tisdag 27 juni 2017

Piffiga, puffiga pioner

De första små pionerna kommer redan i maj men redan efter en vecka är glädjen över. Man får i alla fall en föraning om vad som komma skall.

Julia Rose

Nu är högsäsongen här och tunga bollar blandas med nättare blommor. Några står stadigt tros tungt regn andra hade behövt stöttas. Jag letar efter nån slags system där jag lätt kan avgöra redan på våren vilka som behöver stöd och inte. Lappar blåser bort, stickor fryser upp eller växer in i buskarna och går inte att hitta, kartor...njae. Några har jag lärt mig i huvudet men alla går inte att komma ihåg. Samma problem med namnen.

Har hållit på i tre kvällar att försöka ordna upp namnen, men jag är inte riktigt där ännu och det får bli ett inlägg ändå.Min äldsta som fanns i trädgården från förre ägaren. Hade hamnat i helskugga bakom stora buskar och äppelträd, men fick flytta några meter och svarade genast med att bli dubbelt så stor och blomma mer än nånsin. Doftar kryddigt och behöver stöttning.


Festiva Maxima (troligen)Buskpion (trädpion) som blir översållad av mörkröda små blommor. De sitter en bit in bland bladverket som halvdoldisar.

Salmon Sauser

Titta bara på denna perfekt formade boll. Kan inte låta bli att forma mina händer runt och njuta av slätheten. 
Hur myrorna lyckas hitta till pionerna är ett mysterium. De syns inte till nånstans annars och hur vet de att det är knoppning på gång...Salmon Sauser öppnar sina skålar. Helt klart en av favoritpionerna.

Än så länge namnlös som blommar lika glatt för det.


Jan van Leeuwen


Mjukt rosa jättebakelser som doftar svagt förförande på enmetersstjälkar. Behöver definitivt stöttning till nästa år.


Tyckte jag hade så gott om utrymme när jag glatt började samla och 25 nykomlingar märktes knappt i lunden, men nu får jag välja med ännu större omsorg. Ett tiotal har jag fortfarande plats till och framför allt måste jag få ordning på märkning och arkiv så det inte blir dubbletter.

Allt gott27 kommentarer:

 1. Jag kan bara säga: WOW! Vilka skönheter du har i din trädgård! Jag har två vita doftpioner. Punkt. Ynkligt, när man ser dina fantastiska blommor! Jag fastnade mycket för Jan van Leeuwen, gillar så färgkombinationen gult-vitt!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 2. Pioner är vackra i alla dess former!

  SvaraRadera
 3. Så många vackra du har. Salomon Sause och Julia Rose var något alldeles extra.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 4. ÄLSKAR pioner, många behöver stöttas även här men i år efter allt regn vi fått har många blommat över snabbt eller förstörts av regnet rättare sagt :( Min Julia Rose har inga knoppar i år :( Den där Salomon Sause blev jag sugen på :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. Så många vackra bilder på pionerna, du är en duktig fotograf. Ordning och reda har du också med dom olika sorterna.

  SvaraRadera
 6. Jag önskar verkligen att pionerna har längre blomningstid, dessutom tycker jag att mina blommar sämre i år. Jag har inte namnet på en enda pion, det är dåligt. En del doftar ljuvligt och några är helt doftlösa.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 7. Fantastiska bilder. Pioner gör sig verkligen på bild, det är som gjorda för att visas upp. Jag är trött på de tunga blommorna som faller ner vid kraftigt regn hur man än stöttar. Blir det någon ny så ska 'stadiga stjälkar' var ett tungt vägande kriterium.
  //Helene

  SvaraRadera
 8. Pioner är ljuvliga, har några "fådda" utan namn, annars försöker jag minnas, men det är inte lätt. Om de inte blommar med en gång är det kört. Dina är små skönheter allihop. Man kan inte få för många av dem, och just nu blommar de som finast hos mig.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 9. Trädpionen blev min favorit.
  Kram

  SvaraRadera
 10. Hej Anette

  Din buskpion ser ut som en Paeonia delavayi var delavayi. Att där kommer nya skott lite från planten ibland, är ett kännetecken.

  Ha en trevlig kväll

  SvaraRadera
 11. Härliga pioner du har speciellt den vackra gräddbakelsen och den första tidiga pionen Julia Rose som du visar! Underbart vackert med skiftningarna.

