andra matställen. Några skogssniglar (vanliga svarta) kan komma förbi ibland, men verkar ganska oskyldiga.
    Ha det gott!
    Kram

    SvaraRadera
  7. De är en kamp de där slemmiga liven, men precis som du tycker jag inte heller om att salta på dem med tanke på att de faktiskt är ett liv som också ska respekteras. Jag klipper av dem, samlar ihop dem, lägger dem i burk och häller nematodpreparerat vatten över dem, låter stå några timmar och går på runda igen, ger soppa på lämpliga ställen där jag vet att de finns och samlar åter ihop till en ny soppa. Ibland lämnar jag de avhuggna som lockbeten och går dit och tar ännu flera. Det finns många metoder. Det gäller verkligen att inte ge upp, att vara ihärdigt. Jag för bok också, 2015 tog jag 38234 st av daga, 2016 hade de minskat till 6529 st och nu under våren har jag varit mera ihärdig än tidigare bara för att hinna före innan de lägger ägg. Skall bli intressant att se resultatet i november igen. Har de minskat eller inte?
    Jag har fått fröband med olika blomsterfrön i av vänner, växter som påstås hålla dem borta men jag har fortfarande inte märkt att det gör det. Ölfälla måste jag testa, det har jag inte prövat ännu.
    Ha det gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kämpa på! Jag tror de minskat ytterligare i år.
      /Anette

      Radera
  8. Än har jag inga sett...... men att de kommer det är jag säker på. Jag gör som du plockar så fort jag ser - det funkar bäst. Just nu har jag ett större bekymmer än sniglar, har en hare som gärna vill vara i trädgården, katten är duktig till att jag på den - jag hoppas att den ger sig av igen. Ha en fin helg!

    SvaraRadera
  9. Jag hade en kamp med dem när vi bodde i huset, men jag tyckte allt att det blev färre med åren. Jag körde metoden klippa isär dem. Äckligt men effektivt.
    Så många bra tips du bjuder på.
    Kram Maria

    SvaraRadera
  10. Sätten att bekämpa sniglarna är många, både bra och dåliga. Jag använder varken vattenglas eller salt utan det är halshuggning som gäller och det har jag inga problem med. Och äggförstörelse. Blir nog aldrig av med sniglarna helt eftersom de finns både i skogen och på åkrarna runt om vår tomt men växterna blir dock inte påverkade av kemikalier och annat farligt. Så vi kämpar på!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  11. Många bra knep! Det gäller att vara ihärdig. Här lägger vi åtlar av krossade snäckor och går sedan våra rundor och tar de bruna slemmisarna också när de kommer krypande.
    Har helt slutat med järnsulfat sedan en del år tillbaka eftersom jag vill ha pantersniglarna kvar. Numera har vi många sådana. :)
    Funderar ändå på snigelkant längs med tomten med en from förhoppning att den också kan stoppa en dek av grannarnas ogräs... Kan du ge något riktpris per meter plåt? Så jag har en aning om lokala företaget ger mig ett vettigt pris.
    Önskar dig en fin helg!
    Kram Kristina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag har inga priser, men plåt kostar och när det gäller långa remsor bör den vara minst 4 mm för att kunna riktas upp så den inte ormar sig fram. Säljarens marknad är jag rädd, men det skadar ju inte att fråga ett par plåtslagare eller om du har nån kontakt inom metallindustrin som klipper och bockar sjok i fullstorlek.
      Tycker absolut det är en investering och ett arbete som lönar sig.
      Testade hinkvis av krossat äggskal början av snigelepoken, men kunde inte se nån effekt.
      Panter/leopardsniglarna håller sig på sitt lilla område och gör ingen skada. Är rädd om dom. Jag lägger inte heller järnfosfat (Snigel Effekt) där de håller till annars är preparatet godkänt för ekologisk odling.
      Kram
      Anette

      Radera
  12. Hej Anette

    Bra! Här i Danmark hade vi en oförklarlig nedgång i antalet av sniglar i sen sommaren förre året, de försvann plötsligt.
    Men nu är de på hastig uppgång igen...
    Jag har tidigare experimenterad med kaffe, och resultaten har varit rätt så bra!