  SvaraRadera
 12. Vilka fantastiska pioner du har! Såå vackra! En sådan trädpion skulle jag gärna ha ... får försöka hitta en bra plats :)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 13. Underbara pioner :) Jag håller på med samma sak. Tror att några röda, tidiga hybrider blivit sammanblandade när jag flyttade dem. Den gamla som fanns på gården skulle kunna vara 'Edulis Superba' som är vanlig, lite rufsig och doftar kryddigt.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 14. Det är så vackert med pioner! Vill ha dem överallt just nu och har tagit med mig en bukett som står på skrivbordet på mitt jobb. Blir så glad när jag ser dem. Fast just i år är min festiva maxima inte så omfångsrik som den brukar vara. Funderar på om det kan ha med den minst sagt kalldragna våren att göra. Pionen på den översta bilden är väldigt vacker. Den ser nästan ut som ett mellanting mellan pion och vanlig ros.

  Ha det fint!
  Linda

  SvaraRadera
 15. Vilka vackra pioner du har. Salmon Sauser var verkligen underbar. Vilka knoppar! Jan van Leeuwens blomma föll jag också pladask för. Har själv inte så många pioner men önskar mig förstås fler. Hur skulle man kunna göra något annat. :) Lycka till med sorteringen av namn och med planeringen av de nya sorterna i "pionlunden". Så Härligt att ha en sådan.
  Allt Gott!
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 16. Nu är det verkligen pionernas tid i trädgården. Härligt, bara att gå runt och njuta av dem. Lukta, känna och fota.
  Kram!

  SvaraRadera
 17. Underbara bilder, jag känner doften ända hit! :-) Må riktigt gott i er vackra trädgård!
  /E

  SvaraRadera
 18. Vilken fin samling! Jag föll för Julia Rose:)
  Mina börjar slå ut nu vilket är väldigt sent i år.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 19. Wow! So wonderful pictures! Your blog is new for me and i will read more :)
  Here in Germany the roses flourish now.
  But your Paeonias are great. Especially the Julia Rose!
  Nice day!
  Tatjana

  SvaraRadera
 20. Hade så smått börjat fundera på att testa med Pion i kruka. Nu måste jag definitivt prova! Fantastiskt!
  Må så gott!
  Pia

  SvaraRadera
 21. Ljuvlig pionblomning och jättefina inspirerande bilder !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 22. Jag har 2,5 pionbuskar, som jag "ärvt" efter den förre ägaren. Det är samma sort allihop. Vilken vet jag inte, men i år är det 15 knoppar på den ena och ca 10 på den andra. På 0,5:an blir det inte några blommor alls. Jag minns inte till 100 %, men jag tror att jag rev upp en rot när jag skulle rensa i rabatten och den satta jag ner på vinst och förlust i samma rabatt. Den har överlevt iaf och jag är glad för det!! Men visst skulle jag vilja ha fler, speciellt när jag ser alla dina fina.
  HA det gott! Kram

  SvaraRadera
 23. Pioner är vackra inslag i trädgården, det finns väl ingen som inte gillar pioner.

  Jag planterar inte längre de fyllda sorterna utan bara de enkla. Så trist när blommorna inte orkar bära sin egen tyngd.

  Kram!

  SvaraRadera
 24. Pioner är en favorit. Jag har en med stora ljusrosa nästan vita blommor. Vet inte vad den heter. Den har stått på samma ställe sedan vi köpte huset 1998. Fick en mörkrosa pion av svärmor från hennes koloni. Den blommar första gången i år med en blomma. Lycka. Ha en härlig helg Kram Pernilla

  SvaraRadera
 25. Så fina! Salmon Sauser ser lockande ut och visst har vi plats för några till?
  Skönt att höra att det finns fler som tappar bort namn på växterna, Kartor har jag förstås gjort men de har också försvunnit...
  Här kämpar vi på och Tim med. Än så länge allt väl.
  Kram

  SvaraRadera
 26. Samma bekymmer här med märkningar som försvinner, men jag har skrivit upp på en lapp i vilken ordning de står, men jag skulle vilja ha en märkning ute - vet bara inte vad man ska hitta på - vi får klura ut något bra! Men helt underbara är de, mina är nästan över och förbi - säg den lycka som varar.... men nu tar Dahliorna över så det är väl tajmat =) Ha en fin söndag! Kram

  SvaraRadera
 27. Så härligt med piontiden! Det är så vackert med pioner och det doftar ju så gott!
  Ha det fint!
  Kram, Ann

  SvaraRadera