    Ha en trevlig helg

    SvaraRadera
  13. Det där med att sniglarna är kannibaler, visst gäller det enbart den spanska skogssnigeln? Det är väl just det som gett den namnet mördarsnigel? För mina sniglar äter inte sina döda kompisar. Med avsikt lämnar jag dem där de ligger efter att jag klippt dem, men inte en enda gång har jag sett någon levande intressera sig för liken. Och då lär det inte vara mördarsniglar jag har. Vilket inte spelar så stor roll, stor skada gör de ändå. Ibland önskar jag nästan att det var mördarsniglar, för det skulle delvis göra bekämpningen enklare. Nematoder blir ju t ex inte alls lika effektivt när de inte äter varandra. Men hursomhelst, tack för alla dina tips, här ska testas och kriget vinnas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har bara sett mördarsniglar äta varandra. De äter också andra sniglar om de får chansen.
      /Anette

      Radera
  14. Oj, vilken arsenal med snigeldödare du har! Heja på, du har nog snart utrotat dem! Här hos oss har vi inga sniglar än tack och lov, men det är väl bara en tidsfråga innan de dyker upp skulle jag tro...
    Trevlig helg!
    Kram, Ann

    SvaraRadera
  15. Hej Anette. Vad glad jag blir att du tittat in hos mig så jag hittat dig. Jag ska ta dina ord i beaktande när jag funderar ut var växthuset ska stå. Lägger dig i min blogglista. Här kommer jag få många tips ser jag.
    Ha en fin lördag kväll.
    Kram Petra

    SvaraRadera
  16. Nu är du verkligen i farten att få bort sniglarna. Vad många bra tips du kommer med. Blir lite fundersam, har en liten trädgård och inte en enda snigel, eller maskros. Sniglarna håller till på vägen bredvid vårat hus, men stannar där...är det kanske för att vi gödslar så sällan eller dom inte gillar perennerna?
    Den kanten på pallkragen var smart, och snigelplockaren så du slipper böja dig. Trevlig söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller de hellre till på vägen kanske det är nån hund som bajat där. De älskar gödsel, fukt, skugga.
      /Anette

      Radera
  17. Tack Anette för intressant läsning. Nu är jag så lyckligt lottad att jag inte har annat än små snäckor, och är glad för det.
    Ha det bra /Marika

    SvaraRadera
  18. Många bra knep och tips. Peppar, peppar så har vi ingen invasion här. De verkar inte gilla att slajma runt på gruset som vi har rätt så mycket av nu. Det känns som att vi hade fler innan, när vi hade stora gräsytor men visst hittar vi en occh annan nu med . Urk!

    HA en fortsatt skön helg :)

    SvaraRadera
  19. Så mycket möda och stort besvär med de jäkla sniglarna. Vi har aldrig haft några sniglar här.ej heller det året 2015 som de nästan tog över landet.
    Men jag vågar aldrig vara mallig man et aldrig vad som kan hända. Inga grannar på landet har haft dem.men många i samhället däremot.
    Fy så mycket extra arbete man får för dessa sniglar.
    Du är duktig med att hitta på och följa upp nya metoder m.m. för att få din grönska i behåll.
    Lycka till Anette. kram/Eva

    SvaraRadera
  20. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  21. Hm ... det försvann nog.

    Jo, jag märkte i går att sniglarna kom. Hittade en jättefet en i dahlialandet. Skickade ut mördarmaken. Är så glad för snigelstaketet. Hos oss har trådarna aldrig gått av. Hoppas att det förblir så.

    Uppstickaren i komposten verkade tillhöra en kålpudding. Eller snarare det som blev över av ett kålhuvud. Blev alldeles full i skratt när jag drog upp växten och hittade resterna av kålhuvudet i andra änden ;)

    Solsken
    Linda

    SvaraRadera
  22. Än så länge har inte sniglarna hittat hit, men jag misstänker att inte ens jag kommer att klara mig. Man vågar knappt säga att man inte har några sniglar, för då kommer de väl "galopperande" längs skogsvägen ;) !!!
    Kram EL

    SvaraRadera
  23. FYYY Anette - detta var inte vad jag ville se just nu. Åh, det kryper i hela mig nu ...
    Tackolov har jag bara enstaka sniglar (vad jag vet), men de där äggen är ju rena mardrömmen. Jag hittade ett gäng en gång så det finns säkert fler.

    SvaraRadera
  24. Ett tips för att ändå kunna ha hostor är att plantera dem i kruka... du har en jättefin trädgård! Lycka till med snigelbekämpningen.
    Helene

    SvaraRadera
  25. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera